121 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Νικήτας Κριάλης

ΑΓΑΠΗ ΡΕ+: «Η αγάπη είναι επανάσταση αλλά η επανάσταση δεν είναι απαραίτητα αγάπη.»

Συνέντευξη στον : Νικήτα Κριάλη

Η «Αγάπη Ρε Ματζόρε» είναι μια καλλιτεχνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης, φτιαγμένη από ανθρώπους που αγαπάνε το τραγούδι. Γραμμένος, Δεληβοριάς, Δρογώσης, Ευαγγελάτος, Καραδήμος, Καραμουρατίδης, Μαραβέγιας, Μποφίλιου, Φάμελλος, Φαφούτη και RadioSol συγκροτούν μέχρι στιγμής αυτήν την ομάδα που μέσα στο ζοφερό κλίμα του σήμερα βρίσκει στην αγάπη και την αλληλεγγύη το καταφύγιο που όλοι χρειαζόμαστε. Λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση στο Κατράκειο Θέατρο στην Νίκαια, οι Μαριέττα Φαφούτη, Μανώλης Φάμελος, Γιώργος Καραδήμος, Φοίβος Δεληβοριάς και Στάθης Δρογώσης μας χάρισαν λίγο απ’ τον χρόνο τους και απάντησαν σε κάποιες ερωτήσεις.

 

Τι είναι η Αγάπη ΡΕ+ και σε ποιους απευθύνεται (αν όχι σε όλους);

Μανώλης Φάμελλος:   Η Αγάπη ρε+ είναι ένας όμιλος προβληματισμού που εξελίχτηκε σε ομάδα δράσης χωρίς να απαλειφτεί το στοιχείο του προβληματισμού. Εφορμά από ένα κοινό μανιφέστο το οποίο κυοφορήθηκε για μήνες πριν έρθει στο φως της σελίδας μας. Η Αγάπη ρε+ όπως και κάθε αγάπη απευθύνεται στον Άλλο αλλά και στον Εαυτό κι εργάζεται για την Ενότητα.
       Είμαστε μια ομάδα μουσικών - δημιουργών, ανθρώπων που όντας στον κόσμο τους δοκιμάζονται σε κάθε είδους συνύπαρξη αλλά δεσμεύονται να αναζητήσουν παράλληλα ένα δυναμικό κοινό παρανομαστή στην πράξη και στην πρόσφορα.  Όλα αυτά σε έναν ορίζοντα χρόνου μια και για εμάς ένα μεγάλο μέρος της υπόθεσης Κολεκτίβα παραμένει ανοιχτό και ανεξερεύνητο.

Το logo σας τι συμβολίζει; Ποιος το σχεδίασε;

Γιώργος Καραδήμος:
Τα βασικά στοιχεία του logo μας όπως βλέπετε απεικονίζουν ένα χέρι με σφιγμένη γροθιά που σχηματίζει μια καρδιά.
Αυτά τα 3 στοιχεία συμβολίζουν την αλληλεγγύη, την αδελφικότητα και το σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους. Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε όλοι χρειάζεται καμιά φορά προσπάθεια για να ξεπεράσουμε τον κακό μας εαυτό και να δώσουμε αγάπη. Είναι όμως η μονή λύση και το χρέος που έχουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Ευχαριστούμε το bob studio που σχεδίασε το logo μας.

Πέρα από την εμφάνισή σας στο Κατράκειο στις 6 Ιουλίου, θα σας δούμε πουθενά αλλού;

Στάθης Δρογώσης:
Η κολλεκτίβα θα συνεχίσει τις δράσεις της και μετά τη συναυλία. Δε θα κάνουμε μόνο συναυλίες. Σκεφτόμαστε να οργανώσουμε συζητήσεις ανοιχτές με ανθρώπους από όλο το φάσμα της τέχνης και της επιστήμης. Υπάρχουν σκέψεις για εκδηλώσεις ενίσχυσης δομών αλληλεγγύης. Για παρεμβάσεις με άρθρα και εκπομπές , πάντα όμως με άξονα την αδελφοσύνη , την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση. Θέλουμε να νικήσουμε τη ρητορική του μίσους στον δημόσιο διάλογο.
Επίσης θέλουμε το λογότυπό μας να το πάρει όποιος καλλιτέχνης θέλει και να το βάλει στο δίσκο του , στην αφίσα του , στην έκθεσή του. Να δείξουμε ότι είμαστε πιο πολλοί εμείς που δεν πιστεύουμε στο μίσος , στον ρατσισμό στη βία.

Είναι η αγάπη επανάσταση;


Μανώλης Φάμελλος: Η αγάπη είναι επανάσταση αλλά η επανάσταση δεν είναι απαραίτητα αγάπη. Όπως ας πούμε η ψηφιακή επανάσταση. Η αγάπη μπορεί να είναι κάτι μικρό και να αντανακλά το άπειρο, η επανάσταση θέλει να είναι κάτι θεαματικό και μέσα στο υπερθέαμα χάνει τον εαυτό της.  Εμάς σε κάθε περίπτωση δεν μας ενδιαφέρουν τα μεγάλα λόγια και οι επιγραφές, ούτε οι κινήσεις εντυπωσιασμού. Μας ενδιαφέρει το χειροπιαστό (στην κυριολεξία). Τα ονόματα μας φέρουν μια δημοσιότητα την οποία αξιοποιούμε στην περίπτωση της συναυλίας για να πετύχουμε το στόχο μας (δηλαδή να κινητοποιήσουμε ένα κοινό) αλλά θα μπορούσαμε κάλλιστα να δρούμε ανώνυμα ή μεταμφιεσμένοι.

Αυτός ο «αυτοσχέδιος μουσικός θίασος» είναι ένα είδος απάντησης στον ατομικισμό της Ελλάδας του σήμερα;

Φοίβος Δεληβοριάς: Όχι μόνο στον ατομικισμό, αλλά και στις αιώνιες διχόνοιες, στα θαψίματα, στα αλληλομαχαιρώματα. Αυτή είναι δυστυχώς η τάση που επικρατεί, η κρίση αντί να φέρει την ομαδικότητα, έφερε την ασυνεννοησία. Η απάντηση που έδωσε το ελληνικό τραγούδι σ' αυτό το παλιό μας ελάττωμα, ήταν η «κομπανία». Εμείς, ως εγγόνια εκείνου του τραγουδιού, επιχειρούμε τη σημερινή εκδοχή της.

Όπου σταθείς ακούς για αλληλεγγύη. Αντιλαμβάνεστε αλληλεγγύη γύρω σας ή είμαστε μόνο λόγια;

Στάθης Δρογώσης: Είναι το μόνο θετικό στους μαύρους καιρούς που ζούμε. Σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονιά έχουν ξεφυτρώσει δομές αλληλεγγύης που έχουν φτιαχτεί από απλούς πολίτες. Κοινωνικά ιατρεία , κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία. Το κοινωνικό κράτος συνεχώς μειώνεται. Μένει ένα τεράστιο κενό φροντίδας για ανθρώπους που τα έχασαν όλα μέσα στην κρίση. Αυτές τις κινήσεις θέλουμε πολύ να τις βοηθήσουμε. Να τις κάνουμε γνωστές. Ο χώρος των καλλιτεχνών είναι δύσκολος χώρος για κοινές προσπάθειες. Η κολλεκτίβα μας πιστεύει στην αλληλεγγύη. Σε ΟΛΟΥΣ όσους έχουν ανάγκη. Έλληνες ή ξένους , μικρούς ή μεγάλους .

Αρκεί η αγάπη για να μπει στο μέλλον μας θετικό πρόσημο;


Μανώλης Φάμελλος:   Ναι αλλά το μέλλον δεν είναι μια υπερβατική έννοια, είναι η κάθε μέρα που έρχεται κι εμείς (όχι στενά εμείς) πρέπει να ξεκινάμε την προσπάθεια πάλι. Ούτε η αγάπη κερδίζεται μια για πάντα. Ειδικά από κάποιους ιδιαίτερα μινόρε τύπους σαν κι εμάς.
 
Να κλείσουμε με μια ευχή για τους αναγνώστες του Ορφέα

Μαριέττα Φαφούτη: Η ευχή μας είναι να είμαστε γεροί και δυνατοί τόσο για τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και για τους άλλους που μας χρειάζονται. Να παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλο. Να καταλάβει κάθε ένας που αισθάνεται αδύναμος και φοβισμένος ότι δεν είναι μόνος. Και να αντιληφθούμε σύντομα πως η αγάπη είναι πολύ πιο δυνατή από το μίσος και το φόβο. Αν μπορούμε να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας, σα να ήταν η οικογένειά μας, τότε μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο όλο.

  
  
 
 *Η πρώτη δράση της Αγάπης Ρε+ θα λάβει χώρα στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας στις 6 Ιουλίου. Όλα τα έσοδα θα διατεθούν:
ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΛΙΜΑΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Γενική είσοδος: 5€

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος.
Γιώργος Σεφέρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS