112 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Καλή Βανδώρου

Μανώλης Λιδάκης «Πάντα ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά»

Συνεντεύξεις

Καλή Βανδώρου

Εδώ και τρεις δεκαετίες ο Μανώλης Λιδάκης θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Με συνεργασίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα μουσικού υλικού, έχει καταφέρει να είναι μία από τις πιο διαχρονικές παρουσίες στον χώρο. Πριν από λίγους μήνες, κυκλοφόρησε το cd με τίτλο «Σταύρου Ξαρχάκου | Β’ Ανάγνωση με τον Μανώλη Λιδάκη», στο οποίο υπάρχουν δώδεκα από τα σημαντικότερα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη, ενώ στις 11 και στις 18 Μαΐου ο Λιδάκης θα βρεθεί στη σκηνή του «Ρυθμού», προκειμένου να προσφέρει στους θαυμαστές του δύο βράδια με τραγούδια ιδιαιτέρως αγαπητά στο ευρύ κοινό. Στη συνέντευξη που έδωσε στον Ορφέα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, μιλάει με έναν τρόπο απλό, κατανοητό και ιδιαιτέρως ξεχωριστό.

 

 

Βρισκόμαστε στο 2013, ένα έτος στο οποίο ο ελληνικός λαός υποφέρει τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά. Ο Μανώλης Λιδάκης σε ποια φάση είναι; Της δημιουργίας; Της απογοήτευσης; Της προσπάθειας;
Κι εγώ στην ίδια μοίρα είμαι. Όλοι υποφέρουμε. Εμένα τέτοιες εποχές με κάνουν να γίνομαι δημιουργικός και δραστήριος. Πιστεύω και έχω την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί όλο αυτό σιγά σιγά, γιατί σιγά σιγά έγινε και αργά επίσης θα αντιμετωπιστεί. Είμαι πολύ δημιουργικός αυτή την εποχή. Δουλεύω έναν δίσκο με τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Ορφέα Περίδη και τη Βάσω Αλαγιάννη.

Ας πάμε τώρα λίγο πίσω... και συγκεκριμένα στο 1982 όταν ένα εικοσάχρονο παιδί έρχεται από την Κρήτη και παίρνει μέρος στο «Να η ευκαιρία». Τί όνειρα είχε τότε εκείνος ο νεαρός και τί όνειρα έχει τώρα;
Όταν είσαι παιδί, τα όνειρά σου είναι απροσδιόριστα. Σε ενδιαφέρει να πετύχεις σε αυτό που αγαπάς. Αργότερα, όταν οριμάζεις, τα όνειρά σου είναι θα έλεγα πιο συγκεκριμένα, πιο γήινα. Πάντα ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά. Ονειρεύομαι έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο που να μην έχει τόσα προβλήματα.  Θα αποποιηθώ τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή. Εύχομαι να έχουμε όλοι μας ελπίδα και δύναμη να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που μας συμβαίνουν.

Αν ήσασταν σήμερα 20 χρονών, με το ταλέντο που ήδη έχετε και αποφασίζεαε να ξεκινήσετε να τραγουδάτε επαγγελματικά, η πρώτη σας κίνηση θα ήταν διαφορετική από εκείνη που κάνατε το 1982;
Δεν το συζητώ! Είναι αυτό που λένε «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα». Δε θέλω να αποποιηθώ τίποτα από τη ζωή μου. Έτσι έπρεπε να γίνει. Ο άνθρωπος δεν πρέπει να τα βρίσκει όλα εύκολα, πρέπει να αγωνίζεται, γιατί αν όλα είναι εύκολα, μετά και η ρουτίνα είναι εύκολη, όπως και η ανία. Αν στα είκοσί σου έρθουν τα μεγαλύτερα σουξέ και τα χρήματα, με τί ωριμότητα να τα διαχειριστείς όλα αυτά;

Τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου σας δίσκου («Όλα δικά μας κι όλα ξένα») επανέρχεστε με έναν δίσκο που πολλοί συνάδελφοί σας θα ζήλευαν, αφού περιέχει 12 αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου. Μιλήστε μου για αυτή τη δουλειά.
Προσπαθούσα δύο χρόνια για αυτή τη δουλειά. Έστειλα μια επιστολή στον Ξαρχάκο, στην οποία του έγραφα «αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που ερμηνεύω τα τραγούδια, για μένα δεν έχει αξία και να το κάνω». Ο μαέστρος το ενέκρινε, του άρεσε και έγινε. Απλά πράγματα!

Υπάρχει κάποιο τραγούδι του Ξαρχάκου που δεν περιλαμβάνεται στο cd, αλλά που θα θέλατε πολύ να το δισκογραφήσετε;
Είναι πολλά, αλλά δεν μπορείς να βάλεις σε έναν δίσκο πάνω από δώδεκα ή δεκατρία τραγούδια. Έχω πει και άλλα, ασφαλώς, όπως στο αφιέρωμα στον Ξυλούρη που έγινε στον Λυκαβητό.

Από αυτά τα δώδεκα που μπήκαν τελικά στο cd, ποιο είναι το αγαπημένο σας;
Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Είναι μια ενιαία μουσική εργασία, την οποία αγαπάω ολόκληρη. Το «Γυρνάν αμίλητα παιδιά» με εκφράζει πάντως πάρα πολύ ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, γιατί όταν υπάρχουν παιδιά που έχουν σπουδάσει και δουλεύουν σε σουβλατζίδικο και τα απαξιώνουν κιόλας, δεν είναι ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην κοινωνία.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος πριν από 1-1,5 μήνα έστειλε στα ΜΜΕ μια ανακοίνωση στην οποία λέει «Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου το cd ''Β’ ανάγνωση'' με τον Μανώλη Λιδάκη. Παρατήρησα ότι η εντύπωση που δίνεται από το εξώφυλλο είναι πως κατά έναν τρόπο συμμετείχα στη διαδικασία παραγωγής του. Επισημαίνω λοιπόν πως ουδεμία ανάμειξη έχω με τη δημιουργία αυτού του cd, παρά μόνον έδωσα την άδειά μου ώστε ο Μανώλης Λιδάκης να επιλέξει τραγούδια μου. Αυτά προς αποφυγή -και μόνον- παρεξηγήσεων και παρανοήσεων. Κατά τ' άλλα εύχομαι καλή επιτυχία στον Μανώλη Λιδάκη, τον οποίο και θεωρώ έναν πολύ σημαντικό τραγουδιστή». Τί σημαίνει για εσάς αυτή η δήλωση, δεδομένου ότι ο Ξαρχάκος δε «μιλάει» συχνά δημόσια;
Τα είπε όλα ο μαέστρος με αυτή τη δήλωσή του. Τον ευχαριστώ πάρα πολύ! Το να με χαρακτηρίζει έναν πολύ σημαντικό τραγουδιστή, ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να μου είχε κάνει. Τον τίτλο του δίσκου τον έδωσε ο Ξαρχάκος.

Πλέον, μετά την κυκλοφορία της «Β’ Ανάγνωσης» έχετε στο βιογραφικό σας έναν ακόμα τεράστιο θησαυρό. Σας αγχώνει το επόμενο δισκογραφικό βήμα;
Όχι, δε με αγχώνει καθόλου, γιατί ξέρω τί θα κάνω. Βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπες, ότι έχω στις πλάτες μου ακόμα έναν θησαυρό. Ο ερμηνευτής αντέχει στον χρόνο βάση του τί δημιουργεί. Πιστεύω ότι, όταν σήμερα, τραγουδούν οι άνθρωποι μαζί μου τραγούδια που έχω πει πριν από είκοσι χρόνια σαν να ήταν χθες, αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η διαχρονικότητα και η αξία του ρεπερτορίου, είναι αυτά που καθιερώνουν τον καλλιτέχνη.

Με ποιους άλλους δημιουργούς θα θέλατε να συνεργαστείτε είτε στη σκηνή είτε δισκογραφικά;
Έχω συνεργαστεί σχεδόν με τους περισσότερους. Τώρα, δε θέλω να απαντήσω κάποιον για να μη γίνω συγκεκριμένος. Αλλά, θα ήθελα να συνεργαστώ με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου. Είμαστε φίλοι, είμαστε πολύ κοντά και είναι εφικτό να γίνει.

Στις 11 και 18 Μαΐου θα βρεθείτε στη σκηνή του «Ρυθμού Stage». Πείτε μου τί ακριβώς θα παρουσιάσετε εκεί;
Εγώ ποτέ δεν κάνω το ίδιο πρόγραμμα, πάντα αυτοσχεδιάζω επί σκηνής. Θα κάνω αυτό που κάνω κάθε φορά. Θα προσπαθήσω να ευχαριστήσω και να ψυχαγωγήσω τους ανθρώπους που θα βρεθούν κοντά μου και που αγαπώ και με αγαπάνε, δίνοντας τον καλύτερό μου εαυτό.

Πείτε μου τί θα θέλατε να περιέχει το βιβλίο της ζωής σας στα επόμενα δέκα χρόνια....
Να είναι καλά όλοι οι άνθρωποι που αγαπώ, να έχουμε υγεία, να μας βοηθάει ο Θεός να παλεύουμε και να είμαστε δυνατοί. Εγώ το λέω «Θεός», εσείς ονοματίστε το όπως θέλετε. Θέλω να βλέπω ανθρώπους να γελάνε, να μην υποφέρουν και γενικότερα, έναν καλύτερο και πιο όμορφο κόσμο από αυτόν που έχει δημιουργηθεί, διότι ο πλανήτης γη βράζει στην κυριολεξία. Βόμβες εδώ, βόμβες εκεί, δυστυχία, φτώχεια, άνθρωποι να αυτοκτονούν. Μακάρι να εκλείψουν όλα αυτά. Τότε θα γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι! Προσωπικά, ζητώ να είμαι υγιής και να έχω δύναμη να παλέψω στη ζωή. Βιοπαλαιστής υπήρξα έτσι κι αλλιώς. Έχω αρνηθεί πάρα πολλά χρήματα για να μην εμφανίζομαι σε χώρους που δε θεωρώ σοβαρούς.

Θα μπορούσατε να πείτε σε κάποια στιγμή «φεύγω από την Αθήνα, τα παρατάω όλα, αλλάζω δουλειά και πάω να ζήσω αλλού», πχ στην Κρήτη;
Δεν μπορώ να αλλάξω δουλειά, γιατί δεν μπορώ να πάψω να αγαπάω τη μουσική. Εγώ αγάπησα τη μουσική, δεν αγάπησα το επάγγελμα. Αγάπησα τη μουσική, την ποίηση, το τραγούδι, τα όργανά μου. Μελετάω κάθε μέρα, προσπαθώ να βελτιωθώ και ως μουσικός και ως καλλιτέχνης γενικότερα.

Κλείνοντας, αφιερώστε στους αναγνώστες του Ορφέα έναν στίχο που σας εκφράζει...
Θα σου πω μια κρητική μαντινάδα, την οποία αφιερώνω σε όλους τους ανθρώπους... «Τα βάσανα στους δυνατούς πάντα ο Θεός τα δίνει, γιατί στους αδύναμους δεν έχει εμπιστοσύνη».

 

 

 


 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας
19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS