62 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Σάκης Ιντζεβίδης

Η επαρχία είναι ο πνεύμονας της τέχνης, είναι αυτή που για πολλές δεκαετίες τροφοδοτεί τις μεγάλες αστικές πόλεις, ιδιαίτερα την Αθήνα, με ταλέντα κάθε λογής, ηθοποιούς, μουσικούς, τραγουδιστές κ.λ.π. Οι σημερινοί συνομιλητές μου είναι επαρχιώτες και όσες φορές αναφέρονται στις πόλεις τους, το κάνουν με περηφάνια. Η Μαρία Παπαγεωργίου κατάγεται από τα Γρεβενά και ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης από τις Σέρρες, δυο πόλεις με διαφορετικό γεωγραφικό στίγμα, αλλά ωστόσο είναι η αφετηρία για το ταξίδι τους στην πρωτεύουσα. Εκεί όπου τα όνειρα όσων είναι άξιοι να δουλέψουν σκληρά και αγαπάνε αυτό που κάνουν, βγαίνουν συνήθως πραγματικότητα. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε τυχαία πριν αρκετά χρόνια, η συνεργασία τους όμως είχε κοινό παρονομαστή την μουσική. Ένωσαν λοιπόν τις μουσικές ανησυχίες τους δημιουργώντας την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά «Όμορφοι και ηττημένοι» πριν τρία χρόνια, και τώρα εξελίσσοντας ακόμα περισσότερο τον ήχο και την συνεργασία τους, μέσα από πολλές ζωντανές εμφανίσεις, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους, που έχει τίτλο «Άβουλο θεριό».   


Καλησπέρα. Η πρώτη κοινή σας απόπειρα δισκογραφικά έγινε πριν τρία χρόνια με το άλμπουμ «Όμορφοι και ηττημένοι». Η καλλιτεχνική συνεργασία και η φιλίας σας όμως δεν σταμάτησε εκεί, αλλά εξελίχθηκε, καταθέτοντας μας τη νέα σας δουλειά «Άβουλο θεριό». Ποιο είναι το μυστικό στην ανιδιοτελή σας σχέση;
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν μυστικά σ' αυτά τα πράγματα. Κολλήσαμε απ' την αρχή σαν άνθρωποι και υπάρχει και μια μεγάλη καλλιτεχνική συγγένεια μεταξύ μας. Όταν συμβεί αυτός ο σπάνιος συνδυασμός δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά, πέρα από λίγη καλή θέληση.
Μαρία Παπαγεωργίου: Το ότι ακόμα εμπνέει ο ένας τον άλλον. Η σχέση μας είναι πολύ σύνθετη και βαθιά και όσο αυτό θα γεννά μουσικές , θα συμπορευόμαστε.

Αλέξανδρε έχεις έναν τρόπο γραφής ποιητικό. Τον εκτιμώ διαβάζοντας στίχους από το καινούργιο σας  άλμπουμ “Να’ μαστε στην μέση αυτού του κόσμου, ζητώντας νέα μέρη. Σαν εραστές, σαν σύντροφοι, σαν λίκνισμα απ’αγέρι”. Χρειάζεται να περικλείουν ενέργεια και μελωδικότητα οι στίχοι από μόνοι τους, ώστε να μετατρέπεται σε εικόνες ο λόγος με την κατάλληλη μουσική και ερμηνεία;
Α.Ε.:  Κατ' αρχήν σ' ευχαριστώ πολύ. Μακάρι να είναι όντως έτσι! Υπάρχουν στην ιστορία του τραγουδιού περιπτώσεις που ένας στίχος χωρίς τεράστια ποιητική αξία, ή αυτόνομη δύναμη, να έχει “ντυθεί” με μια τέτοια μουσική, ώστε ο συνδυασμός να είναι εξαιρετικός. Δεν το αποκλείω αυτό. Προσωπικά, προτιμώ να δουλεύω πάνω σε στίχους που να μου προκαλούν κάτι, είτε είναι δικοί μου, είτε όχι. Τότε θεωρώ πως μπορώ να αποδώσω καλύτερα ως συνθέτης.

Μαρία ανήκεις στην νέα γενιά ερμηνευτών, ωστόσο δεν αναλώνεσαι στο να τραγουδάς κάτι που δεν σου αρέσει, για χάρη της εμπορικότητας. Κρατάς την ποιότητα και πορεύεσαι με αυτήν. Είναι η ποιότητα ένας λόγος που καθορίζει και τις γεμάτες συναίσθημα ερμηνείες σου;
Μ.Π.: Δεν νομίζω ότι η ποιότητα γεννά συναίσθημα ,αλλά η αλήθεια ενός τραγουδιού και το κατά πόσο ο τραγουδιστής ταυτίζεται μαζί του. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει αυτό που θα λέω την ώρα που τραγουδώ να με τρυπά, να έχω λόγο που να θέλω να το πω, και όταν λέω λόγο δεν εννοώ να είναι εντυπωσιακό ή ποιοτικό με το στανιό.

Φαντάζομαι πως αισθάνεστε να έχετε ένα «Άβουλο θεριό» μέσα σας, ίσως όπως όλοι μας. Αλήθεια σας στοιχειώνει, και προσπαθείτε να το ξoρκίσετε  τραγουδώντας για αυτό;
Μ.Π.: Κάθε τραγούδι είναι μια θυσία και μια εσωτερική αναζήτηση . εγώ προσωπικά νιώθω μονίμως διχασμένη, άλλοτε δυνατή και  έτοιμη να αλλάξω τα πάντα γύρω μου και άλλοτε νιώθω σαν μικρό παιδί που θέλει να κρυφτεί κάτω από ένα τραπέζι. Νιώθω να έρχομαι αντιμέτωπη με αυτές τις δυο μου πλευρές κάθε φορά που τραγουδάω τραγούδια του Αλέξανδρου, δεν ξέρω πώς το καταφέρνει αυτό!
Α.Ε.:  Ναι, πολύ συχνά γεννιούνται διάφορα δίπολα μέσα μου και αυτό αποτελεί μεγάλη στιχουργική έμπνευση για μένα. Το να κάνεις αυτές σου τις ανησυχίες, τραγούδι, είναι σαν να τις μοιράζεσαι με φίλους. Αυτό δεν ξέρω αν τις ξορκίζει, αλλά σίγουρα με βοηθάει αρκετά σε προσωπικό επίπεδο.

Ζούμε σε μια εποχή κρίσης, οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ή όπως αλλιώς εμφανίζεται. Υπάρχει σωτηρία, μέσα από αυτή την αποδόμηση; Βλέπετε να αλλάζει κάτι θετικά, είστε αισιόδοξοι;
Α.Ε.: Η ανθρώπινη φύση είναι περίεργη, πότε σ' αφήνει να βουλιάζεις σε άθλιες καταστάσεις και σε καθιστά άβουλο και πότε σε οδηγεί σε έναν αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία τόσο δυνατό που ούτε εσύ ο ίδιος φανταζόσουν. Τότε γίνεσαι πραγματικό θεριό. Αυτό που βλέπω στην γενιά μου, αλλά και στις επόμενες, είναι ότι επικρατεί έντονα το δεύτερο. Βλέπεις πράγματα να ξεπετιούνται από το τίποτα και ιδέες να φυτρώνουν σε άγονο χώμα. Προς το παρόν αυτό είναι σε ατομικό επίπεδο και λίγο σκόρπιο, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει και πιο συλλογικό.
Μ.Π.: Είμαι αισιόδοξη ως προς το ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν, αυτό που φοβάμαι είναι το πόσο ακόμα θα πρέπει να βουλιάξουμε μέχρι να αρχίσουμε να δυναμώνουμε πάλι. Μου δίνει πολύ χαρά που βλέπω να υπάρχει πια μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη, που σεβόμαστε περισσότερο τον ταλαιπωρημένο διπλανό μας γιατί ξέρουμε ότι αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση του, αν δεν είμαστε ήδη, που παράγεται έστω και με μεγάλη δυσκολία πολιτισμός και ο κόσμος ακόμα ανταποκρίνεται. Λίγη παραπάνω πυγμή και καλύτερη ενημέρωση θέλουμε, πολιτική στάση από το πώς ντυνόμαστε και τι τρώμε ,μέχρι το πώς ψηφίζουμε και πώς μιλάμε.

Τις ενορχηστρώσεις από το «Άβουλο θεριό» τις έχετε επωμιστεί οι δυο σας. Η συμβολή όμως τόσο των σταθερών μουσικών συνεργατών σας, όσο και κάποιον φίλων σας είναι σημαντική. Πόσο σημαντική ήταν η συμβολή της δισκογραφικής εταιρείας PHONOGRAPH;
Α.Ε.: Οι ενορχηστρώσεις ξεκίνησαν από μένα και την Μαρία, αλλά στις πρόβες με τα παιδιά που είναι κοντά μας τα τελευταία 6-7 χρόνια πήραν την τελική τους μορφή. Η συμβολή τους είναι τεράστια και τους ευχαριστούμε γι' αυτό. Μεγάλη αγάπη βέβαια στον δίσκο έδωσαν και όλοι οι υπόλοιποι μουσικοί με τους οποίους δεν συνεργαζόμαστε μόνιμα, οι ηχολήπτες, ο Νίκος Μακράκης που ήταν υπεύθυνος παραγωγής και τόσοι ακόμα άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από έναν δίσκο. Όσο για την Phonograph και τον Αλέξανδρο Μπελέ, είμαστε πολύ τυχεροί και χαρούμενοι που βρήκαμε μια ζεστή και ανθρώπινη στέγη γι' αυτή την δουλειά. Μας βοηθάει πάρα πολύ ως καλλιτέχνης που είναι και ο ίδιος, μας καταλαβαίνει πολύ καλά!

Τι γίνεται με την διανομή από το cd σας, που μπορούνε να το βρούνε όσοι θέλουν να το αγοράσουν;
Α.Ε.: Σιγά-σιγά αρχίζει ο δίσκος και μπαίνει σε αρκετά δισκάδικα (από τα ελάχιστα που έχουν μείνει!) και επίσης υπάρχει στο e-bay όπου μπορεί κανείς να το παραγγείλει και να έρθει στο σπίτι του. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή.

Αφήνω για το τέλος τις ζωντανές σας εμφανίσεις, για να σας ρωτήσω αν υπάρχει ήδη κάποιο πλάνο με ημερομηνίες ή  το δουλεύετε ακόμα;
Μ.Π.: Δουλεύουμε πυρετωδώς για τη μια και μοναδική μας εμφάνιση αυτήν την Τετάρτη 17 Απριλίου στον Σταυρό Του Νότου Plus, όπου θα παρουσιάσουμε όλο μας το δίσκο και διασκευές που αγαπάμε. Ήδη σχεδιάζουμε την παρουσίαση αυτού του υλικού σε πόλεις – σταθμούς της Ελλάδας αλλά και συναυλίες με το σχήμα ‘4’ που είναι η συνεργασία μας με τον εξαιρετικό συνθέτη Γιώργο Ανδρέου και την αγαπημένη μας Ευτυχία Μητρίτσα.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνετε.
Α.Ε.: Ευχαριστούμε κι εμείς και καλή δύναμη
Μ.Π.:Καλή μας αντάμωση.H Σελίδα τους στο facebook:
http://www.facebook.com/MariaPapageorgiou.AlexandrosEmmanouilidis?ref=ts&fref=ts

Σημεία πώλησης του cd «Άβουλο θεριό» και λινκ για το e-bay:
http://www.ebay.com/itm/Alexandros-Emmanouilidis-Maria-Papagewrgiou-Avoulo-Therio-/111041825462  


1)ΙΑΝΟΣ Α.Ε.
Σταδίου 24
Αθήνα 105 64
210-3217917

2) ΙΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ GOLDEN HALL, Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 37Α
T2106830301

3) ΙΑΝΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 7
Τ2310277004

4) ΙΑΝΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MEDITERRANEAN COSMOS, 11O ΧΛΜ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
T2310472308

5)Reload store
Πανεπιστημίου 54
21 0380 1464

6)Music corner
Πανεπιστημίου 56
2103304365

7)Νίκος Ξυλούρης
Πανεπιστημίου 39
Στοά πεσματζόγλου
2103222711

 

 

 


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος
22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS