155 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κέλλυ Γκούνη

Έλλη Πασπαλά & Apurimac «Η αλληλοεκτίμηση  γκρεμίζει τους εγωισμούς»

H Έλλη Πασπαλά, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο αισθαντικές και εκφραστικές φωνές στην Ελλάδα. Το ταξίδι στην δισκογραφία της ξεκίνησε το 1988 με το δίσκο «Στη λάμψη του φεγγαριού». Ένας δίσκος με τραγούδια σπουδαίων ξένων δημιουργών, απ' όπου και διακρίθηκε το «Youkali» το οποίο συμμετείχε στη συλλογή «EUROPEAN FEMALE FAVORITES» (1990) που κυκλοφόρησε αποκλειστικά στην Ιαπωνία. Ρεπερτοριακά, έως και σήμερα καλύπτει μία ευρεία γκάμα μουσικών επιλογών όπως έντεχνο, τζαζ, λαϊκά κ.α. Οι Apurimac, έχουν χαρακτηρισθεί ως ένα από τα μακροβιότερα συγκροτήματα στην Ελλάδα, όπου συμπράττουν Έλληνες και Λατίνοι. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 1986, με τίτλο «Χθες και Σήμερα», αλλά έγιναν ευρέως γνωστοί με την κυκλοφορία του δίσκου τους «Μάνα Γη» (1990), ο οποίος περιέχει ινδιάνικη μελοποιημένη ποίηση. Η μουσική τους φέρει ηχοχρώματα από Ινδιάνικη μουσική των Άνδεων με το δυναμισμό του Αφροκουβάνικου ρυθμού της Καραϊβικής. Μέχρι σήμερα έχουν δώσει πάνω από 1000 συναυλίες και έχουν συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα του πενταγράμμου.  Σήμερα, η Έλλη Πασπαλά και οι Apurimac, μετά την επιτυχία τους με το τραγούδι «Mi Ultimo Tango En Atenas»  συνευρίσκονται στη σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου για ακόμα δύο παραστάσεις 15 και 22 Μαρτίου, δημιουργώντας μια λικνιστική ατμόσφαιρα με λατινοαμερικάνικους ρυθμούς. Μιλούν, λοιπόν, στον Ορφέα για αυτή τη συνεργασία και για άλλα πολλά.

Πείτε μου πως προέκυψε η γνωριμία αλλά και η μετέπειτα η συνεργασία σας με το digital single «Mi Ultimo Tango En Atenas» ;
Daniel: Όταν παρουσίασα το demo στον παραγωγό μας Άγγελο Σφακιανάκη, συμφωνήσαμε ότι το τραγούδι χρειάζεται μία λυρική και δυναμική προσέγγιση. Μας πρότεινε την Έλλη κι εμείς συμφωνήσαμε. Το τραγούδι της άρεσε και στη διάρκεια της προετοιμασίας γίναμε φίλοι και δουλέψαμε για το καλύτερο.

Το τραγούδι με το οποίο συμπράξατε μουσικά, είναι ένα τραγούδι που πέρασε στη συνείδηση των περισσοτέρων ως ένα τραγούδι με κοινωνικοπολιτικό μήνυμα αλλά και υπενθύμισης της πλούσιας - γλωσσικά - κληρονομιάς μας. Πως προέκυψε και γιατί πιστεύετε ότι έγινε άμεσα αποδεκτό από το κοινό;
Ζω χρόνια στην Ελλάδα και η γυναίκα μου είναι φιλόλογος. Έτσι έχω γνωρίσει πολύ καλά την δύναμη της Ελληνικής γλώσσας. Βρέθηκε μπροστά μου κάποια στιγμή ένα Ισπανικό βιβλίο με τίτλο 2000 Ελληνικές λέξεις στα Ισπανικά. Έτσι μου ήρθε η έμπνευση. Το ότι είμαι Αργεντινός και έχω ζήσει μέσα από την οικογένεια μου τι σημαίνει πτώχευση και ΔΝΤ ,ήταν η βάση για να ξεκινήσω το τραγούδι. Ήθελα να δείξω την δύναμη της Ελληνικής γλώσσας αλλά και της κουλτούρας της. Να θυμίσω ότι τα περισσότερα επιστημονικά νοήματα ,οι ορισμοί της επιστημονικής σκέψης δεν είναι στα Ελληνικά , είναι Ελληνικά!. Ε δεν αξίζει ούτε στη γλώσσα ούτε στο λαό της αυτή η συκοφάντηση κι αυτή η υποβάθμιση. Νομίζω πως έτσι ευαισθητοποιήθηκε η πληγωμένη υπερηφάνεια του απλού Έλληνα.  

  
  
 
 
 
 


Είστε καλλιτέχνες που έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο και έχουν επιβιώσει από εμπορικές «ατασθαλίες», παραμένοντας πιστοί στα θέλω τους. Τελικά τι είναι αυτό που πρέπει να έχει κάποιος ώστε να μην λοξοδρομήσει από τα θέλω του;
Επιμονή και υπομονή. Μπορεί κάποιος αυτό να το ονομάσει  και πίστη! Ξέρετε ότι μπορεί με τους Χειμερινούς Κολυμβητές να είμαστε τα παλαιότερα συγκροτήματα στην Ελλάδα!

Λέγεται ότι ίσως τα σημεία αναφοράς των μακρινών προορισμών που αναφέρονται στα μεγάλα έπη «Οδύσσεια» και «Αργοναυτικών», είναι στη Νότιο Αμερική. Η περουβιανή μουσική έχει ηχοχρώματα της Ελληνικής ηπειρώτικης. Πιστεύετε ότι υπάρχει ταύτιση των δύο πολιτισμών σε όλα τα επίπεδα;
Υπάρχουν πολλές δοξασίες για την Αργοναυτική εκστρατεία και δεν είναι εύκολο να δώσουμε απαντήσεις επιγραμματικές. Η μουσική όμως έχει την συγγένεια της πεντατονικής κλίμακας.

Εμφανίζεστε στο γυάλινο μουσικό θέατρο για 4 παραστάσεις. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη. Περιγράψτε μου το κλίμα της βραδιάς αλλά και αυτό που εισπράξατε από τον κόσμο.
Είχαμε τρακ! Από συγκίνηση και από αγωνία. Όμως η βραδιά κύλησε με τον ρυθμό, τον παλμό  και την χαρά που έπρεπε . Η ανταπόκριση ήταν συγκινητική. Σηκώθηκαν και χόρεψαν, τραγούδησαν μαζί μας και μας αντάμειψαν με τα χειροκροτήματα τους.

Τι κοινό έχει η Έλλη Πασπαλά με τους Apurimac και τι κοινό έχουν οι Apurimac με την Ε. Πασπαλά;
Η μουσική μας ενώνει! Η πίστη μας στο καλό και στο καλύτερο μας σπρώχνει να ξεπεράσουμε τα συμβατικά όρια. Η αλληλοεκτίμηση  γκρεμίζει τους εγωισμούς .


Ο Φρήντριχ Νίτσε είχε πει: «Γι’ αυτήν την καινούργια μουσική χρειάζονται και καινούργια αφτιά». Πιστεύετε ότι στον Έλληνα πρέπει να αναγεννηθεί η μουσική του συνείδηση ή αρέσκεται στα «κλασικά και εικονογραφημένα» ακούσματα;
Οι νέες δυσκολίες που γδύνουν τον Έλληνα από την εύνοια του παρελθόντος , τον οδηγούν στις βασικές του ανάγκες . Άλλοι εμβαθύνουν σε αυτό και άλλοι το προσπερνούν αδιάφορα. Είναι σαφές πως οι υπερβολές του παρελθόντος θα γίνουν  ύβρεις  του σήμερα. Τα νέα αυτιά είναι συνέπεια της νέας ηθικής που προκύπτει.

Θα ήθελα ο καθένας να μου αναφέρει εκείνο το χαρακτηριστικό του που έχει συντελέσει στην επιτυχημένη συνεργασία σας.
Είναι πιο εύκολο για μας, ο ένας να πει για τον άλλο
Έλλη: Η ομαδικότητα επιμονή και το χιούμορ των Apurimac.
Daniel: Η γλυκύτητα  και η ευγένεια της Έλλης.

Τραγούδι που ακούγεται στην παράσταση και θα αφιερώνατε αντίστοιχα στον Έλληνα πολιτικό, στον Έλληνα μικροαστό και στον Έλληνα μετανάστη.
Έλλη: Mi ultimo Tango en Atenas
Apurimac: Αν ήταν Μαύρος ο Θεός & ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

Μιλήστε μου για τα σχέδια σας. Θα υπάρχει συνέχεια ως μουσική ομάδα;
Έχει ο καθένας άλλα σχέδια η Έλλη άλλες συναυλίες οι Apurimac Άλλες εμφανίσεις αλλά η συνέχεια της συνεργασίας πέρα από τη θέλησή μας , θα προκύψει από την συμμετοχή και την αγάπη του κοινού σε αυτές τις εμφανίσεις.

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι οι ρυθμοί της ζωής μας να είναι τόσο ζωντανοί όσο και το αποτέλεσμα της συνεργασίας σας. Καλή επιτυχία!

 


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι APURIMAC είναι:
Daniel ARMANDO - Timbales, congas, zamponia, percussion, τραγούδι
Δημήτρης ΒΑΡΕΛΑΣ - Μπάσο
Μάκης ΠΑΠΑΓΑΒΡΙΗΛ -  Κιθάρα, κρουστά, τραγούδι
Βαγγέλης ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ – Τρομπέτα, κρουστά  
Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ – Σαξόφωνο , κρουστά  
Σταύρος ΛΙΝΟΣ – Πιάνο,  cajón
Pedro Fabián CORDOVA - Congas, cajón, zamponia, charango,
quena, τραγούδι.

Παραστάσεις:  Παρασκευή 15, 22 Μαρτίου
Ώρα έναρξης:     22:30 ώρα προσέλευσης 21:45
Τιμές:        Μπαρ   10 € είσοδος + 5 € ποτό
Τραπέζι 10 € είσοδος + 10 € ποτό
Φιάλη / 4 άτομα : 120 € (περιλαμβάνεται η είσοδος)
Κρασί / 2 άτομα: 60 € (περιλαμβάνεται η είσοδος)


Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφόρος Συγγρού 143 Νέα Σμύρνη Αθήνα

τηλ: 2109315600, www.gialino.gr, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  

 


 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις