115 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Άντρια Ράστη : «Από πάντα έλεγα θα γίνω τραγουδίστρια»Η σειρήνα – γνωστή από την Οδύσσεια -  είναι ένα μυθολογικό ον, με μορφή μεταξύ γυναίκας και πουλιού και γοητευτική φωνή.
Μια «Σειρήνα»(το ομώνυμο τραγούδι της Άντριας Ράστη) ήταν η αιτία να γνωρίσω μια ροκ καλλιτεχνική περσόνα – με ευρεία ερμηνευτική γκάμα όμως – που και γοητευτική φωνή διαθέτει και σεξαπίλ ως γυναίκα, αλλά, συνάμα, είναι και μαγκάκι – κρύβει ένα «αντράκι» μέσα της, όπως της είπα και συμφώνησε - που θεωρεί ως ύψιστη μαγκιά το ν’ αγαπάς!
Όλα αυτά είναι η Άντρια Ράστη, αλλά κι όλα όσα μας είπε, σε μια, πραγματικά, ζωντανή κουβέντα, με απόψεις, θέσεις, φιλελεύθερο πνεύμα, αισιοδοξία, αγάπη και, φυσικά, μαγκιά!
Άλλη μια Κύπρια με ταλέντο στην Ελλάδα! Ευτυχώς που υπάρχει κι η Κύπρος! Για πες μου Άντρια, πως ανακάλυψες το μουσικό ταλέντο μέσα σου και πότε πήρες την απόφαση ότι θα το κάνεις κι επάγγελμα, θα γίνεις τραγουδίστρια;

Η μουσική, αισθάνομαι, ότι κυλούσε στο αίμα μου απ' όταν γεννήθηκα κι ο ρυθμός χτυπούσε ταυτόχρονα με την καρδιά μου, γι' αυτό από πάντα έλεγα ότι θα γίνω τραγουδίστρια. Ένα παιδικό όνειρο που ήταν πάντα στόχος ζωής.

Ήρθες στη Αθήνα πιτσιρίκα, 18 χρονών. Ήταν μια «μετανάστευση» για το τραγούδι; Ή, μια γενικότερη «φυγή»;

Ήταν και τα δύο, αλλά ο πρώτος λόγος ήταν η καριέρα μου στο τραγούδι.

Διαβάζω, συνεργασίες, με πολύ γνωστά ονόματα(Νίκο Οικονομόπουλο, Πάολα, Αντύπα, Γιώργο Τσαλίκη, Θάνο Πετρέλη, Κώστα Καραφώτη, Πάνο Καλλίδη, Γιώργο Μαργαρίτη, Άντζελα Δημητρίου, Ειρήνη Μερκούρη, κ.ά.). Ποια ήταν η πρώτη σου; Πως ξεκίνησαν όλα επαγγελματικά;

Όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα δεν είχα γνωριμίες στο χώρο κι απλά, από μόνη μου χτύπησα πόρτες και πέρασα από οντισιόν.
Η πρώτη μου δουλειά σαν τραγουδίστρια ήταν στο «Life» στην Βούλα και ξεκίνησε στις 21/12/2005.

  
  
 

 


Να σταθώ, λίγο, προσωπικά, στον Μαργαρίτη – που τον θεωρώ τον τελευταίο μεγάλο αυθεντικό λαϊκό τραγουδιστή – και στην Άντζελα Δημητρίου - που είναι μια πολύ καλή τραγουδίστρια, αλλά μερίδα του κόσμου, την βλέπει με «εξωτραγουδιστικά γυαλιά». Τη δική σου γνώμη θέλω.

Συμφωνώ για τον Γιώργο Μαργαρίτη, ότι είναι ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και θα πω για την Άντζελα Δημητρίου, ότι όπως και να 'χει, έχει γράψει την δική της ιστορία στο λαϊκό τραγούδι και απλά, σεβασμός!

Αρκετά από τα παραπάνω ονόματα, για μερίδα, δημοσιογραφούντων κι ακροατών, θεωρούνται «μιάσματα»! Έχεις τέτοια στεγανά; Πιστεύεις στις ταμπέλες(δεν εννοώ τα διάφορα είδη μουσικής); Ή, όλα αυτά εντάσσονται, στο ευρύτερο – κατ’ εμένα – πρόβλημα της κλειστής κοινωνίας μας, που πολλές διαφορετικότητες αναθεματίζει υποκριτικά;

 Όταν έχεις προβολή είναι φυσικό αποτέλεσμα και να κριθείς και να κατηγοριοποιηθείς, εγώ, προσωπικά, σέβομαι το κοινό και την κρίση του, αλλά και την προσπάθεια, καριέρα και πορεία του κάθε καλλιτέχνη. Σαφώς η κοινωνία μας και η νοοτροπία μας έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την άποψη μας για τα πάντα.

Διαβάζω στο fan club σου για σένα : «η Άντρια Ράστη πέρα από τη μοναδική φωνή της έχει και μια εκρηκτική σκηνική παρουσία όπου δεν αφήνει κανένα αδιάφορο, sexy και ταυτόχρονα γλυκιά και χαμογελαστή, άλλα και υπέροχη ερμηνεύτρια». Αυτή είσαι;

Χα χα χα, καταρχάς να ευχαριστήσω το φαν κλαμπ μου για τα υπέροχα λόγια τους, για το ότι με στηρίζουν, με συγκινούν αφάνταστα πολύ και είναι πολύ τιμητικό. Η αλήθεια είναι πως σαν προσωπικότητα και σαν καλλιτέχνης είμαι πολύπλευρη. Αν πάρουμε το καλλιτεχνικό κομμάτι δεν ησυχάζω εάν απλά κρατάω ένα μικρόφωνο και διεκπεραιώνω ένα τραγούδι. Ανάλογα με το είδος που τραγουδάω μου αρέσει να βάζω το προσωπικό μου στίγμα, δηλαδή αν τραγουδάω ένα ποπ ή ροκ τραγούδι θέλω να "φάω" όλη την σκηνή, εάν λέω ένα λαϊκό θέλω να γίνομαι ένα με τον κόσμο, άλλη φορά μπορεί να με δεις να ερμηνεύω ένα "έντεχνο" κομμάτι και να δακρύζω. Εν ολίγοις, θέλω να δίνω όλο μου το είναι.

Ξέρεις τι εισπράττω εγώ από εσένα; Είσαι μια καλλιτεχνική περσόνα με θηλυκότητα, αλλα κι ερμηνευτικό τσαμπουκά. Είσαι μια όμορφη γυναίκα – εννοώ ότι «γράφεις» έντονα κι όμορφα, συνολικά, ως προσωπικότητα - αλλά έχεις κι ένα «αντράκι» μέσα σου, που πολύ μου αρέσει στο προφίλ σου. Καλά σε ψυχολόγησα Άντρια;!

 Πρέπει να αλλάξεις επάγγελμα και να γίνεις ψυχολόγος, χα χα χα χα. Αρχικά σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, θεωρώ αυτό που περιγράφεις έχει να κάνει με την καλλιτεχνική μου φύση και την ροκ προσωπικότητά μου. Και ναι, έχεις απόλυτο δίκιο!

Η καλλιτεχνική σου γκάμα – τουλάχιστον, όπως περιγράφεται στο fan club σου -   τα περιλαμβάνει όλα: «απευθύνεται σε μεγάλη γκάμα κοινού, αφού το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει όλα τα είδη μουσικής... από rock, ξένο, ελληνικό, pop, ελαφρολαϊκό, λαϊκό αλλά και έντεχνο.». Θα δήλωνες - όπως δηλώνω εγώ, ως μουσικογράφος αλλά κι ακροατής – μουσικά αμφί;

 Ναι, θα μπορούσα να δηλώσω μουσικά αμφι, γιατί θεωρώ πως η μουσική δεν έχει ταμπέλες! Δηλαδή ροκ, λαϊκό, πολλοί μπερδεύονται,
Δικαίως, λόγω της εξωτερικής μου εμφάνισης και νομίζουν ότι τραγουδάω μόνο ροκ. Αυτό δεν ισχύει. Ροκ είναι ο τρόπος ζωής και φιλοσοφίας μου. Εγώ κινούμαι σε όλα τα είδη, φτάνει να είναι κάτι που αρέσει αρχικά σε εμένα.

Για να περάσουμε και στα  τρία προσωπικά σου cd single. Κάνε μας την παρουσίασή τους.

Πρώτα ήρθε το «Εγώ θα ζω για μένα», σε μουσική και στίχους Γιώργου Κουτσεογιωργάκη, ένα ροκ χορευτικό τραγούδι, με ένα στίχο που ταυτίζεται κάθε ανεξάρτητο αλάνι σαν και εμένα! Δεύτερο ήρθε το «Πάρτυ στα νησιά», ένα χαρούμενο καλοκαιρινό ποπ τραγούδι, σε μουσική και στίχους Αμαρίνας και Γιώργου Σόλωνος, όπου το καλοκαίρι που μας πέρασε, το άκουσα σε πολλά κλαμπ και αυτό με έκανε ιδιαίτερα χαρούμενη! Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το τρίτο μου single με τίτλο «Σειρήνα», σε στίχους και μουσική Λουκά Καλομοίρη, το οποίο εντάσσετε στο "s project" μια ιδέα του κολλητού μου φίλου και βασικού συνεργάτη μου Ελισσαίου Κυρίλλου, που, με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα. Να πω ότι η «Σειρήνα» είναι το πρώτο μου τραγούδι το οποίο οπτικοποιήθηκε από την “team in motion” και αυτό με κάνει πολύ χαρούμενη.

Με την κυκλοφορία και της «Σειρήνας», ακολουθείς, νομίζω, κι έναν πιο προσωπικό δρόμο, όσον αφορά και τις live εμφανίσεις σου. Έτσι είναι;

Ο κόσμος έχει αγαπήσει τη «Σειρήνα» κι αυτό το καταλαβαίνω απ' την απήχηση που δείχνουν για τα live μου και το πόσο το ζητάνε. Σίγουρα κάθε καινούριο τραγούδι με πάει ένα βήμα πάρα πέρα, όπως το «Πάρτυ στα νησιά» "τράβηξε" μαζί του σε πολλούς ραδιοσταθμούς και το «Εγώ θα ζω για μένα», έτσι κι η «Σειρήνα» με βοήθησε να προχωρήσω γενικότερα. Είτε αυτό ερμηνεύεται σε περισσότερες προσωπικές live εμφανίσεις, είτε ερμηνεύεται σε περισσότερες συνεντεύξεις και ούτω καθ' εξής.

Διάβαζα, σε μια άλλη συνέντευξή σου, ότι είσαι ανήσυχο πνεύμα. Αν και φαίνεται αυτό! Ψάχνεσαι με τραγούδια και γράφεις, λες. Τι γράφεις; Στίχους; Πεζά; Σκέψεις σου; Ημερολογιακές καταγραφές;

Γράφω! Γράφω στίχους, βιβλία, σκέψεις… κι αυτό το κάνω από μικρό παιδί. Μεγαλώνοντας όμως, έμαθα να "γράφω" γενικότερα...

Η Άντρια Ράστη, έξω από το τραγούδι, ποια είναι; Πως είναι;

 Ένα παιδί με ώριμο μυαλό… ευαισθησίες, χιούμορ κι ανιδιοτέλεια... μια κανονική κοπέλα που έχει ανάγκη από το να πάρει και να δώσει αγάπη,
που έχει ανησυχίες για το μέλλον και για την κρίση κι ακόμη παλεύει για τα όνειρά της, προσπαθώντας να κάνει τη ζωή της να μοιάζει με παραμύθι, σκοτώνοντας κακούς λύκους και μάγισσες.

Αναφέρεις κάπου «... ο θεός βλέπει…». Πιστεύεις στο θεό; Και πως; Γιατί υπάρχει κι η θρησκεία – εξουσία που τον αντιπροσωπεύει επίσημα επί της γης …

Πιστεύω πάρα πολύ στο Θεό, στην ανώτερη δύναμη, πιστεύω στους αγγέλους και στους εργάτες του φωτός. Στην εκκλησία πηγαίνω σπανίως και συνήθως πάω όταν υπάρχει δυνατότητα να είμαι μόνη μου σε έναν ιερό ναό. Προσεύχομαι συχνά και ξέρω πως πάντα κάποιος εκεί πάνω με προστατεύει.

Μια νέα (ηλικιακά) καλλιτεχνική περσόνα, αλλά κι ένας νέος άνθρωπος, όπως εσύ, πως βιώνεις τη ζωή(πολιτικά, κοινωνικά, ερωτικά, ψυχολογικά) στη σημερινή Ελλάδα της μεγάλης δυσκολίας;

Σίγουρα κι εγώ, όπως όλοι οι νέοι της ηλικίας μου, αλλά κι η ακόμα νεότερες γενιές, αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που το λιγότερο που μπορώ να πω, για να τις χαρακτηρίσω, είναι πως είναι άδικες και πολλές φορές εύχομαι μέσα μου να είχα γεννηθεί μια δεκαετία - δεκαπενταετία νωρίτερα, γιατί είναι «δύσκολοι οι καιροί για πρίγκιπες» κι αυτό μου τη δίνει, όμως καμία πολιτική και οικονομική κατάσταση, δεν έχει δικαίωμα να δολοφονήσει τα όνειρα μας και θέλω μέσα από αυτή την απάντηση να μεταφέρω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά της ηλικίας μου και τους ακόμα πιο νέους! Διεκδικήστε τη ζωή που ονειρευτήκατε και σας ανήκει! Κανένας δεν θα μας βάλει φρένο γιατί στο χέρι μας είναι να βάλουμε φωτιά στα φρένα και να μας μείνει το γκάζι.

Σε κούρασα! Πολλές ερωτήσεις! Αλλά εσύ φταις! Γιατί, δεν είσαι αδιάφορη! Αφήνω το φινάλε της κουβέντας μας κι αυτής της συνέντευξης σε σένα! Ό,τι γουστάρεις!

 Σ’ ευχαριστώ αρχικά εσένα, για τα καλά σου λόγια για την όμορφη συνέντευξη και για την όλη υποστήριξη που μου δείχνετε στον «ΟΡΦΕΑ». Θα κλείσω με ένα ακόμα μήνυμα, αφού βρισκόμαστε και σε ρομαντικό - επαναστατικό μουντ (το οποίο είναι κάτι που με μαγεύει, με παρασέρνει και μ’ αρέσει πολύ), παιδιά μην αφήνετε τη ζωή σας και τα όνειρα σας για καμία κρίση! Η ζωή είναι δικιά σας και μόνο, πιάστε την απ' τα μαλλιά! Ονειρευτείτε, αγαπήστε! Δώστε αγάπη! Είναι ό,τι πιο όμορφο και λυτρωτικό μας έχει δώσει ο Θεός! Παλέψτε για τα όνειρά σας, για το παραμύθι που θέλετε να φτιάξετε! Εσείς έχετε το τιμόνι της ζωής σας μην μασάτε! Παλέψτε κι όποιος αξίζει θα δικαιωθεί στο τέλος! Μοιράστε χαμόγελα παντού! Αγαπήστε, αγαπήστε, αγαπήστε, είναι η μεγαλύτερη μαγκιά κι η καλύτερη απάντηση στη μιζέρια!


 

Ακούστε: Αndria Rasti - Sirina (Official video)

Get Adobe Flash player

Επισκεφτείτε:

Andria Rasti Fan Club | Facebook

 Φωτογραφίες: Πάτρα Μαγνήσαλη κι από το αρχείο της Άντριας Ράστη

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όποιος δεν έχει τίποτα μονάχα αυτός ξέρει το τίποτα.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS