120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Καλή Βανδώρου

Ο Ηλίας Λιούγκος έχει στις βαλίτσες του ένα τεράστιο βιογραφικό, το οποίο πάρα πολλοί συνάδελφοί του θα ζήλευαν. Αυτό, όμως, που τον στιγμάτισε - όπως τονίζει κι ο ίδιος στη συνέντευξη που ακολουθεί – είναι η συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι. Στις 9 Νοεμβρίου ο Ηλίας Λιούγκος μαζί με μια πλειάδα ερμηνευτών, θα τιμήσουν στο Badminton τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη σε μια βραδιά με τίτλο «Στις αγορές του Μάνου Χατζιδάκι». Για αυτή την παράσταση και για άλλα πολλά μιλάει στον Ορφέα ο επιτυχημένος δημιουργός.

Ουσιαστικά από το ξεκίνημά σας βρεθήκατε δίπλα στο ιερό τέρας της ελληνικής μουσικής με το όνομα Μάνος Χατζιδάκις. Θεωρείτε ότι αν δεν είχατε αυτήν την τύχη, θα είχατε την εξέλιξη που έχετε σήμερα;
Αν δεν τον είχα γνωρίσει θα είχα χαθεί. Ό,τι καλό δείτε σε μένα, οφείλεται στη μαθητεία που είχα κοντά του.  Εκεί  γνώρισα τον εαυτό μου,  το αληθινό πρόσωπο της μουσικής, εκεί ήρθα σε επαφή με τα μεγάλα και εκεί άρχισα να υποπτεύομαι για τα κρυμμένα.
      
Ακόμα και τώρα, το 2012, εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια μερίδα κόσμου που ακούει Μάνο Χατζιδάκι φανατικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Μάνου Λοΐζου. Πού αποδίδετε αυτήν τη συνέχεια δυο καλλιτεχνών που έχουν φύγει εδώ και πολύ καιρό από κοντά μας;  Στο γεγονός ότι είναι αναντικατάστατοι ή στο γεγονός ότι ο κόσμος ξέρει να ακούει καλή μουσική;
Πιστεύω στο ένστικτο του κόσμου. Παρόλο που πολλοί απατεώνες προσπαθούν να τον αποπλανήσουν και να του πουλήσουν τόνους σκουπίδια, στο τέλος ο κόσμος διακρίνει και επιλέγει το αληθινό και αυτό που αξίζει.  Είναι τόσο ανακουφιστικό και παρήγορο αυτό! Χαλάλι όλες οι θυσίες μας.

Πείτε μου ένα και μόνο περιστατικό που σας συνέβη μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και που δε θα ξεχάσετε ποτέ.
Η στιγμή που δεν ξεχνώ είναι όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά. Εκεί η ζωή μου άλλαξε. Κάτι σαν να ξημέρωσε και είδα για πρώτη φορά το φως του ήλιου, ενώ πριν ζούσα στο σκοτάδι.

Τι θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου στο Badminton;

Κάτι σαν γιορτή! Εκτός από μένα, η Ανδριάνα  Μπάμπαλη, ο Ορφέας Περίδης, η Καλλιόπη Βέττα και ο Χρήστος Θηβαίος, συναντιούνται με τους μουσικούς  που επί χρόνια παίζαμε τα έργα του Χατζιδάκι σε συναυλίες και στους δίσκους, τον Παναγιώτη Δράκο, τον κύριο Νίκο Γκίνο, τον  Οδυσσέα Κορέλη και τη Στέλλα  Κυπραίου που έχει αναλάβει και την επιμέλεια της ορχήστρας, για να τραγουδήσουμε αυτά τα σπουδαία τραγούδια που όλοι αγαπάμε και δεν μπορούμε να αποχωριστούμε. Δε γιορτάζει κάποιος, αλλά τα τραγούδια της Ρωμαϊκής και Λαϊκής αγοράς, έχουν τη χαρά της γιορτής. Τραγουδήθηκαν πολύ σε εποχές ευημερίας, τότε  που η Ελλάδα ήταν η «Ελλάς χώρα των ονείρων» και η Αθήνα «Μια πόλη μαγική».  Είναι φορτισμένα δηλαδή με πολλές και καλές στιγμές που ζήσαμε στο παρελθόν. Ας γίνουμε για λίγο νοσταλγοί, το έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.

Έχετε γράψει πάρα πολλά τραγούδια για μεγάλους καλλιτέχνες όπως τις Φλέρυ Νταντωνάκη, Έλλη Πασπαλά και τη Μόρφω Τσαϊρέλη. Ποιο είναι εκείνο που ξεχωρίζετε και γιατί;
Δεν ξεχωρίζω κανένα από τα τραγούδια μου, όλα γεννήθηκαν από μένα  και πίσω από το καθένα κρύβεται και ένα κομμάτι της δικής μου ιστορίας. Έχουν τραγουδήσει δε, πολλοί άλλοι σημαντικοί τραγουδιστές τραγούδια μου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος  Νταλάρας, η Μελίνα Κανά, ο Βασίλης  Γισδάκης, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος  Κουρουπάκης, η Βούλα Σαββίδη η Ελένη Τσαλιγοπούλου. Νιώθω τυχερός που τα τραγούδια μου ευτύχησαν και τραγουδήθηκαν από τόσο σπουδαίους ερμηνευτές. Όταν λέω αυτά τα τραγούδια στις συναυλίες μου έχω τη φωνή τους στα αυτιά μου και κάθε φορά τους θυμάμαι!
 
Θα θέλατε να ακούσετε διασκευασμένα κάποια από τα τραγούδια σας και μάλιστα, από νέους καλλιτέχνες; Αν ναι, σε ποιους θα τα δίνατε;
Μου αρέσει πολύ η προσωπική προσέγγιση στη Μουσική. Αυτός είναι και ο λόγος των πολλών εκτελέσεων ιδιαίτερα στη συμφωνική μουσική. Αλλά το προσωπικό κίνητρο συνήθως δεν φτάνει. Πρέπει να το υπερβεί κανείς και να είναι σίγουρος ότι έχει να προσθέσει κάτι παραπάνω στην ήδη υπάρχουσα ερμηνεία. Ο Μάνος έλεγε για τον «Μεγάλο Ερωτικό» δεν χρειάζεται να τον κάνουμε στις συναυλίες, είναι τόσο ωραίος ο δίσκος, που δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Δεν νιώθω, όμως, έτσι για τα τραγούδια μου, κάθε που τα ακούω, μου έρχεται να προσθέσω κάτι, να διορθώσω, ή να αλλάξω. Ελεύθερα, λοιπόν, τα τραγούδια μου, κάντε τα ό,τι θέλετε χωρίς να με ρωτήσετε. Σκεφτείτε όμως, ίσως η βοήθειά μου να σας είναι πολύτιμη!

Υπάρχει κάποια συνεργασία που δεν έχετε πραγματοποιήσει και θα θέλατε να κάνετε άμεσα;
Ετοιμάζω συγχρόνως τον επόμενο δίσκο μου και εκεί υπάρχει ένα τραγούδι που ταιριάζει στη φωνή του Μάλαμα και θέλω να του το προτείνω να το τραγουδήσει. Είμαι θαυμαστής του και θέλω να πω πως με όσους  συναδέλφους μου έχω συνεργαστεί, σε όλους έβρισκα κάτι να θαυμάσω. Η φωνή του Μάλαμα είναι ένας ολόκληρος κόσμος, που προκύπτει κυρίως από το Αχ του Καζαντζίδη, γνήσια λαϊκός και ελληνικός. Ένας κόσμος παρακμιακός που καταφέρνει με ένα λυγμό, με ένα ξόρκι να τον αποπλανήσει, να τον αναστήσει και να τον απογειώσει στον ουρανό της μουσικής του. Η περίπτωση του Μάλαμα όπως και του Ορφέα Περίδη  (που θα μας κάνει την τιμή να τραγουδήσει στη συναυλία) είναι οι άξιοι συνεχιστές τής μετά Χατζιδακικής περιόδου που τροφοδότησαν και κράτησαν τις νεότερες γενιές σε υψηλό επίπεδο. Τελικά η Ελλάδα μας διατηρεί τη σοφία της και ξέρει να επιλέγει τους άξιους εκπροσώπους της.

Κατά πόσο είναι εφικτό στις μέρες μας να βγουν τραγούδια από νέους δημιουργούς (λόγω των δύσκολων καταστάσεων που όλοι βιώνουμε);
Η κάθε εποχή έχει τα δικά της ζητήματα, ικανά για να εμπνεύσει τους ανήσυχους εκφραστές της. Πάντα βιώνουμε κάτι. Και όταν αυτό είναι έντονο απ’ όπου και αν προέρχεται, μας παρακινεί να το εκτονώσουμε, να γράψουμε ένα ποίημα ή ένα τραγούδι αν είμαστε μουσικοί.   

Μετά την παράσταση στο Badminton, τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;
Δυο συναυλίες 27 και 28 Νοεμβρίου στην Κύπρο με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και μέρος των μουσικών που θα παίξουν στο Badminton, με τις ενορχηστρώσεις της Στέλλας Κυπραίου. Επίσης, στις 6 Απριλίου πρόκειται να παρουσιάσω στο Μέγαρο ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, που όπου να ‘ναι θα ανακοινωθεί.

Έχετε κάποια θετική σκέψη για το μέλλον; Αν ναι, ποια είναι αυτή;

Ζούμε έναν εφιάλτη και όσα μας στήριζαν και αγαπήσαμε, καταρρέουν. Όμως σε αυτή την κατάρρευση βλέπουμε και το γκρέμισμα μιας σάπιας κοινωνίας που μας μαστίζει επί χρόνια. Τα ποντίκια τρέχουν να κρυφτούν, η σαπίλα και η μούχλα θα καθαρίσει επιτέλους και εμείς θα ανασυνταχτούμε και θα αρχίσουμε απ την αρχή. Αυτό είναι μια θετική σκέψη. Είναι το ωφέλιμο!

 

 

 

 


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS