129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κέλλυ Γκούνη

Ο «Ορφέας» συνάντησε τον Αλέξανδρο Χατζή σε ένα καφέ στα Νότια Προάστια. Αναμφίβολα, το πρώτο που θα προσέξει κανείς, είναι το πλατύ του χαμόγελο. Ένας άνθρωπος που από την πρώτη στιγμή σε κάνει να νοιώθεις οικεία και ευχάριστα. Μέίλησε για την νέα του δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζει αλλά και για το πόσο η πίστη του στον Θεό και στον Χριστό τον κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Αυτόν τον καιρό βρίσκεσαι στο στούντιο, ετοιμάζοντας την νέα σου δισκογραφική δουλειά. Μίλησε μου γι' αυτό.
Ναι, είναι μία δουλειά που την ετοιμάζω από καιρό. Τα τραγούδια αναφέρονται στην ερωτική μπαλάντα, η οποία εκφράζει την υγιή έκφραση της αγάπης και παράλληλα, μέσα απ αυτήν αφήνουν ένα ευχάριστο ή μελαγχολικό μήνυμα. Είναι τραγούδια που εκφράζουν την καθημερινότητα του ακροατή που θέλει να ακούσει λίγα τραγούδια και να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Η Έλια Ζερβού, ο Τάσος Καλυβιώτης κι η Βάντα Κουτσοκώστα είναι από τους βασικούς συντελεστές -ως στιχουργοί- του νέου μου cd. Έχω το υλικό τους εδώ και δέκα χρόνια σχεδόν.

Είναι κάτι διαφορετικό από αυτά που έχεις κάνει μέχρι σήμερα;
Ναι, είναι κάτι διαφορετικό. Γενικότερα είναι ένα φρέσκο άκουσμα. Στο cd, συμμετέχει μια νέα καλλιτέχνιδα η Μάγδα Βαρούχα, με την οποία συνεργαζόμαστε δύο χρόνια σε live εμφανίσεις και φέτος παρουσιάσαμε το πρώτο μας τραγούδι  με τίτλο «Πάντα θα έρχεσαι εδώ» στην εκπομπή Ράδιο Αρβύλα, σε στίχο Έλιας Ζερβού. Η Μάγδα Βαρούχα είναι μια νέα τραγουδοποιός με την οποία ταιριάζουμε στην αισθητική με την οποία αντιλαμβανόμαστε και βλέπουμε το ίδιο τα πράγματα στο τραγούδι παρόλο που μας χωρίζουν δυο δεκαετίες. Θα συμμετέχει με ένα δικό της τραγούδι, στίχο και μουσική. Επίσης, υπάρχει συνεργασία με τους Brothers in plugs, οι οποίοι είναι μια άρτια στημένη και ολοκληρωμένη ροκ μπάντα με προδιαγραφές επηρεασμένες από την Βρετανική κουλτούρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι είναι το γκρουπ που επιλέχτηκε ανάμεσα από εκατοντάδες συμμετοχές για να ανοίξει τη συναυλία του Bon Jovi εδώ στην Αθήνα. Έχουν ήδη παρουσιάσει την πρώτη  τους δισκογραφική δουλειά με την Universal. Είναι ένα νεανικό συγκρότημα και θα διασκευάσουν ένα τραγούδι του Κώστα Χατζή τον  «Μουσικό», με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Θα έχουμε και την συμμετοχή της Βαρτουί Βαρτανιάν με την οποία είμαστε παλιοί συνεργάτες, η οποία έχει πολλές περγαμηνές, και θα συμμετέχει σε μια σύνθεση δικιά μου και στίχους της Έλιας Ζερβού.

Τι έχει αλλάξει στην δισκογραφία είκοσι χρόνια μετά από την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά;

 Αυτό που έχει αλλάξει στην Ελληνική δισκογραφία είναι ότι πλέον δεν έχει το πρόσωπο ή την οντότητα που είχε κάποτε. Σήμερα είναι απρόσωπη κι όχι φυσικά από την πλευρά των καλλιτεχνών. Δεν υπάρχει πλέον δισκογραφική εταιρεία που να εκπροσωπεί έναν καλλιτέχνη, να τον προωθεί, δεν υπάρχει στήριξη ή γραφείο τύπου που θα προωθήσει την δουλειά στα ραδιόφωνα, ας πούμε. Απλά διακινεί ένα cd. Πράγμα που σήμερα μπορεί μεμονωμένα κι ένας καλλιτέχνης να το κάνει. Για παράδειγμα, εγώ προσωπικά είχα την ευκαιρία να προωθήσω το τελευταίο μου cd τo EU-ROM μέσω μιας γνωστής εφημερίδας η οποία μέσα σε μια Κυριακή διέθεσε τα cd μου σε χιλιάδες σπίτια κάτι που μία δισκογραφική εταιρεία δεν μπορεί να κάνει.

Παίζει ρόλο όμως και η παράνομη διακίνηση υλικού μέσω του διαδικτύου.
Ναι, αλλά τελικά οι πρώτοι παράνομοι ήταν οι δισκογραφικές εταιρείες που διακινούσαν οι ίδιες τα υλικά αλλά και όλοι αυτοί οι οργανισμοί που ασχολούνται με τον ήχο εδώ στην Ελλάδα είναι όλοι παράνομοι με τον τρόπο που λειτουργούν.

Έχεις κάνει τρείς δισκογραφικές δουλειές με μελοποίηση ποιημάτων του Κωστή Παλαμά, του Γιάννη Ρίτσου και του Κωνσταντίνου Καβάφη. Τι είναι για σένα η ποίηση, πως εκφράζεσαι μέσα από αυτή και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ντυθεί μουσικά;
Ποίηση είναι ο λογοτεχνικός τρόπος έκφρασης θαυμασμού για όλα τα συναισθήματα που νοιώθουμε χωρίς όμως να χάνεται η αυθεντικότητα της ψυχής ούτε να δίνει την εντύπωση του φανταχτερού στημένου ή επινοημένου λόγου. Όσον αφορά την σύνθεση είχαμε πολύ καλούς δημιουργούς που πάνω απ όλα ανέδειξαν τους εθνικούς ποιητές μας με τον τρόπο που έντυσαν τα έργα με την μουσική τους. Ο Πέτρος Ταμπούρης μελοποίησε τον «Δωδεκάλογο του γύφτου» του  Κ. Παλαμά., κατόπιν ο  Γιάννης Πετρίτσης μελοποίησε ποιήματα του Κ. Καβάφη και ακολούθησε ο Σάκης Τσιλίκης που έδωσε στην κυκλοφορία «Το πρωινό άστρο»  του Γ. Ρίτσου. Με την μελωδία του Σάκη Τσιλίκη καταφέραμε να αγγίξουμε τα νέα παιδιά και να περάσουμε το μήνυμα του Γ. Ρίτσου που λέει «Εκεί που σμίγει η αγάπη της μητέρας, εκεί που σμίγει η αγάπη του πατέρα, εκεί που σμίγει η αγάπη των ανθρώπων είναι η πατρίδα σου», δείχνει ότι έχουμε μια πατρίδα και με σύμβολο την αγάπη πρέπει να την υπολογίζουμε. Αυτό προσπαθήσαμε να περάσουμε όλοι οι τραγουδοποιοί – όπως ο B. Παπακωνσταντίνου, οι Κατσιμιχαίοι, ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης, ο Πέτρος Πανδής - που συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο cd. Και οι τρεις αυτοί σύνθετες δεν αλλοίωσαν καθόλου τις έννοιες  ούτε τη γραφή της ποίησης, ούτε έκαναν  σύγχρονες προσθήκες. Είναι αυτούσια και κατάφεραν να την αποδώσουν με μια μελωδία ώστε οι νέοι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά στην ποίηση. Και αυτό ήταν μια πρόκληση για μένα να το κάνω και θέλω να το κάνω και για άλλους ποιητές. Μόνο έτσι μπορούν να συνδεθούν οι νέες γενιές με τον πολιτισμό, τον οποίο χάνουμε τελικά εφόσον το σύστημα και το κράτος δεν τον προωθεί, δυστυχώς. Μην παραλείψω όμως να πω ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε  κυκλοφόρησε ένα cd από την εταιρεία «Καθρέπτης», σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη  και  σε μουσική του νεαρού συνθέτη Γιώργου Αρκομάνη, με τίτλο «Γιατί μ' αγάπησες», στο οποίο συμμετείχα. Επομένως , πρέπει εμείς οι καλλιτέχνες να  προωθούμε με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε, τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε και με αυτές τις βάσεις να δημιουργούμε νέο.

 
Είσαι εθνικιστής;

Όχι, δεν είμαι καθόλου εθνικιστής, αλλά αγαπώ τον τόπο που μεγάλωσα περισσότερο από τον τόπο που γεννήθηκα. Το λέω αυτό διότι εγώ γεννήθηκα στην Γερμανία μια και είναι η καταγωγή της μητέρας μου. Πιστεύω σε μία μέρα που δεν θα υπάρχουν εθνικιστές, και η γη δε θα μοιράζεται σε οικόπεδα, σύνορα και ονομασίες κρατών. Αντιθέτως θα υπάρχουν μόνο δίκαιοι άνθρωποι, όπως εγώ κι εσύ που θα σεβόμαστε την ζωή του άλλου, θα σεβόμαστε την κουλτούρα, τα έθιμα, και τις καλές συνήθειες,

Μητέρα Γερμανίδα, πατέρας Έλληνας που ανήκει στη φυλή των Rom. Πλειονότητα και μειονότητα. Ποιος νικά στις εσωτερικές σου μάχες;
Ο Ρομάς!! (γέλιο) Νοιώθω περισσότερο τσιγγάνος παρά Γερμανός αλλά όμως έχω πάρει πάρα πολλά πράγματα από την κουλτούρα και τις συνήθειες της μητέρας μου. Είμαι ένας τσιγγάνος , που όμως είμαι στην ώρα μου όταν κλείσω ένα ραντεβού. Επίσης  με βρίσκεις,  διότι έχει και διεύθυνση το τσαντίρι μου.

Πολιτικοποιημένος ή μη;
Έχω πολιτική άποψη και τοποθέτηση. Είμαι Βασιλικός.

Δηλαδή;

Να, πιστεύω σε έναν βασιλιά και αυτός ο βασιλιάς είναι ο Χριστός. Δεν έχει θρησκοληπτική έννοια αυτό που λέω. Ο Χριστός υπήρχε πριν έρθει στη γη, υπήρξε ως άνθρωπος για έναν σημαντικό Θεϊκό σκοπό και συνεχίζει να υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε ως ουράνιος Βασιλιάς που πρόκειται να κυβερνήσει σύντομα την γη. Είναι αυτή η βασιλεία που προσευχόμαστε στο «Πάτερ ημών… ελθέτω η Βασιλεία σου». Αυτή είναι μια Κυβέρνηση που πρόκειται να λάβει χώρα στη γη. Μάλιστα, όταν κατέβηκε στη γη ως άνθρωπος, έκανε την προεκλογική του εκστρατεία κηρύττοντας πως θα επανέλθει ως κυβερνήτης πολύ σύντομα, όπως δείχνουν τα γεγονότα.

Τι εννοείς έκανε προεκλογική εκστρατεία;
Εννοώ πως δήλωσε την παρουσία του με δυναμικά έργα, τοποθετήθηκε πολιτικά υπέρ της Κυβέρνησης του Πατέρα του που τον έστειλε και κήρυξε ξεκάθαρα πως θα επανέλθει – μετά από καιρό, καθώς αγγίζουμε τα όρια μεγάλης θλίψης- και θα αναλάβει την κυβέρνηση της γης εξολοθρεύοντας τους άδικους εξουσιαστές της.  Αυτό το αδιέξοδο που οδηγούνται τα κράτη είναι προφητευμένο και τα οδηγούν στην μεγάλη μέρα της κρίσης του Θεού Ιεχωβά. Μπορώ να σου πω κι ένα εδάφιο απ την αγία γραφή που μου αρέσει πολύ και δείχνει παραστατικά αυτήν την υπόσχεση . Είναι στο βιβλίο του προφήτη Δανιήλ στο δεύτερο κεφάλαιο και 44 εδάφιο, λέει: «Και στις ημέρες εκείνων των βασιλιάδων, ο Θεός του ουρανού θα εγκαθιδρύσει μια βασιλεία η οποία ποτέ δεν θα καταστραφεί. Και η βασιλεία αυτή δεν θα περάσει σε άλλον λαό. Θα συντρίψει και θα βάλει τέλος σε όλες αυτές τις βασιλείες και η ίδια θα παραμένει στους αιώνες.» Αυτό τα λέει όλα! Εκτός αυτού έδωσε δυνατά σημάδια κι αποδείξεις για το τι θα επιτελέσει η δική του Βασιλεία κάνοντας θαύματα τα οποία κανείς άλλος πέραν αυτού του ιδίου δεν έχει κανένας την δύναμη να κάνει. Γι αυτό έκανε αναστάσεις, και γιάτρεψε κάθε είδους αναπηρίες κι όχι επιλεκτικά όπως κάνουν οι περισσότεροι τσαρλατάνοι σήμερα. Ουσιαστικά ο Θεός κι ο Χριστός δεν μας έχουν ξεχάσει, απλά δίνουν τον χρόνο που χρειάζεται ο άνθρωπος να συνειδητοποιήσει και να καταλάβει ότι εκείνοι θα επιστρέψουν στη γη με την δική τους κυβέρνηση. Έτσι, μπορώ να πω ότι είναι πολιτική θέση το ότι πιστεύω στον Θεό και στο Χριστό.

Άρα είσαι βαθιά θρησκευόμενος.
Είμαι θρησκευόμενος, αλλά όχι θρησκόληπτος ή φανατισμένος. Ρεαλιστής είμαι. Δεν έχω καμία σχέση με τις Χριστιανικές Θρησκείες του λεγομένου Χριστιανικού κόσμου οι οποίες εδώ και αιώνες εμπορεύονται τον Θεό και υποκρύπτουν την αλήθεια γι΄ αυτόν.   Οι Γάλλοι λένε ότι, όσο πιο κοντά πας στην εκκλησία τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από το θεό.

Η κρίση σε έχει επηρεάσει;
Σίγουρα με έχει επηρεάσει αλλά ευτυχώς δεν έκανα το λάθος να έχω  εξεζητημένη ζωή. Αγαπώ την απλότητα. Θέλω να απολαμβάνω την καθημερινότητα, όπως απολαμβάνουμε εμείς εδώ τον καφέ μας και νοιώθουμε όμορφα, χωρίς το αυτοκίνητο μου να είναι 5000 κυβικά. Ποτέ δε μου άρεσε η ανούσια πολυτέλεια προς επίδειξη των μέσων διαβίωσης. Έτσι η κρίση δε με βρήκε με μεγάλα χρέη ούτε με πράγματα που πρέπει να συντηρώ.  

Αν η περίοδος που διανύουμε μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα ποίημα δίχως στίχους, με ποιο τραγούδι θα την έντυνες;
Είναι δύο διαχρονικότατα τραγούδια της κληρονομιάς μου με τίτλο το μεν πρώτο «Είμαι ένας μουσικός» και το δεύτερο «Παράλληλοι βίοι». Όποιος τα ακούσει θα καταλάβει τι εννοώ.
 

Besas, nasas, ladevas (καθόμαστε, φορτώνουμε, ταξιδεύουμε). Είναι ο τρόπος που σκέφτεσαι και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις της ζωής σου; Είναι το μότο σου;
Είναι κάπως σαν μότο, γιατί χαρακτηρίζει την ζωή των τσιγγάνων. Καθόμαστε, φορτώνουμε φεύγουμε κι έτσι θα έπρεπε να είναι κι η ζωή ενός φυσιολογικού ανθρώπου. Να μην είναι δηλαδή σαν στάσιμα νερά, αλλά να γνωρίζει νέους τόπους και να  προσφέρει. Αυτό το μότο δείχνει ενεργητικότητα και όχι τεμπελιά. Βέβαια  στη ζωή των Rom πολλές φορές γίνεται από ανάγκη, είτε γιατί τους διώχνουν, είτε γιατί δεν μπορούν να στεριώσουν κάπου λόγω καταστάσεων. Μη ξεχνάμε όμως ότι για χιλιάδες χρόνια οι Rom μεταφέρουν στα καραβάνια τους, πολιτισμό,  καθώς τον μετέφεραν νομαδικά από τη μία χώρα στην άλλη. Τότε δεν υπήρχαν οι δημοσιογράφοι για να μεταδίδουν τα νέα, αλλά οι αγγελιοφόροι και οι Rom ήταν εκείνοι που μετέφεραν πληροφορίες, μετέφεραν την μουσική, ακόμα και το φαγητό του κάθε πολιτισμού.

Κώστας Χατζής. Μεγάλος δάσκαλος ή στοργικός πατέρας;
Είναι και τα δύο. Σε πολύ έντονο και  πετυχημένο βαθμό μπορώ να πω. Το να είσαι πατέρας πρέπει να είσαι και δάσκαλος, δε μπορεί να είσαι καλός δάσκαλος και να μη είσαι κάλος πατέρας, κάτι δε πάει καλά. Και σε συνεργασία με την Ούρσουλα, την μητέρα μου, έδωσαν κι οι δυο πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση της οικογενείας. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα, σε συνάρτηση με την πίστη του στο θεό τον  έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Δεν έβγαλε ποτέ τα αρνητικά του απωθημένα πάνω στους άλλους ή στους συνεργάτες του. Κι όπως λέει ο ίδιος, η αγία γραφή τον βοήθησε να υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής που τον διαμορφώνει καθημερινά ως καλύτερο άνθρωπο. Θεωρώ πως μίλησε για την αγάπη με τον πιο ερωτικό τρόπο. «Άσε με να κάτσω πλάι σου και ότι θέλεις  συλλογή σου» δονείται κάτι όμορφο ή «Άσε με απ το ποτήρι σου μια γουλιά να πιω ακόμα» είναι το πιο δυνατό συναίσθημα που μπορείς να περάσεις μέσα από το τραγούδι χωρίς να ξεπέσεις με άλλες έννοιες.

Φίλοι, οικογένεια, συνεργάτες, ποιοι σου δίνουν και ποιοι σου παίρνουν δύναμη;

Όλοι αυτοί δε νοιώθω ότι μου παίρνουν δύναμη, αλλά να με φορτίζουν με θετική ενέργεια. Σε αναγκάζουν να βλέπεις τα σημεία που χρειάζεσαι βοήθεια αλλά σου δίνουν το απαραίτητο κουράγιο να συνεχίσεις.  

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Δεν συνηθίζω να χαρακτηρίζω τον εαυτό μου, το αφήνω πάντα στους άλλους να το κάνουν. Κάθε μέρα κάνω τον αυτοέλεγχο μου και προχωράω με τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά. Αλλάζω οτιδήποτε, αρκεί να γίνεται κάτω από μία λογική βάση.

Πως ορίζεις την αντικειμενική λογική όμως;

Η λογική βρίσκεται  σε συνάρτηση με τους φυσικούς και ηθικούς νόμους. Για παράδειγμα δεν μπορώ να δεχτώ ως λογικό ότι στην εποχή μας υπάρχουν μέρη στον πλανήτη μας που ακόμα λιθοβολούν μια γυναίκα για μοιχεία και τον άντρα τον δικαιολογούν. Δε σέβονται την ανθρώπινη ζωή. Όλοι οι νόμοι ανεξαρτήτου θρησκείας πρέπει να έχουν μια λογική, αυτή είναι η αντικειμενική λογική.

Πήγες στο Σύνταγμα; Είσαι από τους αγανακτισμένους;
Πάω συχνά στο Σύνταγμα αλλά όχι ως αγανακτισμένος. Ας πάνε όλοι αυτοί που τους ψήφιζαν, εγώ δε ψήφισα ποτέ κανέναν, ούτε ρουσφέτι ζήτησα ποτέ. Έμενα όλοι αυτοί που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα με ανάγκασαν να φυλακιστώ 3 ολόκληρα χρόνια για τις ειρηνικές μου πεποιθήσεις, την περίοδο που σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υπήρχε η εναλλακτική θητεία. Εδώ ο στρατιωτικός νόμος προβλέπει φυλάκιση έως 6 χρόνια για όποιον αρνείται να πάρει όπλο.

Το συναίσθημα έχει λογική;

Αναλόγως το συναίσθημα. Ο έρωτας την χάνει κάπως. Σε άλλους τομείς πιστεύω μπορεί να έχει λογική ή  έστω να μπορεί να εκδηλώνεται κάτω από την ομπρέλα της λογικής ώστε να μην παρεκτρέπεται. Η λογική όμως δεν ακυρώνει το συναίσθημα. Για παράδειγμα, μπορεί να ζηλεύει κανείς, αλλά με την δύναμη της λογικής μπορεί να αποφύγει τις ακρότητες που καταπιέζουν ή προσβάλουν την προσωπικότητα του άλλου, την κρίση του, ή την ελευθερία του συντρόφου του.

Απέχεις από την νυχτερινή ζωή, τα νυχτερινά μαγαζιά. Ποιος είναι ο ιδανικός χώρος για να καταθέσεις την ψυχή σου;

Αυτό που κάνω  χρόνια τώρα είναι να εκφράζω την μουσική και τα τραγούδια μου μόνο σε μουσικές σκηνές ή σε χώρους που διαμορφώνονται για μια προσωπική μου παράσταση. Ή αλλιώς χώροι που εξυπηρετούν απόλυτα αυτό που αγαπώ να κάνω γύρω από την μουσική. Προσωπικά δεν εξυπηρετώ την διασκέδαση αλλά την ψυχαγωγία διότι η ψυχαγωγία είναι πιο εποικοδομητική. Για παράδειγμα, μπορείς να πας σε ένα θέατρο ή σινεμά και να ψυχαγωγηθείς. Επίσης  ψυχαγωγία είναι και ένας καφές ή μια απλή βόλτα. Δεν με αντιπροσωπεύουν οι χώροι που γίνεται κατάχρηση αλκοόλ ή  ανεβαίνεις στο τραπέζι και στο τέλος αφήνουν μόνο ψυχικό κενό. 

Ετοιμάζεις κάτι άλλο άμεσα;

Όπως ξέρεις φεύγω για Γερμάνια, όπου εκεί θα συμμετέχω σε κάποια φεστιβάλ που έχουν σχέση με την Rom μουσική και όχι μόνο διότι εκεί θα ετοιμάσω και την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά στην μητρική μου γλώσσα τα γερμανικά. Αν και είναι σκληρή γλώσσα  Θέλω να  καταφέρω να κάνω την διαφορά και να ακουστεί προσιτή από μένα. Από ένα πείραμα που κάναμε παραδεχτήκαν πολλοί ότι κατάφερα αυτή τη γλώσσα να την κάνω μουσικότερη, βάζοντας το μεσογειακό και το τσιγγάνικο συναίσθημα.
Κατόπιν προβλέπουμε περιοδεία σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά η βάση μου θα είναι η Φρανκφούρτη.


Μουσικά τι θα ήθελες να κάνεις, που ακόμα δεν έχεις τολμήσει να  κάνει;

Μουσικά  με ενδιαφέρει να υλοποιήσω κάποια στιγμή μουσικά θέματα που έχω ακόμα στο συρτάρι, δηλαδή instrumental.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από εμπορικές μουσικές παρωδίες ή από καλό ποιοτικό τραγούδι;
Ο κόσμος νομίζω ότι τα έχει βαρεθεί όλα. Δεν ενδιαφέρεται να ακούσει  σχεδόν τίποτα που εξυπηρετεί μόνο την σόου μπιζ… Η αλήθεια και το αυθεντικό βρίσκει πάντα διάδρομο προσγείωσης στην καρδιά του κόσμου.

Είσαι επιλεκτικός στις συνεργασίες σου ή αφήνεσαι σε νέους καλλιτέχνες, νέα παιδιά, νέα ακούσματα;
Μου αρέσει να εμπιστεύομαι, να ξεκινώ όχι αμφιβάλλοντας για τον άλλον, να του αφήνω χώρο να αποδείξει ότι είναι αυτό που λέει. Λειτουργώ όμως και με το ένστικτο, από λεπτομέρειες μπορείς να καταλάβεις εάν έχεις  χημεία με τον άλλον, σε θέματα ηθικά και μετά επαγγελματικά. Μη σου πω και από το πρώτο ραντεβού. Για μένα η συνεργασία με έναν καλλιτέχνη είναι σχέση «ερωτική». Πρέπει να νοιώθω πράγματα γι αυτόν. Μου αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους αυθεντικούς.

Σημαντικός σταθμός στη ζωή σου και στην καριέρα σου;

Δεν είναι μόνο ένας. Η συνεργασία μου με τον Μίκη Θεοδωράκη, με την  Μαρινέλλα όπως και με την Καίτη Παπανίκα τελευταία, για μένα ήταν σημαντικές κορυφές. Αλλά αυτό που άλλαξε πάρα πολύ την ψυχοσύνθεση μου, δεν έχει να κάνει με επαγγελματικά ζητήματα.  Είναι η περίοδος που ανακάλυψα τον νόημα της ζωής, και μου δόθηκαν απαντήσεις σε βαρυσήμαντα ερωτήματα όπως, γιατί είμαι εδώ ,ποιος ορίζει το μέλλον μου και κατά πόσο εξαρτάται από μένα. Κατάφερα να βρω τις απαντήσεις σε πολύ ουσιαστικά ερωτήματα, όπως γιατί πεθαίνουμε, γιατί υποφέρουν οι άνθρωποι, γιατί μας τρομάζουν και μας λένε ότι μετά το θάνατο υπάρχει κόλαση ή παράδεισος. Γιατί να ζει ένα δένδρο πιο πολύ από μένα; Δεν είναι άδικο; Για πολλά χρόνια είχα λάθος  απαντήσεις. Βάση λογικής βρήκα τις απαντήσεις κι αυτό για μένα ήταν η κορυφή της ζωής μου. Δε μου λέει τίποτα μια επαγγελματική επιτυχία η ένας χρυσός δίσκος, μπροστά στην ικανοποίηση αυτή. Και στο Ηρώδειο κατάφερα να τραγουδήσω και στο εξωτερικό αλλά τίποτα από αυτά δε με γέμισαν μέχρι που ανακάλυψα τις απαντήσεις από τα ερωτήματα αυτά, απαντήσεις ελπιδοφόρες, αισιόδοξες.

Δεν συνάδουν οι αντιλήψεις σου με των περισσότερων ανθρώπων. Πόσο αυτό επηρεάζει τις κοινωνικές συναναστροφές σου;
Τις επηρεάζουν μόνο προς το καλύτερο. Άλλωστε εγώ επιλέγω τις συναναστροφές μου, οι οποίες θέλω να είναι εποικοδομητικές κι όχι επιφανειακές κι ανούσιες. Πρέπει να είμαστε έφορο έδαφος για τους άλλους αλλά κι οι άλλοι για μας και να καλλιεργούμε ο ένας τον άλλο ώστε να θερίζουμε όμορφες σχέσεις. Είναι μεγάλο δώρο να καταφέρνεις να βγάζεις στην επιφάνεια τους καλύτερους καρπούς της προσωπικότητας του άλλου κι αυτός της δικής σου. Συμφωνείς;

Εμένα πάντως μου βγάζεις κάτι γαλήνιο. Σε ευχαριστώ πολύ.
Χαρά μου ήταν. Εγώ ευχαριστώ για την φιλοξενία, άλλωστε εσύ είσαι η  οικοδέσποινα.

 

   Get Adobe Flash player

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου
18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS