138 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
12.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κώστας Πατσαλής

Ο Γιάννης Κότσιρας, τραγουδιστής της νεώτερης γενιάς, ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία  το 1990 τραγουδώντας λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια. Στη δισκογραφία μπήκε το 1996 με το δίσκο «Αθώος ή ένοχος» και γρήγορα αγαπήθηκε από το ελληνικό κοινό για την αμεσότητα των ερμηνειών του και τη ιδιαίτερη φωνή του. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές όπως τους Χάρις Αλεξίου,  Ελευθερία Αρβανιτάκη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου,  Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο,Λαυρέντη Μαχαιρίτσα κ.ά.Με αφορμή τις εμφανίσεις του με την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας Βόλου όπου τραγουδά ένα ιδιαίτερο κι απαιτητικό ρεπερτόριο σμυρνέικων τραγουδιών, είχαμε αυτή την ενδιαφέρουσα συνομιλία!

Στις 6 Σεπτεμβρίου, στην «Τεχνόπολη» θα παρουσιαστεί μια συναυλία με τίτλο «Η Σμύρνη του έρωτα». Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τη συμμετοχή σας σ’ αυτή τη δουλειά;
Αυτή είναι μια ιδέα που ξεκίνησε περίπου πριν τρία χρόνια από την Εστουδιαντίνα. Ήρθε η πρόταση να κάνουμε τραγούδια ερωτικά της Σμύρνης  και μετά από μελέτη  δυόμισι περίπου ετών κι έρευνας κάναμε αυτόν τον δίσκο,  «Η Σμύρνη του έρωτα». Ο δίσκος δεν έχει μόνο σμυρνέικα τραγούδια  αλλά έχει και τραγούδια από Σμυρνιούς συνθέτες που καταγράφηκαν σε διάφορα σημεία όλου του κόσμου.

Πόσο δύσκολο ήταν για σας ως ερμηνευτής, ως τραγουδιστής να προσεγγίσετε αυτά τα τραγούδια;

Στην ουσία δεν ήταν δύσκολο γιατί εγώ ξεκίνησα από αυτά τα τραγούδια. Τα έχω ως παιδεία, δηλαδή, στη μουσική μου. Ξεκίνησα τραγουδώντας ρεμπέτικα, σμυρνέικα και λαϊκά τραγούδια. Οπότε δεν ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ απλά προσπαθήσαμε και με τα παιδιά η απόδοση που θα κάνουμε να είναι με τεράστιο σεβασμό στις πρώτες ηχογραφήσεις χωρίς να ξεχνάμε το σήμερα.

Τι σημαίνει για σας, μια και συνεργαστήκατε με την Εστουδιαντίνα, η προσπάθεια αυτή των ανθρώπων αυτών και από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη, αλλά και από όλους τους μουσικούς;

Αυτό που κάνουν τα παιδιά εγώ θα το χαρακτήριζα πολιτιστικό ηρωισμό! Διότι σε μια εποχή που δεν υπάρχει υποστήριξη από πουθενά , γενικότερα στον πολιτισμό, είναι μια μπάντα εξαιρετικών μουσικών οι οποίοι προσπαθούν να στηρίξουν την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας η οποία ξεχνιέται μέσα στον κυκεώνα του σύγχρονου τρόπου ζωής!  Κάτι που κάνει κακό και στο σήμερα, με την έννοια ότι όταν ξεχνάς από πού έρχεσαι δεν ξέρεις και πού πας!

Με την έκδοση του cd και την κυκλοφορία του αλλά και με τις συναυλίες με την Εστουδιαντίνα που έχετε δώσει ποια βλέπετε να είναι η ανταπόκριση, κυρίως στον νέο κόσμο;
Αυτό είναι και το εντυπωσιακό κι οφείλεται, ομολογώ, κυρίως στην Εστουδιαντίνα, για τον ηχητικό τρόπο προσέγγισης των τραγουδιών! Κατάφεραν πολλά από τα νέα παιδιά τα οποία μπορεί να έρχονται είτε για μένα είτε από περιέργεια, να δουν τι είναι αυτό, αντιμετωπίζουν αυτή τη δουλειά ως καινούρια, σημερινά, τραγούδια! Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο, διότι γαλουχίζουν μία νέα γενιά ανθρώπων σε μία μουσική η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική να υπάρχει ζωντανή στο σήμερα!


Βλέπετε να υπάρχει συνέχεια στην ενασχόλησή σας με τα παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια κι ακούσματα;
Αυτό είναι μια παράλληλη ενασχόλησή μου, μια παράλληλη μελέτη που ακριβώς επειδή είναι η βάση μου, τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια, δεν θα την αφήσω ποτέ! Δηλαδή, παράλληλα με ό,τι κάνω που μπορεί να είναι κάποια καινούρια τραγούδια, θα προσπαθώ όσο μου επιτρέπει η εποχή και οι καιροί οι δύσκολοι να προτείνω κάποια πράγματα τα οποία μπορεί να ακούγονται ως καινούρια αλλά θα έχουνε σίγουρα μια αναφορά στο μουσικό μου υπόβαθρο.

Μιλήσατε για δύσκολες εποχές! Βιώνουμε, όντως, μια δύσκολη εποχή που έχει χτυπήσει εδώ και καιρό και τη δισκογραφία. Εσείς που είστε μέσα στα πράγματα, βλέπετε φως;
Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος αυτή τη στιγμή. Η δισκογραφία έχει σταματήσει ουσιαστικά να λειτουργεί περισσότερα χρόνια από την κρίση! Η απραξία και το κενό της δισκογραφία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου πέντε χρόνια με τρομερά φθίνουσα πορεία!  Από την άλλη υπάρχει μία ανάγκη δημιουργίας πραγμάτων η οποία μπορεί να μην έχει πια σχέση με τη δισκογραφία αλλά αυτό δεν στερεί τη δημιουργία καινούριων τραγουδιών! Όμως , λόγω internet μιλάω, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στη δημιουργία συνολικών έργων. Δηλαδή, φανταστείτε ότι ακριβώς επειδή σήμερα είτε μέσω youtube είτε μέσω πειρατείας ακούει ή «κατεβάζει» μεμονωμένα τραγούδια , αν γραφόταν σήμερα ένα ολοκληρωμένο έργο όπως για παράδειγμα ένα «Άξιον εστί», ή «Το χαμόγελο της Τζοκόντας» δεν θα μπορούσε, απλά ,να κυκλοφορήσει! Υπάρχει αυτό το στενάχωρο δεδομένο ! Από κει και πέρα είμαστε όλη σε μια αναζήτηση, σε ένα ψάξιμο για το τι έρχεται στο μέλλον! Δεν το φοβάμαι! Όσο γράφονται καλές μουσικές και καλά τραγούδια δεν μπορώ να είμαι απαισιόδοξος!

Ετοιμάζετε κάτι καινούριο πέρα από τα παραδοσιακά τραγούδια που ήδη κυκλοφορήσατε;
Ναι! Αν και είχα τέσσερα χρόνια να βγάλω νέο cd με καινούρια τραγούδια, βρίσκομαι στη διαδικασία παραγωγής ενός καινούριου, ολοκληρωμένου cd  το οποίο –για πρώτη φορά- θα είναι με δικές μου μουσικές!

Αυτό το γράψιμο τραγουδιών τώρα σας προέκυψε ή το κάνατε χρόνια αλλά τώρα αποφασίσετε να το δημοσιοποιήσετε;
Είναι χρόνια που γράφω μουσική, απλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει μια έξαρση και λόγω εποχής και λόγω εμπειριών που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση!

Γράψατε και τη μουσική και τους στίχους;
Όχι όλους τους στίχους! Στίχους έχουν γράψει και φίλοι μου, παλιοί  μου συνεργάτες και νεώτεροι. Τα τραγούδια θα έχουν ως θέματα την σύγχρονη κοινωνία.

Πότε προβλέπεται να κυκλοφορήσει αυτή η δουλειά;
Ευελπιστώ μέσα στη χρονιά. Ποτέ μου δε βάζω όρια επειδή έχω μια τάση τελειομανίας, ουσιαστικά θα βγει όταν είναι έτοιμο! Επειδή θα είναι κάτι που θα ηχογραφηθεί ζωντανά με την μπάντα του “On the Road” φαντάζομαι ότι θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά!

Στη συναυλία που θα παρακολουθήσουν όσοι παρευρεθούν στην «Τεχνόπολη» στις 6 Σεπτεμβρίου θ’ ακούσουν μόνο τα τραγούδια από το cd «Η Σμύρνη του έρωτα»;

Θα ακουστούν αποκλειστικά τα τραγούδια του cd, απλώς θα υπάρχουν μερικές προσθήκες πάλι σμυρναίικων τραγουδιών τα οποία μπαίνουν κυρίως  λόγω καλοκαιρινής συναυλίας, για λόγους και διάρκειας αλλά και διάθεσης!

Κλείνοντας, κάντε μια ευχή για τα μουσικά πράγματα αυτού του τόπου.
Η ευχή μου είναι όλη αυτή η δυστοκία και η δυσκολία να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και την ποιότητα της μουσικής!

 

 

 


Επισκεφτείτε το επίσημο site του καλλιτέχνη στη διεύθυνση

www.kotsiras.gr

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το παραμύθι της τέχνης λέει πάντα την αλήθεια
Διονύσης Σαββόπουλος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)