92 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κώστας Πατσαλής

Κορυφαίο γεγονός για τον Ανδρέα Κατσιγιάννη αποτελεί η πρωτοβουλία του για την ίδρυση της Ορχήστρας «Εστουδιαντίνα» στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Το 1998 ο Ανδρέας Κατσιγιάννης ιδρύοντας την «Εστουδιαντίνα», με συνοδοιπόρους  φίλους μουσικούς της περιοχής,  αλλά και τους κορυφαίους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα και Ανδρέα Τσεκούρα, ξεκινούν μια πορεία με εκατοντάδες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πρωτοβουλία της ίδρυσης της «Εστουδιαντίνας» αποδείχτηκε μια κίνηση που μέχρι σήμερα δικαίωσε τους κόπους και τις προσδοκίες του Ανδρέα Κατσιγιάννη και των άλλων μουσικών που την απαρτίζουν. Ο Κατσιγιάννης, μαζί με την «Εστουδιαντίνα» έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μανώλη Μητσιά, τη Γλυκερία, την Ελένη Βιτάλη, τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Γιάννη Κότσιρα κ.ά. Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, η ψυχή της «Εστουδιαντίνας» της Νέας Ιωνίας του Βόλου, μας μιλάει με αφορμή την παράσταση «Η Σμύρνη του έρωτα» που θα παρουσιαστεί στις 6 Σεπτεμβρίου στην «Τεχνόπολη»  στην Αθήνα.  

Στις 6 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στην Αθήνα (στην «Τεχνόπολη») μια μεγάλη συναυλία με τίτλο «Η Σμύρνη του έρωτα». Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή την ιδέα.
Αυτή η ιδέα «έπεσε» πριν δύο χρόνια. Ετοιμάστηκε σε ένα επίπεδο πάρα πολύ χαλαρό, αλλά με πάρα πολύ σοβαρό τρόπο.  Επεξεργαστήκαμε κι ακούσαμε όλο το ρεπερτόριο που θα μας ενδιέφερε και μας έκανε το «κλικ» , που λένε… Κάναμε μια επιλογή τραγουδιών που πιστεύαμε ότι έπρεπε να ηχογραφηθούν και να ξαναειπωθούν με μια νέα οπτική. Νομίζω ότι είναι η πιο ωραία δουλειά που έχουμε κάνει με την «Εστουδιαντίνα», γιατί εξολοκλήρου ο δίσκος ηχογραφήθηκε στη γενέτειρά μας, το Βόλο. Ερχόταν ο Γιάννης (σ.σ. ο Κότσιρας) μόλις βρίσκαμε χρόνο από τις δουλειές μας  και τις οικογενειακές μας υποχρεώσεις κάναμε πρόβες, ηχογραφούσαμε, ετοιμάζαμε και στο τέλος μαζεύτηκε ένα υλικό που αποτυπώθηκε σε  cd. Όλο το θέμα, βέβαια, έτυχε να συνδυαστεί με την επέτειο των 90 χρόνων της Σμύρνης που εμείς θέλουμε να δώσουμε την αισιοδοξία! Δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι φεύγοντας, χωρίς τίποτα, ήρθαν στην Ελλάδα και μπορώ να πω με τον πολιτισμό τους  και το φως τους ανάστησαν κιόλας την Ελλάδα! Αυτό μας δείχνει ότι ο άνθρωπος επιτρέπεται να «πέφτει», αλλά επιβάλλεται να «σηκωθεί»! Η μουσική είναι συνυφασμένη με το DNA του Έλληνα! Αυτά τα τραγούδια έχουν την αισιοδοξία των ανθρώπων που πόνεσαν αλλά αναστήθηκαν κι ανάστησαν όλη την Ελλάδα!

Στη συναυλία αυτή, που θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου, θα έχουμε στην ουσία την παρουσίαση του δίσκου;

Ναι, μαζί και με κάποια άλλα τραγούδια που δεν ηχογραφήθηκαν.

Τι ήταν αυτό που σας έκανε και διαλέξατε τον Κότσιρα για ερμηνευτή των τραγουδιών αυτών;
Με τον Γιάννη γνωριζόμαστε προσωπικά αρκετά χρόνια. Ξέρω ότι η πηγή του είναι το καλό λαϊκό τραγούδι. Ξεκίνησε, δηλαδή, από αυτό το ρεπερτόριο, μέσα από τα ρεμπετάδικα  όταν ήταν νεαρός κι αυτός κι έπαιζε εκεί. Είναι στην παράδοσή του! Η πορεία του δεν το έδειξε αυτό. Ήταν αξιοπρεπέστατη η πορεία του, μ’ ένα πολύ ωραίο ρεπερτόριο τραγουδιών. Σε μια συναυλία το συζητήσαμε, όλο λέγαμε κάτι να κάνουμε … Πιστεύω ότι ο Γιάννης έχει το φως, έχει τα φόντα να υποστηρίξει αυτό το ρεπερτόριο. Είναι ένας άνθρωπος που έχει απήχηση και στη νέα γενιά. Έχει αξιοπρέπεια, έχει σεβασμό στο πώς συμπεριφέρεται στη μουσική και το τραγούδι και πιστεύω ότι ήταν ο καταλληλότερος –αυτή την εποχή- να υπηρετήσει ένα τέτοιο ρεπερτόριο που έχει ένα ειδικό βάρος.

Τι το διαφορετικό έρχεται να προσθέσει το cd αλλά και η παράσταση στα αγαπημένα αυτά τραγούδια;
Είναι οι ενορχηστρώσεις, μια άλλη οπτική από τον ερμηνευτή, μια φρεσκάδα, αλλά κυρίως από την ορχήστρα που έχει δώσει πολύ αέρα ο ερμηνευτής να βάλει το δικό της χρώμα! Πολλές φορές, κάποια κομμάτια είναι σαν να έγιναν για πρώτη φορά! Υπάρχει και τέτοια οπτική στο δίσκο με σεβασμό, βέβαια, στο πρωτόλειο  υλικό!

Υπάρχει η προοπτική η παράσταση αυτή  να συνεχίσει την περιοδεία της, τα ταξίδια της;
Ήδη ταξιδεύει! Είμαστε τώρα σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, θα πάμε Κύπρο, θα πάμε και στην Κωνσταντινούπολη, θα πάμε Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  τον Οκτώβριο (5 και 6 Οκτωβρίου). Την ίδια παράσταση την είχαμε παρουσιάσει και στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας… Γενικά, ταξιδέψαμε πολύ μ’ αυτή την παράσταση!

Η ανταπόκριση του κόσμου όπως τη βιώσατε μέχρι τώρα ποια ήταν;
Πάρα πολύ ζεστή κι ένθερμη! Είχαμε ποικιλία κοινού. Και νέοι άνθρωποι και μεγάλης ηλικίας! Είναι κομμάτια, τελικά, που δεν έχουν χρόνο και χώρο. Ανήκουν αυτά τα τραγούδια στον πολιτισμό μας. Είναι κομμάτι της ψυχής  κάθε Έλληνα, πιστεύω!

Τι σημαίνει για σας η «Εστουδιαντίνα» της Νέας Ιωνίας του Βόλου;
Είμαι ο άνθρωπος που την ξεκίνησε και μετά από δεκαπέντε χρόνια έχω να πω ότι το ταξίδι αυτό - που συνεχίζεται με πάρα πολλές δυσκολίες και με πολλά προβλήματα, αλλά και με μεγάλες χαρές και πολλές φορές και ανακούφιση και δικαίωση για τον αγώνα αυτό –, άξιζε και θα συνεχιστεί!

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της «Εστουδιαντίνας» εκτός από αυτές τις συναυλίες; Κάποιο νέο cd  ίσως;

Ετοιμάζουμε κάποιο υλικό, αλλά τίποτα ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμο. Εμείς πάντα κάνουμε παραστάσεις και cd όταν υπάρχει λόγος!

Σας ευχαριστούμε κύριε Κατσιγιάννη!

Εγώ, σας ευχαριστώ!


Σημείωση : Οι φωτογραφίες προέρχονται από την ιστοσελίδα www.estoudiantina.com.gr

 

 

 


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το παραμύθι της τέχνης λέει πάντα την αλήθεια
Διονύσης Σαββόπουλος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS