130 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Σάκης Ιντζεβίδης

Η Σοφία Αβραμίδου είναι από τα νέα αξιόλογα πρόσωπα στο χώρο του τραγουδιού που έχει βγάλει η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Αφορμή της συνάντησης μας ήταν, όχι μόνο να την γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό του Ορφέα, αλλά να μας πει λίγα λόγια για την μουσική παράσταση «Κάτω από τους λύχνους των άστρων…» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. στην Μονή Λαζαριστών.

Καλησπέρα Σοφία. Είσαι βέρα Θεσσαλονικιά, πες μας πως ξεκινάς την γνωριμία και τις σπουδές στην μουσική;
Ξεκίνησα τις σπουδές μου στο κλασικό πιάνο σε μικρή ηλικία. Λόγω της μεγάλης αγάπης που έτρεφε η οικογένεια μου για την κλασική μουσική, γρήγορα δέθηκα κι εγώ με αυτόν τον χώρο. Έπειτα θεώρησα αναγκαίο την επέκταση των σπουδών μου στα ανώτερα θεωρητικά της μουσικής θέλοντας να χτίσω ένα ισχυρό υπόβαθρο στη μουσική μου εξέλιξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούσα να ερμηνεύσω και να κατανοήσω βαθύτερα το καθετί στη μουσική. Φοίτησα στο μουσικό σχολείο Θεσσαλονίκης κι έπειτα στο Τμήμα μουσικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση σύνθεσης με διδάσκοντα τον Χρήστο Σαμαρά.  Η ενασχόληση μου με την σύνθεση ξεκίνησε όταν συνειδητοποίησα πως η μουσική δημιουργία ήταν μια ισχυρή μορφή έκφρασης, εφόσον μέσω αυτής μπορούσα να αποτυπώσω τον εαυτό μου. Το τραγούδι είχε για μένα μια αδιάκοπη ροή από την παιδική μου ηλικία μέχρι και σήμερα, διαδραματίζοντας κι αυτό έναν ξεχωριστό ρόλο στην έκφραση και την επικοινωνία μου με τον κόσμο.

Η ενασχόληση σου επαγγελματικά με το τραγούδι είναι μόνιμη και καθημερινή; Ή υπάρχει και κάτι άλλο στο οποίο δίνεις βάρος;  

Όσον αφορά το τραγούδι, προσπαθώ να κάνω σταθερά και επιλεκτικά βήματα, συνεπώς αυτό προϋποθέτει χρόνο. Κάνω μόνο πράγματα που με γεμίζουν  ελπίζοντας πως θα έχουν κάποιο μικρό αντίκτυπο στον κόσμο. Αυτό που έχει πρωτεύοντα ρόλο για μένα, είναι να τελειώσω τις σπουδές μου στη σύνθεση, συνεπώς αφιερώνω τον περισσότερο μου χρόνο γράφοντας μουσική  κάτι το οποίο με γεμίζει και με διεγείρει πνευματικά και συναισθηματικά.

Το 2010 συμμετέχεις στην δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Γιώργου Σταυριανού «Κι η κολοκύθα έγινε πάλι άμαξα», με το τραγούδι « Μ’ ένα καινούργιο παραμύθι». Μίλησε μας για την πρώτη σου αυτή εμπειρία δισκογραφικά.
Οι μουσικές και τα τραγούδια του Γιώργου Σταυριανού ήταν αγαπημένα ήδη από την παιδική μου ηλικία. Ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά με αυτήν την συνεργασία.  Ήταν μια ξεχωριστή δουλειά καθώς συμμετείχαν αξιόλογοι καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Μητσιάς, ο Παντελής Θαλασσινός, η Ντίνα Γιακουμάκου, όπως επίσης και ο Δημήτρης Μυστακίδης στις ενορχηστρώσεις και πολλοί άλλοι σπουδαίοι μουσικοί.

Στο ενεργητικό σου έχεις επίσης εμφανίσεις και αξιόλογες συνεργασίες συναυλιακά με τους:  Milva, Σταμάτη Κραουνάκη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιώργο  Σταυριανό, Μανώλη Ρασούλη, Ορφέα Περίδη κ.α. Μίλησε μου για κάποιες από αυτές.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη συμμετοχή μου στη συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί το 2007 στο Θέατρο Γης με τη Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Μίλβα, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Θάνο Μικρούτσικο. Ήταν μια σημαντική και ξεχωριστή εμπειρία για μένα καθότι ήμουν στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας μου. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω την συνεργασία μου με τον Μανώλη Ρασούλη και τον Ορφέα Περίδη. Νιώθω πραγματικά τυχερή για τη γνωριμία μου με τον Μανώλη Ρασούλη, διότι πέραν της καλλιτεχνικής του ιδιότητας, ήταν μια ξεχωριστή και ισχυρή προσωπικότητα κι ένας υπέροχος άνθρωπος. Σημαντική ήταν για μένα επίσης, η συμμετοχή μου σε συναυλίες με τον Γιώργο Σταυριανό, καθώς και η παρουσίαση του «Ματωμένου γάμου» του Φ.Γ Λόρκα, με τον Γρηγόρη Βαλτινό και την Ορχήστρα νυκτών εγχόρδων Πάτρας.

Η Θεσσαλονίκη ως κοιτίδα πολιτισμού παράγει νέες τάσεις και ονόματα αξιόλογα στο χώρο της μουσικής, όπως στο παρελθόν; Ή πρέπει να φύγει στην Αθήνα όποιος θέλει να διακριθεί; Τι πιστεύεις, είναι μονόδρομος;
Δυστυχώς κι αυτό δεν ισχύει μόνο στη Θεσσαλονίκη, έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα μπορούσε κανείς να αναδειχτεί. Σαφώς σε μια μικρότερη πόλη υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η επιλογή του να ζει κανείς στην Αθήνα είναι μονόδρομος. Πιστεύω γενικότερα πως εάν κάποιος αξίζει και υπηρετεί με αγάπη και υπομονή αυτό που κάνει, θα βρει τον δρόμο του ακόμα κι αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Αφορμή της συνάντησης μας σήμερα Σοφία είναι όχι μόνο να σε γνωρίσει καλύτερα το αναγνωστικό κοινό του Ορφέα, αλλά να μας πεις λίγα λόγια για την μουσική παράσταση «Κάτω από τους λύχνους των άστρων…» που θα πραγματοποιήσετε την Πέμπτη 19 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ. στην Μονή Λαζαριστών. Ποιοι μουσικοί θα είναι στην παρέα σου; Ποιο το περιεχόμενο της;
Το περιεχόμενο της συναυλίας θα είναι τραγούδια και μουσικές από τον ξένο και ελληνικό κινηματογράφο. Θα περιλαμβάνει συνθέσεις των Ennio Morricone, Nino Rota, Nicola Piovani, Michel Legrand, Krzysztof Comeda, Μάνου Χατζιδάκι, Νίκου Κυπουργού  κ.α. Αξίζει να σημειωθεί , επίσης, πως θα ακουστούν κάποια ανέκδοτα κινηματογραφικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Οι μουσικοί που θα συμμετέχουν είναι ο Σάκης Κοντονικόλας στο πιάνο, ο Γιάννης Κύρμος στο κοντραμπάσο, ο Νίκος Κακαϊδής στο φλάουτο και ο Ανδρέας Ζιάκας στην κλασική κιθάρα.

Διάβασα στο Δ.Τ. ότι το εισιτήριο θα είναι 5 ευρώ, τιμή πολύ καλή για την τωρινή κατάσταση που βιώνουμε στην Ελλάδα. Χρειάζεται να είναι χαμηλές οι τιμές εισόδου σε συναυλίες, προκειμένου να είναι ελκυστικές; Ακόμα και από τα μεγάλα ονόματα του χώρου.

Πιστεύω πως οι τιμές πρέπει να διαμορφώνονται με βάση τις οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο τόπος μας, ανεξάρτητα από εάν είναι περισσότερο η λιγότερο καταξιωμένος ο καλλιτέχνης σε αυτόν τον χώρο. Είναι θέμα ηθικής και σεβασμού απέναντι στο ίδιο τον ακροατή με τον οποίο πρέπει να υπάρχει μια σχέση αμοιβαίας προσφοράς και εκτίμησης. Αυτός είναι εξάλλου και το αμεσότερο μέσον επικοινωνίας.

Πριν σε χαιρετήσω Σοφία θα ήθελα να μου πεις αν ετοιμάζεις κάτι ακόμα στο εγγύς μέλλον, δισκογραφικά ή κάποια ζωντανή εμφάνιση που θέλεις να αναφέρεις.
Όσον αφορά τις εμφανίσεις, θα επιθυμούσαμε να προβάλουμε το συγκεκριμένο αφιέρωμα στην μουσική του κινηματογράφου και σε άλλες πόλεις πέραν της Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα ξεκίνησα μια νέα δισκογραφική συνεργασία, στην οποία μουσική έχει γράψει ο Πέτρος Σατραζάνης, μια νέα και πολλά υποσχόμενη παρουσία στον χώρο της μουσικής, ενώ όλα τα τραγούδια είναι πάνω  σε ποίηση του Διονύση Καρατζά.

Καλή επιτυχία σου εύχομαι σε ότι έχεις κατά νου.
Σας ευχαριστώ πολύ! Καλή συνέχεια…

 

  

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γελάω άμα ακούω για ελληνικό ροκ. Είναι σα να μου λένε αμερικάνικο τσάμικο.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS