153 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Για τη Σαββέρια Μαργιολά, έχω γράψει, αρκετές φορές, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», την γνώμη μου, με αφορμή, συνεντεύξεις της, δισκοκριτικές, ρεπορτάζ και σχόλια.
Με μια φράση, την θεωρώ - από τις νέες φωνές (των 20+) -  αυτήν που έχει την πιο καλή πάστα, κι ευρεία ερμηνευτική γκάμα, εφάμιλλη, και με την προοπτική, των δυο κορυφαίων καλλιτεχνών που προλογίζουν, με τα θετικότερα λόγια, τον πρώτο της δίσκο, του Νταλάρα και της Αλεξίου!
Φέτος το καλοκαίρι, η Σαββέρια Μαργιολά θα βρίσκεται δίπλα στον Γιάννη Κότσιρα, και, με αφορμή, τη συνεργασία της αυτή, με τον μεγάλο ερμηνευτή, είχαμε μια φιλική κουβέντα, από τις συχνές που έχουμε ιδιωτικά, μόνο, που τώρα την δημοσιοποιήσαμε, για να μάθετε τα της συνεργασίας της, και των νέων της καινούριας της δισκογραφικής δουλειάς που έρχεται σύντομα.
Τη Σαββέρια Μαργιολά την αγαπάω πολύ! Για έναν και μόνο λόγο(πέρα από την γλυκύτητά της σαν άνθρωπο, που την ξέρω πια) : με τα καλλιτεχνικά προσόντα της και το ήθος της, μου κρατά ζωντανή την αγάπη μου για το ελληνικό τραγούδι και με γεμίζει αισιοδοξία κι ελπίδα για το αύριο!    


Σαββέριά μου, φέτος το καλοκαίρι, σε βρίσκουμε, δίπλα στον Γιάννη Κότσιρα, “On the road” σε Ελλάδα και Κύπρο. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Σαββέρια Μαργιολά : «Γνωριστήκαμε με τον Γιάννη το χειμώνα που μας πέρασε, με αφορμή την υπέροχη συνεργασία Δημήτρη Μητροπάνου – Γιάννη Κότσιρα – Δημήτρη Μπάση, στην οποία συμμετείχα. Μετά το τέλος της χειμερινής σεζόν ο Γιάννης με προσκάλεσε να συμμετέχω στις δικές του καλοκαιρινές συναυλίες και φυσικά δέχτηκα με χαρά και ένιωσα μεγάλη τιμή.».

Με τον Γιάννη Κότσιρα, όπως και μαζί με τον Δημήτρη Μπάση, συμμετείχες, τον χειμώνα που μας πέρασε, στο πρόγραμμα του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου, που έμελλε να ήταν το τελευταίο του. Είσαι δηλαδή μια τραγουδίστρια της νέας γενιάς, που συμμετείχε στο τελευταίο πρόγραμμα του Δημήτρη Μητροπάνου. Ποια ήταν η εμπειρία σου; Σε ποια καλλιτεχνική – ερμηνευτική, αλλά κι ανθρώπινη, μοναδικότητα του Μητροπάνου, θα εστίαζες, προσωπικά, που θεωρείς ότι την “πήρες” σαν εφόδιο για την πορεία σου, ως νέος άνθρωπος και καλλιτέχνης;

Σ. Μ. : «Αισθάνομαι, στ’ αλήθεια, πολύ τυχερή που συνάντησα αυτόν το μεγάλο και σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη. Ένας καλλιτέχνης που ζούσε για να τραγουδάει τη ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις της, με τον δικό του μοναδικό τρόπο και να σε γεμίζει με αισιοδοξία, ελπίδα και δύναμη. Ένιωθε βαθειά τις λέξεις και τη μουσική και σου περνούσε όλα τα μηνύματα κατευθείαν στην ψυχή. Αυτό το πάθος του θα συνοδεύει πάντα τη ζωή μου. Είναι αξιοθαύμαστο πως τραγουδούσε για τον εαυτό του και καθήλωνε το κοινό που τον παρακολουθούσε με νεκρική σιγή.».

Η πρεμιέρα των καλοκαιρινών συναυλιών σας, θα γίνει στις 7 Ιουλίου στο Βεάκειο του Πειραιά. Πως θα μας περιέγραφες το όλο ύφος της συναυλίας; Ποιο θα έλεγες ότι θα ‘ναι το κυρίαρχο στίγμα της;

Σ. Μ. : «Περιμένω την πρώτη μας συναυλία με λαχτάρα! Μια συναυλία με ερωτισμό, με κορυφώσεις, με προβληματισμούς και πολλή ψυχή …».

Τι θαυμάζεις στον καλλιτέχνη και στον άνθρωπο Κότσιρα;

Σ. Μ. : «Ο Γιάννης Κότσιρας είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, με φωνή μυστηριακή, δυνατή αισθητική, ερωτικός, με απόλυτη συνέπεια απέναντι στη μουσική, εξαιρετικά δημιουργικός και ξέρει να αγκαλιάζει ζεστά και με αγάπη νέους καλλιτέχνες. Δύο ακόμη χαρακτηριστικά που με συγκινούν βαθειά στο Γιάννη είναι η ντομπροσύνη του απέναντι στα πράγματα και στη ζωή γενικότερα και η δοτικότητά του.».

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι του, που θα ήθελες να το ακούς απ’ αυτόν σε κάθε συναυλία; Σου ζητώ, δηλαδή, να του δώσεις, μια συναδελφική και φιλική, παραγγελιά!

Σ. Μ. : «‘’Φύλακας άγγελος’’».

 
  

Στο δελτίο Τύπου για τη φετινή καλοκαιρινή περιοδεία σας, διαβάζω : «Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχουν τα τραγούδια, που όλοι έχουμε αγαπήσει και αφορούν στις δυσκολίες της καθημερινότητας αλλά και αυτά που δίνουν δύναμη και χαρά, αναδεικνύοντας την διαδραστική επικοινωνία μέσω της μουσικής, ως μια ιδιαίτερη διέξοδο!». Δηλαδή, οι συναυλίες σας δεν θα είναι μόνο διασκεδαστικές(όπως συνηθίζεται στην ανέμελη καλοκαιρινή διάθεση), αλλά θα περιέχουν και τραγούδια προβληματισμού για το δύσκολο σήμερα;

Σ. Μ. : «Δεν θα μπορούσε να λείπει ο προβληματισμός από τις συναυλίες του Γιάννη, αφού ο ίδιος, σαν χαρακτήρας, είναι έντονα κοινωνικά τοποθετημένος. Θα πάμε κόντρα στις δύσκολες μέρες με τη δύναμη της μουσικής που αγαπάμε - αγαπάτε όλοι και θα ανακαλύψουμε πώς μέσα από εναλλαγές συναισθημάτων, ο ήλιος βγαίνει κάθε μέρα για να μας φωτίζει στη ζωή μας.».

Από την πρώτη σου ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά(«Πράξη πρώτη»/SONY, 2010), έχουν περάσει δυο χρόνια. Βέβαια, έχουν μεσολαβήσει σημαντικές δισκογραφικές συμμετοχές σου, και μεμονωμένα τραγούδια, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω, να περιμένουμε σύντομα την «Πράξη δεύτερη»; Είσαι σε στάδιο, που θα μπορούσες να μας πεις σε τι ύφος και είδος θα κινηθεί το επόμενο δισκογραφικό βήμα σου;

Σ. Μ. : «Έχω ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της δεύτερης προσωπικής μου δουλειάς και ευελπιστώ σύντομα να την ολοκληρώσω. Όσον αφορά στο ύφος θα το κρατήσω για ‘’έκπληξη’’.».

Σαββέριά μου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, γι’ αυτήν την όμορφη κουβέντα μας, και να σου ζητήσω, ως χάρη, να αφιερώσεις ένα αγαπημένο τραγούδι σου στους αναγνώστες του «ΟΡΦΕΑ».

Σ. Μ. : «Τάσο μου κι εγώ σ’ ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας. Αφιερώνω στους αναγνώστες του Ορφέα ένα από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια, ‘’Το μπαλκόνι του Κόσμου’’ που βρίσκεται στο δίσκο ‘’Το αεράκι της αυγής’’.».


 

 


Επισκεφτείτε το επίσημο site του καλλιτέχνη στη διεύθυνση

Saveria Margiola | Facebook

 Φωτό από τις πρόβες με τον Γιάννη Κότσιρα : από το αρχείο της Σαββέριας Μαργιολά

Φωτο : Μενέλαος Λιόντος

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Χτύπος γλυκόλαλης καμπάνας, μια πασχαλιά που κουβαλά μαζί της και το αεράκι του Επιτάφιου είναι για τους Έλληνες ο Πάριος. Μια ηχώ από τις γυναίκες που αγάπησε. Ένα φωτόδεντρο στην αυλή του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο πως από πολύ νωρίς ο Καζαντζίδης μου είχε εμπιστευτεί ότι αυτόν θαύμαζε περισσότερο από τη γενιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι Φλέρυ Νταντωνάκη, η μεγαλύτερα για μένα Ελληνίδα τραγουδίστρια, τρελαινόταν με τον Πάριο
Γιώργος Λιάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS