98 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Γιώτα Παπαβασιλείου

Μεγάλωσε μέσα στις νότες και από πολύ μικρή το ένστικτό της την οδήγησε στο να τραγουδά στον καθρέφτη κρατώντας μια βούρτσα στο χέρι, ενώ μόλις σε ηλικία τριών ετών δημιουργούσε ήδη της δικές της μελωδίες στο πιάνο. Ο λόγος για την Άννα Μπουρμά, κόρη ενός εξαιρετικού μουσικού και συνθέτη-στιχουργού, του Τάκη Μπουρμά. Σπούδασε από μικρή κλασσικό πιάνο και θεωρητικά της μουσικής, ενώ τραγούδησε για πρώτη φορά στη δισκογραφία στα εφηβικά της χρόνια. Ήταν το «Παρατράγουδο» στο δίσκο του Τάκη Μπουρμά «Κήπος στην ταράτσα». Εμείς την γνωρίσαμε το 2001 στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα με το τραγούδι «Το ζεϊμπέκικο κορμί σου» σε στίχους του Τάκη Μπουρμά. Στις αρχές του 2012 μας ξάφνιασε ευχάριστα με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο «Τα ρόδα της αυλής» και όπως όλα δείχνουν η Άννα κουβαλάει στις αποσκευές της πολλά «ρόδα». Με συνεργασίες «ορόσημα» στην καριέρα της με Γιώργο Νταλάρα, Νίκο Ζούδιαρη και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, έχει ήδη θέσει τις βάσεις για μια καριέρα που απαιτεί τραγούδια υψηλών προδιαγραφών.
Πάμε να την γνωρίσουμε ως  άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.

Καλησπέρα Άννα θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τον εαυτό σου, ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα. Που μεγάλωσες και από ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι  με την μουσική;

Άννα Μπουρμά : Καλησπέρα και από μένα! Μεγάλωσα στην Αθήνα στο Π. Φάληρο και θα πρέπει να σου πω πως δεν νιώθω άνετα να αυτοπαρουσιάζομαι. Τι  να πω για μένα; Είμαι ένας αγχώδης άνθρωπος που δεν ησυχάζει ποτέ. Θέλω να ανακαλύπτω όλο και καινούργια πράγματα, όχι μόνο στην μουσική αλλά σε ότι κινείται γύρω μου. Όλα για μένα είναι μια πρόκληση. Η μουσική ήταν από πάντα στην ζωή μου αλλά την άγγιξα σε ηλικία 6 ετών κάνοντας τις κλασσικές σπουδές της μουσικής.

Ως κόρη του μουσικού Τάκη Μπουρμά, η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας  σου. Τι ήταν όμως αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με την μουσική και την σύνθεση.

Α Μ. : Μεγάλωσα σε ένα μουσικό σχολείο. Το ένστικτο μου με οδήγησε στην μουσική. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι με έκανε σε ηλικία 2 ετών να τραγουδάω με την βούρτσα στο χέρι και αργότερα 3 -4 χρονών να πηγαίνω να παίζω παιδικά τραγούδια στο πιάνο με το ένα δάχτυλο. Το σίγουρο είναι πως η μουσικό ήταν είναι και θα είναι μέρος της καθημερινότητας μου.


Έχεις επηρεαστεί από την μουσική του πατέρα σου ή έχεις πειραματιστεί για να βρεις το δικό σου στυλ;

Α. Μ. : Τα ακούσματα σε επηρεάζουν, το στυλ δεν το ψάχνεις ή το έχεις ή δεν το έχεις. Ναι έχω ακούσει διάφορα ήδη μουσικής σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Ωστόσο την ώρα που γράφω ένα τραγούδι ή μια μελωδία δεν μπαίνω στην διαδικασία να σκεφτώ αν ανήκει κάπου. Θέλω απλά τα τραγούδια μου να αγγίζουν την ψυχή . Το στυλ, λοιπόν,  θα το δείξει ο χρόνος.

Πόσο σε διευκόλυνε στην πορεία σου μέχρι σήμερα το «Μπουρμά» και πόσο σε δυσκόλεψε;

Α. Μ. : Μόνο θετικά έχει αυτό, είμαι πολύ τυχερή που έζησα μια ζωή μέσα σε νότες και ήχους. Σε ό,τι αφορά την συνεργασία μας λοιπόν είναι αυστηρή και ουσιαστική χωρίς περιτυλίγματα αγάπης, αλλά με ουσιαστική αγάπη.

Πες μας λίγα λόγια για τον δίσκο σου «Τα ρόδα της αυλής». Μουσική και στίχους έχει γράψει ο πατέρας σου, εσύ αλλά και αξιόλογοι καλλιτέχνες. Πες μας για τις συνεργασίες αυτές;

Α. Μ. : Τα ρόδα μου, τα συναισθήματα μου. Είναι ένας δίσκος που στόχο έχει να βγάλει από τον κάθε ένα μας συναισθήματα που είναι κρυμμένα.  Είναι μια έντεχνη δουλειά με μελωδίες που μπορούν να σε ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο χωρίς να είναι αποκλειστικά ξενόφερτες. Ροκ ηλεκτρικός αλλά αυστηρά φυσικός ήχος ντύνει σχεδόν όλα τα τραγούδια εκτός από 2 που έχουν κλασσική διάθεση, ντυμένα με κλασσικά όργανα. Το όνειρο κυριαρχεί και σαν ονειροπόλος εμφανίζετε κοντά μου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δίνοντας μια τρυφερή ερμηνεία.
Τα Ρόδα Της Αυλής όσο τα αγαπάμε εμείς τα αγαπάνε και όλοι οι συντελεστές . Ήρθαν μας έδωσαν όλη την θετική τους ενέργεια και αυτό το εισπράττει ο κόσμος . Ο Θοδωρής Γκόνης, Ο Σωτήρης Βώπης , Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Ο Τάκης Μπουρμάς αλλά και η Σιμπύλ ( αρμένικη ποίηση) έκλεισαν το κύκλο του πρώτου προσωπικού μου δίσκου και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.

Ο πατέρας σου είναι από τους ανθρώπους που θα σου βάλει τις φωνές αν κάτι δεν γίνει σωστά;

Α. Μ. : Όχι δεν είναι αυτού του επιπέδου. Ο πατέρας μου και στον εαυτό του και στους άλλους είναι πολύ αυστηρός κριτής. Πολλές φορές όταν δεν ήμουν συγκεντρωμένη με έδιωχνε από την πρόβα λέγοντας μου «αν συνεχίσεις να τραγουδάς έτσι μπορείς να φύγεις» πολύ καλό σχολείο για μένα. Βοήθησε όλη του η στάση η εμπειρία του και το ταλέντο του στο να πραγματοποιήσω το όνειρο μου. Οι γονείς δεν πρέπει να βάζουν τα παιδιά τους σε περιπέτειες χαϊδεύοντας τα αφτιά τους. Αν δεν ήταν αυστηρός και αντικειμενικός σήμερα που μιλάμε θα ήμουν μια άλλη προσωπικότητα, είμαι λοιπόν εδώ παρούσα και καθημερινά με τις πράξεις δικαιώνω την παιδεία που μου έδωσε.

Συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ερμηνεύεται μαζί το «Ονειροπόλος». Πες λίγα λόγια την εμπειρία αυτή

Α. Μ. : Μοναδική , υπέροχη από κάθε άποψη. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας  μου έδωσε ένα δώρο: Την αμεσότητα. Και αυτό είναι πολύ δυνατό για αυτό το επάγγελμα που κάνουμε

  
 
 
 
 

Στο παρελθόν έχεις συνεργαστεί με τον Γιώργο Νταλάρα στο δίσκο «Η ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΕΙ» με το τραγούδι «το ζεϊμπέκικο κορμί σου». Πες μας λίγα λόγια για την συνεργασία σου με τον Γιώργο Νταλάρα.

Α. Μ. : Τον Γιώργο τον Νταλάρα τον έβλεπα σαν 2Ο πατέρα μου. Με ήξερε από παιδάκι, η σχέση δεν ήταν μόνο επαγγελματική. Τον αγαπώ, τον εκτιμώ και για μένα θα είναι πάντα μια πολύ ευχάριστη εικόνα, στιγμή και συνεργασία.

Επί σκηνής σε έχουμε ακούσει να ερμηνεύεις τραγούδια άλλων καλλιτεχνών όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Θηβαίος . Είναι στα πλάνα σου να συνεργαστείς κάποια στιγμή με αυτούς τους καλλιτέχνες; Η αρχή έγινε με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Τι να περιμένουμε στην συνέχεια;

Α. Μ. : Αγαπώ πολύ τον Θηβαίο και την Αρβανιτάκη !!! Είναι καλλιτέχνες που μου δίνουν έμπνευση και εννοείτε πως θα  ήθελα πολύ να βρεθώ κοντά τους!

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον;

Α. Μ. : Όμορφα τραγούδια , όμορφα live , όμορφες συνεργασίες και βέβαια πίστη στο διαφορετικό !

 


Επισκεφτείτε το επίσημο site του καλλιτέχνη στη διεύθυνση

Anna Bourma/ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΜΑ | Facebook

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων