122 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Η Βέρα είναι μια νέα ελπιδοφόρα φωνή και παρουσία στο σύγχρονο τραγούδι μας, που κουβαλάει στις βαλίτσες της ισχυρά μουσικά εφόδια! Τόσο γονιδιακά, αφού κατάγεται από τη μουσική οικογένεια Βίσση(!), όσο και τις πανεπιστημιακές μουσικές σπουδές της.
Εδώ και λίγα χρόνια στο χώρο, υπηρετεί, με ανοδική πορεία, το ποπ-ροκ μουσικό ύφος, χωρίς να αποκλείει, στο μέλλον, ρίσκα και πειράματα στο εντεχνολαϊκό.
Το νέο της τραγούδι, το «Δωμάτιο 22», είναι μια δυναμική ροκ μπαλάντα, που, αμέσως, με άγγιξε, κι έτσι βρέθηκα να μιλάω μαζί της, επί παντός επιστητού -  της μουσικής και κοινωνικοπολιτικής μας επικαιρότητας – με μια καλλιτέχνη, εκπρόσωπο της νέας γενιάς.
Αναφέρθηκε ακόμα – ονομαστικά – με τους ερμηνευτές και συνθέτες, που της αρέσουν και θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί τους, και, παράλληλα, μου μίλησε, για την … προίκα της(!), με τραγούδια εννοώ, που θέλει να φτιάξει.
Το «Δωμάτιο 22» είναι, πάντως, αναμφισβήτητα, ένα προικισμένο τραγούδι!


Βέρα, πριν μας μιλήσεις για τις μουσικές σπουδές σου, θα έλεγα, να μας πεις, πρώτα, για τις οικογενειακές σπουδές σου στη μουσική, μια και προέρχεσαι από την μουσική οικογένεια Βίσση! Έτσι δεν είναι;

Βέρα : «Ε, εντάξει, ότι είναι οικογενειακό, είναι. Και τα γονίδια παίζουν ρόλο. Ξεκίνησα ουσιαστικά από μικρή να ασχολούμαι.».

Ναι, αλλά έπαιξαν αυτές οι οικογενειακές μουσικές καταβολές σου κυρίαρχο ρόλο;

Βέρα : «Μου το έχουν ρωτήσει πολλές φορές αυτό, αν δηλαδή ασχολήθηκα με το τραγούδι επειδή ήταν οικογενειακό. Πιστεύω πως δεν ισχύει απόλυτα αυτό. Έχω άλλα δυο αδέλφια, τα οποία δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την μουσική, ούτε καν την επιθυμία δεν εξέφρασαν γι’ αυτό. Είμαστε, τρία κορίτσια, τυχερός ο μπαμπάς. Ήμουν η μόνη. Ότι τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο, πιστεύω πως υπάρχει αυτό. Ότι είχα πρόσβαση σε αυτό, ναι, το είχα μπροστά μου στο σπίτι μου. Αλλά το έκανα επειδή το γούσταρα από μικρή. Μετά ασχολήθηκα με την μουσική πιο βαθιά, πήγα σε μουσικό σχολείο και όλα αυτά.».

Τι ρόλο λοιπόν έπαιξε, και πόσο σε επηρέασε, η Άννα Βίσση στη ζωή σου; Σ’ αυτήν, και την τεράστια επιτυχία της, οφείλεις την εκκίνησή σου, από μικρή, στη μουσική;

Βέρα : «Όχι, για εμένα όχι. Αυτό γιατί κι ο χαρακτήρας μου είναι έτσι, που ποτέ η επιθυμία μου δεν ήταν να γίνω διάσημη. Να με βλέπουν και να με αναγνωρίζουν ... η αναγνωρισιμότητα και η δόξα. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα, είναι τα τραγούδια, να κάνω αυτό που αγαπάω και να ασχοληθώ ύστερα επαγγελματικά.».


Οι μουσικές σου σπουδές είναι πλούσιες, από εκμάθηση οργάνων(πιάνο, κιθάρα, κρουστά) και βυζαντινής μουσικής, ως μαθήματα αρμονίας και μαθήματα ιστορίας μουσικής και τέχνης, ενώ, τώρα, φοιτάς στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα θεωρείς απαραίτητα εφόδια όλα αυτά;

Βέρα : «Ναι, πέρασα στο πανεπιστήμιο, στο τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Κοίταξε, σίγουρα εξαρτάται με το που θέλει ο καθένας να φτάσει, και τι στόχους έχει. Εγώ θεωρούσα σωστό και καλό να έχω κάποιες γνώσεις πάνω σε αυτό. Κι επειδή δεν γίνεται να θέλεις να γίνεις τραγουδιστής και να μην έχεις τουλάχιστον τα βασικά εφόδια, εγώ θεώρησα καλό και πρέπον να το κάνω.
Το ότι μπήκα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, είναι καθαρά δικιά μου επιλογή. Γενικά, δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι άλλο, ή να μου αρέσει κάτι άλλο, ήθελα πάντα να σπουδάσω πάνω στην μουσική.
Ακόμα κι η βυζαντινή μουσική, στο μουσικό σχολείο, είναι υποχρεωτική. Οπότε, περνώντας από το Γυμνάσιο και το Λύκειο, έκανα πολλά διαφορετικά πράγματα, είτε όργανα ήταν, είτε αρμονία, είτε βυζαντινή μουσική, κι όλα αυτά.».

  
 


Στο ρωτάω, γιατί η δισκογραφική και live διαδρομή σου, που είναι αρκετά έντονη, μέσα σε μια 5ετία, αφορά το μέινστριμ ποπ-ροκ μουσικό ύφος. Έχεις ήδη κατασταλάξει, κι έχεις βρει το μουσικό δρόμο που θα ακολουθήσεις, ή, πάντα υπάρχουν περιθώρια για πειράματα κι ανατροπές;

Βέρα : «Ναι, βάζω τον εαυτό μου πιο πολύ εκεί.
Κοίτα, μου αρέσει να ρισκάρω και να πειραματίζομαι. Και το πιο έντεχνο λαϊκό μου ταιριάζει, και θεωρώ ότι μπορώ να το κάνω και καλά. Απλά, και λόγω ηλικίας, έχω επιλέξει, αυτή την στιγμή, αυτόν τον δρόμο.».

Μίλησέ μου, για την μέχρι τώρα live διαδρομή σου και τις συνεργασίες σου, κάνοντας τις στάσεις που εσύ θέλεις.

Βέρα : «Αρχικά ξεκίνησα να δουλεύω σε ένα μικρό μαγαζί, το Pοmodoro, το οποίο ήταν πιάνο και live τραγούδι, όπου με βοήθησε πολύ και στο ρεπερτόριο μου και στην επικοινωνία μου με τον κόσμο. Γιατί θεωρώ ότι ένας τραγουδιστής πρέπει να έχει επικοινωνία με τον κόσμο. Είναι πολύ σημαντικό για εμένα αυτό, και με βοήθησε στο ξεκίνημα μου πάρα πολύ αυτή η δουλειά, σαν πρώτη μου, στο να ψηθώ, και στο να έχω ένα ρεπερτόριο καλό. Ε, στην συνέχεια έκανα συναυλίες με την Άννα Βίσση, μετά δούλεψα με τον Μακρόπουλο και τον Μαζωνάκη, μετά ξανά με την Άννα.».

Η δισκογραφία σου, μέχρι τώρα, αποτελείται από ένα cd single, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πορτρέτο»(2008),  και μεμονωμένα τραγούδια. Λείπει, δηλαδή, ένα προσωπικό cd. Δεν προέκυψε ή δεν σε αφορά πλέον, μια κι όλο και περισσότερο πάμε στις digital κυκλοφορίες στο ιντερνέτ;  

Βέρα : «Το σκέφτομαι για τον χειμώνα αυτό, σιγά - σιγά.
Θέλω πολύ να το κάνω. Αλλά, και λόγω εποχής, έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Και δεν είναι μόνο που να το πουλήσεις, είναι ότι πια ο κόσμος δεν αγοράζει εύκολα ένα cd.
Εγώ πάντως θα ήθελα να το κάνω, και σκέφτομαι να το κάνω τον επόμενο χειμώνα. Απλά ψάχνω υλικό. Θα είναι πολυσυλλεκτικό.».

Πες μου, όμως, και για τα τραγούδια που έχεις κυκλοφορήσει ως τώρα, την επιλογή τους, την αποδοχή τους στο κοινό. Τι, δηλαδή, πιστεύεις, ότι έχεις πετύχει, κι έχεις αφήσει ως στίγμα και ταυτότητα ως τώρα.

Βέρα : «Πριν πάμε στο “Δωμάτιο 22”, το στίγμα μου ήταν τελείως διαφορετικό. Δηλαδή, επειδή κι εγώ είμαι καινούρια στον χώρο, είχα μπει στο τρυπάκι ότι θα κάνω κάτι πιο εμπορικό, αν θες να το πω έτσι, για να ακουστεί πιο εύκολα. Όμως, βλέπω ότι θα πρέπει να δώσω - γιατί και ο κόσμος το ζητάει αυτό  το προσωπικό μου στυλ. Πλέον ακούς ραδιόφωνο και δεν ξέρεις ποιος τραγουδάει τι, ας πούμε. Έχει φτάσει σε αυτό το σημείο η μουσική, και θεώρησα καλό, να μην βγάλω πάλι ένα ποπ κομμάτι, για το οποίο θα πω “okay είναι ένα καλό κομμάτι”, αλλά δεν θα τους ενδιαφέρει να μάθουν ποιος το λέει. Έτσι λοιπόν εγώ αποφάσισα να βγάλω το “Δωμάτιο 22”, που, για εμένα, αυτό το τραγούδι, είμαι εγώ. Και μπορώ να δείξω κάποια πράγματα μέσα από αυτό.».

Δηλαδή αφήνεις “πίσω” την προηγούμενη σου δουλειά;

Βέρα : «Όχι, δεν αφήνω τίποτα πίσω. Και ήταν και επιλογή μου να το κάνω. Απλά, σου λέω πως θέλω να δώσω το στίγμα μου, αυτή την στιγμή. Και τουλάχιστον να δείξω τις δυνατότητες μου σαν τραγουδίστρια.».

Κι ας έρθουμε στο «Δωμάτιο 22», τη νέα σου δυναμική ροκ μπαλάντα : «κλειδωμένη, σ’ ένα δωμάτιο να τριγυρνάω, να φωνάζω, να βρίζω, να σου λέω σ’ αγαπάω…». Είμαι όλος αυτιά, να ακούσω την ιστορία του, από τη γέννησή του ως το βιντεοκλίπ που έρχεται!

Βέρα : «Ναι, είναι ένα κομμάτι που πρέπει να πω, πως συνθέτης είναι ο Μιχάλης ο Ζήσης, έγραψε και στίχο, μαζί με τον Δημήτρη Σπυρόπουλο. Τα παιδιά αυτά είναι νέα στο χώρο. Ο Μιχάλης μου έχει ξαναγράψει στο παρελθόν και το “Πορτρέτο”, και κάποια κομμάτια μέσα από το cd, και το “Στο θεό” που ήταν ας πούμε το πιο ποπ κομμάτι μου, είναι ένα πολύ ταλαντούχο παιδί, το οποίο το πιστεύω, γιατί σου λέω πως μπορεί να γράψει τα πάντα. Και μόλις μου το βάλανε, λέω “αυτό θέλω να το πω”, ήταν ένα κομμάτι που από την πρώτη κιόλας στιγμή μου άρεσε. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, τουλάχιστον όχι με όλα τα τραγούδια τα προηγούμενα. Αυτό από την πρώτη στιγμή. Η ωραία μουσική και ο στίχος με εμπνέει πολύ έμενα ως άτομο και προσωπικότητα.».

Ετοιμάζετε τώρα και το video clip;

Βέρα : «Ναι, κάναμε τα γυρίσματα στην Κύπρο. Ήταν, αν θες, κάτι το διαφορετικό, λόγω ότι έχω και ρίζες από την Κύπρο, ήταν πολύ ωραίο το συναισθήματα για μένα το να το κάνουμε εκεί. Ήταν και στην πράσινη γραμμή, στα στενάκια. Στην Λευκωσία, αλλά στα σύνορα. Θα κυκλοφορήσει σε κάνα δυο βδομάδες.».

Πώς ήταν τα γυρίσματα του βίντεο κλιπ; Δύσκολα; Πρέπει να έχεις υποκριτικές ικανότητες;

Βέρα : «Η αλήθεια είναι, πως ιδιαίτερα στο τελευταίο, έπρεπε να υποδυθώ κι ένα ρόλο. Έκλαιγα συνεχεία, ήταν τέτοια φάση, κι επειδή και ο Ανδρέας είναι σκηνοθέτης σε σειρές, και ηθοποιός, κι όλα αυτά, με βοηθούσε πως να το δώσω αυτό να φανεί. Με βοήθησε πολύ σε αυτό. Αλλά έπρεπε να υποδυθώ για να βγει το τραγούδι αυτό. Είναι στενάχωρο. Είναι παίξιμο θεατρικό αυτό, αλλά τα πήγα καλά.».

Το κομμάτι ήδη ακούγεται πολύ, κι έχει τα φόντα, να μας συντροφέψει όλο το καλοκαίρι κι όχι μόνο!

Βέρα : «Χαίρομαι, γιατί δεν είναι εύκολο από τον κόσμο, ξέρεις, να αλλάξεις τόσο γρήγορα ένα στυλ το οποίο έχεις δώσει, και ο κόσμος περιμένει να βγάλεις ένα εμπορικό beat, ας πούμε, και του δίνεις αυτό το οποίο είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό ήταν ρίσκο για εμένα μεγάλο, αλλά αγαπήθηκε από την αρχή. Κι ο σκοπός μου αυτός ήταν, να φτιάξω ένα τραγούδι που, πως να το πω, να το έχω στην προίκα μου.».

Εσύ θα μας συντροφέψεις live αυτό το καλοκαίρι; Τι ετοιμάζεις;  

Βέρα : «Το καλοκαίρι θέλω να κάνω συναυλίες. Και επαρχία και Αθήνα και Κύπρο φυσικά. Όχι πάντως σε μαγαζί το καλοκαίρι. Θα είμαι μαζί – δουλέψαμε και το χειμώνα παρέα - με τον Μάριο Κούμα, από τους “Τριημιτόνιο”.».

Το ρεπερτόριο;

Βέρα : «Το ρεπερτόριο το έχουμε φτιάξει βάση του κόσμου. Είναι αυτό που είπα, ότι θέλω ο κόσμος να έρθει και να περάσει καλά. Έχουμε τα πάντα, από ποπ, μπαλάντες, πιο εμπορικά, έντεχνα, λαϊκά ... έχει τα πάντα το πρόγραμμα.».

Ελληνικά και ξένα;

Βέρα : «Ελληνικά και ξένα, ναι.».

Η μπάντα;

Βέρα : «Η μπάντα είναι 5 μουσικοί. Φυσικά μου αρέσει να υπάρχει ζωντανή ορχήστρα. Όπου έχουμε την δυνατότητα πάμε έτσι. Το αποτέλεσμα είναι μακράν καλύτερο. Όπου είναι πιο unplugged η φάση και το μπάτζετ είναι πιο χαμηλό κάνουμε επιλογές. ανάλογα.».

Θα έκανες κι εμφανίσεις playback ή όχι;

Βέρα : «Το έκανα κι αυτό ναι. Το κάνω και αυτό, εντάξει. Αν και αυτό που προτιμώ είναι με ορχήστρα.».


Διακοπές πας;

Βέρα : «Το προσπαθώ, γι’ αυτό και το καλοκαίρι κάνω εμφανίσεις τέτοιου τύπου, παρά σε μαγαζιά.».

Ψηφίζεις Ελλάδα;

Βέρα : «Ναι, Ελλάδα ψηφίζω. Κι απέχω λίγο απ' αυτό.».

Θα πας να ψηφίσεις τον Ιούνιο;

Βέρα : «Άμα είμαι στην Ελλάδα, ναι θα πάω.».

Έχεις κάποια ελπίδα ή θα πας, έτσι, για το γαμώτο;

Βέρα : «Ελπίδα όλοι έχουμε, άλλα δεν ξέρω πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα.».

Αν και είσαι πολύ μικρή, θα σε ενδιέφερε να κάνεις καριέρα, ή είναι στα σχέδια σου να κάνεις και οικογένεια;

Βέρα : «Δεν ξέρω. Καταρχήν η δουλειά μου είναι κάτι που δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό, ίσως να ακούγεται υπερβολικό, αλλά δεν είναι. Γιατί μέσα από την μουσική εκφράζομαι. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αυτό. Και έχω την δυνατότητα ακόμα αυτό να το κάνω, και μου λείπει όταν κάθομαι λίγο παραπάνω. Είμαι άνθρωπός που μου αρέσει και η οικογένεια, αλλά ποτέ δεν θα σταματήσω να κάνω αυτό που αγαπάω.».

Οι γονείς σου ήταν θετικοί με αυτό που επέλεξες να κάνεις;

Βέρα : «Το θέλανε πολύ, αλλά είναι πολύ αυστηροί μαζί μου. Έχουν απαιτήσεις.
Ήταν πιο ανοικτοί από ότι εγώ.».

Ξενόγλωσσο κομμάτι θα ήθελες να  κάνεις; Αγγλόφωνο για παράδειγμα, για την Ευρωπαϊκή αγορά;

Βέρα : «Μου είχε γίνει κάποια πρόταση στο παρελθόν, άλλα πιστεύω ότι ξεφεύγω από έμενα, από το στυλ μου.
Το θεωρώ πιο της εποχής όλο αυτό με το ξένο.».

Υπάρχουν απωθημένα για συνεργασία με κάποιους συγκεκριμένους καλλιτέχνες;

Βέρα : «Τα αφήνω τα πράγματα να κυλήσουν όπως είναι να έρθουν, και εντάξει μια καλλιτέχνης με την οποία θα ήθελα να συνεργαστώ πάρα πολύ είναι η Χάρις Αλεξίου. Μου αρέσει πολύ. Δεν ξέρω μακάρι, μου αρέσει πάρα πολύ και ίσως κάποια στιγμή .. Ποτέ δεν ξέρεις.».

Από συνθέτες;

Βέρα : «Όχι, κοίταξε, με ενδιαφέρει πιο πολύ το κομμάτι σαν κομμάτι, που θα μου δώσει. Κοίταξε, κι οι γνωστοί, αν θες, τα καλά τα κρατάνε για τους πιο φτασμένους. Ένας που μου αρέσει πολύ σαν συνθέτης, και θα ήθελα να συνεργαστώ ,είναι ο Βαρδής. Βασικά μου αρέσει το στυλ γραφής του Βαρδή.».

 

 


Φωτό : Πάτρα Μαγνήσαλη

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891
21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS