156 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Σάκης Ιντζεβίδης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Γεωργία Νταγάκη

Συνεντεύξεις

Σάκης Ιντζεβίδης

Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Θεωρώ ότι αν πρεσβεύεις με αλήθεια και αγάπη αυτό που κάνεις, ο κόσμος το εισπράττει και σε τιμά.

Με την Γεωργία Νταγάκη έχουμε κάτι κοινό, εκείνη της αρέσει να παίζει Κρητική λύρα και να τραγουδάει, μάλιστα πολύ πετυχημένα και μένα μου αρέσει να την βλέπω και να την ακούω που το κάνει, με έναν τρόπο ξεχωριστό και πολύ όμορφο. Η ευκαιρία μιας συζήτησης-συνέντευξης μαζί της, είναι κάτι μοναδικό, και όπως θα διαπιστώσετε πολύ ενδιαφέρον γεγονός.


Καλησπέρα Γεωργία. Δεν συνηθίζεται για μια γυναίκα να είναι δεξιοτέχνης της Κρητικής λύρας, εσύ όχι μόνο το καταφέρνεις αλλά το συνδυάζεις παράλληλα πετυχημένα και με το τραγούδι. Υπάρχει κάποιο μυστικό; Πόσο δύσκολο είναι τελικά;
Γεωργία Νταγάκη: Δεν ήξερα πού θα με οδηγήσει όλη αυτή η διαδρομή και ούτε ποτέ το σκέφτηκα για να πω την αλήθεια, όταν ξεκινούσα πολύ μικρή μαθήματα μουσικής, πιάνου και λύρας. Αργότερα και με την πάροδο του χρόνου μπήκε στην ζωή μου το τραγούδι. Σήμερα η μουσική μου «ντύνει» την ερμηνεία μου. Δεν μπορώ να διαχωρίσω το ένα από το άλλο, αλλά σαφώς υπάρχει μία δυσκολία παραπάνω όταν πάνω στην σκηνή πρέπει να υποστηρίξεις δύο πράγματα ταυτόχρονα. Δύο διαφορετικούς ρόλους. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν μυστικά και συνταγές επιτυχίας, αλλά μελέτη σε αυτό που κάνεις και πολύ αγάπη.
 
Οι συνεργασίες σου σε ζωντανές εμφανίσεις πολλές. Ποιες θεωρείς ποιο σημαντικές; Ποιος ο λόγος και ποιο το ειδικό βάρος που τις κάνει να ξεχωρίζουν;
Γ.Ν: Όλες οι συνεργασίες που είχα την χαρά και τη τύχη να κάνω ήταν κυρίως με συνθέτες. Και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Πάντα μου άρεσε να πειραματίζομαι με καινούργιο υλικό, διαφορετικά τραγούδια και με τις συνεργασίες αυτές είχα την ευκαιρία να μπορώ να μπαίνω σε έναν άλλο κάθε φορά μουσικό κόσμο και να μιλήσω μία άλλη διαφορετική γλώσσα. Φιλτράροντας όλες αυτές τις εμπειρίες και τα τραγούδια καθώς και την διαφορετική αίσθηση της κάθε  συνεργασίας προσπάθησα σιγά σιγά να βρω την δική μου ταυτότητα σε αυτό που θέλω να κάνω. Μερικές από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που έχω κάνει είναι η συνεργασία μου με τον Ορφέα Περίδη, με τον Νίκο Ζούδιαρη, με τον Εric Βurdon από τους Animals στη Ευρώπη, και η τελευταία μου με τον Νίκο Ξυδάκη, η οποία ακόμη συνεχίζεται.
 
Ενώ ακούσαμε δείγματα σε ζωντανές εμφανίσεις από τραγούδια που θα εμπεριέχονται στην νέα σου δισκογραφική δουλειά, αυτή τελικά δεν ήρθε. Ποια τα εμπόδια που προέκυψαν και δεν κυκλοφόρησε;
Γ.Ν.: Να ξεκινήσουμε από το θετικό πως  «κάθε εμπόδιο για καλό!» Μέσα στην όποια πορεία και διαδρομή που επιλέγεις εσύ ο ίδιος να διασχίσεις και να ακολουθήσεις και μέσα απ’ όλες αυτές τις δυσκολίες που έχεις περάσει, βρίσκονται άνθρωποι και καταστάσεις που δεν «ταίριαξαν» με τη δική σου εσωτερική ανάγκη ή κατάσταση. Το αφήνεις, λοιπόν, για λίγο πίσω σου και συνεχίζεις το δρόμο σου που σε ότι αφορά τις μουσικές τελειωμό δεν έχει! Καμιά συνεργασία ακόμα κι αν μείνει στα «χαρτιά» δεν πάει χαμένη! Κερδίζεις εσύ, κερδίζουν οι άλλοι και τελικά σίγουρα κερδίζει η μουσική! Κι εγώ ως μουσικός είμαι γεμάτη, ευτυχισμένη και χωρίς ίχνος εμπάθειας!

  


Ποια είναι τα στοιχεία της επιτυχίας και της ευρύτερης αποδοχής ενός καλλιτέχνη από τον κόσμο; Κατά την γνώμη σου.
Γ. Ν.: Δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας. Θεωρώ ότι, αν πρεσβεύεις με αλήθεια και αγάπη αυτό που κάνεις, ο κόσμος το εισπράττει και σε τιμά. Άρα: θα ξεχωρίσεις!  Σε ότι με αφορά, «δένω» μουσικά τη παράδοση με το παρόν και το μέλλον, διατηρώντας για δική μου ανάγκη τον ρομαντισμό μου, έτσι για να διατηρήσω και τον εαυτό μου… Δύσκολες εποχές και δεν σκοπεύω να τις κάνω δυσκολότερες χάνοντας τις αξίες μου! Κι η μουσική μου, μου το επιτρέπει αυτό! Τυχερή θα με πεις;… μπορεί…
 
Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μετάνιωσες στην μέχρι τώρα πορεία σου; Θα τα άλλαζες αν γύριζες τον χρόνο πίσω;
Γ. Ν.: Το είπα και πιο πάνω. Νοιώθω τυχερή! Να άλλαζα; Ποτέ και τίποτα! Οι πιο γόνιμες στιγμές μου είναι αυτές όπου κάποια στιγμή τις θεώρησα χαμένες. Όταν όμως βγήκα από τη συναισθηματική μου φόρτιση, τότε είδα έκπληκτη πόσο πολύ είχα κερδίσει! Δες.. αν δεν είχες κακές στιγμές πως θα ξεχώριζες τις καλές ; Οπότε… καλώς να ορίσουν! Δεν μετανιώνω για τίποτα!
 
Υπάρχουν ανεκπλήρωτα όνειρα; Αν ναι, πες μου ένα από αυτά.
Γ. Ν.: Να σου πω ένα;… Μα έχω χιλιάδες ανεκπλήρωτα όνειρα… Αυτά που με κάνουν να ζω, να κινούμαι, να μαθαίνω, να ελπίζω… Αυτά που ακόμα δεν ήρθαν και ξέρω ότι είναι πολύ καλύτερα από αυτά που έφυγαν! Βασικό όνειρό μου λοιπόν: να κάνω τα χιλιάδες ανεκπλήρωτα όνειρα μου πραγματικότητα!
 
Έχεις ηγηθεί - δημιουργήσει μουσικά σχήματα, κατά καιρούς, με σκοπό την παρουσίαση παραστάσεων,  όπως επίσης έχεις συμμετάσχει σε παραστάσεις με μεγάλα ονόματα. Είναι εύκολο να προσαρμόζεται κάποιος καλλιτέχνης στις εκάστοτε ανάγκες;
Γ. Ν.: Ναι, αρκεί να ξέρεις τι θέλεις να κάνει την κάθε φορά. Στην δική μου περίπτωση βοηθάει πολύ το ότι είμαι και η ίδια μουσικός, οπότε έχω κοινή γλώσσα επικοινωνίας με τους συναδέλφους μουσικούς. Άλλωστε, μου είναι απολύτως εύκολο να προσαρμοστώ στις ανάγκες της κάθε παράστασης και να ενταχθώ εύκολα σε κάτι που κατ’ αρχήν θα  με αντιπροσωπεύει. Μου αρέσει να πειραματίζομαι συνεχώς μέσα από τα δικά μου live, προσθέτοντας στοιχεία που ανακαλύπτω μέρα με την μέρα. Δεν μπορείς να είσαι στατικός με την μουσική, η ανάγκη σου είναι η συνεχής δημιουργία και κάθε φορά ο στόχος για το επόμενο βήμα.
 
Στο προσεχές μέλλον που μπορούμε να σε ακούσουμε ζωντανά; Υπάρχει κάποιο πλάνο που θέλεις να αναφέρουμε;
Γ. Ν.:  Στις 16  Μαΐου θα κάνω μία και μοναδική παράσταση στην Αθήνα στην μουσική σκηνή Αρχιτεκτονική με ελεύθερη είσοδο για όλους όσοι θέλουν να μας ακούσουν. Το Σάββατο 19 Μαΐου ξεκινάω τα live μου και στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό το διάσημο Quasimodo Jazz Club στο Βερολίνο. Στις 2 Ιουνίου ετοιμάζουμε μία παράσταση στην Σπιναλόγκα με τον Νίκο Ξυδάκη, όπως επίσης και δύο μεγάλες συναυλίες στο  Badminton 8 και 9 Ιουνίου. Οι περισσότερες ημερομηνίες για τις καλοκαιρινές συναυλίες μου θα ανακοινωθούν σύντομα και από την σελίδα μου στο facebook.
 
Τέλος θέλω να μου πεις Γεωργία τρεις λέξεις- έννοιες που αντιπροσωπεύουν τον χαρακτήρα σου, και δεν θα ήθελες ποτέ να τις αλλάξεις.
Γ.Ν.: Αν δεν ήμουν παρορμητική, ξεροκέφαλη και πεισματάρα, τι σόι καλλιτέχνης θα ήμουν; Κι όσο παραμένω καλλιτέχνης πώς να τις αλλάξω;
 
Σε ευχαριστώ εκ μέρους του Ορφέα, επίσης σου εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι κάνεις.
Γ.Ν.: Σ’ ευχαριστώ για την παρέα και την όμορφη κουβέντα, Σάκη! Να είσαι πάντα καλά.

 Φωτογραφίες: από το αρχείο της Γεωργίας Νταγάκη

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS