112 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Η Salina μας συστήθηκε, δυναμικά, με μια επιτυχία(«Πονάει η αγάπη»/ των Αντρέα Λάμπρου & Ρεβέκκας Ρούσση), αλλά, αμέσως, διακρίναμε μια, όμορφα, σκοτεινή καλλιτεχνική περσόνα στο τραγούδι μας, που ήρθε για να μείνει. Την Κυριακή 29/4 θα απολαύσουμε ένα και μοναδικό live της στην «Αρχιτεκτονική». «Salina εφ’ όλης της ύλης» δηλαδή, με τη συμμετοχή του Γιάννη Κότσιρα και Αντώνη Μιτζέλου. Αυτό το event της ήταν κι αφορμή για την συνάντησή μας και την όμορφη κουβέντα μας, για τη μουσική, την πολιτική κατάσταση, αλλά και τα άλλα καλλιτεχνικά ταλέντα της(όπου η μουσική συναντά τη μόδα).

Λονδίνο, Κύπρος, Αθήνα. Άλλη μια υπέροχη φωνή από την Κύπρο που μας γοητεύει στην Ελλάδα;! Μα τι έχει η Κύπρος και βγάζει τόσες και τόσες υπέροχες φωνές;
Salina: Πιστεύω πως είναι θέμα παιδείας. Στην Κύπρο οι περισσότεροι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους σε μαθήματα μουσικής και χορού από πολύ νωρίς. Έτσι καλλιεργείται και το καλλιτεχνικό μικρόβιο. Και  όσοι έχουν και ταλέντο έχουν και τις βάσεις για να το εξελίξουν. Εγώ πιστεύω ότι όσο σημαντικό είναι το ταλέντο σ’ έναν καλλιτέχνη, άλλο τόσο σημαντική είναι και η παιδεία που έχει ... και η παιδεία δεν σταματάει ποτέ. Έτσι μόνο εξελίσσεσαι.

Το Λονδίνο έπαιξε ρόλο στη μουσική σου διαμόρφωση ή έφυγες μικρή;
Salina: Από το Λονδίνο έφυγα μικρή, αλλά επιστρέφω συχνά. Τώρα ήμουν και πάλι εκεί και μόλις γύρισα. Ίσως να υπάρχουν κάποια στοιχεία αγγλικά στον χαρακτήρα μου, όπως η οργανωτικότητα κι η αγγλική συνέπεια σε θέματα χρόνου. Μουσικά, έστω κι από απόσταση  σίγουρα έπαιξε ρόλο στη μουσική μου διαμόρφωση.

Πάντως το είδος των τραγουδιών σου, το όλο ύφος σου, η χρειά της φωνής σου, κι η όλη καλλιτεχνική περσόνα σου, παραπέμπουν στο σκοτεινό ποπ, ροκ κι electro. Αυτό είσαι;
Salina: Αυτό είμαι γενικότερα, λίγο μελαγχολική σαν άνθρωπος,   με κάποιες έντονες αλλαγές στις διαθέσεις μου, απ’ το σκοτεινό στο φωτεινό. Κοινωνική και μοναχική ταυτόχρονα. Δυναμική και ρομαντική. Όλα αυτά τα στοιχεία νομίζω ότι αντανακλούν και στη μουσική και στον τρόπο που τραγουδάω.

Μπαλέτο, θέατρο, κινηματογράφος, σήριαλ, με σπουδές κι ενεργές συμμετοχές. Τελικά σε κέρδισε η μουσική και το τραγούδι! Οριστικά; Ή ποτέ δεν αποκλείεις τίποτα;
Salina: Με καλύπτει απόλυτα. Κι όταν σε μια σχέση βρίσκεις όσα ζητούσες δεν ψάχνεις κάτι άλλο. Τα live είναι οι αντίστοιχες θεατρικές παραστάσεις κι η επαφή με το κοινό είναι ακόμα πιο έντονη, αφού δεν υπάρχει η σύμβαση του τέταρτου τοίχου όπως στο θέατρο, αντιθέτως πρέπει να γίνεις ένα με τον κόσμο. Απ’ την άλλη το studio και τα βίντεο κλιπ είναι το  αντίστοιχο τηλεοπτικό γύρισμα  θα έλεγα. Και το σημαντικό στην μουσική είναι ότι είσαι σε όλη τη διαδικασία της δημιουργίας, δεν θα βρεθείς ποτέ στο σημείο να πεις ότι αυτό δεν έγινε όπως περίμενα, δεν με εκφράζει (κάτι που μου έχει συμβεί ως ηθοποιός). Οπότε, γι αυτούς τους λόγους είναι οριστική η μουσική μου στροφή. Μόνο στον κινηματογράφο ίσως να υπέκυπτα.

Στη δισκογραφία μπήκες το 2010 (με τον ομώνυμο δίσκο «Salina») κι ακολούθησε, το 2011, «Το καινούριο σου όπλο». Μίλησέ μου γι’ αυτές τις δυο δουλειές σου, το ύφος τους, τους συνεργάτες και συντελεστές τους, τα τραγούδια που ξεχώρισαν.
Salina
: Συστήθηκα στον κόσμο με το “Πονάει η αγάπη”, απ’ τον πρώτο δίσκο, κι αυτό αγαπήθηκε κεραυνοβόλα. Ο δίσκος αυτός είχε συνεργασίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες που αγαπούσα  από παλιά και χαίρομαι γιατί αυτές οι συνεργασίες εξελίχθηκαν, έγιναν φιλίες  και αυτό φαίνεται στον δεύτερο δίσκο όπου ξανασυνεργάζομαι  με κάποιους απ αυτούς (όπως  με την Ευρυδίκη και τον Στέφανο Κορκολή), αλλά μεγαλώνει και η παρέα με τον Γιάννη Σαββιδάκη, τον Αντώνη Μιτζέλο, τον Γιάννη Κωνσταντινίδη, τον Τρύφωνα Κουτσουρέλλη, τον Νίκο Μωραΐτη και τον Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος, μαζί με τον digi, υπογράφει και την επιμέλεια παραγωγής, και μοιράζεται μαζί μου δύο πολύ ιδιαίτερα ντουέτα. Το ομώνυμο ’’Το καινούριο σου όπλο’’, ένα τραγούδι σε μουσική δική του και στίχους του Μάνου Ξυδούς. Προφητικό  κομμάτι, αφού γράφτηκε χρόνια πριν, αλλά τόσο επίκαιρο. Ένα τραγούδι δια-δήλωση,  όπως μου αρέσει να λέω, για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση που φαινόταν να διαμορφώνεται, η οποία έφτασε δυστυχώς στα δραματικά σημεία που ξέρουμε. Πολύ πριν αγανακτήσουμε όλοι με την κατάσταση, πριν ένα χρόνο και κάτι, κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο κομμάτι και μέσα απ’  αυτό, ουσιαστικά με το δικό μας όπλο, που είναι η μουσική μας, προσπαθούσαμε να παροτρύνουμε όσους μπορούσαν να αντιληφθούν αυτό που συμβαίνει, να βρουν τα όπλα να ανακτήσουν τις αντιστάσεις τους για  να το αντιμετωπίσουν. Δύσκολο βέβαια ... Σ’ αυτό το δίσκο έχουμε όμως και τη ρομαντική πλευρά των πραγμάτων που πάντα βρίσκει τρόπο να ξεχωρίζει. Το ‘’Πάλι θα στη δώσω την καρδιά”, το δεύτερο ντουέτο μου με τον Γιάννη, έχει αγαπηθεί και γνωρίζει μια επιτυχία με διάρκεια κι αυτό είναι το ζητούμενο.

Το «Πονάει η αγάπη», πάντως, του Ανδρέα Λάμπρου και της Ρεβέκκας Ρούσση, σου έδωσε ένα σουξέ – ταυτότητα, ένα κομμάτι που ακολουθεί το όνομά σου. Πως προέκυψε η συγκεκριμένη συνεργασία; Διαισθάνθηκες την επιτυχία του;
Salina
: Ψάχναμε για υλικό. Είχαμε δύο κομμάτια έτοιμα, τα είχαμε δώσει ως demo  στην Warner και μ’  αυτά  υπογράψαμε. Τότε μας έστειλε αυτό το κομμάτι ο Αντρέας, όπου  στο demo τραγουδούσε ο ίδιος. Ήταν τόσο διαφορετικό που δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα μου ταιριάζει. Όταν βέβαια μπήκα στο studio τότε ένιωσa ότι γράφτηκε πάνω μου. Την επιτυχία του δεν την διαισθάνθηκα  ακριβώς, απλά κατάλαβα  ότι αυτό ήταν το single του δίσκου, αυτό έπρεπε να δώσουμε στα ραδιόφωνα. Μ’ αυτό έπρεπε να συστηθώ … Και έτσι έγινε.

Γράφεις κι η ίδια τραγούδια. Είναι μια ισχυρή πλευρά σου; Δηλαδή, θα έβγαζες κάποτε μια δουλειά με αποκλειστικά δικό σου υλικό; Ή λειτουργείς πιο «ερασιτεχνικά», όποτε σου βγει κάτι;
Salina
: Μικρή έγραφα και μουσική, λόγω του ότι παίζω πιάνο. Τα τελευταία χρόνια έγραφα ποιήματα και στον τελευταίο δίσκο έγραψα τους στίχους σε 3 τραγούδια(σε μουσική Μιτζέλου, Γκιόλια, Ζωγράφου). Απλά δεν  νομίζω ότι θα ήθελα να βγάλω ένα δίσκο μόνο με δικό μου υλικό, και γιατί δεν γράφω τόσο συχνά (γράφω μόνο κάτω από πίεση … συναισθηματική), και γιατί μ’ αρέσουν οι συνεργασίες, νομίζω ότι σε πάνε σε άλλους δρόμους, ανακαλύπτεις τον εαυτό σου μέσα απ τους άλλους.

 Τα Σάββατα του χειμώνα, ήσουνα, μαζί με τον Αντώνη Μιτζέλο στο ΕΛΙΑΡΤ. Τώρα που ολοκληρώθηκαν αυτές οι εμφανίσεις, τι σου άφησαν; Το καλλιτεχνικό κι συναισθηματικό απόσταγμα εννοώ.
Salina
: Αυτό που έλεγα στον Αντώνη, όταν κάποια στιγμή είπε στο ΕΛΙΑΡΤ ότι έκλεισε ο κύκλος, είναι ότι η σχέση αυτή και η συνεργασία μας είναι οχτάρι, δεν τελειώνει. Περάσαμε υπέροχα μαζί και συνεχίζουμε (έχουμε μια εμφάνιση στην Κύπρο στις 5 Μαΐου, και είμαστε, πια, εκτός από συνεργάτες, φίλοι, είναι καρμική σχέση). Κέρδισα πολλά κοντά του, είναι πολύ γενναιόδωρος καλλιτέχνης και άνθρωπος.

Και τώρα η εμφάνιση στην «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ» (29/4). Να την χαρακτηρίσουμε “Salina εφ’ όλης της ύλης”; Τι θα περιλαμβάνει πέρα από το ρεπερτόριό σου; Ή να αφήσουμε κι εκπλήξεις;
Salina: Θα είναι λίγο σαν να κλείνει ο κύκλος του δεύτερου δίσκου. Ξανασυναντιέμαι επί σκηνής με τον Γιάννη, μετά από ένα χρόνο, και με τον Αντώνη που τον γνώρισα από τον Γιάννη. Είναι μια ... τριπολική σχέση ... που θα ζωντανέψει σ αυτό το live … Θα είναι μια μικρή αναδρομή, θα περιλαμβάνει και αρκετά ξένα κομμάτια που έχω κάνει ‘’δικά ‘’ μου, και κάποιες νέες εκπλήξεις.

Δώσε μου πάντως το στίγμα της και τον κεντρικό κορμό της.
Salina: Θα είναι ένα live με λίγη βοήθεια απ τους φίλους μου. Ροκ, συναισθηματικό, απρόβλεπτο ...

Θα έχεις δυο εκλεκτούς καλεσμένους μαζί σου, τον Αντώνη Μιτζέλο και τον Γιάννη Κότσιρα. Τι σημαίνουν για σένα, στη ζωή σου και στην καριέρα σου, ως άνθρωποι κι ως καλλιτέχνες;
Salina: Είναι σταθμοί για μένα, και καλλιτεχνικά και προσωπικά. Ταξιδέψαμε μαζί, ταξιδεύουν και τα τραγούδια μας και αυτό είναι κάτι που είναι για μια ζωή. Τον Αντώνη τον γνώρισα απ’ τον Γιάννη και χτίστηκε σιγά - σιγά η συνεργασία και η σχέση μας. Και με τον Γιάννη ήρθε πολύ ομαλά η εμπλοκή του στο δίσκο. Πρώτα με ένα τραγούδι, μετά μ’ ένα ντουέτο, με δύο, με στίχους, με μουσικές. Είναι έντονη η παρουσία και των δύο στη μουσική μου πραγματικότητα.

Δισκογραφικά, είναι ακόμα νωρίς για καινούρια πράγματα, ή όλο και κάτι ετοιμάζεις;
Salina: Τα τραγούδια έχουν δικούς τους χρόνους και όταν έρχονται στο δρόμο σου και σε παίρνουν απ’ το χέρι ακολουθείς ... Έτσι έγινε και τώρα ... και βρίσκομαι σε πολύ δημιουργική φάση.

Σε λίγες μέρες έχουμε εκλογές. Προσδοκάς κάτι το αισιόδοξο ή μας περιμένει, ανανεωμένος, κατήφορος;
Salina: Φοβάμαι ότι μας έχουν εκπαιδεύσει στο να είμαστε παθητικοί, να ξεχνάμε, να μην διεκδικούμε, να μην αντιστεκόμαστε και δύσκολα θα αλλάξουμε. Δύσκολα θ’ αλλάξουν και τα πράγματα εδώ που φτάσαμε. Η κατάσταση μοιάζει σαν κατοχή μετά από οικονομικό πόλεμο ... τουλάχιστον γλιτώσαμε τους βομβαρδισμούς. Δεν ξέρω πότε θα πάνε καλύτερα τα πράγματα, δεν είμαι πολύ αισιόδοξη πια, προσπαθώ όμως να βλέπω και κάποια καλά μέσα στην όλη κατάσταση. Η αλόγιστη σπατάλη, το ρουσφέτι, η αναξιοκρατία ίσως περιοριστούν. Τις δύσκολες εποχές επιβιώνουν όσοι έχουν τα εφόδια και πραγματικά αξίζουν.

Το καλοκαίρι, πάντως, είναι συνυφασμένο, με την αισιοδοξία και την ανοιχτή διάθεση. Μου έλεγε ένας φίλος, είναι η εποχή των φτωχών, ακόμα και λεφτά να μην έχεις, τα καλοκαιρινά βράδια δεν βαστιέσαι μέσα! Ετοιμάζεις κάτι συγκεκριμένο για την καλοκαιρινή σεζόν;
Salina: Ετοιμάζομαι  για περιοδεία το καλοκαίρι. Ξεκινάω από την Κύπρο …Παράλληλα  όμως με τη μουσική, ετοίμασα τη δικιά μου σειρά rock jewellery by salina, που κυκλοφορεί σε επιλεγμένα καταστήματα. Είναι κοσμήματα φτιαγμένα από μουσικά εξαρτήματα (χορδές, κουμπιά, volume)τα οποία παρουσίασα στο  fashion sound, ένα καινούριο θεσμό, όπου η μουσική συναντά τη μόδα και κυριολεκτικά φοριέται. Είναι ένας συνδυασμός fashion show και live όπου είχα διπλό ρόλο, και ως τραγουδίστρια και ως σχεδιάστρια  κοσμημάτων. Αρχές καλοκαιριού ετοιμάζομαι και για το  fashion sound vol 2. (Τα rock jewellery by salina, διατίθενται στην Αθήνα στο κατάστημα shop στην Ερμού 112Α (http://www.shopandtrade.gr/)και στην Κύπρο στο κατάστημα “pearls and shells” στη Λάρνακα).
  


http://salina.gr

Salina - Official Page | Facebook

 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο καφέ «ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 9».

 


Φωτογραφίες
Πάτρα Μαγνήσαλη

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας
17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS