139 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κώστας Πατσαλής

Ο Παναγιώτης Λάλεζας ερμηνευτής των παραδοσιακών τραγουδιών από μικρό παιδί, στις 26 Μαρτίου στο θέατρο Badminton  θα τραγουδήσει όπως μόνο εκείνος ξέρει τραγούδια της επανάστασης του 1821. Τραγούδια – διαμάντια της παράδοσής μας πλαισιωμένα από ένα αξιόλογο επιτελείο μουσικών και χορευτών. Στις δύσκολες εποχές που περνάμε η επιστροφή στις ρίζες είναι το καλύτερο αντίδοτο. Στη παρακάτω συνέντευξη, ο Παναγιώτης Λάλεζας μάς μιλάει για την παράσταση αυτή και τις συνισταμένες της.

Στις 26 Μαρτίου στο Θέατρο Badminton θα παρουσιαστεί μια ενδιαφέρουσα παράσταση με τίτλο: « 1821- Τραγούδια των επαναστατημένων Ελλήνων». Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;
Παναγιώτης Λάλεζας: Το 2010 ο συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός είχε στήσει από τις 21 εώς 27 Μαρτίου μια σειρά μουσικών παραστάσεων στο Jazz Club Halfnote, αν θυμάμαι καλά, με τον τίτλο «Εαρινή Σύναξη». Ανάμεσα στις παραστάσεις ήταν κι αυτή με τα τραγούδια για την επανάσταση του 1821. Με αφορμή εκείνη την παράσταση καλλιεργήθηκε μια σχέση με αυτόν τον άνθρωπο αμοιβαίας φιλίας και εκτίμησης. Ο Μιχάλης Κουμπιός είναι ένας άνθρωπος που μέσα σε πέντε λεπτά μπορεί να γεννήσει απίστευτα πολλές ιδέες και  μάλιστα η μία καλύτερη από την άλλη. Μας ενώνουν πολλά. Ανάμεσα σε αυτά, κι η μεγάλη αγάπη για τα κλέφτικα τραγούδια.

Ποιοι συμμετέχουν σ’αυτή την παράσταση;
Π.Λ.: Ο ΑλέξανδροςΑρκαδόπουλος, ο Νίκος Μέρμηγκας, ο Κώστας Μερετάκης και 300 χορευτές από διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Την επιμέλεια των χορευτικών συγκροτημάτων έχει αναλάβει ο Βασίλης Τσιμπούρης και φυσικά όλη η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μιχάλη Κουμπιού.

Πόση σημασία και δύναμη έχουν σήμερα, το 2012, τα τραγούδια αυτά των Ελλήνων της επανάστασης του 1821;
Π.Λ.: Τα τραγούδια αυτά είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι ηρωικές πράξεις ενός λαού είναι το νήμα που οδηγεί και κινεί το μέλλον. Μιλάμε για τραγούδια, που όπως πολύ χαρακτηριστικά επισήμανε στο δελτίο τύπου της παράστασης ο Μιχάλης Κουμπιός, διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αξίες που μας λείπουν σήμερα. Ευθύτητα, δικαιοσύνη, εκπληκτική λογοτεχνική οικονομία, ευφυΐα και διαύγεια. Είναι τραγούδια σοβαρά σαν τους ήρωες που περιγράφουν. Είναι τραγούδια που πέρα από τη μεγάλη τους καλλιτεχνική αξία μπορούν κάποιες φορές να λειτουργήσουν και ως χρονικά.

Στην παράσταση θα πάρουν μέρος και 300 χορευτές. Πιστεύετε στη στενή σχέση «τραγουδιού-χορού» και κατ’ επέκταση «τραγουδιστή-χορευτή»;
Π.Λ.: Η ελληνική λέξη «Μουσική» περιέγραφε την «Τέχνη των Μουσών», που περιλάμβανε τη μουσική, την ποίηση και τον χορό. Είναι αρχέγονη η σχέση του χορού και της μουσικής. Κι όχι μόνο στον ελληνικό πολιτισμό. Η αρχαία σανσκριτική λέξη «σάμγκιτα» που χρησιμοποιούν οι Ινδοί για τη μουσική περιέγραφε την τέχνη που συνδυάζει τη μουσική και το χορό.

Από μικρός ασχολείστε με το παραδοσιακό τραγούδι με πάθος αλλά και με ήθος. Έχει το παραδοσιακό τραγούδι, σήμερα, τη θέση που του πρέπει στην πατρίδα μας;
Π.Λ.: Τραγούδησα και δισκογράφησα κλέφτικα τραγούδια από τα χρόνια που ήμουν μαθητής στο Δημοτικό σχολείο. Για πάρα πολλούς συνειδητοποιημένους  ανθρώπους το παραδοσιακό τραγούδι είναι ανεκτίμητο  και το έχουν ψηλά. Είναι αυτοί που κρατάνε ακόμα την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Δυστυχώς οι πολλοί έχουν χαθεί μες στις σειρήνες των εφήμερων προτάσεων. Τι να σου κάνει κι ο κοσμάκης. Τον βομβαρδίζουν ανέλεγκτα με δηλητήρια. Τον ταΐζουν σκουπίδια. Αυτό προφανώς βολεύει το σύστημα. Τον θέλουν απλά έναν καταναλωτή χωρίς ιδανικά και υψηλό γούστο.

Ποια τραγούδια θα ακουστούν στην παράσταση αυτή; Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικά; Υπάρχουν κάποια που θα ερμηνεύσετε για πρώτη φορά;
Π.Λ.: Θα ακουστούν τραγούδια απ’όλα σχεδόν τα γεωγραφικά μας διαμερίσματα. Από το «Θε να ταξιδέψω πάλι» των Ψαρών ως το «θρήνος μεγάλος γίνεται» της Ρούμελης. Κι από το Ηπειρωτικό «Κάτω στις μαυροθάλασσες»  ως το «Θοδωράκης κάθεται» του Μοριά. Βέβαια δεν λείπουν και τραγούδια όπως τα «Παιδιά της Σαμαρίνας» από τα Γρεβενά.

Ποιο μήνυμα ευελπιστείτε να περάσετε με αυτή την παράσταση στους θεατές;
Π.Λ.: Το ζητούμενο για κάθε άνθρωπο είναι να δρα κοινωνικά χωρίς να περιορίζεται σε εξαναγκασμούς. Να είναι σε θέση να εκφράζεται πολιτικά και να προωθεί τα πιστεύω του. Εμείς καλούμε τον κόσμο να έρθει σε αυτήν την παράσταση για να αντιληφθεί τα διαχρονικά μηνύματα αυτών των τραγουδιών. Τραγουδιών ενός λαού που είχε την τόλμη να εκφραστεί κατά αυτόν τον τρόπο. 


 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Τη δουλειά της σάτιρας την κάνουν οι εξουσιαστές. Θέλει μεγάλο ταλέντο υποκριτικής να βγαίνεις στην TV και να τσακώνεσαι για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας και ο ικανότερος κλέφτης.
Τζίμης Πανούσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων