105 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κώστας Τζουανάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένας καλλιτέχνης με όραμα, αφοσιωμένος στην μουσική και το τραγούδι κάτι που πλέον σπανίζει στην Ελλάδα. Με αφορμή τις παραστάσεις του στην μουσική σκηνή ‘’Χαμάμ’’ ο ΟΡΦΕΑΣ  σας παρουσιάζει την συνέντευξη του.

Κατάγεστε από την Κρήτη και βρίσκεστε στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς σε συναυλίες και δε δίσκους. Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι συνεργασίες;
Τιμώ την καταγωγή μου. Η Κρήτη μου έδωσε τα μουσικά εφόδια. Ήρθα στην Αθήνα το 1985. Σε μικρό χρονικό διάστημα, συνάντησα συνθέτες και στιχουργούς που μου εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους σε δίσκους, αλλά και σε συναυλίες. Η συνεργασία μαζί τους στο ξεκίνημα μου είχε ιδιαίτερη αξία και καθόρισε την πορεία μου στο τραγούδι.

Εχετε συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες Ελλήνων συνθετών, σε μεγάλα θέατρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τι συναισθήματα νιώθει κανείς όταν τραγουδά σε αυτούς τους χώρους, αλλά κυρίως όταν τραγουδά για τους Έλληνες του εξωτερικού;
Είναι μεγάλη συγκίνηση να εμφανίζεται κανείς σε σημαντικούς χώρους όπως το Ηρώδειο, το θέατρο Λυκαβηττού, το κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, το Θέατρο Γης, το Dominion του Λονδίνου, το Palais De Beaux Arts των Βρυξελλών κ.α. Αυτοί οι χώροι έχουν ιδιαίτερη σημασία, σε φορτίζουν και ανεβάζουν ψηλά τον πήχη. Τώρα, κάθε επαφή με τους Έλληνες του εξωτερικού είναι μια ξεχωριστή επαφή. Τους χαρίζεις και σου το ανταποδίδουν. Νιώθεις την λαχτάρα τους, να συναντηθεί η σκέψη τους και η καρδιά τους, με την Ελλάδα, μέσα από την μουσική και τα τραγούδια.

Πιστεύετε πως η μουσική είναι μια από τις καλύτερες  διεξόδους των συναισθημάτων;
Η μουσική είναι από τα μεγάλα δώρα της ζωής, ένα "όχημα" επικοινωνίας των ανθρώπων, γιατί μέσα από αυτήν ονειρεύεσαι, ταξιδεύεις και ελπίζεις.

Μια συμβουλή για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες .Τι πιστεύετε πως έχει μεγαλύτερη σημασία πλέον, το ταλέντο και το πάθος η οι σωστές κινήσεις και η τύχη;

Επειδή ο δρόμος είναι ανηφορικός, οι δυσκολίες πολλές, τα χρειάζεσαι όλα. Μα πάνω απ΄ όλα την αγάπη γι΄ αυτό που κάνεις.

Πως μπορείτε να περιγράψετε την ζωή ενός μουσικού στο 2012;
Ο μουσικός είναι κομμάτι της ζωής και σε μια αναμφισβήτητα δύσκολη εποχή, βάλλεται. Όμως στις δύσκολες εποχές ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.

Βλέπουμε μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο κόσμο να απέχει από μουσικές σκηνές και να προτιμά άλλους χώρους διασκέδασης, κυρίως οι νέες γενιές. Τι μπορεί να γίνει για να στραφεί και πάλι το ενδιαφέρον του κοινού στην ζωντανή μουσική;
Η βιομηχανία της διασκέδασης, οδηγεί ένα αριθμό νέων, σε χώρους που δεν θα βρουν τίποτα, να τους βοηθήσει στη ζωή τους. Όμως, υπάρχει η ελπίδα των νέων που επιλέγουν τις μουσικές σκηνές και που μέσα σ΄ αυτές, ανθεί, το καλό ελληνικό τραγούδι.

Σε συνέντευξη του ο μεγάλος σκηνοθέτης Αγγελόπουλος είχε πει πως μια επίθεση πολιτισμού θα έσωζε την Ελλάδα απ την κρίση. Ασπάζεστε αυτή την άποψη;
Είμαστε περήφανοι, που ο μεγάλος σκηνοθέτης, Θ. Αγγελόπουλος ήταν Έλληνας. Και βέβαια συμφωνώ. Άλλωστε η Ελλάδα δίδαξε τον πολιτισμό και ό,τι έχουμε σαν χώρα και ό,τι μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο πολιτισμός μας. Στο χέρι μας είναι, να τον υπηρετήσουμε.

Πως βλέπετε το μέλλον του πολιτισμού των Ελλήνων; Πιστεύετε πως η οικονομική κρίση κρατάει πίσω την επιθυμία του κόσμου για μια αναβαθμισμένη Ελλάδα από άποψη πολιτισμού και κουλτούρας;
Η κρίση ποτέ δε βοηθά, αλλά η Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία, πολιτιστική κληρονομιά και διαχρονικές αξίες. Ας ακουμπήσουμε σ΄ αυτά και δεν θα χάσουμε. Αντίθετα, θα κερδίσουμε σημαντικά πράγματα.

Αν είσαστε σε θέση εξουσίας, τι θα κάνετε για να βοηθήσετε την Ελλάδα που υποφέρει συνεχώς από τα απίστευτα μέτρα που παίρνονται εις βάρος των πολιτών της;
Αν και είναι ουτοπική ερώτηση, ένα είναι σίγουρο, ότι θα διέθετα όλες μου τις δυνάμεις για να σταματήσουν οι κοινωνικές αδικίες, να ξανάρθει η χώρα μας στην περήφανη θέση που της αξίζει και να ξαναβρούν οι Έλληνες το χαμόγελο τους.

Αυτή την εποχή εμφανίζεστε στη μουσική σκηνή "Χαμάμ". Μιλήστε μας για αυτά τα μουσικά βράδια.
Στο "Χαμάμ", μια ατμοσφαιρική μουσική σκηνή, με τον Νίκο Καραβυράκη λαούτο και μαντολίνο, τον Στέλιο Καρύδα κιθάρα και τον Νίκο Ρούλο μπάσο, παρουσιάζω ένα  πρόγραμμα με τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφικής μου παρουσίας με ιδιαίτερη αναφορά στο δίσκο μου "Στης μνήμης το κλαδί", αλλά και τραγούδια που αγαπώ και με συντροφεύουν χρόνια τώρα, σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές τα μοιράζομαι με τους φίλους μου. Οι εμφανίσεις μου συνεχίζονται στις 3 και 10 Μαρτίου.

Να περιμένουμε και κάποια καινούργια δισκογραφική σας δουλειά μετά από το άλμπουμ σας "Στης μνήμης το κλαδί";
Ο δίσκος κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο, ο κόσμος τον έχει αγαπήσει και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τραγούδια όπως "Γελά ο χρόνος", "Στης μνήμης το κλαδί", "Το ερωτικό αλφάβητο", έχουν ξεχωρίσει και έχουν αγαπηθεί. Για την ώρα, συνεχίζω τις συναντήσεις των τραγουδιών μου με τους φίλους που αγαπούν και αναζητούν τα ωραία!

 


 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
+1 #1 ΔΑΦΝΗ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ 12-03-2012 21:36
Συναντήσαμε το Νίκο Ανδρουλάκη στη μουσική σκηνή «Χαμάμ», και ζήσαμε δύο μαγικά Σάββατα. Ακόμα ηχεί η μεγάλη ώριμη φωνή του μέσα μας. Όλο τον κόσμο να ενώνεται σαν μια παρέα και να τραγουδά μαζί του. Ερμηνείες, μουσική, επιλογές τραγουδιών, χαρίζουν μοναδικές στιγμές, βάλσαμο στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Με τίποτα δε θα χάσουμε την τελευταία του παράσταση στις 17 Μαρτίου 2012.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ Νίκο Ανδρουλάκη για ότι μας χάρισες!!!
Παράθεση
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS