136 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Καλή Βανδώρου

Η περίπτωση του να παίρνει ένας δημοσιογράφος συνέντευξη από έναν καλλιτέχνη με τον οποίο κάνει παρέα κυρίως εκτός δουλειάς είναι εντελώς ιδιαίτερη, αφού ούτε η μία πλευρά ούτε η άλλη μπορεί να δει την «υπόθεση» εντελώς επαγγελματικά. Έτσι έγινε και στην περίπτωση της Λυδίας Σέρβου. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που επικοινωνήσαμε με τις επαγγελματικές μας ιδιότητες για τον Ορφέα λόγω της εμφάνισής της στο Vitamina την Κυριακή 4 Μαρτίου. Όμως, ήταν η πρώτη φορά που βάλαμε στην άκρη την όποια φιλική σχέση έχουμε ανάμεσά μας ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα που θα βοηθήσει τους αναγνώστες του περιοδικού να διαβάσουν μια συνέντευξη στην οποία η τραγουδίστρια μιλάει ειλικρινά για πολλά πράγματα, ανάμεσα στα οποία είναι η καλλιτεχνική της πορεία και η άποψή της για τη μουσική.
 
Έχουμε να βρεθούμε – επαγγελματικά – δύο χρόνια και δυο μήνες. Τι έχει αλλάξει όλο αυτόν τον καιρό στη ζωή σου;
Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Εξακολουθώ να δουλεύω πολλές ώρες, να συναναστρέφομαι με πολλά παιδιά και να εμφανίζομαι όποτε μoυ δίνεται η ευκαιρία σε μικρές μουσικές σκηνές.

Στην πρώτη μας συζήτηση για τον ΟΡΦΕΑ είχες πει ότι πιστεύεις πως το ελληνικό τραγούδι έχει πολύ μέλλον. Εξακολουθείς ακόμα και σήμερα να το πιστεύεις αυτό;

Εννοείται πως το πιστεύω ακόμα. Η νέα γενιά τραγουδοποιών και ερμηνευτών με τα δείγματα της δουλειάς τους με κάνουν να αισθάνομαι πολύ αισιόδοξη για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια με στίχο, που πραγματικά έχει κάτι να πει, μουσικές επηρεασμένες από την ελληνική κουλτούρα, εξαιρετικές φωνές και πολλές ανεξάρτητες παραγωγές. Η νέα γενιά δεν κολλάει πουθενά. Τι άλλο χρειαζόμαστε;

Επίσης, είχες πει ότι δεν θα μου πεις τα όνειρά σου για να μη φοβηθούν και φύγουν. Εμμένεις σε αυτή την άποψη; Αν ναι, πες μας για ένα όνειρό σου που έχει πραγματοποιηθεί…
Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω πως τα όνειρα είναι προσωπικά και ίσως να φοβάμαι να τα πω για να μην γελάσουν οι γύρω μου…. είναι τελείως υποκειμενικά. Άρα όπως καταλαβαίνεις, εμμένω στην άποψή μου και δεν θα στα πω. Το όνειρο που έχει μπει σε δρόμο για να πραγματοποιηθεί είναι η δουλειά που ετοιμάζω και ευελπιστώ να είναι έτοιμη μέχρι τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ένα cd με νανουρίσματα για μικρούς και μεγάλους.

Στην εποχή που ζούμε, κατά τη γνώμη σου, το τραγούδι είναι ένας τρόπος αντίδρασης και αντίστασης στα κακά που συμβαίνουν γύρω μας;
Η μουσική και το τραγούδι πάντα ήταν ένας τρόπος αντίδρασης σε όλα τα άσχημα που έχει περάσει αυτός ο τόπος. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;  Αλλά, ακόμα και σήμερα, σε κάθε συγκέντρωση, σε κάθε διαδήλωση το τραγούδι έχει πρωταρχικό ρόλο. Λίγες μέρες πριν, όλα τα κανάλια έδειχναν Ευρωπαίους και Αμερικάνους να εκφράζουν την συμπαράστασή τους σε μας, χορεύοντας τα «Παιδιά του Πειραιά» και τον «Ζορμπά». Αυτό τα λέει όλα.

Εξακολουθείς να ασχολείσαι με τη διδασκαλία, πλέον στο πλευρό του Γιώργου Θεοφάνους, στο Μουσικό Εργαστηράκι. Αυτό σημαίνει πως έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με τη νέα γενιά. Πες μας ποια είναι η άποψή τους για το μέλλον και κατά πόσο πιστεύουν ότι η μουσική θα βοηθήσει για να εξελιχθούν όλα προς το καλύτερο.
Έρχομαι καθημερινά σε επαφή με παιδιά όλων των ηλικιών. Από μηνών μέχρι  ενήλικες. Τα παιδιά μέχρι 12 ετών περίπου δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας και πόσο δύσκολο θα είναι το μέλλον. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν μεγάλη ανασφάλεια αλλά παράλληλα διακρίνονται και από μια αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με το τραγούδι, βλέπω ότι διαλέγουν τραγούδια που μιλάνε.


Αλήθεια, πως είναι να συνεργάζεσαι με τον Γιώργο Θεοφάνους;

Ο Γιώργος Θεοφάνους είναι ένας μεγάλος δημιουργός που θαύμαζα και θαυμάζω για το ταλέντο του. Είναι τελειομανής και φοβερά συγκεντρωτικός. Δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας που να μην δουλεύει. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη, πράγμα πολύ σημαντικό για μένα, και τον ευχαριστώ πολύ για αυτό.
Το Μουσικό Εργαστηράκι δεν είναι για μένα  χώρος εργασίας απλά. Νιώθω σαν το σπίτι μου. Περνάω άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου σε αυτό.
 

Αν δεν κάνω λάθος, πέρυσι συμμετείχες ως καθηγήτρια φωνητικής στο μουσικό ριάλιτι X-FACTOR. Τι εμπειρίες αποκόμισες από αυτή σου τη συνεργασία. Θα το έκανες ξανά;
Ναι, ήμουν καθηγήτρια φωνητικής στην ομάδα του Γιώργου Θεοφάνους, στα group. Γνώρισα εξαιρετικά παιδιά με ταλέντο και ήθος και γενικά πέρασα πολύ όμορφα. Θα συμμετείχα και πάλι με μεγάλη χαρά.

Πολλοί συνάδελφοί σου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες, αναγκάζονται να κάνουν εκπτώσεις είτε στη δουλειά τους είτε στις επιλογές τους γενικότερα. Εσύ το έχεις κάνει ή, αν έπρεπε να το κάνεις, θα το έκανες;
Εξαρτάται τι είναι έκπτωση για τον καθένα. Ζούμε σε μια εποχή που η καθημερινότητα έχει γίνει αβάσταχτη για τον περισσότερο κόσμο, πόσο μάλλον για όσους ασχολούνται με τη μουσική βιομηχανία. Θεωρώ ότι ανήκω στους τυχερούς γιατί δεν ζω από το τραγούδι αλλά από τη διδασκαλία του και δεν χρειάστηκε  να κάνω εκπτώσεις στις επιλογές μου. Αλλά και πάλι, αν δυσκολευόμουν, θα προτιμούσα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό παρά να ξεπουλήσω την ψυχή μου και τα θέλω μου για λίγα ευρώ.

Πες μου μια μικρή, καθημερινή σου αδυναμία…
Η σοκολάτα….. όπως διάβασα κάπου «…χωρίς σοκολάτα, ούτε στον Παράδεισο δεν πάω..»

Στις 4 Μαρτίου θα σε απολαύσουμε ζωντανά, στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΡΦΕΑ με το VITAMINA. Πες μου δυο λόγια για αυτήν σου την εμφάνιση.

Θα είναι μια βραδιά διαφορετική από όλες όσες έχω κάνει μέχρι τώρα.  Τραγούδια με έντονα συναισθήματα που δεν είχα την ευκαιρία να τα μοιραστώ με τον κόσμο. Μαζί με τον εξαιρετικό συνθέτη και πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη θα σας ταξιδέψουμε σε όλες τις αποχρώσεις του «Μωβ». Βέβαια, για αυτή την βραδιά οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο περιοδικό σας, τον Ορφέα μας, ο οποίος στηρίζει εδώ και πέντε χρόνια όλους εμάς τους καλλιτέχνες που προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό μουσικό αποτέλεσμα.

Μίλησες πριν για ένα cd που ετοιμάζεις. Πες μου παραπάνω λεπτομέρειες;
Όπως σου είπα και πριν, ετοιμάζω ένα cd με νανουρίσματα σε δική μου παραγωγή. Τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών με τον τίτλο «Νανούρισμα» αλλά και νέα νανουρίσματα που μου χάρισαν φίλοι συνθέτες και στιχουργοί ειδικά για αυτή την δουλειά. Δεν θα σου πω άλλα. Υπομονή μέχρι να είμαστε έτοιμοι.

 

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS