98 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

Ο Ορφέας συνάντησε τον Μπάμπη Στόκα στη Αρχιτεκτονική. Αφού παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα που περιείχε μια σειρά από παλιά και νέα τραγούδια με τη μοναδική ερμηνεία του, μιλήσαμε μαζί του για τις εμφανίσεις του, για τον καινούριο του δίσκο με τίτλο «Η αυλή των τρελών», που θα κυκλοφορήσει από την Sony, αλλά και για την ζωή όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Μας μίλησε με υπομονή και ειλικρίνεια παρά την περασμένη ώρα, ενώ η συζήτηση έγινε σε φιλικό πνεύμα.

 

Ο σκοπός των εμφανίσεων σας εδώ είναι για να κάνετε μια ανασκόπηση στα παλιά σας τραγούδια, αλλά και να παρουσιάσετε τον καινούργιο σας δίσκο;
Κάθε βραδιά είναι διαφορετική. Γενικά, υπάρχει ένας κορμός αλλά αλλάζουν τα πράγματα και τα τραγούδια. Εδώ είναι το στέκι μου, εδώ παίζω κάθε χρόνο. Και όπως σου είπα, αυτό που μου αρέσει εδώ είναι ότι κάθε βραδιά είναι διαφορετική. Αναλόγως τον κόσμο και τη δική μου διάθεση αλλάζουν και τα πράγματα, τα τραγούδια.

Πείτε μου μερικά πράγματα για τον καινούργιο δίσκο σας.
Ο δίσκος λέγεται «Η αυλή των τρελών», οι στίχοι είναι του Άλκη Αλκαίου και οι μουσικές είναι δικές μου. Είναι η πρώτη φορά που παίρνω τα λόγια κάποιου και συγκεκριμένα τώρα, ενός μεγάλου ποιητή όπως είναι ο Άλκης. Ήταν πολύ τιμητικό για μένα. Δύσκολο, στην αρχή δεν ήθελα να το κάνω από σεβασμό περισσότερο γιατί ήταν μεγάλη ευθύνη. Αλλά γίναμε καλοί φίλοι και με βοήθησε σ’ αυτό. Είναι ένας δίσκος που εγώ προσωπικά τον αγάπησα πολύ. Πιστεύω να τον αγαπήσει και ο κόσμος, επειδή, κακά τα ψέματα, αυτό είναι το ζητούμενο. Δηλαδή νιώθεις χαρά όταν βλέπεις ότι ένα τραγούδι γίνεται κάποιου άλλου, γίνεται και δικό σου και δικό μου. Αυτό περιμένουμε. Θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη εβδομάδα κι ελπίζω να πάνε όλα καλά.


Από την εμπειρία σας, προτιμάτε περισσότερο να συμμετέχετε σε κάποιο μουσικό συγκρότημα με την ασφάλεια που ενδεχομένως αυτό προσφέρει η να είστε μόνος σας;
Τόσα χρόνια ήμουν σε συγκρότημα, τώρα προτιμάω να είμαι μόνος μου. Μου αρέσουν, βέβαια, οι ομάδες, πάντα φτιάχνω ομάδες ανθρώπων. Πιστεύω σ’ αυτές. Τώρα όμως είναι οι εποχές της "μοναξιάς". Εμένα με γεμίζει αυτό, επειδή κάνω ό,τι γουστάρω. Δηλαδή, μιλάμε για περιόδους που αν θέλω παίζω κι αν δεν θέλω, δε παίζω. Γενικά η μπάντα έχει τις υποχρεώσεις, δεν είναι μόνο δική σου. Σαφώς όμως, έχει και την ασφάλεια των άλλων μελών.


 


Κάνετε πάντα αυτό που θέλετε ή συμβιβάζεστε για βιοποριστικούς λόγους ;
Πάντα. Εάν έχω ανάγκη, θα διαλέξω πάντα αυτό που είναι το καλύτερο για μένα, δηλαδή, αυτό που γουστάρω. Δεν θα πάω με κάποιον που δεν μου αρέσει ας πούμε, για να βγάλω μόνο λεφτά. Πρέπει κάτι να μου αρέσει, να έχει κάτι να μου πει.

Με ποιόν τρόπο σας έχει επηρεάσει η οικονομική- πολιτική κρίση;
Όλους μας έχει επηρεάσει, είναι δυνατόν το αντίθετο; Όταν βλέπεις τον κόσμο να υποφέρει και να πληρώνει τις κλεψιές και τις αλητείες κάποιων τύπων; Είναι τρομερό. Εμένα με πειράζει πάρα πολύ αυτό που βλέπω καθημερινά. Αυτός ο φόβος και ο τρόμος που έχει πιάσει τον κόσμο. Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ό, τι θα γίνουν πράγματα που δεν τα φανταζόμαστε τα επόμενα χρόνια.  Επειδή έχουν υποτιμήσει πάρα πολύ τον κόσμο και τον λαό, λες και είναι πρόβατα ενώ δεν είναι. Είναι αυτό που έλεγε και η γιαγιά μου, εκατό ξυλιές σε ξένο κώλο είναι λίγες. Μόνο που η διαφορά τώρα είναι ότι οι ξυλιές έχουν πάει σε όλους μας. Οπότε τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα. Νομίζω ότι θα δούμε κωμικοτραγικές καταστάσεις. Οδηγούν τον κόσμο σε μια εξέγερση. Εγώ αυτό βλέπω.

Πιστεύετε ότι οι δυσκολίες αυτές βοηθούν στην αναγέννηση της τέχνης ή καταστέλλουν την δημιουργικότητα;
Πάντα την βοηθούν. Η τέχνη αναζωογονείται, θεριεύει. Είναι αυτό που λεει και ο Oscar Wild, ότι μέσα από τη θλίψη βγαίνει η ομορφιά. Μέσα από τη θλίψη γύρω σου, αυτό είναι το ζουμί της τέχνης. Αυτό είναι που της αρέσει. Νομίζω ότι θα δούμε σημαντικά πράγματα αυτό το καιρό και από τραγούδια και από βιβλία και από ζωγραφική, από όλες τις μορφές της τέχνης. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και όταν έγινε η εφταετία ακούσαμε σημαντικά πράγματα, έτσι είναι. Ο κόσμος δηλαδή, "βοηθάει" πάρα πολύ.
 
Η τέχνη, όπως λένε, είναι η έκφραση της ψυχής, η πολιτική της κοινωνίας...
Θα έπρεπε να είναι, αλλά η πολιτική δεν είναι αυτό. Δεν μπορεί ο καθένας μας να γίνει πολιτικός, θα πρέπει να είναι επαγγελματίας ψεύτης, αφερέγγυος, ψιλόρουφιάνος, ψιλόκατάσκοπος. Δεν είναι ο άνθρωπος του λαού για να τον εξυπηρετήσει. Όλα ξεκινάνε από μας, δηλαδή η κοινωνία είναι η μικρογραφία σου, ο μικρόκοσμός σου. Αν ψηφίσεις έναν  πολιτικό επειδή είναι ωραίος γκόμενος, υπάρχει πρόβλημα. Αν η οικογένειά σου ψηφίζει κάτι και το ψηφίσεις κι εσύ κι αν ψηφίσεις κάτι άλλο είσαι το μαύρο πρόβατο. Νομίζω είναι οι εποχές των αλλαγών και της αλήθειας. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας και πούμε, ρε παιδί μου, εγώ δεν το κάνω αυτό. Κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα. Τα κόμματα δεν υπάρχουν πια. Υπάρχει η εμπιστοσύνη κάποιων προσώπων που έχουν κάτι να σου πουν κι αν αξίζει, να τους βοηθήσεις να έχουν λόγο. Είναι τριακόσιοι που θα έπρεπε ουσιαστικά να είναι πέντε.  

Έχετε κάνει κάποια σχέδια για το μέλλον;
Κοιτάω πάντα το παρόν. Τώρα υπάρχει ο δίσκος, υπάρχουν οι συναυλίες που κάνουμε στην επαρχία, μεθαύριο πάμε Κύπρο, έχουμε παίξει σε πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα, η αγάπη του κόσμου είναι συγκινητική και μας δίνει πολύ δύναμη και προχωράμε. Ό, τι είναι να συναντήσουμε θα το βρούμε μπροστά μας.

Υπάρχει πάντως η προσέλευση κόσμου.
Ναι, έρχεται ο κόσμος και στην επαρχία ακόμα πιο πολύ. Με τιμάει πάρα πολύ αυτό επειδή η εποχή είναι πολύ δύσκολη. Νιώθω πολύ χαρά.

( σ.σ. Με αφορμή μια διακοπή κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε εκεί, ξεκίνησε να μου λεει για τα πάθη...)
Διάβαζα απ’ τον Λειβαδίτη προχθές, ότι, «πιστεύω στο απίστευτο γιατί είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή μου». Τελικά αυτό είναι. Αν το σκεφτείς απ’ έξω, αυτό είναι το απίστευτο. Αν σου έλεγα πράγματα πριν πέντε χρόνια για το τι θα γινόταν τώρα, θα μου έλεγες ότι δεν θα γίνει αυτό ποτέ. Ή έναν άντρα που μπορεί να σου αρέσει τώρα, μπορεί να ήταν και παλιά δίπλα σου και να μη τον έβλεπες. Οπότε, νομίζω ότι αυτός ο μεγάλος ποιητής το είπε ξεκάθαρα. Πιο απλά δε γίνεται. Μπορείς να τα βάλεις με το πάθος; Το μυαλό δε σ’ αφήνει ποτέ να ζεις τη στιγμή. Ο άντρας είναι λίγο πιο αφελής οπότε το κάνει πιο εύκολα. Το μυαλό είναι για να βγάζεις λεφτά, για να οργανώσεις τη ζωή σου. Όταν είναι για αποφάσεις, αυτό είναι φάουλ. Για πες μου, που μας έχει οδηγήσει το μυαλό μας; Γιατί αυτοί που ακολουθούν την καρδιά τους είναι μια χαρά; Αυτό που έχει πει ο Μάλαμας, το «Πριγκηπέσα» γιατί νομίζεις το τραγούδι αυτό έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία; Επειδή λεει, άλλα θέλω κι άλλα κάνω... Αυτό είναι.

Είναι όμως δύσκολο να σταματήσεις την επιρροή της σκέψης... 
Πρέπει όμως κάποια στιγμή. Είσαι υποχρεωμένος όσο μεγαλώνεις, όσο είσαι μικρός εντάξει. Όσο μεγαλώνεις πρέπει να τη σταματάς, να πεις, αυτό μου αρέσει. Θα ζήσω τη στιγμή. Αυτά είναι που μένουν, τίποτα άλλο. Πίστεψέ με, εγώ θυμάμαι πράγματα, βλακείες από τη ζωή μου. Δε θυμάμαι σημαντικά γεγονότα. Ο χρόνος αυτά αφήνει. Αυτό είναι το περίεργο.      

   


 

 

 


Φωτογραφίες: Επίσημο funclub του Μπάμπη Στόκα στο Facebook.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS