77 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Καλή Βανδώρου

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20-30 χρόνων, το ελληνικό τραγούδι στάθηκε τυχερό, αφού έβγαλε ερμηνευτές νέας κοπής που από τη μία υποστήριξαν εξαιρετικά τραγούδια και από την άλλη, το ηχόχρωμά τους δε θύμιζε σε τίποτα εκείνο των παλιών ερμηνευτών. Η Κωνσταντίνα, μια έμπειρη τραγουδίστρια που ανήκει σε αυτές τις γενιές, έχει αφήσει το στίγμα της μέσα από τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, αλλά και από τις συνεργασίες της. Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Γενάρη θα εμφανιστεί στο Small Cafe του Πειραιά για να μας προσφέρει ένα μουσικό ταξίδι διάρκειας πέντε δεκαετιών.

Η παράσταση που θα ανέβει στο Small Cafe έχει τίτλο «Στους πέντε ανέμους». Ο τίτλος βγήκε από το ντουέτο που είχατε κάνει το 1991 με τον Στέφανο Κορκολή, έτσι δεν είναι; Για ποιο λόγο επιλέξατε αυτό το τραγούδι, 21 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία για τίτλο;
Κωνσταντίνα: Η ιδέα για τον τίτλο “Η Κωνσταντίνα στους Πέντε Ανέμους” ήρθε από την ίδια την παράσταση, η όποια αποτελεί ένα μουσικό ταξίδι σε πέντε σημαντικές δεκαετίες (1950 -1990) πάνω σε πέντε "αέρινους" ανέμους ... και το ίδιο το τραγούδι έχει αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο και ακούγεται ακόμα και σήμερα 21 μετά την κυκλοφορία του.

Έχετε ελαττώσει τα τελευταία χρόνια τις εμφανίσεις σας. Αυτό ήταν μια απόφαση με καλλιτεχνικό κριτήριο;
Κωνσταντίνα: Συνειδητά απέχω από τις μεγάλες πίστες γιατί ήταν κάτι που με κούρασε μετά από τόσα χρόνια δουλειάς.  Αποφάσισα τα τελευταία χρόνια να εμφανίζομαι σε  μικρές μουσικές σκηνές  όπου εκεί υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα και έχεις την δυνατότητα να γίνεις μια παρέα με τον κόσμο! Και ο ίδιος ο κόσμος αυτό επιζήτα πια στην διασκέδασή του και πλέον αυτές θα είναι οι επιλογές μου και οι εμφανίσεις μου!

Υπάρχουν θέματα ή καταστάσεις που συνέβησαν στο επαγγελματικό παρελθόν σας και τα έχετε αφήσει πίσω;
Κωνσταντίνα: Πάντα συμβαίνουν καταστάσεις ειδικά όταν έχεις να κάνεις με θέματα καριέρας, οπωσδήποτε γίνονται λάθη στις επιλογές που για κάποια περίοδο πονάνε, βλέποντας όμως την εξέλιξη των πραγμάτων  καταλαβαίνεις ότι έτσι έπρεπε να γίνουν. Τώρα πια ναι, τα έχω αφήσει πίσω και νοιώθω πολύ καλά!

Όλοι οι ερμηνευτές έχουν ένα τραγούδι – σταθμό στην πορεία τους. Το δικό σας ποιο είναι;
Κωνσταντίνα: Όλα μου τα τραγούδια μου τα έχω αγαπήσει, αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο αυτό θα ήταν οι “Θάλασσες” που είναι και το πρώτο τραγούδι που έγραψαν για μένα οι Μάριος Τόκας και Σαράντης Αλιβιζάτος…  θυμάμαι όταν ο Σαράντης Αλιβιζάτος έγραψε το “Θάλασσες …  Μέσα στα μάτια σου Θάλασσες”  αναφερόταν στα δικά μου τα μάτια! Επίσης, αγαπώ πολύ και το “Μια Ελλάδα Φως”,  μια πολύ σπουδαία συνεργασία με τον Yianni και τη Τασούλα Θωμαίδου που έδωσε την ψυχή της σ’ αυτό το δίσκο.

Ποιο χαρακτηριστικό συνδέει τα τραγούδια που έχετε ερμηνεύσει μέχρι στιγμής;
Κωνσταντίνα: Υπήρξα τυχερή γιατί όταν ξεκίνησα την δισκογραφία τα πράγματα ήταν πολύ πιο όμορφα, πιο ρομαντικά.  Τα τραγούδια γεννιόντουσαν μέσα από τις παρέες.  Αυτό που μπορώ λοιπόν να πω σαν χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα τραγούδια που έχω ερμηνεύσει έχουν γραφτεί για την φωνή μου και αρκετά από αυτά αφορούν την ίδια μου τη ζωή! Επίσης όλα μου τα τραγούδια τα δένει το ηχόχρωμα της φωνής μου αλλά  και η ψυχή που έβαλα!

Πιστεύετε πως υπάρχει κάποιο τραγούδι σας που δεν ακούστηκε όσο θα έπρεπε; (Προσωπική μου γνώμη είναι πως το «Πανάθεμά σε» κακώς δεν ακούστηκε παραπάνω…)
Κωνσταντίνα: Υπάρχουν πολλά τραγούδια μου που θα μπορούσαν να ακουστούν παραπάνω όπως το “Δεν είμαι εδώ ” από τον δίσκο “Σημείο Επαφής”, το “Για άλλη αγάπη εισιτήριο” από τον δίσκο “Έρχομαι”, τα όποια μπορεί να μην ακούστηκαν τόσο πολύ, όμως ο κόσμος τα γνώρισε και τα αγάπησε μέσα από τους δίσκους μου και μου τα ζητάει ακόμα και σήμερα.

Αν έπρεπε να απομονώσετε την πιο ισχυρή στιγμή της καριέρα σας, ποια θα ήταν αυτή;
Κωνσταντίνα: Ο Θεός με ευλόγησε να ζήσω πολλές όμορφες στιγμές στην καριέρα μου με σημαντικές συνεργασίες, αυτό όμως που πάντα μένει και με συγκινεί είναι  η αγάπη του κόσμου. Πραγματικά είναι κάτι μαγικό!

Στη ζωή σας, ποια πράγματα έχουν σημαντική σημασία;
Κωνσταντίνα: Το πιο σημαντικό για μένα είναι η κόρη μου, η Χριστίνα, και φυσικά η φιλία που μαζί με την υγεία είναι τα πιο σημαντικά στην ζωή μας.  Να είμαστε καλά και να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν!

Πείτε μου ένα και μόνο τραγούδι που θα θέλατε οπωσδήποτε να διασκευάσετε.
Κωνσταντίνα: Στα άμεσα σχέδια μου είναι να διασκευάσω τραγούδια από την προσωπική μου δισκογραφία,  τραγούδια που αγάπησε ο κόσμος και που ήρθε η στιγμή να τα παρουσιάσω με νέο ήχο. Κάποια από αυτά είναι “Κάιρο”, “Μια Ελλάδα Φως”, “Το Δεν Είμαι εδώ” και άλλα που θα τα ακούσετε σύντομα!

Ποιος είναι ο ήχος της δεκαετίας που διανύουμε;
Κωνσταντίνα: Τα τελευταία χρόνια αυτό που επικρατεί στα ραδιόφωνα είναι περισσότερο ένα κάρμα ποπ, dance και ηλεκτρονικής μουσικής.   Σαφώς αυτό έχει να κάνει από εξωτερικές επιρροές.  Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις με κλασικά, λαϊκά ακούσματα.  Αν ρωτάς την γνώμη μου, θεωρώ ότι θα πρέπει να ξαναδοθεί χώρος στο καλό ελληνικό τραγούδι!


 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του