79 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

Με το ταλέντο, την σεμνότητα και λίγη καλή τύχη ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τα όνειρα του προσωπικότητα. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η Ασπασία Στρατηγού. Με αφοσίωση και προσήλωση καταφέρνει να κάνει σταθερά βήματα προς αυτό που η ίδια θεωρεί επιτυχία. Η παρουσίαση του πρώτου της προσωπικού δίσκου έγινε πριν ένα μήνα και στις 30 Νοεμβρίου θα εμφανιστεί στο Gyalino Upstage με τον Παντελή Θαλασσινό, όπου θα παρουσιάσει την νέα της δουλειά αλλά και παλιότερες συμμετοχές της σε δίσκους άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών. Με αφορμή αυτή της την εμφάνιση μιλήσαμε μαζί της και ήταν ένας τρόπος να την γνωρίσουμε καλύτερα και να μάθουμε τι σκέφτεται για την βραδιά αυτή για την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι σήμερα.

«Ειπωμένα κι ανείπωτα», δώστε μας το στίγμα της βραδιάς στο Γυάλινο Up Stage, στην οποία είναι διοργανωτής το περιοδικό μας και που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου.
Ασπασία Στρατηγού
: Η παράσταση “Ειπωμένα κι ανείπωτα” φιλοδοξει να χωρέσει τις νέες δημιουργίες από δίσκους στους οποίους μέχρι τώρα έχω συμμετάσχει, καθώς επίσης και παλιά, αγαπημένα αλλά και ξεχασμένα τραγούδια διασκευασμένα με μια σύχρονη ματιά από τους νέους ταλαντούχους μουσικούς, που μοιράζονται μαζί μου τη σκηνή. Κι επειδή οι καινούργιες δημιουργίες έχουν σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να εκφραστούν, χαίρομαι που το ηλεκτρονικό περιοδικό e-orfeas.gr δίνει την ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλεία τους και προσωπικά σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας σ’ αυτή μου την προσπάθεια. Με αφορμή την συνέντευξη αυτή, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στον Παντελή Θαλασσινό που από την πρώτη κιόλας κουβέντα μας για αυτή την παράσταση δέχτηκε να με τιμήσει με την παρουσία του και να υποστηρίξει τη δουλειά μου.

Οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες σε όλους τους τομείς. Σε ό,τι αφορά την φύση της δουλειάς σας, τι περιθώρια εξέλιξης πιστεύετε ότι έχετε τόσο εσείς
όσο και τα νέα παιδιά που είναι στην ίδια θέση με την δική σας;

Α.Σ.: Ως νέος άνθρωπος που βρισκομαι “...στου δρόμου τα μισά...” και έχω ένα μέλλον που με περιμένει να το ζήσω, αντιλαμβάνομαι πως βιώνουμε κι εγώ και οι συνομήλικοί μου μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Παρ’ όλα αυτά η μουσική και οι τέχνες εν γένει υπάρχουν για να γεμίζουν αυτή τη θλιβερή και μίζερη πραγματικότητα με νότες αισιοδοξίας. Ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν, θα διαπιστώσει ότι μεγάλα μουσικά έργα, που άφησαν εποχή, γράφτηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές. Προσωπικά δε με αποθαρρύνει η σημερινή κατάσταση, αντιθέτως με αφυπνίζει, με κινητοποιεί και με κάνει να εξελίσσομαι.

Τα περισσότερα νέα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα, επιλέγουν πιο εύπεπτα τραγούδια και πιο εύκολους τρόπους γρήγορης δημοσιότητας. Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό; Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι τέτοιο;
Α.Σ.: Η γρήγορη ανέλιξη και κατάκτηση της δημοσιότητας με αμφιβόλου ποιότητας τραγούδια, δεν είναι στις επιλογές μου. Κι επειδή μεγάλωσα ακούγοντας τραγούδια που άντεξαν κι αντέχουν στο χρόνο, επιδίωξή μου είναι να ακολουθήσω την ίδια πορεία, ακόμα κι αν μου πάρει καιρό.

Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Στάθη Γκότση και τον Δημήτρη Λέντζο και τι σημαίνει για εσάς αυτός ο δίσκος, δεδομένου ότι είναι ο πρώτη σας
ολοκληρωμένη δουλειά;
Α.Σ.: Είναι πολύ τιμητικό να έχω τόσο μεγάλη συμμετοχή σε ένα δίσκο δυο εξαιρετικών δημιουργών που πίστεψαν στη φωνή μου και μου εμπιστεύτηκαν τα “..έργα της καρδιάς..” τους. Η συνεργασία μας υπήρξε αρκετά εποικοδομητική χτίζοντας μια μελωδική γέφυρα ανάμεσα σε δυο πολύ διαφορετικές γενιές που έχουν πράγματα να δώσουν.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιο πρότυπο. Εσείς ποιο πρότυπο έχετε του οποίου την πορεία θα θέλατε να ακολουθήσετε;
Α.Σ.: Πρότυπο για μένα αποτελεί κάθε καλλιτέχνης που βρίσκει την αλήθεια μέσα του, πορεύεται με αυτή και τη μεταφέρει ατόφια στον κόσμο. Αρκετοί καλλιτέχνες με αξιοζήλευτη πορεία έχουν αποτελέσει πρότυπο για ‘μένα και είναι το έναυσμα για να χαράξω τη δική μου πορεία, χωρίς όμως να αντιγράψω πιστά τη δική τους.

Mε ποια κριτήρια επιλέγετε τα τραγούδια που ερμηνεύετε;
Α.Σ.: Αρχικά αυτό που με ενδιαφέρει είναι το τραγούδι να συγκινεί εμένα, ώστε να μπορώ να μεταφέρω αυτή τη συγκίνηση και στον ακροατή. Παρ’ όλ’ αυτά έχουν υπάρξει τραγούδια που με συγκίνησαν αρκετά που όμως προτιμώ να τα ακούω από άλλες φωνές γιατί “κουμπώνουν” πάνω τους καλύτερα. Είναι σημαντικό για έναν ερμηνευτή να μπορεί να διακρίνει τι πηγαίνει στη φωνή του και τι όχι, όσο κι αν του αρέσει ένα τραγούδι. Σαφώς η μουσική και ο στίχος αποτελούν σημαντικά κριτήρια και δε χωρούν εκπτώσεις.

Γράφετε μουσική και δικούς σας στίχους;
Α.Σ.: Θαυμάζω πολύ τους ερμηνευτές που έχουν το ταλέντο να “γεννούν” ένα δικό τους τραγούδι, που φέρει την υπογραφή τους στο στίχο ή τη μουσική ή και στα δύο αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχω δοκιμάσει τις δυνάμεις μου σε κάτι άλλο πέραν από το να τραγουδώ.

Τι έχετε αποκομίσει από τις σπουδαίες συνεργασίες που είχατε ως τώρα;
Α.Σ.: Στη σύντομη καλλιτεχνική μου πορεία, στάθηκα τυχερή γιατί ξεκίνησα από τα πρώτα μου βήματα να συνεργάζομαι με εξαιρετικά σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου. Όσο διήρκησαν αυτές οι συνεργασίες προσπάθησα να έχω τ’ αυτιά και τα μάτια μου ανοιχτά, να μαθαίνω, να βελτιώνομαι και να κρατώ από κάθε συνεργασία ό,τι καλύτερο είχε να μου προσφέρει.

Πιστεύετε ότι για να πετύχει κάποιος σε αυτόν τον χώρο αρκεί η καλή φωνή ή παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο;
Α.Σ.: Για την επιτυχία με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή την καταξίωση και την αποδοχή του κόσμου, μόνο η καλή φωνή αρκεί. Θα ήταν ιδανικό το ίδιο να συμβαίνει και όταν μιλάμε για επιτυχία με την ευρεία έννοια. Όμως στις μέρες μας η επιτυχία βασίζεται σ’ ένα σύνολο “προσόντων” πέραν της καλής φωνής.

Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια;
Α.Σ.: Σε επαγγελματικό επίπεδο θα ήθελα να μου δοθούν ευκαιρίες να παρουσιάζω τη δουλειά μου σε χώρους που με εκφράζουν, έχοντας πλάϊ μου τους συνεργάτες που εμπιστεύομαι και μοιράζομαι μαζί τους την ίδια όρεξη για δημιουργία και φυσικά να έχω καταφέρει να απευθύνομαι σε ανθρώπους που έχουν την όρεξη να αφουγκραστούν αυτή τη δημιουργία. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να εξακολουθώ να βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον και να μπορώ να γίνομαι καθημερινά παιδί παίρνοντας δύναμη από τα δύο παιδιά μου.

Με τον σύζυγό σας είστε και συνεργάτες. Τον συμβουλεύεστε για τις επαγγελματικές σας επιλογές;
Α.Σ.: Θα τον συμβουλευόμουν ακόμα κι αν δεν ήμασταν συνεργάτες, γιατί εμπιστεύομαι το ένστικτό του. Σαφώς, το ότι ανήκουμε στον ίδιο χώρο, είναι κι ένας λόγος που η άποψή του είναι εμπεριστατωμένη.

Υπάρχει, για το μακρινό μέλλον, η σκέψη για επιστροφή στα «πάτρια εδάφη»; Να φύγετε δηλαδή από την Αθήνα και να επιστρέψετε στο νησί απ’ όπου κατάγεστε;
Α.Σ.: Θα ήταν ιδανικό να μπορούσα να ζήσω μακρια απ’ την Αθήνα, δεδομένου ότι έχει εξελιχθεί σε μια όχι τόσο φιλική πόλη. Αν και μεγάλωσα σ’ αυτή δε κρύβω πως μου έχει περάσει απ’το μυαλό να εγκατασταθώ μόνιμα σε κάποια επαρχιακή πόλη ή ακόμα και σε κάποια πόλη του εξωτερικού. Παρ’ ‘ολα αυτά οι οικογενειακές συνθήκες και οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δε μου το επιτρέπουν ακόμα.

 


Ο Ορφέας συναντά τη μουσική στο Gialino Up Stage
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου

Ασπασία Στρατηγού
«Ειπωμένα και ανείπωτα»

Special guest: Παντελής Θαλασσινός

www.e-orfeas.gr/gialino

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 Pepi Partsinevelou 03-01-2012 12:49
Καταπληκτική φωνή αξιόλογος καλλιτέχνης
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/11/1934 Γεννήθηκε στη Σητεία της Κρήτης η τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου
22/11/1997 Ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει την παραχώρηση του αρχείου του στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη