147 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Τη γνωρίσαμε ως «Μαρία η άσχημη», μέσα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του MEGA. Τώρα, μετά την πολλή μεγάλη επιτυχία του σήριαλ, η όμορφη και ταλαντούχα νεαρή ηθοποιός Αγγελική Δαλιάνη, “επιστρέφει” στην πηγή έμπνευσης του σεναρίου της «Μαρίας της Άσχημης», δηλαδή στο «Ασχημόπαπο», το πασίγνωστο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν! Οι περιπέτειες του ασχημόπαπου που έγινε πεντάμορφος κύκνος, ξαναζωντανεύουν με τη φωνή της δημοφιλούς ηθοποιού, μέσα από την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου – cd από την UNIVERSAL.
Η ιδέα της έκδοσης ήταν του Δημήτρη Επόγλου, ενώ, έγραψε τη μουσική, έκανε τη ραδιοσκηνοθεσία κι είχε την όλη διεύθυνση παραγωγής, ο γνωστός συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός. Η δημοσιογράφος Λίτσα Τότσκα απέδωσε και διασκεύασε το παραμύθι στα ελληνικά κι ο Αντώνης Καπίρης ανέλαβε την εικονογράφηση και το σχεδιασμό της πολυτελούς αυτής έκδοσης.
Στο cd συμμετέχουν και δυο πολύ γνωστοί μουσικοί, η ακορντεονίστρια Ζωή Τηγανούρια κι ο κρουστός Σόλης Μπαρκή, ενώ η Δέσποινα Ολυμπίου, τραγουδά σε μουσική Μιχάλη Κουμπιού και στίχους του Κώστα Φασουλά το «Τραγούδι του Ασχημόπαπου».
Το «Ασχημόπαπο» όμως θα παρουσιαστεί στο κοινό και με τη μορφή του παλιού σκηνικού δρώμενου αφήγησης των παραμυθιών από έναν αφηγητή και δυο μουσικούς. Έτσι, το «Ασχημόπαπο» με την Αγγελική Δαλιάνη και τη μουσική συνοδεία της Ζωής Τηγανούρια και του Σόλη Μπαρκή, θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Απρίλη στο θέατρο “Badminton” και κατόπιν θα περιοδεύσει σ’ όλη την Ελλάδα!

Παρακολουθήσαμε τις πρόβες του «Ασχημόπαπου» κι η Αγγελική Δαλιάνη, με αφορμή τη νέα της αυτή θεατρική δουλειά, μίλησε στον «ΟΡΦΕΑ» για τη «Μαρία την Άσχημη», το «Ασχημόπαπο», το ρόλο που παίζουν γενικότερα τα παραμύθια κι η μουσική στη ζωή της, αλλά και τη θέση της απέναντι στη διαφορετικότητα, που ’ναι και το νόημα του παραμυθιού.
Το ασχημόπαπο
Χανς Κρίσταν Άντερσεν
Αφήγηση: Αγγελική Δαλιάνη
Στο τραγούδι του ασχημόπαπου η
Δέσποινα Ολυμπίου
Μουσική: Μιχάλης Κουμπιός
Απόδοση στα ελληνικά: Λίτσα Τότσκα
Εικονογράφηση: Αντώνης Καπίρης

Κυκλοφορεί επίσημα
από τη UNIVERSAL
στις 2 Απριλίου 2008,
Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου


universal_1.jpg
Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Πως η Αγγελική Δαλιάνη έγινε η «Μαρία η άσχημη»;
Α.Δ.: Η Αγγελική κατάφερε να κερδίσει και να ερμηνεύσει το ρόλο της “Μαρίας της Άσχημης” μετά από πολλή υπομονή, επιμονή και μεθοδικά βήματα. Μεγάλο ρόλο επίσης, έπαιξε και η τύχη. Ελπίζω η συνέχεια στο επάγγελμά μου να έχει την ίδια δύναμη και ορμή που είχε στο ξεκίνημά μου.

Πως είναι, σήμερα, η ζωή της Αγγελικής μετά την επιτυχία της «Μαρίας» ;
Α.Δ.: Η επιτυχία της “Μαρίας” έχει αλλάξει κάτι πάρα πολύ βασικό στη ζωή μου … την αντίληψη που έχω για τον χρόνο. Δουλεύω συνέχεια, δίνω συνεντεύξεις μέχρι αργά το βράδυ (καλή ώρα) και έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Όλα αυτά με κάνουν να μην καταλαβαίνω πως περνάνε οι ώρες της ημέρας. Ο νόμος της σχετικότητας σε όλο του το μεγαλείο!! Δεν παραπονιέμαι όμως γιατί μου αρέσει.
Από την «Μαρία την άσχημη», τώρα στο «Ασχημόπαπο»! Η όμορφη Αγγελική σε ρόλο στα “χνάρια” της «Μαρίας της Άσχημης»;
Α.Δ.: Το αντίθετο θα έλεγα … η “Μαρία η άσχημη” είναι στα χνάρια του “Ασχημόπαπου”. Ο σεναριογράφος της σειράς είχε ως πηγή έμπνευσης το συγκεκριμένο παραμύθι.
Πως προέκυψε το πέρασμά σου από τα τηλεοπτικά πλατό, στο στούντιο κι από εκεί, στη σκηνή του θεάτρου;
Α.Δ.: Είναι πολύ απλό, συνάντησα το Μιχάλη Κουμπιό, που μαζί με τον Δημήτρη Επόγλου, ήταν οι εμπνευστές του τωρινού μου ταξιδιού.

Ποια θα είναι η θεατρική πορεία του «Ασχημόπαπου»;
Α.Δ.: Η θέρμη με την οποία αγκάλιασαν όλοι οι συντελεστές τη συγκεκριμένη δουλειά, η εμπιστοσύνη του μεγαλύτερου θεάτρου, του “Badminton” , να την εντάξει στους κόλπους του, καθώς και η πολλή μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου δείχνουν ότι η πορεία του παραμυθιού θα είναι αντάξια των πολύ μεγάλων, οφείλω να ομολογήσω, ονείρων που έκανα γι’ αυτό.

Πως ήταν η συνεργασία σου με το Μιχάλη Κουμπιό, που έγραψε τη μουσική στο «Ασχημόπαπο» κι έκανε τη ραδιοσκηνοθεσία;
Α.Δ.: Συνήθως οι δραστήριοι, έξυπνοι, πολυμήχανοι και πολυτάλαντοι άνθρωποι είναι πολύ δύσκολοι στη συνεργασία. Όταν υπάρχει όμως κοινός στόχος η συνεργασία μαζί τους γίνεται φιλία.

Στο «Ασχημόπαπο» πέρα από τη δική σου αφήγηση, υπάρχει η πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Κουμπιού, πλαισιώνεσαι από δυο πολύπειρους μουσικούς, τη Ζωή Τηγανούρια και το Σόλη Μπαρκή, ενώ το ομώνυμο τραγούδι του cd το ερμηνεύει η Δέσποινα Ολυμπίου. Ποια είναι η δική σου σχέση με τη μουσική; Ποια είναι τα αγαπημένα σου είδη; Κι απ’ το ελληνικό τραγούδι, ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συνθέτες και τραγουδιστές;
Α.Δ.: Η επαφή μου με τη μουσική εσωκλείεται στα στενά όρια της δραματικής σχολής. Ακούω όλα τα είδη της μουσικής ανάλογα τη διάθεση. Πιο πολύ όμως αγγίζει τα συναισθήματά μου η έντεχνη μουσική. Αγαπημένη μου τραγουδίστρια είναι η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και αγαπημένος συνθέτης (εκτός από το Μιχάλη Κουμπιό) ο Σταμάτης Κραουνάκης.

dalianh_3.gifΤι ρόλο έπαιξαν τα παραμύθια στα παιδικά σου χρόνια; Ποια ήταν τα αγαπημένα σου;
Α.Δ.: Όπως όλα τα παιδιά κι εγώ μεγάλωσα με παραμύθια. Από μικρή μου άρεσε να τα ακούω, μετέπειτα να τα διαβάζω και τώρα πια να τα διηγούμαι. Όλα τα παραμύθια που άκουγα μικρή με άγγιζαν, για την ώρα όμως αυτό που ξεχωρίζω είναι το “Ασχημόπαπο”, ίσως και λόγω συγκυριών. Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξουν κι άλλες τέτοιες “συγκυρίες”.

Παίζουν ρόλο οι “μεταμορφώσεις” στην προσωπική σου ζωή;
Α.Δ.: Στην προσωπική μου ζωή είμαι η Αγγελική και αυτό που μου αρέσει να κάνω είναι να ανανεώνομαι, να μαθαίνω και όχι να “μεταμορφώνομαι”. Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην προσωπική μας ζωή είναι η ρουτίνα.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Ασχημόπαπο» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αποτελεί κι έναν “ύμνο στη διαφορετικότητα”. Ποια είναι η δική σου θέση και στάση, κοινωνικά, απέναντι στη διαφορετικότητα, μια κι οι λέξεις “ξενοφοβία” κι “ομοφοβία”, δεν είναι, δυστυχώς, απούσες από την ελληνική καθημερινότητα;
Α.Δ.: Θέση μου στη διαφορετικότητα είναι η θέση που έχουν όλοι οι άνθρωποι απέναντι σε κάτι διαφορετικό. Η αυθόρμητη αντίδρασή μου είναι να είμαι επιφυλακτική. Παρόλα αυτά, η εμπειρία της ζωής μου μέχρι τώρα με διδάσκει ότι η επιφυλακτικότητα αυτή είναι ανούσια και χωρίς λόγο. Και αυτό το μήνυμα προσπαθώ να περάσω στα παιδιά ή ακόμα και τους μεγάλους μέσω του συγκεκριμένου παραμυθιού.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Αγγελικής Δαλιάνη, θα εμπεριέχουν πάντα την έκπληξη του διαφορετικού;
Α.Δ.: Νομίζω, ότι εκεί κρύβεται και η ομορφιά του να είσαι ηθοποιός. Κάθε φορά να προσπαθείς να ερμηνεύσεις έναν διαφορετικό ρόλο. Σε ότι αφορά τα μελλοντικά μου σχέδια, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι θα προκύψουν ύστερα από πολύ ώριμη σκέψη και προσεκτικά βήματα.

Επισκεφτείτε την προσωπική σελίδα της Αγγελικής Δαλιάνη στη διεύθυνση: www.aggelikidaliani.gr
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/8/1936 Δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις του δικτάτορα Φράνκο ο Ισπανός λογοτέχνης Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
20/8/1949 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS