143 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Καλή Βανδώρου

Ταλέντο, φωνή, σκηνική παρουσία, καλά τραγούδια. Αν αυτά είναι τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που «πρέπει» να έχει ένας καλλιτέχνης, προκειμένου να διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία, τότε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έχει σίγουρη μια θέση στο καλλιτεχνικό πάνθεον του 21ου αιώνα. Έχοντας ήδη κάποια χρόνια παρουσίας στο ενεργητικό της, θεωρείται από τους περισσότερους ως μία από τις καλύτερες τραγουδίστριες της γενιάς της. Εν μέσω συναυλιών της - και ελάχιστων καλλιτεχνικών διακοπών – η Ελεωνόρα μιλάει στον Ορφέα για την επικείμενη εμφάνισή της στο Θέατρο Βράχων, όπως και για το πόσο η καλλιτεχνική της «καταγωγή» την έχει βοηθήσει στην πορεία της.

Φέτος επέλεξες να εμφανιστείς σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας. Πώς σου φαίνονται οι Έλληνες της επαρχίας δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που περνάμε;
Πάντα χαίρομαι πολύ όταν μου δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσω τη δουλειά μου στην περιφέρεια. Απολαμβάνω την επαφή μου με ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να μας δουν όποτε θέλουν, αλλά περιμένουν το καλοκαίρι. Είναι κάτι σαν ραντεβού μαζί τους. Έχω αγωνία το πώς θα επικοινωνήσουμε, τι θα πούμε, πόσο θα δυσκολευτούμε να βρούμε κοινό σημείο. Φέτος, παρά τις δυσκολίες μπορώ να πω ότι απόλαυσα τα live σε όλα τα μέρη που πήγα. Υπήρχε και αποδοχή και διάθεση. Σίγουρα έχει αρχίσει να διαφαίνεται κάποιος αρνητισμός που νιώθει μια μερίδα ανθρώπων σε ό,τι αφορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα, αλλά τελικά αυτός που επιλέγει να έρθει σε μια συναυλία, παύει αυτόματα να είναι αρνητικός.

Πόσο εύκολο είναι να καταφέρεις τον μέσο ακροατή να αφεθεί στις καλλιτεχνικές σου επιλογές;
Είναι δύσκολο να καταφέρεις να έχεις την απαιτούμενη συγκέντρωση που χρειάζεται, να βρεις τον τρόπο να δίνεις και να παίρνεις, να εκφράζεσαι, να ακούς σωστά, να επικοινωνείς με το κοινό, να μπορείς να νιώθεις τον παλμό του, να είσαι σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Μια πολύ μικρή αλλαγή, ακόμα και ένα βλέμμα, μπορεί να αλλάξει όλη την ενέργεια του live. Χρειάζεται να φιλτράρεις κι αυτό που δέχεσαι και αυτό που δίνεις. Διαθεσιμότητα και από τις δύο πλευρές.

Μίλησέ μας για τη συναυλία που θα γίνει στο Θέατρο Βράχων στις 7 Σεπτεμβρίου.
Είναι μία συναυλία που με γεμίζει με χαρά και φυσικά και αγωνία. Θέλω να είναι ένα όμορφο live, να περάσουμε όλοι καλά. Είναι μεγάλη στιγμή για εμένα κι έτσι το βιώνω. Θα είναι όλοι που οι συνεργάτες, οι φίλοι μου, συνάδελφοι, άνθρωποι που με αγαπούν και ξέρουν την δουλειά μου, άνθρωποι που, ίσως, έχουν ενδιαφερθεί να μάθουν ποια είμαι και τι κάνω. Είναι τόσο όμορφο αυτό. Θα είναι μια συναυλία βασισμένη σε δικά μου τραγούδια, πολλές διασκευές ξένες και ελληνικές, εικόνες, μπερδέματα, αλλαγές εποχών. Οι φίλοι μου Νατάσα Μποφίλιου, Πάνος Μουζουράκης, Κωστής Μαραβέγιας, Imam Baildi θα βρίσκονται εκεί μαζί μου να τραγουδήσουμε παρέα.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι σου που να έχεις βαρεθεί να ερμηνεύεις λόγω κορεσμού;
Όχι. Ακόμα δεν έχω νιώσει κάτι τέτοιο. Εξάλλου αν καμιά φορά αισθανθώ ότι κάτι έχει αρχίσει να με κουράζει το αφαιρώ από το πρόγραμμα πριν το βαρεθώ κι όταν περάσει λίγος καιρός το συναντώ ξανά τελείως διαφορετικά.

 


Θεωρείσαι από τους πλέον προικισμένους καλλιτέχνες λόγω της φωνής σου. Εκτός αυτού, όμως, προέρχεσαι από μία αμιγώς καλλιτεχνική οικογένεια. Σε έχει βοηθήσει αυτό κάπως (σε οποιοδήποτε τομέα);
Η ποιότητα, η καλλιέργεια, η προσωπικότητα, το ήθος, η στάση των γονιών μου με έχουν επηρεάσει και βοηθήσει πολύ. Αυτό φυσικά, δεν διαχωρίζεται από το ότι είναι καλλιτέχνες. Οι επιλογές μας δεν πάνε χώρια από εμάς ούτε, βέβαια, μας ορίζουν αιώνια. Με αυτή τη σκοπιά, ναι, μου έχει κάνει σπουδαίο καλό.

 

Θα ήθελες να τραγουδήσεις ένα κομμάτι μαζί με τους γονείς σου; Οικογενειακή υπόθεση δηλαδή!
Μάλλον όχι. Και σου λέω μάλλον, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πώς έρχονται τα πράγματα. Αυτή τη στιγμή θα μου φαινόταν αστείο.

Αν δεν ήσουν τραγουδίστρια – και μάλιστα επιτυχημένη – τι θα επέλεγες να γίνεις;
Δεν ξέρω πραγματικά. Πάντως, θα ήθελα να κάνω κάτι που να έχει τη δυνατότητα επαφής με τους ανθρώπους. Θα ήθελα π.χ. να μπορώ να γίνω δασκάλα ή χορεύτρια. Πολλά επαγγέλματα που αρέσουν.

Ποιο τραγούδι περασμένων εποχών θα ήθελες να διασκευάσεις δισκογραφικά;
Έχω ήδη διασκευάσει πολλά από αυτά που μου αρέσουν στα live μου. Ένα επίσης τραγούδι που αγαπούσα πολύ και ήθελα να το διασκευάσω, αλλά με πρόλαβαν οι Imam Baildi, είναι το «Λόγια ανταλλάξαμε βαριά». Όμως, έχουμε πραγματικούς θησαυρούς στην ελληνική μουσική και χιλιάδες φορές έχω «ζηλέψει» τραγούδια από τα παλιά.

Καριέρα, γάμος, παιδιά, ατομική ελευθερία, υπευθυνότητα. Τι είναι για σένα ποιο σημαντικό;
Όλα αυτά μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, αλλά φαίνεται ιδανικό. Η ελευθερία μας, η ανάπτυξη της υπευθυνότητάς μας και η προσωπική μας εξέλιξη, μπορεί να φανεί ευεργετική στον τομέα οικογένεια. Αρκεί το ένα να μην καταπατάει το άλλο. Και εδώ είναι και η δυσκολία. Να βρεις τον τρόπο να λειτουργήσεις με όλα αυτά.

Τι σημαίνουν οι διακοπές για σένα; Είναι κάτι που επιζητάς ή που μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτές;
Κάνω λίγες μέρες διακοπές πια. Θα ήθελα λίγο περισσότερο. Όμως, δεν παραπονιέμαι. Έτσι είναι πιστεύω, για κάποιο καιρό χρειάζεται να δουλέψεις πιο πολύ, αλλά σίγουρα χρειάζεται και να ξεκουραστείς. Όχι μόνο για την ξεκούραση αυτή καθ’ αυτή, που είναι πολύτιμη και πολύ αναζωογονητική, αλλά και για την αποχή και την απόσταση από κάποια πράγματα που είναι ευεργετική.

Σε ευχαριστώ πολύ!

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 mia aporia 11-09-2011 13:14
Για να καταλάβω, η Μποφίλιου δεν είναι η Αλεξίου για να στηρίζει ένα πρόγραμμα με το ρεπερτόριό της, αλλά η συνύπαρξη της με τη Ζουγανέλη θα θύμιζε τη συνύπαρξη Αλεξίου - Νταλάρα. Συμπέρασμα: η Μποφίλιου είναι ο Νταλάρας.
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής
17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS