147 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Ειρήνη Κουλούρη

Ένα πολύ ωραίο cd «Όσα αντίο μας μένουν» μας παρουσιάζουν οι Όναρ, γεμάτο προβληματισμούς για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, αλλά και τολμώντας να εκφράσουν την πίκρα τους για όλα αυτά. Λόγια και σκέψεις που εκφράζουν όλους μας.... Ταυτόχρονα όμως, με ήχο χωρίς υπερβολές και εξάρσεις, αλλά πράο.
Η συνέντευξη που παραχώρησαν στον Ορφέα ακριβώς αυτό αποδεικνύει: ότι νοιάζονται και πονούν... Κι αυτό τους τιμά ιδιαίτερα!

Απευθυνόμενη και στους δύο σας, ήθελα να σας ρωτήσω πότε άρχισε η σχέση σας με τη μουσική. Δεν εννοώ ως ακροατές, αλλά από πλευράς σπουδών. Στην παιδική ηλικία, ή αργότερα;
Πένυ
: Η σχέση μου με την μουσική ξεκίνησε μέσω της κιθάρας, την οποία ξεκίνησα όταν ήμουν δέκα χρονών, αλλα δυστυχώς σταμάτησα μετά από μερικά χρόνια.
Λευτέρης: Δεν έχω σπουδάσει μουσική, είμαι αυτοδίδακτος στη κιθάρα απλά   ακολουθώ με ακόρντα της μελωδίες που γράφω και κάθε μέρα μαθαίνω κάτι αυτό ποτέ δεν τελειώνει.

Τί μουσική ακούγατε στην εφηβεία σας;
Πένυ: Άκουγα κλασικό ροκ, ελληνικά παλιά λαϊκά, ακούσια και εκούσια καμιά φορά και άκουγα και ελληνική σκηνή από τη ροκ έως και την επονομαζόμενη έντεχνη.
Λευτέρης: Τα ακούσματα μου στην εφηβεία ήταν λίγο μπερδεμένα , μπορεί τον ένα μήνα να άκουγα pink Floyd τον άλλο μήνα Madonna και μερικές φορές επηρεασμένος από διάφορες καταστάσεις να άκουγα Καζαντζίδη, άκουγα διάφορα ότι μου έλεγε κάτι στη ψυχή το άκουγα, κολλημένος με κάποιο είδος δεν ήμουν ποτέ μου άρεσε να ακούω μουσική και να ανακαλύπτω.

Οι στίχοι και των δύο σας αντανακλούν ήθος, σεμνότητα, ευγένεια, βάθος και πάνω απ’ όλα ειλικρινή προβληματισμό πάνω σε ό,τι συμβαίνει γύρω. Και γι αυτό τελικά, εκπέμπουν ανθρωπισμό. Συχνά, στη ζωή μας, ένας στίχος ενός καλλιτέχνη, είναι λυχνάρι για μας, κάτι που το θυμόμαστε  συχνά και παίρνουμε δύναμη.
Πείτε μου κάποιον στίχο που αγαπάτε, εσείς, κάποιου άλλου καλλιτέχνη !
Πένυ
: Όλα αυτά που περιγράψατε για μένα συμπεριλαμβάνονται στο στίχο των Queen, “The show must go on”.

Τι σας εμπνέει;
Όναρ: Μπορεί να είναι το οτιδήποτε. Ένα βιβλίο, η ψυχολογική και συναισθηματική μας κατάσταση, ένα νέο στις ειδήσεις, μια βόλτα με τ' αμάξι, το χαμόγελο ενός φίλου, το πρόσωπο ενός περαστικού...διάφορα μικρά και μεγάλα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν, οι καταστάσεις γύρω μας όπως τις αντιλαμβανόμαστε εμείς, πραγματικά οτιδήποτε. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει συνέχεια, απλά έρχεται μια στιγμή που όλα σημαίνουν κάτι, που αποκτούν ένα νόημα.

Από το νέο σας cd «όσα αντίο μας μένουν», που το βρίσκω και ... σημαντικά  «πολιτικό», με έχουν συγκινήσει  πολλοί στίχοι. Θα σταθώ σε μερικούς.
Λέτε στο τραγούδι «Ν’ αλλάξεις τον κόσμο» : «κάποιοι απόψε πρέπει ν’ ακούσουν αγόρια, κορίτσια, μεγάλα όνειρα δεν είναι κεριά που πάνε να σβήσουν μα μια φωτιά που καίει δυνατά.». Είστε στο πλευρό των «αδύναμων» ανθρώπων;
Όναρ: Με την έννοια του ότι δεν ανήκουμε στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων που κερδίζει σημαντικά οφέλη, πάνω στις πλάτες των υπολοίπων, όχι μόνο είμαστε στο πλευρό των αδύναμων, είμαστε και ’μεις αδύναμοι. Μα πιστεύουμε πως στην ουσία η δύναμη κρύβεται αλλού. Κι όσο και να φαινόμαστε έτσι, στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Αν φυσικά κανείς πιστεύει πως δύναμη είναι η προσωπική μας αλήθεια, το ήθος και η αγάπη.

 Το cd αυτό, δίνει ελπίδα στον νέο άνθρωπο. Λέτε στο τραγούδι με τίτλο «Σε θέλω»: «έναν κρυφό θησαυρό τα πάντα γύρω φυλάνε πώς μπορείς να τον βρεις πώς μπορώ να τον βρω κάποιοι ακόμα ρωτάνε». Μιλάτε για τον εσωτερικό πλούτο του ανθρώπου; Τον θυμόμαστε συχνά, άραγε, αυτόν τον τεράστιο πλούτο που έχουμε  εν δυνάμει ο καθένας μας, μέσα του;
Όναρ: Ναι και για τον εσωτερικό και για εκείνον που υπάρχει παντού γύρω μας. Βρισκόμαστε όλοι, σε ολόκληρη τη ζωή μας σε μια συνεχή αναζήτηση. Άλλοι αναζητούν τα χρήματα, τη δόξα, την εύνοια, το λαμπερό, άλλοι αναζητούν τον έρωτα, την περιπέτεια, την αγάπη, τη συγκίνηση, την ψυχή τους. Πιστεύουμε πως η αναζήτηση αυτή έχει μεγάλο πλούτο από μόνη της. Καμιά φορά ξεχνιόμαστε...ίσως και για πολύ καιρό. Αλλά πάντα έρχονται στιγμές που οι θησαυροί αυτοί φανερώνονται, αρκεί να είμαστε έτοιμοι, να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αφτιά μας.

Στο τραγούδι « Να ‘χα ένα ψέμα». Γράφετε: « Κινείται η γη σε κινούμενη άμμο με μια νάρκη θαμμένη στα σπλάχνα της γέρασε ο  κόσμος και γεννιέται ένας άλλος για ν’ αλλάξει χέρια η μάσκα της». Λεπτή και εύστοχη η ... παρατήρηση ! Εκφράζει παράπονο και πίκρα; Ζούμε έναν μεσαίωνα ξανά;
Όναρ: Είναι όντως πίκρα και μια ανησυχία για το ότι η “μάσκα” αυτή, αλλάζει χέρια μέσα στα χρόνια. Αυτά τα χέρια τροφοδοτούνται και ετοιμάζονται καιρό και περιμένουν...Το τραγούδι αυτό είναι περισσότερο μια διαπίστωση και μια ένδειξη ανάγκης για φυγή, για ένα “ψέμα”, μια παραλία στο φεγγάρι μακριά απ' όλα αυτά.

 

Το τραγούδι σας «Κακό αστείο» , είναι απόλυτα πολιτικό. Απόλυτα εύστοχο. Νομίζω, εκφράζει τον κάθε Έλληνα. Είστε αισιόδοξοι, για το πού πάμε, σαν χώρα;
Όναρ: Τι δύσκολη ερώτηση! Προσπαθούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι όπως την ονομάζουμε αισιοδοξία με προσπάθεια. Πιστεύουμε στην ατομική αλλαγή που θα φέρει την συνολική. Αν αλλάξουμε σκεπτικό και αποβάλλουμε αυτή την γιγαντωμένη αίσθηση του προσωπικού μας μικροσυμφέροντος και του βολέματος που έχουμε ίσως καταφέρουμε να διεκδικήσουμε και ένα καλύτερο κράτος.

«Η σιωπή σου δεν είναι πια αρκετή» ..... Ήρθε η ώρα ο Έλληνας να πάψει να ’ναι τόσο δειλός και να πάψει να ... καταπίνει;
Όναρ: Να πάψει να καταπίνει, να ψηφίζει για να διοριστεί το παιδί του δημόσιο, να ασχολείται με τα ριάλιτι ενώ ο κόσμος καίγεται, να απαιτήσει να χαίρεται να ζει σ' αυτή τη χώρα που είναι ο ορισμός της ομορφιάς και της φυσικής αρμονίας. Να απαιτήσει να μορφώνεται. Και φυσικά δεν εξαιρούμε τους εαυτούς μας απ' όλα αυτά.

Πάντως, στο νέο δίσκο σας, όλοι οι καταγγελτικοί και πολιτικοί στίχοι επενδύονται με μια μουσική που παραμένει ψύχραιμη κι ήπια. Γιατί το επιλέξατε αυτό;
Όναρ: Αυτή είναι γενικά η άποψη μας για τη ζωή. Δεν είναι απαραίτητο ότι τα πράγματα που φωνάζουν λένε και την αλήθεια. Φωνές και φασαρίες ακούμε πολλές. Αλήθειες όχι και τόσες. Φυσικά και έχουμε την ανάγκη όταν χρειάζεται να έχουμε εξάρσεις ηχητικές, αλλά αυτή τη φορά απλώς βγήκε έτσι.

Οι live εμφανίσεις σας που έγιναν στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο ποτάμι», με τη συμμετοχή αρκετών συναδέλφων σας καλλιτεχνών, θα κυκλοφορήσουν σε cd και πότε;
Όναρ: Ναι!! Και αυτή είναι μια πολύ ευτυχής στιγμή για μας, να έχουμε τόσους φίλους μαζεμένους σε μια παράσταση και μετέπειτα σ' ένα δίσκο. Νιώσαμε μέλος μια ομάδας που μπορεί να συναντιέται με χαρά και να παίζει μουσική και αυτό ήταν πολύ  ωραίο. Ο δίσκος αυτός θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή φέτος, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πότε ακριβώς.

 Τι θα θέλατε να ευχηθείτε στα νέα παιδιά;
Όναρ: Κουράγιο! Θα θέλαμε να ευχηθούμε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, που είναι σίγουρο πως κάνουν, άσχετα με το τι τους λένε, γιατί αν τα νέα παιδιά πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους , θα είναι καλό για όλους μας.

Τι θα θέλατε να πείτε προς τους πολιτικούς εδώ που έφτασαν την Ελλάδα;
Όναρ: Είναι κρίμα να μιλάς σ' αυτούς που δεν έχουν αφτιά ν' ακούσουν.

Φωτογραφίες: Πηνελόπη Μασούρη

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Δεν έχει τοίχους η χαρά δεν έχει χώρισμα η αγάπη.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης