132 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
14.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Κώστας Πατσαλής

Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, αυτή η ταλαντούχα και ιδιαίτερη καλλιτέχνης θα γεμίσει με μελωδίες τη σκηνή του ΠΑΛΛΑΣ στις 28 & 29 Ιανουαρίου. Μαζί με τους μουσικούς Αντρέα Συμβουλόπουλο στο πιάνο, Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι, Σωκράτη Συνόπουλο στην πολίτικη λύρα,  Παντελή Στόικο στο καβάλ, Πλούταρχο Ρεμπούτσικα στο τσέλο, Fergus Curry στο κόντρα-μπάσο, Νίκο Παπαβρανούση στα τύμπανα,  τον Γιώργο Κοντογιάννη στην κιθάρα, το μαντολίνο και το μπουζούκι, τη Dilek Kots και τον Cihan Okan στο τραγούδι στις 28 και στις 29 Ιανουαρίου αντίστοιχα. Την περίοδο της προετοιμασίας των συναυλιών μιλήσαμε για λίγο μαζί της για τις παραστάσεις αλλά και  για τις μουσικές της.

«ΑΘΗΝΑ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ»  είναι ο τίτλος των παραστάσεων  που θα παρουσιάσετε στο ΠΑΛΛΑΣ. Μπορείτε να μας πείτε τι ιδιαίτερο, τι ξεχωριστό έχουν αυτές οι παραστάσεις;
Ευανθία Ρεμπούτσικα: Στο πρόγραμμα των συναυλιών αυτών υπάρχουν μουσικές από τους ορχηστρικούς δίσκους που έκανα, «Το αστέρι κι ευχή», «Μικρές ιστορίες», όπως και οι  «Μεγάλοι έλληνες»-από την τηλεοπτική σειρά που παίχτηκε. Θ’ αρχίσουμε ένα ταξίδι  από την «Πολίτικη κουζίνα» και θα φτάσουμε  στην Τουρκία αλλά και σε ταινίες που έκανα τις “Babam ve Oglum” και  “Ulak”,τις τούρκικες. Θα συμμετέχει η Dilek Kots την πρώτη μέρα , την Παρασκευή , που έχει τραγουδήσει κι ένα κομμάτι της «Πολίτικης…». Τη δεύτερη μέρα του Σαββάτου θα έρθει εδώ ο Cihan Okan που έχει τραγουδήσει ένα κομμάτι μου ,το “Babam ve Oglum” .

Ποια εσωτερική ανάγκη σας ώθησε να κάνετε αυτές τις ιδιαίτερες συναυλίες;
Ε.Ρ.: Μ’ αρέσει να παίζω τις μουσικές μου με μια πολύ καλή μπάντα , που παίζουμε μαζί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και θεωρώ όταν έχεις κάποιους καλούς μουσικούς , παίζω κι εγώ βιολί-κι εγώ μουσικός είμαι –είναι πάρα πολύ όμορφο να βγαίνει αυτό το πράγμα έξω από το σπίτι και το στούντιο και να τα παίζεις στο κοινό. Για μένα οι μουσικοί της μπάντας-που παίζουμε μαζί πολλά χρόνια-σ’ αυτές τις συναυλίες έχουν πολύ σημαντικό, πρωταγωνιστικό ρόλο!

Αυτή τη σχέση που μας δείχνετε , τα τελευταία χρόνια, με την Κωνσταντινούπολη και γενικότερα με τις αλησμόνητες πατρίδες , πώς θα την χαρακτηρίζατε;
Ε.Ρ.: Άρχισε η σχέση μου αυτή το 2000, όταν είχα πάει εκεί, στην Πόλη, μαζί με την οικογένειά μου και με τον Τάσο τον Μπουλμέτη. Μ’ άρεσε πολύ εκεί! Κι όσο περνούσαν οι μέρες-και καθίσαμε πολύ, κάναμε Πάσχα εκεί, μου άρεσε περισσότερο! Εκεί  μου έκανε την πρόταση ο Τάσος, όταν τέλειωσε το σενάριο, να γράψω μουσική για την «Πολίτικη κουζίνα» κάνοντας βόλτα στον Βόσπορο. Κι όπως λέει στο σενάριο της «Πολίτικης κουζίνας» ότι η «Κωνσταντινούπολη είναι η πιο όμορφη πόλη του κόσμου» έτσι είναι και για μένα! Αυτό σημαίνει μνήμες, αγάπη, έμπνευση, αρώματα, χρώματα που γεμίζουν τη ζωή μου. Γι’ αυτό την αγαπώ όλα αυτά τα χρόνια!

Τι εικόνες και τι μνήμες έχετε-μια και αναφερθήκατε στην ταινία-από την «Πολίτικη κουζίνα»;
Ε.Ρ.: Έχω ακούσει πάρα πολλές ιστορίες από τον Τάσο τον Μπουλμέτη, από ανθρώπους-φίλους που έχω αποχτήσει τα τελευταία  χρόνια κι όσες φορές βρίσκομαι εκεί (σημ. αναφέρεται στην Πόλη) με παίρνει μια συγκίνηση! Κι έχοντας τόσες εικόνες από όλες αυτές τις ιστορίες που μου έχουν πει φίλοι κι άνθρωποι αγαπημένοι, αισθάνομαι πάρα πολύ οικεία, την αισθάνομαι σαν πατρίδα όσες φορές πάω στην Πόλη κι αυτό με συγκινεί. Αισθάνομαι καλά! Την αγαπώ πολύ!

Έχετε γράψει μουσικές και για ορχήστρα –νομίζω πιο πολύ- αλλά και για φωνές! Γίνατε όμως γνωστή –εκτός από τα τραγούδια σας που έγιναν επιτυχίες- και για τις ορχηστρικές σας δουλειές που αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο! Πώς το εξηγείτε αυτό;
Ε.Ρ.: Άρχισε η ιστορία όλη από την τηλεόραση εδώ και χρόνια ,γράφοντας μουσική για κάποιες τηλεοπτικές σειρές. Μέσα από αυτές τις τηλεοπτικές σειρές  βγήκανε κάποιες μουσικές. Κάποιες μουσικές  γίναν τραγούδια. Κάποια τραγούδια που έδωσα σε κάποιους τραγουδιστές έχουν βγει μέσα από εικόνα οι  μουσικές μου, μέσα από σειρές…Μ’ αρέσει πάρα πολύ ο κινηματογράφος, μ’ αρέσει η εικόνα μ’ αρέσει να γράφω πάρα πολύ κι έτσι ξεκίνησα από την τηλεόραση  και μετά έγινε και το τραγούδι, μετά έγινε και ο κινηματογράφος…. Όλα είχαν ένα ρόλο στη ζωή μου !

 

Ποιους κινηματογραφικούς συνθέτες είχατε ως πρότυπα;
Ε.Ρ.: Μ’ άρεσε όταν ήμουν παιδί ο ιταλικός κινηματογράφος και ιδίως ο Βισκόντι, ο Φελίνι και οι μουσικές του Νίνο Ρότα. Αυτόν το άκουγα πάρα πολύ και μετά άκουγα και Μάνο Χατζιδάκι κι άρχισα σιγά σιγά κι αγόραζα κι άλλα soundtrack κι από άλλες ταινίες.

Σήμερα ποιοι συνθέτες πιστεύετε ότι έχουν ενδιαφέρον οι μουσικές τους κι όταν μαθαίνετε ότι έχουν γράψει μουσική για μια ταινία έχετε αγωνία για να ακούσετε τι έχουν γράψει;
Ε.Ρ.: Δεν περιμένω με αγωνία… όμως παρακολουθώ. Μ’ άρεσαν πάρα πολύ οι μουσικές που έβαζε στις ταινίες του ο Αλμοδοβάρ τού Αλμπέρτο Ιγκλέσιας, ο Σανταλάγια, παλιά μ’ άρεσε αλλά και τώρα ο Κάμπριελ Γιαρέντ. Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί! Παρακολουθώ κι ακούω …

 

Πώς διαλέγετε κάθε φορά τις φωνές που θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια σας;
Ε.Ρ.: Νομίζω πως εξαρτάται από την  περίοδο  που περνάω(γέλια) . Δεν ξέρω! Δεν έχω κάνει και με πολλούς τραγουδιστές να πω την αλήθεια. Τον τελευταίο δίσκο έκανα με την Έλλη Πασπαλά τον «Χορό των άστρων» μαζί με την Ελένη Ζιώγα και παρόλο που με την Έλλη είχαμε πολλά χρόνια μαζί συνεργασία δεν είχαμε κάνει ποτέ μια ολοκληρωμένη δουλειά, να βγάλουμε κάποια τραγούδια δισκογραφικά εκτός από κάποιες συμμετοχές…Την πίστευα  και την πιστεύω ότι είναι μια καλή φωνή και περνάγαμε καλά –δουλέψαμε και πολύ πάνω στη σκηνή με την Έλλη….

Ποιες φωνές θα θέλατε να τραγουδήσουν τραγούδια σας;
Ε.Ρ.: Δεν το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή! Δηλ. μπορεί να υπάρχουν διάφορες φωνές στο μυαλό μου όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω αυτή η φωνή  ή άλλη… Είναι  και λίγο οι συγκυρίες και η ζωή κι όπως έρθουν τα πράγματα….

Ποια μουσική, ποιο θέμα σας, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας επειδή το έχετε συνδυάσει με κάποια ξεχωριστή προσωπική σας στιγμή;
Ε.Ρ.: Δεν υπάρχει μόνο ένα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχω γράψει σε κάποιες στιγμές ιδιαίτερες που μόλις τ’ ακούω βλέπω πράγματα… Δεν υπάρχει μόνο ένα! Πάντα έτσι γράφω! Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας, μετά το ΠΑΛΛΑΣ;
Ε.Ρ.: Τα σχέδιά μου είναι να κάνω κάποιες καλές συναυλίες, γιατί μ’ αρέσει πάρα πολύ. Έχω αυτή τη στιγμή κάποιες προτάσεις που δεν μπορώ να πω ακόμη  πράγματα , κάποια συνεργασία πάλι με την Τουρκία…

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη σχέση Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τη μουσική;
Ε.Ρ.: Γεννήθηκα έτσι! Με τη μουσική μεγάλωσα! Και με το βιολί που σπούδασα από πολύ μικρή, από 6 χρονών, αλλά κι από πολύ μικρή ήμουν μέσα σε μουσικές! Έτσι γεννήθηκα, έτσι μεγάλωσα κι έτσι μέχρι τώρα βαδίζω!

Άρα μπορούμε να πούμε ότι είστε ένα πράγμα με τη μουσική; Έχετε ενωθεί πια;
Ε.Ρ.: Ναι! Για μένα η μουσική-ιδίως μετά τη σύνθεση κιόλας- ήταν για μένα μια ψυχοθεραπεία! Ήταν σαν να μου κρατάει συντροφιά, να με γεμίζει ωραία πράγματα και να μου παίρνει τ' άσχημα!

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο Έρωτας είναι ο θάνατος.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS