120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Τάσος Π. Καραντής

Τραγουδιστής, από τους καλύτερους της γενιάς του, με ευρεία ερμηνευτική γκάμα, χαρακτηριστική φωνή, σημαντικό ρεπερτόριο και σεμνό καλλιτεχνικό προφίλ, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, κυκλοφορεί νέο δίσκο και μιλά γι’ αυτόν στον «ΟΡΦΕΑ».
Στη σύντομη αυτή κουβέντα μας όμως, δεν παρέλειψα – πέρα από τα του νέου δίσκου του – να συζητήσω μαζί του και για ένα από τα κομβικά θέματα της εποχής μας, που είναι η ταυτότητα του σημερινού λαϊκού τραγουδιού. 

Γεράσιμε, νέος δίσκος σου, που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Περί τίνος πρόκειται;
Γεράσιμος Ανδρεάτος: ”Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει” είναι ο τίτλος του. Τη μουσική σε όλα τα τραγούδια την υπογράφει ο συνθέτης και μπουζουξής Δημήτρης Παπαδόπουλος. Οι στίχοι είναι διαφόρων, κυρίως της Ιωάννας Αντωνοπούλου και του Βασίλη Παπαδόπουλου, αλλά και των Φώτη Πετρίδη, Γιώργου Κλεφτογιώργου, Νίκου Γρίτση και Βασίλη Μονδάνου. Ο δίσκος περιλαμβάνει 13 τραγούδια και κυκλοφορεί από το label “ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ” του Άγγελου Σφακιανάκη.

Είναι λαϊκά τραγούδια;
Γ.Α.: Κοίταξε, έχει και κάποια λαϊκά τραγούδια, έχει ένα λαϊκό κορμό, αλλά έχει και κάποιες μπαλάντες και πιο έντεχνα κομμάτια. Έχουν μια απόκλιση από το λαϊκό μερικά απ’ αυτά.

Ήθελες να υπάρχει αυτή η διαφορετικότητα ή προέκυψε από το υλικό;
Γ.Α.: Προέκυψε από το υλικό, αλλά εγώ, όπως το ξέρεις, δεν τραγουδάω μόνο λαϊκά τραγούδια.

Ναι. Παρότι θεωρείσαι από τους κλασικούς λαϊκούς τραγουδιστές της νεότερης γενιάς, έχεις, σαφώς, μια ευρύτερη ερμηνευτική γκάμα.
Γ.Α.: Μα και το σημερινό λαϊκό τραγούδι δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Από μόνο του έχει ανοίξει ορίζοντες. Μεταλλάσσεται το λαϊκό τραγούδι κι αλίμονο αν δεν συνέβαινε αυτό, κατά τη γνώμη μου. Το λαϊκό τραγούδι είναι το τραγούδι του λαού, του απλού κόσμου, το οποίο ασχολείται μ’ αυτά που ζει, που βιώνει, που σκέφτεται κι ονειρεύεται ο καθημερινός άνθρωπος. Έτσι λοιπόν έχουμε πολλές πτυχές πια του λαϊκού τραγουδιού. Για μένα λαϊκό, είναι το τραγούδι που αγαπιέται από τους πολλούς κι είναι τίμιο κι ειλικρινές. Δεν έχει σημασία αν έχει μπουζούκι μέσα.

Άρα, δεν περιορίζεις το λαϊκό στον ήχο και το πρωταγωνιστικό όργανο.
Γ.Α.: Όταν μεσουράνησε το λαϊκό τραγούδι, με τα μπουζούκια, το ’50, το ’60, το ’70, το μπουζούκι ήταν το πρωταρχικό όργανο.
Δεν διανοούταν κανείς να τραγουδήσει όλα αυτά που λέμε ότι απασχολούν τον κόσμο με άλλα όργανα, γιατί το μπουζούκι έκανε μια επανάσταση στην εποχή του. Τώρα, εκ των πραγμάτων, έχουν έρθει πάρα πολλά ακούσματα από διάφορες γωνιές του κόσμου και, κακά τα ψέματα, οι κυριότερες επιρροές μας είναι από τη δυτική μουσική, από Αμερική, Αγγλία κλπ. Έχουν μπει λοιπόν κι οι μπαλάντες στη ζωή μας κι έχουν μπει με έναν τρόπο υγιή. Δεν πρέπει να το φοβόμαστε, το καλό είναι να αφομοιώνουμε τα στοιχεία αυτά. Όταν τα αφομοιώνουμε και δεν τα αντιγράφουμε είναι υγιές, μας δίνει πράγματα, μας ανανεώνει και μας κάνει να περιγράφουμε την πραγματικότητα του 2010 με έναν πιο σύγχρονο και σημερινό τρόπο. Το να κοιτάμε το χτες δεν βγάζει πουθενά.

Υπάρχει κάποια χρυσή τομή ανάμεσα στο κλασικό λαϊκό και τον πιο σύγχρονο ήχο;
Γ.Α.: Ο στίχος. Εγώ έχω τραγουδήσει τον Κορακάκη που γράφει με τον αυθεντικό, τον παλιό τρόπο. Οι στίχοι του όμως περιγράφουν πραγματικά το σήμερα, με το αδιέξοδο και τις δυσκολίες. Δεν είναι βέβαια ο πιο σύγχρονος τρόπος μουσικά, αλλά δεν πειράζει καθόλου αυτό όμως, γιατί πατάει γερά στις βάσεις του Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη και του Καλδάρα ενώ περιγράφει το σημερινό. Υπάρχουν κι άλλοι που περιγράφουν σημερινά πράγματα με πιο σύγχρονα ακούσματα. Είναι ζητούμενο να γίνεται και με τις δυο περιπτώσεις. Δεν μπορεί μόνο ένα είδος να καλύπτει τις απαιτήσεις του σημερινού κόσμου. Χρειάζονται όλα τα είδη, φτάνει να είναι τίμιες κι ειλικρινείς οι προσπάθειες.

Μια που μιλήσαμε για τον στίχο ως χρυσή τομή, ποιας θεματολογίας είναι οι στίχοι στο νέο σου δίσκο;
Γ.Α.: Είναι ερωτικοί,
υπάρχουν όμως και κοινωνικοί. Έχω κι ένα τραγούδι, σε στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου, που σαρκάζει την τηλεόραση και τον τρόπο που λειτουργεί και μου έχει κάνει την  τιμή να συμμετέχει σ’ αυτό ο ΣπύροςΠαπαδόπουλος, που είναι άνθρωπος της τηλεόρασης, αλλά της καλής πλευράς της. “Το μαύρο μας το χάλι” λέγεται το τραγούδικαι το τραγουδάμε μαζί.

Γεράσιμε, αυτός ο δίσκος σου έρχεται μετά από 6-7  χρόνια από τον τελευταίο προσωπικό σου με τον Κορακάκη («Απ’ τηναγάπη γυρίζω μόνος»). Γιατί άργησες τόσο;
Γ.Α.: Κοίταξε, δεν είχα κάτι το συγκλονιστικό να βγάλω σαν προσωπική δουλειά, αλλά, στο μεταξύ, όλα αυτά ταχρόνια, έκανα αρκετές και προσεγμένες συμμετοχές, όπως, πρόσφατα, στους δίσκους του Ξυδιά (“Ελλάδα γειτονιά μου”) και του Μιχάλη Τερζή (“Απόπλους”). Αυτό λοιπόν το υλικό του δίσκου  το μάζευα καιρό με τον Δημήτρη (Παπαδόπουλο), εδώ και 3-4 χρόνιακαι σιγά-σιγά το συγκεντρώσαμε κι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από το όλο αποτέλεσμα. Ήταν κάτι που το έκανα πολύ προσεχτικά, δεν αγχώθηκα να βγάλω δίσκο. Κι είμαι χαρούμενος που μετά από τόσα χρόνια βγάζω κάτι τόσο ωραίο που μ’ αρέσειεμένα τόσο πολύ. Είναι συνέχεια κι εξέλιξη των προηγούμενων δίσκων μου. Θεωρώ τον Δημήτρη Παπαδόπουλο ταλαντούχο και προικισμένο συνθέτη κι έχει και κάποια καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια, και σε στίχους και σε μουσική, μα και κάποια ανοίγματα,όχι ακραία, που ξεφεύγουν από το κλασικό λαϊκό.

Εύχομαι κάθε επιτυχία Γεράσιμε, να ’ναι καλοτάξιδος ο δίσκος σου.
Γ.Α.: Σ’ ευχαριστώ πολύ.


Φωτογραφίες: Μενέλαος Λιόντος

Menelaos Liondos Photography
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Τη δουλειά της σάτιρας την κάνουν οι εξουσιαστές. Θέλει μεγάλο ταλέντο υποκριτικής να βγαίνεις στην TV και να τσακώνεσαι για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας και ο ικανότερος κλέφτης.
Τζίμης Πανούσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/8/1952 Γεννήθηκε στην Κέρκυρα η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS