99 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Εύη Αργυρίου

Ο Μάνος Παπαδάκης μας προτείνει να πετάξουμε τις μάσκες και να δούμε την ζωή και τον έρωτα με ειλικρίνεια. Ο νέος τραγουδοποιός από την Κρήτη μας μιλάει για την καινούργια του δισκογραφική δουλειά, τη συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τα μελλοντικά του σχέδια.

Ποιες ήταν οι επιρροές που σε οδήγησαν στην δημιουργία της μπάντας «Υφέσεις» σε ηλικία 14 ετών;
Μάνος Παπαδάκης Οι επιρροές μου είναι πολλές και διαφορετικές.Pink Floyd,Νirvana, τραγουδοποιοί της δεκαετίας 90 όπως Σιδηρόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Μάλαμας  καθώς και μεγάλοι τραγουδιστές της Κρήτης( Ξυλούρης, Μουντάκης ). Το συγκρότημα « Υφέσεις» που δημιουργήσαμε με μια παρέα φίλων το 1994 είχε για μένα τον ουσιαστικότερο ρόλο οδηγού για την μετέπειτα πορεία μου. Τα πρώτα τραγούδια μου τα παρουσίασα εκεί, μπροστά σε φίλους. Αυτό κάνω μέχρι σήμερα.

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο;
Μ.Π.
: Είχα μάθει για την ακρόαση του και ανέβηκα στην Αθήνα να με ακούσει. Ήταν όνειρο μου να συνεργαστώ μαζί του, ακούγοντας από μικρός τις συνθέσεις του και τον αείμνηστο Ξυλούρη. Του άρεσε η φωνή μου και συνεργάστηκα μαζί του παρέα με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τον Κώστα Μακεδόνα και τη Βασιλική Λαβίνα. Ήταν μεγάλη  μου τιμή  και τεράστιο σχολείο. Επίσης μεγάλη στιγμή για μένα ήταν να τραγουδήσω στην Κύπρο το «Μπήκαν στην πόλη οι οχθροί».

Το 2007 ήταν η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με το τίτλο «Πότε πικρός πότε γλυκός» με την συμμετοχή πολύ σημαντικών δημιουργών. Πιστεύεις ότι η πολυσυλλεκτικότητα του δίσκου, σου στερεί την καλλιτεχνική σου ταυτότητα;
Μ.Π.: Το 2007,αφού είχα συγκεντρώσει 11 τραγούδια, ετοιμάσαμε το δίσκο «Πότε πικρός πότε γλυκός». Σε αυτή τη δουλειά συνεργάστηκα στιχουργικά με τους Στέλιος Μπικάκη και Λήδα Αναστασοπούλου καθώς συμμετείχε και σε ένα τραγούδι ο μεγάλος Χαράλαμπος Γαργανουράκης. Δανείστηκα μια αφιέρωση του Καζαντζάκη στο τραγούδι «Ηλεκτρικό» και έτσι δοκίμασα την πρώτη μου απόπειρα στη δισκογραφία. Η καλλιτεχνική μου ταυτότητα  δεν πιστεύω ότι χάνεται. Αντιθέτως, ενισχύεται μέσα απ’ αυτές τις συνεργασίες καθώς ταυτίζομαι με λέξεις, λόγια και μουσικές και με αυτόν τον τρόπο δημιουργώ μέσα από  εμπειρίες άλλων.

«Η μάσκα του Ιούδα» ο τίτλος της καινούργιας σου δισκογραφικής δουλειάς. Πως πιστεύεις ότι προχωράς καλλιτεχνικά με τον καινούργιο σου δίσκο σε σχέση με τον προηγούμενο;
Μ.Π.: Ο νέος δίσκος είναι μια πρόκληση για μένα. Μου δίνει νέα ώθηση ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο που θέλει να προχωρήσει στην πορεία του. Είναι μια  δισκογραφική δουλειά εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη. Έχοντας την εμπειρία του πρώτου δίσκου και  καλύτερη οργάνωση χρόνου και μουσικού δυναμικού, είχα μια παραγωγή τόσο άρτια ώστε το αποτέλεσμα ήταν σαφώς καλύτερο από ότι μπορούσα να φανταστώ. Σε αυτό συνέβαλαν όλοι ανεξαιρέτως. Οι Γιώτης Κιουρτσόγλου, Αντώνη Τσικανδηλάκη και Γιάννη Κοντάκη στο μπάσο, ο Νικόλας Χριστόπουλος στα τύμπανα , ο Γιάννης Ταμπακάκης σε πιάνο,hammond ,mariba, ο Βασίλης Νικολακόπουλος στα κρουστά, ο Χρήστος Ζιουτής στο  βιολί , η Κατερίνα Ανδρουλάκη στο ακορντεόν, ο Κυριάκος Καραμπερόπουλος στα πνευστά, ο Γιωργής Μανωλάκης σε  τζουρά και μπαγλαμά, ο Δημήτρης Νεονάκης στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Κώστας Μαρκάκης στην ηχοληψία.  Στο στίχο συνέβαλαν καθοριστικά οι Μαρία Ζαχαράκη, Κωστής Φωτεινάκης, Γιώργος Τζαγάκης, Αργύρης Νταβάκος και στη μουσική ο Σταμάτης Μαρίνος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε ως παραγωγοί στο εικαστικό του δίσκου που είναι δημιουργία  του Γιάννη Χατζηκώστα και του Χρυσόστομου Σπετσίδη. Θέλουμε να δώσουμε μια ακόμη αφορμή, πέρα από τα τραγούδια, σε όποιον θέλει να αγοράσει τον δίσκο, να τον έχει στη δισκοθήκη του ως καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Στο μέλλον θα σε δούμε σε άλλα είδη μουσικής;
Μ.Π.: Αυτό θα γίνει άμεσα σε μια νέα δισκογραφική δουλειά που ετοιμάζω με τον τίτλο «Ρακί θα ποτίσω το σώμα»  όπου θα συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες από την Κρητική μουσική. Αναφέρω ενδεικτικά τους «Χαϊνηδες» ,το Νίκο Στρατάκη και το Ζαχαρία Σπυριδάκη.

Η σύνθεση κατέχει μεγαλύτερο κομμάτι στα ενδιαφέροντα σου από το κομμάτι του στίχου;
Μ.Π.: Νομίζω ότι και τα δυο έχουν και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μουσική μου. Συνήθως κάθε τραγούδι το ετοιμάζω ταυτόχρονα με το στίχο και τη μουσική του. Εκτός από τις περιπτώσεις που ο στίχος προκύπτει από κάποιον συνεργάτη μου με αποτέλεσμα να δίνω προτεραιότητα στη μελωδία.

Ποιος είναι ο λόγος που προτιμάς να συνεργάζεσαι στιχουργικά και μουσικά τη στιγμή που συνθέτεις και γράφεις μόνος σου;
Μ.Π.: Έχω ταυτιστεί τόσο πολύ με το στίχο ή τη μουσική των ανθρώπων που συνεργάζομαι ώστε να μπορώ εκφράζομαι μέσα από αυτά. Υπάρχουν πολλά τραγούδια στο «συρτάρι» μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μέσα από το πρίσμα κάποιου άλλου δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου, πράγμα που έγινε στον καινούργιο δίσκο σε πολλά  τραγούδια.

Πιστεύεις ότι η παραδοσιακή μουσική με σύγχρονη απόδοση έχει μια περιορισμένη θέση στην μουσική βιομηχανία του σήμερα;
Μ.Π.: Νομίζω ότι τελικά αυτό είναι το ζητούμενο πολλών μουσικών και αρκετών ακροατών. Δεν ξέρω αν έχει περιορισμένη θέση. Αυτό που ξέρω καλά από τις δικές μου εμφανίσεις είναι ότι πατώντας γερά σε μια παραδοσιακή βάση και δίνοντας το 100% της δικής μου μουσικής εξέλιξης, ο κόσμος το εισπράττει θετικά και το ζητάει συνεχώς. Αρκεί να γίνεται με αγάπη και σεβασμό.

μάνος παπαδάκης @ myspace

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/8/1949 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο τραγουδοποιός Νικόλας Άσιμος
21/8/1903 Γεννήθηκε ο συνθέτης Κώστας Γιαννίδης (Γιάννης Κωνσταντινίδης)
21/8/1976 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης
21/8/2008 Έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο ο στιχουργός και φιλόλογος Ηλίας Κατσούλης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS