151 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Καλή Βανδώρου

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας πρώην ρεπόρτερ με έναν τραγουδιστή; Η απάντηση είναι πάρα πολλά κοινά, ειδικά εάν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο και στις δύο περιπτώσεις. Ο Γιώργος Καραδήμος εμφανίστηκε στα καλλιτεχνικά δρώμενα πριν από 9 χρόνια δίπλα σε πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες (Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρη Μητροπάνο κ.α.). Πριν, όμως, ασχοληθεί με τη μουσική, όπως ο ίδιος αναφέρει στη συνέντευξη που έδωσε στον «Ορφέα» είχε ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Ίσως αυτό να σημαίνει πως οι απόψεις του για το τραγούδι και για ό,τι συμβαίνει γύρω μας είναι εμπεριστατωμένες και άκρως ολοκληρωμένες… Ίσως πάλι με τις γνώσεις που έχει ο Γιώργος να γνωρίζει πολύ καλά ότι όλα έχουν έναν τρόπο για να επιτευχθούν… Από όποια πλευρά και να το δει κάποιος, ένα είναι το σίγουρο. Ο Γιώργος Καραδήμος είναι εξαιρετικός τραγουδιστής και ακόμα καλύτερος δημιουργός …
Για του λόγου το αληθές, στον ολοκαίνουργιο δίσκο του Καραδήμου «Καλύτερες μέρες» που κυκλοφορεί από τη Universal υπάρχουν 9 μοναδικά τραγούδια τα οποία διηγούνται ολόκληρη τη ζωή με τις καλές και τις κακές της στιγμές… Ήδη έχει γίνει γνωστό το «Πολεμάω», ενώ το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο του cd παραπέμπει στην αισιοδοξία που όλοι χρειαζόμαστε… Και ναι, οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας…  Καλή ακρόαση!

Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε ο δίσκος σας με γενικό τίτλο «Καλύτερες μέρες». Όντως, αυτό το μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο; Ότι παρ’ όλη την απαισιοδοξία που έχουν όλοι αυτό το διάστημα, τα πράγματα θα καλυτερέψουν; Ή αναφέρεστε καθαρά σε προσωπικό επίπεδο;
Γιώργος Καραδήμος: Καμιά φορά το προσωπικό μπορεί κάλιστα να αφορά το σύνολο των ανθρώπων. Άλλωστε όλα από εμάς ξεκινούν και σε μας καταλήγουν. Έχω την αίσθηση πως όλη αυτή η κρίση είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας τόσο με τα κοντινά μας πρόσωπα όσο και με τον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο και να αρχίσουμε να αποκτάμε μια πιο σωστή καταναλωτική συνείδηση γενικότερα και να επιβραβεύουμε ή να αγνοούμε οτιδήποτε έχει λόγο να υπάρχει ή αντίστοιχα δεν μπορεί να μας προσφέρει τίποτα καινούργιο.
 
Φέτος κάνατε την ανατροπή στην Eurovision αφού «πολεμήσατε» για να εκπροσωπήσετε τη χώρα μας. Είστε θαυμαστής του θεσμού; Γιατί οι θαυμαστές σας σας έχουν στο μυαλό τους ως ένα καλλιτέχνη χαμηλού προφίλ που δεν έχει καμιά σχέση με τις λεγόμενες «εμπορικές» κινήσεις.
Γ.Κ.
: Η αλήθεια είναι πως δεν είχα σκεφτεί ποτέ να συμμετέχω στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αποφάσισα όμως να συμμετέχω με τους δικούς μου όρους: με τραγούδι και σκηνική άποψη συγκεκριμένη και πάρα πολύ περιορισμένες, έως καθόλου, εμφανίσεις στην τηλεόραση. Η φιλοδοξία μου ήταν να ακουστεί ένα, κατά τη γνώμη μου, καλό τραγουδι χωρίς να κάνω εκπτώσεις για κανένα λόγο και θεωρώ πώς το πέτυχα. Η ουσία της μουσικής είναι πάντα πιο δυνατή από το χώρο στον οποίο θα την παρουσιάσεις.
 
Γιατί αξίζει να πολεμάμε σε αυτή τη ζωή;
Γ.Κ.: Για τα όνειρά μας που θεωρώ πώς είναι ιερό πράγμα και για την αγάπη αναμφίβολα. Άλλωστε όταν αγαπάμε αυτό μας κάνει να ονειρευόμαστε και όταν ονειρευόμαστε έχουμε να δώσουμε και πολύ αγάπη.
 
Δανείζομαι κάποια λόγια από ένα σας καινούριο τραγούδι και σας ρωτάω: έχετε ακροβατήσει ποτέ σε σκιές; Κι αν ναι, πώς καταφέρατε να το διακόψετε;
Γ.Κ.: Ποιος δεν έχει πέσει στα πιο βαθιά υπόγεια όταν έρχεται εκείνη η στιγμή που χάνεις τον αυτοέλεγχο και δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου; Φυσικά και μου έχει συμβεί. Νομίζω πως αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι δηλαδή είχα γίνει κάποιος που δεν αναγνώριζα, με ταρακούνησε τόσο ώστε να φύγω τελικά... Γιατί, καλώς η κακώς, ο εαυτός μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, και το λέω χωρίς καμία εγωιστική διάθεση, απλώς θα είναι πάντα εκείνος στον οποίο θα δώσουμε λογαριασμό κάθε πρωί για ό,τι καλό ή κακό κάνουμε.

Θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε κάτι άλλο για τα προς το ζην εκτός από το τραγούδι και τη μουσική γενικότερα;
Γ.Κ.: Νομίζω πως όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα εάν υπήρχε η ανάγκη να συμβεί αυτό. Επειδή όμως έχω ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία πολλά χρόνια πριν, νομίζω πως αυτό θα μπορούσα να το κάνω και πιο ευχάριστα.
 
Έχει χρειαστεί ποτέ να κάνετε εκπτώσεις στις καλλιτεχνικές σας δραστηριότητες;
Γ.Κ.: Ποτέ, αλλά ακόμα και αν μου το ζητούσαν δεν θα το έκανα, το λέω  κατηγορηματικά αυτό. Εδώ ταιριάζει και η προηγούμενη ερώτησή σας. Εάν για κάποιο ανεξήγητο υποθετικό λόγο θα έπρεπε να κάνω εκπτώσεις στην τέχνη μου, σ’ αυτό που εγώ θεωρώ τόσο σημαντικό και ιερό, θα τα παράταγα και θα έκανα κάτι άλλο...

Αν υποθέσουμε πως αυτή τη στιγμή, σας τηλεφωνεί ένας μεγάλος παραγωγός από την Αμερική και σας ζητάει να τα αφήσετε όλα και να πάτε μόνιμα εκεί για να κάνετε καριέρα, θα το κάνατε;
Γ.Κ.: Δεν μπορώ να σας πω πως με έχει απασχολήσει ποτέ κάτι τέτοιο. Οπότε, ο μόνος τρόπος να σας απαντούσα, θα ήταν, μόνο αν συνέβαινε στην πραγματικότητα.
 
Ποια είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη συνεργασία που έχετε κάνει;
Γ.Κ.: Είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους καλλιτέχνες και ανθρώπους. Να θυμηθώ τις πρώτες μου συναυλίες με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη; Τη συνεργασία μου, τόσο δισκογραφικά όσο και στη σκηνή, με τη Δήμητρα Γαλάνη, το δέος που ένιωσα δίπλα στο Δημήτρη Μητροπάνο ή την καταπληκτική χημεία που είχαμε με την Ελεονώρα Ζουγανέλη; Είμαι τυχερός γενικά όσον αφορά τις συνεργασίες μου.
 
Θα έχουμε την ευκαιρία να σας απολαύσουμε στη σκηνή το καλοκαίρι;
Γ.Κ.
: Φέτος θα κάνω μια περιοδεία σε όλα την Ελλάδα μαζί με έναν εξαιρετικά ταλαντούχο ηθοποιό, τον  Θανάση Αλευρά. Ετοιμάζουμε μια πολύ δυνατή παράσταση με απρόβλεπτα τραγούδια και ταυτόχρονα σατυρικό χαρακτήρα και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό γιατί πιστεύω πως θα παρουσιάσουμε κάτι καινούργιο!

Για το τέλος, ποιο είναι για εσάς το πιο αισιόδοξο μήνυμα για την εποχή μας;
Γ.Κ.: Πώς για ό,τι αναπόφευκτα τελειώνει μόλις κάνει τον κύκλο του κάτι πιο σπουδαίο ξεκινάει, έστω κι αν χρειαστεί το παλιό να γίνει στάχτη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ: Ο ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ
«Δεν είναι μόνο τα τραγούδια του που ξεχωρίζουν αλλά και οι ιδέες που κρύβονται πίσω απ’ αυτά».

Ο Γιώργος Καραδήμος αποτελεί μια σπάνια εξαίρεση τραγουδοποιού που κέρδισε μια θέση μπροστά στο μικρόφωνο με το σπαθί του, με τον παραδοσιακό τρόπο που κάποτε ξεχώριζαν τα ταλέντα! Από την πρώτη  κιόλας ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του, «ΦΩΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ» (Universal Music, 2007), η συνεργασία του με τη Δήμητρα Γαλάνη στο ντουέτο «Σε θέλω εδώ», - διασκευή του ιταλικού “Vivo per lei” που γνώρισε διεθνή επιτυχία με τη φωνή του Andrea Bocelli -, άνοιξε το δρόμο στο νέο δημιουργό. Η συνέχεια ήρθε με το «Με πνίγει τούτη η σιωπή», όπου ο Γιώργος Καραδήμος έδωσε νέα πνοή στο πολύ γνωστό τραγούδι των Γιάννη Σπανού - Κώστα Κωτούλα, με μια ξεχωριστή ενορχήστρωση και έναν ήχο pop, σημερινό! Τα τραγούδια του έγιναν σύντομα τα αγαπημένα κομμάτια των ραδιοφωνικών σταθμών! Και το 2007 ήταν η χρονιά του, αφού το άλμπουμ του «ΦΩΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ» θεωρήθηκε το καλύτερο album της χρονιάς πρωτοεμφανιζόμενου τραγουδοποιού. Με 3 single να μονοπωλούν τις πρώτες θέσεις του Music Control: Το επιτυχημένο ντουέτο με τη Δήμητρα Γαλάνη, η εξαιρετική διασκευή του «Με πνίγει τούτη η σιωπή» (επί 30 βδομάδες στην 1η δεκάδα των charts) και τέλος, ένα από τα πιο ξεχωριστά τραγούδια του δίσκου, το «Σα να ΄ναι ψέμα», σε στίχους και μουσική Γιώργου Καραδήμου.
Ο Γιώργος Καραδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρός έγραφε ποιήματα, διηγήματα, στιχάκια και μετά τραγούδια. Σπούδασε δημοσιογραφία. Υπήρξε μάλιστα για ένα διάστημα ρεπόρτερ του FLASH.
Η αληθινή του όμως κλίση ήταν η Μουσική. Η Μουσική γι’ αυτόν είναι Γιορτή, Παιχνίδι. Κι όμως χρειάστηκε 10 χρόνια για να μπει στη δισκογραφία. Παρά τις ώρες πτήσης του στην «Σπείρα - Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη και στις συναυλίες με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη (για έξι χρόνια!) και μετά για δύο χειμώνες στο VOX, στο sold out σχήμα Γαλάνη - Πρωτοψάλτη.
Αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι το 1994. Μετά τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό του χοροθέατρου «Ροές» και της μουσικοθεατρικής παράστασης της Σοφίας Σπυράτου, άκουσε τα πρώτα καλά λόγια για τη δουλειά του από το Γιώργο Νταλάρα, το Διονύση Σαββόπουλο και το Θάνο Μικρούτσικο.
Μπήκε με οντισιόν στην «Σπείρα –Σπείρα», την ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη, από τον οποίο διδάχτηκε πολλά. Εκεί τον είδε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και τον πήρε μαζί της στις καλοκαιρινές της συναυλίες. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή ως τραγουδιστής το 2001, σε μία συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο θέατρο Αναβρύτων, με έξι χιλιάδες θεατές...
Ήταν η καθοριστική στιγμή της ζωής του. Το δικό του «Τώρα ή Ποτέ». Η ευκαιρία του στη μουσική, που από τότε και στο εξής θα της αφοσιωνόταν αποκλειστικά.
Το 2004 κυκλοφορεί το πρώτο του cd single «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΑΜΙ»(SONY MUSIC), με 5 τραγούδια, εκ των οποίων ο ίδιος έχει γράψει τη μουσική στα 4. Το 2007, επανακάμπτει με την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά «ΦΩΣ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ». Σύμμαχοί του αυτή τη φορά: η Δήμητρα Γαλάνη που θα τον εμπιστευτεί και θα τραγουδήσει μαζί του το ντουέτο «Σε θέλω εδώ» (σε στίχους Νίκου Μωραΐτη). Η εμπνευσμένη και τόσο σύγχρονη διασκευή του «Με πνίγει τούτη η σιωπή», που πρωτοαγαπήσαμε με τη φωνή της Μαρινέλλας. Και η δική του δυναμική ερμηνεία...
Το ταλέντο, το πείσμα και η έμπνευση γίνονται η κινητήρια δύναμη της πορείας του στη μουσική που ξετυλίγεται μέσα από live παραστάσεις με τους Μελίνα Ασλανίδου, Μάνο Πυροβολάκη και, πιο πρόσφατα, με τους Δημήτρη Μητροπάνο και Ελεονώρα Ζουγανέλη αλλά και τη συνεργασία του σε δισκογραφικό επίπεδο με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, στο άλμπουμ της «ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΙ Η ΚΑΡΔΙΑ», όπου συμμετείχε με ένα τραγούδι σε μουσική δική του και τίτλο «Τόσο μεγάλα λόγια».
Κι ενώ ετοιμάζει τον επόμενο δίσκο του, ο Γιώργος Καραδήμος βάζει στο στόχαστρο «τον έρωτα στα χρόνια του διαδικτύου», -αυτή τη φορά με μια διασκευή της μεγάλης επιτυχίας “Pomme C” του Calogero-, και μας δίνει ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς του με το τραγούδι, «Σ’ έναν κόσμο ηλεκτρικό». Ένα δυναμικό τραγούδι του Σήμερα για έναν Έρωτα - on line.
Έναν έρωτα ασφαλή, ευφάνταστο, τακτοποιημένο που αρμόζει στην εποχή μας, από έναν επίμονο και απρόβλεπτο δημιουργό που την περιγράφει μέσα από τα τραγούδια του ανησυχητικά οικεία. Γι’ αυτό και μας πείθει...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ – ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
01 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ
02 ΒΓΕΣ! (ΩΣ Τ ‘ΑΣΤΕΡΙΑ)
03 Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΑΛΗΘΙΝΟ
04 ΠΟΛΕΜΑΩ
05 ΤΑΞΙΔΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΣΕΝΑ
06 Σ ‘ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ (POMME C)
07 ΤΣΙΡΚΟ
08 ΔΕ Σ’  ΑΦΗΝΩ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ
09 ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/8/1952 Γεννήθηκε στην Κέρκυρα η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS