138 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις

Τάσος Π. Καραντής

Στα πλαίσια ενός μεγάλου ρεπορτάζ του Ορφέα για τους δυο επόμενους δίσκους (Άλκης Αλκαίος και Μάνος Ελευθερίου) της σειράς Άξιος Λόγος βρεθήκαμε, ένα μεσημεράκι του Οκτώβρη, στο στούντιο PRAXIS, όπου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας θα ηχογραφούσε το Νόστο του Άλκη Αλκαίου.

Ένα κομμάτι που έχει μελοποιήσει κι ερμηνεύει ο ίδιος και θα περιέχεται στον δίσκο «Οι τροβαδούροι της καρδιάς μου», που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την UNIVERSAL. Η εμπειρία της ηχογράφησης ήταν μοναδική, αφού είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε τον Μαχαιρίτσα στις πιο δημιουργικές του στιγμές, αυτές της ερμηνείας του «Νόστου», το οποίο είναι ένα πολύ όμορφο τραγούδι. Με αφορμή λοιπόν την συμμετοχή του αυτή, ζητήσαμε από τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα την άποψή του, τόσο για τον «Άξιο Λόγο», όσο και για τους ίδιους τους δημιουργούς του, τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μιχάλη Κουμπιό. Και βέβαια, η κουβέντα μας αυτή στο στούντιο, δεν μπορούσε παρά να επικεντρωθεί στην ροκ σύναξη του «Ζυγού», όπου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας εμφανίζεται, με μεγάλη επιτυχία, μαζί με τους : Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά και Δημήτρη Σταρόβα, αλλά και στην αναμενόμενη, μέσα στις γιορτές, επετειακή έκδοση(διπλό cd & dvd) για τα 20χρονα της σόλο καριέρας του, με τον τίτλο «Όλα αυτά τα χρόνια μια ανάσα» (MINOS – EMI), που σηματοδοτεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Λαυρέντη, και το κλείσιμο ενός κύκλου.

Τ.Κ.: Συμμετέχεις στον “Άξιο Λόγο”, στους δίσκους – αφιερώματα στους Άλκη Αλκαίο και Μάνο Ελευθερίου, που θα κυκλοφορήσουν σύντομα. Πως βλέπεις αυτήν την σειρά του Γιώργου Νταλάρα και του Μιχάλη Κουμπιού;

Λ.Μ.: Η σειρά είναι ωραία κι ενδιαφέρουσα. Ο στόχος της είναι να ταράξει τα νερά. Σαν ιδέα, αλλά και σαν γεγονός, έχει αυτήν την προοπτική. Αλλά δεν μπορεί να ταράξει τα νερά από μόνη της! Εφόσον μιλάμε για τραγούδια, αυτά είναι που θα ταράξουν τα νερά και για να το πετύχουν, θα πρέπει να είναι πολύ καλά.
Απ’ την πλευρά μου θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που συμμετέχω, μελοποιώντας κι ερμηνεύοντας τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου και του Άλκη Αλκαίου. Μάλιστα, με τον Άλκη Αλκαίο έχω κάνει κι ένα από τα καλύτερα τραγούδια μου, το “Ιπτάμενο χαλί”, που το είπε εξαιρετικά ο Νταλάρας στο δίσκο “Η άσφαλτος που τρέχει”(2001). Είναι κι δυο τους, κι ο Μάνος κι ο Άλκης, από τους στιχουργούς που αγαπώ, εκτιμώ και θέλω να συνεργάζομαι μαζί τους.

maxairitsas_3.jpgΤ.Κ.: Με τον Νταλάρα και τον Κουμπιό γνωρίζεσαι χρόνια κι έχεις συνεργαστεί και δισκογραφικά μαζί τους. Ποιο νομίζεις ότι είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτών των δύο καλλιτεχνών;

Λ.Μ.: Ο Νταλάρας ό,τι έχει κερδίσει, το ’χει κερδίσει μόνος του! Δεν του το ’χει χαρίσει κανείς. Γι ’αυτό κι έχει πάρει αυτό ακριβώς που του πρέπει. Αν πιάσεις τον οποιονδήποτε και του πεις πες μου έναν τραγουδιστή, οι 7 στους 10 θα σου πουν Νταλάρας. Είμαι 100% σίγουρος, γιατί το ’χω δοκιμάσει ο ίδιος. Τώρα, αν βγαίνουν κάποιοι, μερικές φορές, και τον κριτικάρουν, αυτό γίνεται επειδή είναι έντονη προσωπικότητα και πολυπράγμων. Αν, δηλαδή, απ’ τους 10 δίσκους που βγάζει το χρόνο, ήταν κι οι 10 τέλειοι, θα έπρεπε να τον αγορεύσουμε διδάκτορα του Πανεπιστημίου και να μαθαίνουμε μουσική όλοι απ’ αυτόν! Αν και στις 10 συνεντεύξεις που δίνει και στις 10 έλεγε τα πιο σωστά πράγματα, τότε θα έπρεπε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Πάντως, ο Νταλάρας, σαν τραγουδιστής είναι ο κορυφαίος!

maxairitsas_2.jpg

Ο Κουμπιός είναι ένας καλός συνθέτης, ένας χρήσιμος άνθρωπος που αγαπά τη μουσική κι έχει πολύ καλό γούστο στις επιλογές και στις δουλειές του. Είναι καθοριστική η συμβολή του στο να παγιωθούν κάποια πράγματα, αλλά φέρνει και την ευθύνη που φέρουν οι άνθρωποι που βρέθηκαν να κρατάνε στα χέρια τους το κλειδί της ενημέρωσης. Του τα ’χω πει εκατό φορές, κι έχουμε τσακωθεί, ότι δεν πρέπει να προσπαθείς να καθορίσεις τάσεις στο τραγούδι. Ο κόσμος θα το καθορίσει αυτό κι ο χρόνος, η διάρκεια. Πρέπει να αφήνουμε τα πράγματα να λειτουργούν λίγο πιο λαϊκά, χωρίς να προσπαθούμε να τα καθορίσουμε. Πέρα απ’ αυτά όμως, ο Κουμπιός είναι ένας άνθρωπος που πασχίζει για το καλό του τραγουδιού.

Τ.Κ.: Ξεκίνησες – από τις 12 Οκτώβρη – τις εμφανίσεις, τα Παρασκευοσαββατοκύριακα, μαζί με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά και Δημήτρη Σταρόβα, στο “ΖΥΓΟ” στην Πλάκα. Πως προέκυψε όλη αυτή η ροκ σύναξη;

Λ.Μ.: Κοίτα να δεις. Μόνος μου δεν έχω παίξει ποτέ. Πάντα ήθελα να μετέχω σ’ ένα σχήμα. Τα τελευταία χρόνια έπαιξα με τον Τσακνή, με την Αλεξίου, με την Αρβανιτάκη, με τον Θηβαίο, ξαναβρέθηκα με τον Τσακνή και μαζί μας ήταν κι ο Πλιάτσικας, όπου παρουσιάσαμε το πρόγραμμα “25 χρόνια – το δικό μας ροκ”. Ακολούθησε, μετά, ο “ΖΥΓΟΣ”, όπου κάναμε το αφιέρωμα στο “δικό μας ροκ”, μαζί με τους Μπουλά, Γιοκαρίνη, Καζούλη, Ζιώγαλα, το οποίο πήγε και πολύ καλά. Την επόμενη χρονιά μου ξαναπρότειναν, από το “ΖΥΓΟ”, να παρουσιάσω κάτι και σκεφτήκαμε μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου - που ήδη είχαμε συζητήσει για να συνεργαστούμε – να προτείνουμε στον Μπουλά και στον Ζουγανέλη να κάνουμε αυτό που γινόταν παλιά στο “Αχ Μαρία”. Παρουσιάσαμε λοιπόν αυτό το πρόγραμμα πέρσι κι έγινε της κακομοίρας! Το πήγαμε και στη Θεσσαλονίκη και, το καλοκαίρι, μοιραστήκαμε σχεδόν στα δύο, ο Ζουγανέλης με τον Παπακωνσταντίνου κι εγώ, με τον Μπουλά και τον Σταρόβα. Σκεφτήκαμε λοιπόν φέτος το χειμώνα να παίξουμε και πάλι όλοι μαζί στο “ΖΥΓΟ”. Προτείναμε ξανά και στην Τσανακλίδου, αλλά είχε ήδη κλείσει στο “ΜΕΤΡΟ”. Έτσι προτείναμε στον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δέχτηκε με χαρά. Μου φαίνεται, τελικά, ότι εγώ είμαι ο φιλοξενούμενος σ’ αυτήν την παλιά παρέα του “Αχ Μαρία”! Περνάμε πολύ καλά, γελάμε, παίζουμε τα τραγούδια μας, τα σκετς μας και κάνουμε τα αστεία μας, σ’ ένα χορταστικό πρόγραμμα που κρατάει 4 ώρες! Γίνεται της μουρλής! Θα παίξουμε μέχρι των Φώτων και μετά θα πάμε Θεσσαλονίκη. Όσο για το καλοκαίρι, θα κάνω μια, μεγάλη κι έντονη, με πολλά γκάζια, περιοδεία, μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου!

maxairitsas_4.jpgΤ.Κ.: Δισκογραφικά τι κάνεις; Ετοιμάζεις κάτι νέο;

Λ.Μ.: Θα κυκλοφορήσει τις γιορτές, μια επετειακή έκδοση για τα 20χρονα της προσωπικής μου καλλιτεχνικής διαδρομής. Θα είναι ένα διπλό cd με τα 30 καλύτερά μου τραγούδια, μαζί μ’ ένα dvd όπου θα περιέχει βιντεοκλίπ κι αποσπάσματα από συναυλίες. Νομίζω, πως, ύστερα από 20 χρόνια, την ζητούσε πολύς κόσμος μια τέτοια έκδοση.
Ο τίτλος της θα είναι “Όλα αυτά τα χρόνια μια ανάσα”. Κι έτσι είναι! Όλα αυτά τα χρόνια, από τότε που διαλύθηκαν οι “ΤΕΡΜΙΤΕΣ”, έχω κάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 15 δίσκους - τους περισσότερους με τεράστια επιτυχία, που, μερικοί, γίνανε και δυο φορές πλατινένιοι - έχω κάνει χιλιάδες εμφανίσεις, έχω συνεργαστεί με πολλούς κι έχω κάνει άλλους τόσους φίλους. Ε, όλα αυτά μου φαίνονται σαν να ’ταν χτες. Ξανακαταλήγω πάλι στο “Πόσο σε θέλω”, το τελευταίο τραγούδι που έκανα με τους “ΤΕΡΜΙΤΕΣ”, σα να ’χει ξεκινήσει ένας κύκλος μ’ αυτό τραγούδι και καταλήγει και πάλι σ’ αυτό.
Μ’ αυτή τη συλλογή, μπορεί να ’χει ο καθένας μια συνολική άποψη για το τι έκανε ο Μαχαιρίτσας όλα αυτά τα χρόνια. Μάλλον, αυτή η έκδοση σηματοδοτεί κι έναν κύκλο, ο οποίος κλείνει τελικά. Μετά θα αυτοεξοριστώ σ’ ένα άλλο είδος πιο προσωπικό και πιο χαμηλότονο.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS