100 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Σάκης Ιντζεβίδης

Soul Destiny: Το μελόδραμα στην Hip Hop

Σάκης Ιντζεβίδης

Σήμερα θα σας παρουσιάσω ένα ντουέτο Hip-hop που διαφέρει από τα γνωστά ως προς τον τρόπο που εξετάζει και αποδίδει τα θέματα που αποτελούν τους στίχους των τραγουδιών τους. Χρειάζεται να κάνουμε μια σύντομη γνωριμία πρώτα με  τους SOUL DESTINY, πριν ξεκινήσω τις ερωτήσεις μου στον Παναγιώτη Πούλιο. Οι SOUL DESTINY είναι το πρώτο μελοδραματικό hip-hop συγκρότημα στην Ελλάδα και ιδρύθηκε στις αρχές του 2000, αποτελείται από 2 μέλη, τον Παναγιώτη Πούλιο και τον Ιωσήφ Λιάκο.

Ιδιαιτερότητα τους είναι να χρησιμοποιούν την ποίηση μαζί με παραδοσιακά όργανα και την συνοδεία του ρυθμού της χιπ -χοπ μουσικής. Εκδότες της μουσικής εφημερίδας ΗΧΟΡΑΜΑ που βγαίνει στον νομό Βοιωτίας, παρουσιάζουν εδώ και 13 χρόνια την hip-hop ραδιοφωνική εκπομπή «ΠΥΡΙΝΑ ΛΟΓΙΑ» στο ΘΗΒΑ 97.5 , έκαναν παραγωγή στην συλλογή «97.5 freguences», και στην συλλογή «13» από το ράδιο Θήβα, επίσημες κυκλοφορίες σε 5.000 κομμάτια, γράφουν σε τοπικές εφημερίδες και ετοιμάζουν το βιβλίο για το ελληνικό χιπ-χοπ με τίτλο «ΑΠΕΡΑΝΤΕΣ  ΜΝΗΜΕΣ»που σύντομα θα κυκλοφορήσει από την ΒΟΙΩΤΙΚΗ  ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.
Επίσης είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει ο δίσκος ''Σε αυτή την γη που η σιωπή δακρύζει'' σε ανεξάρτητη παραγωγή ενώ παράλληλα δουλεύουν το project  "Αλισάχνη'' με συμμετοχές γνωστών καλλιτεχνών, κυρίως από τον χώρο του έντεχνου τραγουδιού.

Καλησπέρα Παναγιώτη, από όσα διαβάζω στο βιογραφικό σας συμπεραίνω ότι έχετε εντρυφήσει για πολλά χρόνια στην Hip-Hop μουσική. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με αυτό το είδος;
Παναγιώτης Πούλιος: Καλησπέρα Σάκη και σας ευχαριστούμε για το κάλεσμα. Μεγάλη μας τιμή. Ασχολούμαστε με την χιπ χοπ μουσική από τις αρχές του 1996, όταν ήμασταν μέλη σε άλλα συγκροτήματα όπως στους « Παράξενους ταξιδιώτες », γκρουπ που αργότερα μπήκε στην free style productions των Αctive member,O Ιωσήφ μπήκε αργότερα σε αυτήν την μουσική, αρχές του 2001.
Μας κίνησε την περιέργεια, μια κασέτα που μου έφερε ο ξάδερφος μου το 1995 και μας έβαλε θυμάμαι τότε με το ζόρι να ακούσουμε, αλλά απόδειξε στην πορεία ότι καλά έκανε, γιατί τελικά αυτή η διαδρομή είναι γεμάτη ομορφιά αλλά και δημιουργία.

Ποια η διαφορά σας από άλλα μουσικά σχήματα Hip-Hop;
Π.Π.: Η διαφορά μας κυρίως από τα  άλλα σχήματα θα λέγαμε ότι είναι η διαφορά φιλοσοφίας για τον τρόπο που βλέπουμε, σεβόμαστε, αντιλαμβανόμαστε, γράφουμε και κινούμαστε όλα αυτά τα χρόνια, με χαμηλούς τόνους. Ξέρεις καλό θα είναι να μιλά η μουσική, παρά ο απέραντος κωλοπαιδισμός και  η εγωπάθεια που υπάρχει σε αυτό το είδος. Όταν πρέπει να μιλάς κάν`το με την πένα. Εξάλλου αυτή οδηγεί την σκέψη.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κουλτούρα σε αυτό το είδος μουσικής που τραγουδάτε; Τί χρειάζεται να έχει ένας Χίπ-Χόπερ για να θεωρείται καλός;
Π.Π.: Όταν γίνεται αναφορά σε μια μορφή τέχνης είναι κουλτούρα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα μουσικό είδος. Τώρα ο κάθε ακροατής διαλέγει και κρίνει ο ίδιος αν θεωρεί  αυτό που ακούει και τον ευχαριστεί έχει κουλτούρα.
Τι χρειάζεται ένας καλός χιπ χοπερ για να είναι καλός; Καλή ερώτηση θα έλεγα. Σαν μουσικός αλλά και σαν ακροατής είναι να γράφει και να εκφράζει αληθινά  αυτά που βιώνει. Τότε είναι καλός.


Πως βλέπεις γύρω σου την κατάσταση στην καθημερινότητα μας ως Έλληνες , αλλά και στην μουσική βιομηχανία. Υπάρχουν ανατροπές ; Αποδομείται  το υπάρχον σύστημα και πάμε για κάτι καινούργιο;
Π.Π.: Η καθημερινότητα μας δυστυχώς έχει τυλιχτεί με τον χειρότερο εχθρό, την σιωπή και την άγνοια. Φόβος για το μέλλον, φόβος για κάτι που δεν περίμενα να πω ποτέ μου- μη χάσεις την αξιοπρέπεια της επιβίωσης σου-, εκεί μας έφτασαν και δυστυχώς το σκοτάδι δεν έχει πέσει ακόμα.
Μουσική βιομηχανία θα έλεγα ότι υπάρχει, αλλά ξέρεις που; Στις παρέες που αντιστέκονται και σκορπάνε ανάσες δροσιάς και  ζωής σε αυτό που λέμε χρήμα-μουσική. Όλα όσα ξέραμε έχουν τελειώσει πλέον καταλαγιάζει η ομίχλη και βλέπουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μακάρι να γίνουν ανατροπές δημιουργικές για κάτι καλύτερο, να έχουμε χαμόγελα στην ζωή μας, εκεί ελπίζω.

2 σύννεφα της σιγής

Get Adobe Flash player

αφιερωμένο στο Γιάννη Πουλόπουλο

Ποιά είναι τα άμεσα σχέδια σας; Δισκογραφικά, συγγραφικά, μίλησε μας και για το project σας «Αλισάχνη».
Π.Π.: Σχεδιάζουμε να μπούμε σε στούντιο πολύ σύντομα ώστε να τελειώσουμε με τα τραγούδια που επιλέξαμε μετά από αρκετά χρόνια που τα δουλεύαμε. Πρέπει να σέβεσαι κυρίως τον ακροατή πριν του δώσεις κάτι από σένα, από την ψυχή σου, το έχουμε σαν αρχή και το τηρούμε.
Δισκογραφικά, μιλάμε με διάφορες εταιρείες ώστε να βρεθεί η κατάλληλη να αναλάβει τις κυκλοφορίες που έχουμε σχεδιάσει, ετοιμάζεται ένα Ep με τίτλο ''Σε αυτή την γη που η σιωπή δακρύζει'', τώρα όσο αφορά το πρότζεκτ ''Αλισάχνη'' είναι ένα παζλ από σκέψεις, εικόνες, νότες, που θα έχει κάτι μοναδικό, θα έχει την βάση της μουσικής μας ντυμένη με ποίηση και παραδοσιακά όργανα, συμμετοχές- έκπληξη ,τραγουδοποιούς και μουσικούς από άλλους χώρους που τους αγαπάμε και τους εκτιμάμε. Θα μάθετε σύντομα ποιοι θα συμμετέχουν, φυσικά θα υπάρχουν και επανεκτελέσεις τραγουδιών του νέου κύματος.
Συγγραφικά βγάζουμε όπως ξέρεις μια έκδοση κάθε 3 μήνες με θέμα την μουσική με τίτλο '' Ηχόραμα  μουσική εφημερίδα'' και ετοιμάζουμε ένα βιβλίο για το Ελληνικό χιπ χοπ με τίτλο ''Απέραντες μνήμες'' που θα κυκλοφορήσει μέσα από την εταιρεία Βοιωτική Εκδοτική . Θα είναι η ματιά μας θα έλεγα μετά από 13 χρόνια ραδιόφωνο, το ποιους παρουσιάζουμε μέσα από την εκπομπή ''Πύρινα λόγια'', το χιπ χοπ που βρίσκεται μακριά από τα φώτα- εκεί εστιάζει το βιβλίο.

 


Παναγιώτη έχετε εξωτερικεύσει τον ήχο σας μπροστά σε κοινό; Δηλαδή θέλω να πω, έχετε έρθει σε τριβή με ακροατήριο παρουσιάζοντας την μουσική σας; Τι αποκομίσατε;
Π.Π.: Έχουμε παίξει μπροστά σε κοινό, αλλά πάντα επιλεγμένες εμφανίσεις, κοιτάμε πρώτα αν ο χώρος και ο ήχος-γιατί δυστυχώς στην επαρχία δεν υπάρχει-μας γεμίζει ικανοποιητικά. Το κοινό που έρχεται να μας ακούσει ξέρει σαν ιδέα τι θα ακούσει, είναι υποψιασμένο. Είναι δύσκολο να παίζεις ποίηση με βάση το χιπ χοπ ρυθμό σε κόσμο που δεν μπορεί να κατανοήσει, ειδικά λέμε στην επαρχία.

Έχετε στο πρόγραμμα σας να κάνετε μια περιοδεία; ή τέλος πάντων κάποιες εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας , για να σας μάθει ο κόσμος και να σας ακούσει;
Π.Π.: Έχουμε σαν σκέψη να ξεκινήσουμε διάφορες παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα σύντομα, θα ενημερώσουμε σε ποια μέρη, στην Αθήνα θα κάνουμε την αρχή.

Θέλω να μου πεις την γνώμη σου για το διαδίκτυο. Βοηθάει τα νέα πρόσωπα να προβάλλουν την δουλειά τους;
Π.Π.: Η γνώμη μας για το διαδίκτυο είναι θετικότατη. Προσφέρει σε μέγιστο βαθμό, ειδικά στον κόσμο που ψάχνει  σαν ακροατής το διαφορετικό, θησαυρός στο θέμα της μουσικής. Μάτια και αυτιά ανοιχτά λοιπόν το μήνυμά μας.

Την γνώμη σου για τον Ορφέα ως μουσικό διαδικτυακό περιοδικό;
Π.Π.: Ο ΟΡΦΕΑΣ είναι μια όαση πολιτισμού σε αυτή την ασχήμια που μας σερβίρουν. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους της σκέψης που το στελεχώνουν. Τους ευχόμαστε να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιότητα. Είναι η ευχή μας αυτή κόντρα στα σημεία των καιρών, με τον κόσμο δίπλα σαν αναγνώστες είναι ήδη στην μάχη νικητές.

 

Γιώργος Σεφέρης

Get Adobe Flash player

Τι θα ήθελες να αλλάξει στην χώρα μας που θεωρείς ότι είναι αντίθετο με σένα , και ποιους θέλεις να ευχαριστήσεις για την βοήθεια που σας προσέφεραν στην ως τώρα πορεία σας ως SOUL DESTINY;
Π.Π.: Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω; Είναι περισσότερη ανθρωπιά και χαμόγελα να δίνουμε, τότε μόνο θα βγούμε από το ψέμα. Αυτούς που θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε;  Θα ξεκινήσουμε από σας γιατί μας δίνετε φωνή. Επίσης από τον χιπ χοπ χώρο μας τους:  Νίκο Καρίμαλη, Ανδρέα Τσιαμπόκαλο (razastarr), τον Δημήτρη Καντάρη, Νεκτάριο Καραγιάννη(ως αιδώ), Δημήτρη Κουντούρη (ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ), Χρήστο Γιαννόπουλο (Αιρετικός), productive, Μόνιμος Κάτοικος poetic.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου πάει στην Πένυ Παπακωνσταντίνου, Καλλιόπη Βασιλείου, Αναστασία Παπαγεωργίου, γιατί μας πιστεύουν.
Οφείλω την εκτίμηση μου στον κο Μιχάλη Βιολάρη, κο Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Σταυρακάκη, Θοδωρή Κοτωνιά (Μακρινά ξαδέρφια), κο Γιάννη Πουλόπουλο και στην σύζυγο του την κα Μπέτυ, Σοφία Παπάζογλου και Μιλτιάδη Παπαστάμου. Σπουδαίοι άνθρωποι, σπουδαίοι μουσικοί και στιχουργοί.
Τέλος στα παιδιά που είναι από διαφορετικά γκρουπ αλλά παλεύουν με εμάς:  Μάνος Μαλέσις, Χάρης Κατρακιάς, Τίμος Κολυμπίρης , Κώστας Χατζής. Ένα μείγμα από έντεχνο, μέταλ, ροκ, funky, soul, όλα μπλεγμένα αφού η μουσική δεν έχει σύνορα, η πένα ανήκει στην σκέψη, με σεβασμό.

 


Ευχαριστώ και εγώ Παναγιώτη εκ μέρους του Ορφέα, σας εύχομαι καλή επιτυχία σε ότι ετοιμάσετε από δω και πέρα.

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων