94 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Έλενα Κοσμά

Βαρεθήκαμε

Dum Spiro Spero

Έλενα Κοσμά

«Βαρέθηκα τη μίζερή μου φύση
Κανένας πια δεν λέει να ξεκουνήσει
Κανένας πια δεν λέει να ξεκουνήσει
Αναμφιβόλως
Δε με χωράει ο τόπος ρε παιδιά.»

                            Νικόλας Άσημος

Με αυτούς τους στίχους ξεκινάει το τραγούδι του Νικόλα Άσημου «Βαρέθηκα». Και όσο το σαθρό ελληνικό, πολιτικό μας σύστημα -μηδενός εξαιρουμένου – συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί τη ζωή, τη συνείδηση, τη δουλειά, τη καριέρα, την οικογένεια, την μάνα, τον πατέρα, τα παιδιά και τα όνειρα, εμείς θα βαριόμαστε όλο και περισσότερο.
Μας κούρασαν, μας απογοήτευσαν και μας εξαπάτησαν. Όλοι αυτοί που μετά τη μεταπολίτευση ήρθαν σαν σωτήρες και σαν τρανό παράδειγμα δημοκρατίας, απέδειξαν πως χρόνια τώρα έβαζαν τρικλοποδιά στη Δημοκρατία μας.
Έφτιαξαν ένα πολίτευμα με ολιγαρχικά συμφέροντα και θεσμοθέτησαν νόμους που κάλυπταν τη διαφθορά και την απάτη. Δημιούργησαν πόρτες και παράθυρα όχι στο μέλλον, αλλά στη διαφυγή και άπλωσαν το μελάνι τους, σαν θαλάσσιες σουπιές σε όλη την ελληνική λαοθάλασσα που ζητω- κράυγαζε τόσα χρόνια κρεμασμένη κάτω από τα μπαλκόνια τους.
Βαρεθήκαμε να ακούμε ψέματα και υποσχέσεις. Να βλέπουμε τους αρχηγούς να διαγράφουν ή να «προσλαμβάνουν» υπάκουα και ευνουχισμένα σκυλάκια που έχουν μόνιμα τη γλώσσα κρεμασμένη έξω, γεμάτη σάλια.
Βαρεθήκαμε να σας αφήνουμε να ψηφίζεται ΝΑΙ και ΌΧΙ, νόμους, μνημόνια, προϋπολογισμούς, διατάξεις και ύστερα να σας βλέπουμε να εγκαταλείπετε τα έδρανα γιατί κάπου είχατε κλείσει τραπέζι για φαγητό .
Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τη Βουλή μισοάδεια και να ακούμε αυτούς τους ακαταλαβίστικους λόγους σας ή τους εξυπνακισμούς σας, που μας προκαλούν άλλο ένα κούνημα στο κεφάλι.
Βαρεθήκαμε να σας βλέπουμε να μεταπηδάτε από το ένα κόμμα στο άλλο. Κάποιοι θέλετε να γίνεται Πρόεδροι, φτιάχνετε κόμματα, αδίστακτα, ετοιμάζεται προεκλογικούς αγώνες. Συνενώνεστε, βρίζεστε, αγκαλιάζεστε.
Βαρεθήκαμε να ακούμε τις μεγάλες ή μικρές  προτάσεις εκείνων που θέλουν να μας πάνε μπροστά ή των άλλων που θέλουν να μας πάνε πίσω, ή των τάδε που δεν έχουν να μας πάνε πουθενά.
Βαρεθήκαμε όλους εκείνους που εμφανίζονται στα μέσα και προσπαθούν να υπερασπιστούν κόμματα και παρατάξεις. Εκείνους που τρέμουν τα πόδια τους μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Εκείνους που κατουριούνται μπροστά στις διαταγές των ξένων. Εκείνους που αλλάζουν απόψεις και τακτικές σαν τις πολύχρωμες γραβάτες τους.
Βαρεθήκαμε όλους εκείνους που δεν είναι υπεύθυνοι για τίποτα. Εκείνους που άφησαν τη χώρα στα χέρια των ξένων.
Βαρεθήκαμε το Χάος.
Βαρεθήκαμε να αφήνουμε τη ζωή και το μέλλον μας σε άλλα χέρια.
Θέλουμε πίσω τη δημοκρατία μας, γιατί αυτή που μας «φτιάξατε» έχει αδιέξοδα.

 «… πως γίνεται στον ένα παλαβιάρη
              εξήγησέ μου
κουτόχορτο χιλιάδες να βοσκάν.

Πως γίνεται στον κάθε παλαβιάρη
κουτόχορτο χιλιάδες να βοσκάν.»  
 
                              Νικόλας Άσιμος

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
+1 #1 vassilis 20-03-2012 11:52
Ωραία η θύμιση του Άσιμου...
Μπράβο σου...
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS