104 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Κατερίνα Π. Κοφινά

RPOMETHEUS (ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ)

Στη ζώνη του λυκόφωτος

Κατερίνα Κοφινά

“IN SPACE NO ONE CAN HEAR YOU SCREAM”. Η έτσι. “ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΣΟΥ”.


Θα ξεκινήσω με αυτό το tag line  της  πιο διάσημης ταινίας επιστημονικής φαντασίας που γέννησε ο κινηματογράφος. Και εδώ υπάρχει μεγάλη περίπτωση να κατηγορηθώ ως ηλίθια, η ανιστόρητη γιατί πολύ απλά η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας σύμφωνα με την γνώμη των μεγαλύτερων κριτικών κινηματογράφου είναι η “ΟΔΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ” του Κιούμπρικ. Φυσικά θεωρώ ανεκτίμητη την αξίας της , αλλά εμένα δεν μου αρέσει. Θα συνεχίσω λοιπόν με την προσωπική μου άποψη για το Άλιεν του Ρίντλει Σκοτ  1979. Φυσικά και θα σας γράψω για τον “Προμηθέα”. Επιτρέψτε μου όμως να σας πάω στην αρχή. Θα μιλήσουμε για το Άλιεν για να φτάσουμε στον Προμηθέα. it’s  one way ticket.


Εν αρχή είναι ο Νταν , ο Μπάνον. Δημιουργός ειδικών εφέ των ταινιών "Πόλεμος των άστρων, dark stars"  ο οποίος ξεκίνησε να δουλεύει πάνω σε μια παλιά του ιδέα με τίτλο <<memory>>. Κάποια στιγμή ο παραγωγός Γουόλτερ Χιλ παίρνει στα χέρια του το σενάριο αυτό που τώρα πια λέγετε <<starbeast>>. Βασικά ο Γουόλτερ Χιλ ήθελε να το γυρίσει εκείνος, αλλά τελικά το ανέλαβε και ευτυχώς για εμάς ο Ρίντλει Σκοτ και φυσικά η ονομασία του αλλάζει για τρίτη και τελευταία φορά και γίνετε Άλιεν. Κρατήστε στην μνήμη σας 3 πράγματα. Το όνομα του εμπορικού πλοίου ονομάζετε Νοστρόμο, το όνομα του πλανήτη που δεν αναφέρετε στην ταινία είναι ACHERON. Αχέρωνας ονομαζόταν κατά την ελληνική μας μυθολογία το ποτάμι που πήγαινε στον ‘Αδη τις ψυχές των νεκρών. Και το όνομα της τρίτης πλοηγού της ταινίας ήταν το Αν Ρίπλει. Η μοναδική τελικά επιζών του εφταμελές πληρώματος. Η ταινία επιστημονικής φαντασίας Άλιεν επανέφερε στην μεγάλη οθόνη τις ταινίες τρόμου. Ο Σκοτ έφτιαξε ένα διαμάντι. Μια κορυφαία ταινία , γεμίζοντας την με το σκοτάδι, τις σκιές, και τον τρόμο που παραφύλαγε σε κάθε της γωνία. Μόνο που όλα αυτά τα τοποθέτησε στο αχανές διάστημα. Εκεί όπου κανείς δεν μπορεί να σε σώσει. Εκεί που οι κραυγές σου θα ταξιδεύουν για πάντα χωρίς να βρουν αποδέκτη. Εκεί όπου ο τρόμος θα αναδυθεί μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Το Άλιεν μπορεί να αναπαραχθεί μόνο από το αίμα μας. Κάτι που κάνει αυτή την ταινία να μοιάζει περισσότερα από μια απλή ταινία τρόμου. Το εμπορικό πλοίο Νοστρόμο προσεδαφίζεται σε ένα άγνωστο πλανήτη, γιατί από εκεί εκπέμπεται ένα σήμα που μοιάζει με sos. Το εφταμελές πλήρωμα του χωρίς να γνωρίζει ότι ο τρόμος κρύβεται σε μια σπηλιά με χιλιάδες αυγά που περιέχουν ένα επικίνδυνο ξενιστή, για το ανθρώπινο είδος, φέρνει στο πλοίο τους έναν επισκέπτη γεννημένο από τα σπλάχνα της κόλασης. Το Άλιεν βγήκε στις 25 Μαΐου του 1979 στις αίθουσες της Αμερικής. Με μπάτζετ 11 εκατομμύρια δολάρια , απέφερε 78.900.000. Από τότε γυρίστηκαν άλλα 3 Άλιεν. Η πρωταγωνίστρια Σιγκούρνι Γουίβερ είχε δηλώσει πως αν υπήρχε και άλλη συνέχεια εκείνη δεν θα συμμετέχει. Και όλα αυτά το 1997. Από τότε σιωπή. Όλοι εμείς οι φανατικοί του Άλιεν βλέπαμε ξανά και ξανά τις ταινίες και ονειρευόμασταν. Ώσπου τελικά ο Ρίντλει Σκοτ αποφάσισε να γυρίσει ουσιαστικά το πρίκουελ του Άλιεν με τον Προμηθέα. οι προθέσεις του καλές. Το αποτέλεσμα όμως;


Ας πάμε όμως στο στόρι της καινούργιας ταινίας. Μια από τα ίδια αν θυμηθείτε το Άλιεν.
Σε ένα κοντινό μέλλον το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Προμηθέας θα προσγειωθεί σε ένα άγνωστο πλανήτη, για τον οποίο θεωρούν πως κρύβει το μυστικό της καταγωγής του ανθρώπινου γένους. Το πλήρωμα ουσιαστικά αναζητεί τους εξωγήινους που δημιούργησαν τους ανθρώπους, ψάχνοντας φυσικά για απαντήσεις. Η θεωρία για το ποιος έφτιαξε τους ανθρώπους, ο θεός η οι εξωγήινοι είναι στον κόσμο μας από τότε που δημιουργήθηκε. Το εφταμελές πλήρωμα του Προμηθέα (όπως ακριβώς και στο Άλιεν) θα βρεθεί σε ένα αφιλόξενο τόπο. Ο οποίος είναι γεμάτος τρόμο, ανατριχίλες και σκοτάδι. Ο Σκοτ δανείζεται πάλι στοιχεία από την ελληνική μυθολογία. Ο Προμηθέας όπως ξέρουμε τιμωρήθηκε από τους θεούς σκληρά, γιατί ήθελε να τους μοιάσει. Το ίδιο θα πάθουν και οι ήρωες στην ταινία, για τον απλό λόγο ότι θέλουν να εξισωθούν με τους δημιουργούς τους. Στην ταινία τους αποκαλούν <<Μηχανικούς>>. Και καλά ως εδώ. Μόνο που οι απαντήσεις δεν θα δοθούν στις ερωτήσεις της υπαρξιακής μας φύσης. Για το ποιοι είμαστε και γιατί δημιουργηθήκαμε. Δεν υπάρχει εδώ ο στοχασμός του Κιούμπρικ  για την ανθρώπινη ύπαρξη.


33 χρόνια μετά το πρίκουελ (η συνέχεια του Άλιεν) στοχεύει να συμπληρώσει τα κενά στην ιστορία του τέρατος. Ο Σκοτ έχει στα χέρια του όλα τα τεχνολογικά ευρήματα της εποχής μας και ένα τεράστιο μπάτζετ. Η ταινία διαθέτει σασπένς, παράξενα όντα, καταστροφές και απειλητικές μολύνσεις. Ο κλειστοφοβικός κόσμος του Άλιεν εδώ δεν υπάρχει. Ο σκηνοθέτης πηγαινοέρχεται με τα πλάνα του από το σκοτάδι στο φως και αντίστροφα. Μοιάζει αναποφάσιστος για το τι θέλει να κάνει. Η ταινία έχει καλό καστ, απίστευτα εφέ , αλλά και κοινοτυπίες. Η Νούμι Ραπαζ σας το λέω ξεκάθαρα δεν έχει και δεν μπορεί να πιάσει τον σφυγμό της Γουίβερ και εν ολίγοις την Ρίπλει. Προσπαθεί αλλά δεν το έχει. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
Τον Προμηθέα μπορείτε να τον δείτε όλοι εσείς που απλά δεν έχετε δει και αγαπήσει το Άλιεν. Για τους καινούργιους θεατές ο Προμηθέας είναι ένα μέτριο πρίκουελ μιας καλτ ταινίας. Αλλά δεν την ξεπερνά και δεν πάει ένα βήμα παραπέρα. Ο Προμηθέας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον δημιουργό του το Άλιεν. Ο Σκοτ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Η Ραπαζ δεν είναι ούτε κατά διάνοια η Γουίβερ. Όταν προσπαθείς να γίνεις κατά εικόνα και κατά ομοίωση με τον θεό είναι βλασφημία. Σκοτ συγγνώμη φίλε. Αλλά θα δω το Άλιεν ΞΑΝΑ.      

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ . Π. ΚΟΦΙΝΑ

Get Adobe Flash player

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής