100 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBar



Σαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.03.2017
Ορφέας | Main Feed

Βελούδινες μουσικές

Ευγενία Χαρώνη

LOU REED
"Ο ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΑΛΗΤΗΣ, Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΗΣ ΡΟΚ"

Προσωπικότητα ασυμβίβαστη, πανκ, ροκ, τζαζ, μπλουζ

Γράφει η Ευγενία Χαρώνη


Με το δικό του ξεχωριστό στυλ τη βραχνή αφηγηματική φωνή, γρήγορα χαράχτηκε στην μνήμη μας και δεν λέει να φύγει απο 'κει.
Γεννημένος στις 2 Μαρτίου του 1942  στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μας εγκατέλειψε στις 27 του Οκτώβρη 2013 απο κύρωση ήπατος, ενώ ήδη είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση.
Ο Lewis Allan Reed όπως είναι το πραγματικό του όνομα, με εβραϊκή καταγωγή, πάντα έλεγε ότι η θρησκεία του ήταν να παίζει την κιθάρα του και ο Θεός του ήταν το Rock n' Roll!!  Έμαθε να παίζει απο το ραδιόφωνο και συμμετείχε σε σχολικές μπάντες.
Σπούδασε δημοσιογραφία, αρθρογραφία και σκηνοθεσία, αλλά πάντα λάτρευε τη μουσική. Το παίξιμο του στην κιθάρα είχε επηρεαστεί αρκετά απο την jazz.
Το 1964 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, και το 1965 δημιούργησε τους Primitives μαζί με τον Ουαλό φίλο του και βιολιστή John Cale. Στην ουσία επρόκειτο για ένα προπομπό των περίφημων The Velvet Underground. Σύντομα άλλαξαν και έγιναν οι Velvet  τραβώντας την προσοχή του βασιλιά της ποπ- αρτ Andy Warhol. Ο Lou παρόλο που θεωρούσε μέντορα του τον Andy, διαφώνησε όταν ο δεύτερος ήθελε να βάλει στην μπάντα την Γερμανίδα πρώην μοντέλο Nico. Συχνά αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας έπαιζαν πιο δυνατά για να καλύπτουν τη φωνή της. Παρόλα αυτά ο Lou και η Nico είχαν μια σύντομη ερωτική ιστορία, όπως επίσης της έγραψε ο ίδιος κομμάτια.
Οι Velvet Underground ένα απο τα πιο underground συγκροτήματα έμειναν στην ιστορία με το περίφημο εξώφυλλο του Warhol με την πασίγνωστη πλέον μπανάνα, αλλά και με τα τραγούδια "Heroine", "Waiting for my man", "Venus in Furs" ,"Femme Fatale", "All tomorrow's parties".
O David Bowie όταν τους πρωτάκουσε όπως είπε, ένιωσε τον εγκέφαλο του να σπάει.
Το 1970 εγκαταλείπει το συγκρότημα και ξεκινάει σόλο καριέρα. Το πρώτο του άλμπουμ είχε το όνομα του απλά Lou Reed το 1972. Παρόλα αυτά ήταν  το "Transformer" που τράβηξε την προσοχή, την ίδια χρονιά με παραγωγούς τον Mick Ronson και τον David Bowie ο οποίος συμμετείχε και στα φωνητικά και δήλωνε πάντα επηρεασμένος απο τον Lou αλλά και τους Velvet Underground.

  
  
  


Ένα πλέον κλασσικό άλμπουμ με επιτυχίες όπως το "Satellite of love", "Perfect day", αλλά και το υπέροχο και επιτυχημένο "Walk on the wild side"… Σε αυτό το άλμπουμ ο τραγουδιστής εμπνέεται απο θέματα ταμπού ειδικά εκείνη την εποχή, όπως η αντρική πορνεία, οι τραβεστί, αλλά και απο τους διάφορους απροσάρμοστους καλλιτέχνες και  απόκληρους που στοιβάζονταν  στο φημισμένο "Factory" του Andy Warhol. Απο το άλμπουμ αυτό έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο "Vicious", ένα δυναμικό ξέσπασμα του Lou Reed.

Το 1973 το "Berlin", ένας πιο σκοτεινός δίσκος βασισμένος πάλι στα αγαπημένα του θέματα: την πορνεία, την κακοποίηση, τα ναρκωτικά, την κατάθλιψη αλλά και την αυτοκτονία.

Συνέχισε στο ίδιο μουσικό καταθλιπτικό ύφος όλη τη δεκαετία του 1970, αλλά με τη νέα δεκαετία ξεκινά να πειραματίζεται με μουσικούς όπως η Patti Smith. Επίσης παντρεύεται την Βρετανίδα σχεδιάστρια Sylvia Morales, η οποία τον εμπνέει να γράψει τραγούδια όπως το "Think it over" και το "Heavenly arms".

Η δεκαετία του '80 δεν είναι η αγαπημένη του Lou, ο συντηρητισμός που έχει  στοιχειώσει την αγαπημένη του Νέα Υόρκη τον απωθεί. Ειδικά και με το θάνατο του Andy Warhol το 1987 συγκλονίζεται ακόμη πιο πολύ για αυτό και ξανασυνεργάζεται με τον John Cale σε ένα άλμπουμ αφιερωμένο στον μέντορα τους.

Τη δεκαετία του '90 ο καλλιτέχνης ήδη μετράει τον δέκατο έκτο δίσκο του, συγκεκριμένα το 1992 το "Magic and loss"… Το 1996  οι Velvet Underground γράφονται για πάντα στις σελίδες της μουσικής ιστορίας, αφού μπαίνουν στο Rock n' Roll Hall of Fame.

Το 2000 ξεκινά με επιτυχία αφού το άλμπουμ του "Ecstasy"  πάει πολύ καλά. Όπως επίσης και το διπλό "The Raven" το 2003 στο οποίο συμμετέχουν πολλοί τραγουδιστές και ηθοποιοί όπως οι: David Bowie, Laurie Anderson, Christopher Walken, Willem Dafoe κ.ά.

Είναι γνωστό ότι ο Lou Reed έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο David Bowie, ο Roy Orbinson, Nick Cave, οι Metallica, Killers, Jarvis Cocker, κ.ά., σε συνεργασίες αλλά και συναυλίες.
Έτσι κυλά και αυτή η δεκαετία.

Στην προσωπική του ζωή ο Lou Reed ποτέ δεν έκρυψε ότι ήταν bisexual, κάνοντας σχέσεις και με τα δύο φύλα. Δυστυχώς το 1956 είχε υποβληθεί σε ηλεκτροσόκ για να "θεραπευτεί" απο αυτό. Κάτι που τον στιγμάτισε και το περιγράφει στο τραγούδι του 1974 "Kill your sons". Αναφορά σε αυτό το γεγονός γίνεται στην βραβευμένη και αγαπημένη ταινία του 1998 "Velvet Goldmine". Όπως επίσης στην ίδια ταινία ακούγεται και το τραγούδι του "Sattelite of love".

 Σε μια άλλη αγαπημένη ταινία του '90  το "Trainspotting ", ακούγεται το "Perfect day", την ώρα που ο πρωταγωνιστής αφήνεται στη λήθη της ηρωίνης.( Ο ίδιος ο Lou Reed έχει εμφανιστεί σε αρκετές ταινίες).

 Αλλά η μεγάλη αγάπη του έμελε να είναι η σπουδαία μουσικός Laurie Anderson με την οποία ήταν αρχικά φίλος, αλλά από το 1995 μέχρι το θάνατο του ήταν μαζί. Παντρεύτηκαν το 2008 και από τότε ήταν αχώριστοι.

Δυστυχώς οι χρόνιες καταχρήσεις του Lou, η εμμονή του με το ποτό και τα ναρκωτικά τον έφεραν σε σημείο να αποκτήσει μεγάλο πρόβλημα με το συκώτι του. Παρόλο που έκανε μεταμόσχευση και γέμισε ελπίδες, στις 27 Οκτωβρίου του 2013 ο σπουδαίος καλλιτέχνης πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών στο σπίτι του δίπλα στη γυναίκα του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια σε σημείωμα της:
"O Lou πέθανε κοιτώντας τα δέντρα… Ο Lou ήταν ένας πρίγκιπας κι ένας αγωνιστής και ξέρω ότι τα τραγούδια του, για τον πόνο και την ομορφιά του κόσμου, θα γεμίζουν πολλούς ανθρώπους με την εκπληκτική χαρά που ένιωθε για τη ζωή. Αιώνια ζωή για την ομορφιά που έρχεται και μας διαποτίζει όλους. – Laurie Anderson, η αγαπημένη του σύζυγος και αιώνια φίλη…

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός άφησε την περιουσία του στην γυναίκα του, όπως επίσης και τα έργα τέχνης που είχε φτιάξει την εποχή του Factory, αλλά και τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του. Άφησε επίσης 500.000 δολάρια την αδελφή του και τη μητέρα του.

Ο θρύλος που λάτρεψε τη μουσική όσο τίποτε άλλο, κάποτε είπε:
 "Η μουσική είναι τα πάντα, αξίζει να πεθάνουμε για αυτή".

Σπάνια εκκεντρική προσωπικότητα ο μεγάλος μουσικός ενέπνευσε απο σχεδιαστές μόδας με το μοναδικό του στυλ, μέχρι και κάποιους ερευνητές που ονόμασαν ένα είδος αράχνης Loureedia προς τιμήν του.

Αντίο Lou...

 

 Δισκογραφία
Lou Reed (1972)
Transformer (1972)
Berlin (1973)
Sally Can't Dance (1974)
Rock 'n' Roll Animal (1974)
Metal Machine Music (1975)
Coney Island Baby (1975)
Rock and Roll Heart (1976)
Street Hassle (1978)
Live: Take No Prisoners (1978)
The Bells (1979)
Growing Up in Public (1980)
The Blue Mask (1982)
Legendary Hearts (1983)
New Sensations (1984)
Mistrial (1986)
New York (1989)
Songs for Drella (with John Cale) (1990)
Magic and Loss (1992)
Set the Twilight Reeling (1996)
Ecstasy (2000)
The Raven (2003)

Hudson River Wind Meditations (2007)
The Stone: Issue Three (with John Zorn and Laurie Anderson) (2008)
The Creation of the Universe (with the Metal Machine Trio) (2008)
Lulu (with Metallica) (2011)

 Με τους Velvet Underground

The Velvet Underground & Nico (1967)
White Light/White Heat (1968)
The Velvet Underground (1969)
Loaded (1970)

Φιλμογραφία
 One Trick Pony (1980) Steve Kunelian
Get Crazy (1983)  Auden
Rock & Rule (1983)  Mok's singing voice
Permanent Record (1988) himself
Faraway, So Close! (1993)  himself
Blue in the Face (1995) "Man with Strange Glasses"
Closure (1997)  himself
Lulu on the Bridge (1998)  "Not Lou Reed"
Prozac Nation (2001)  himself
Berlin: Live At St. Ann's Warehouse (2008)
Palermo Shooting (2008)  himself

 

 





Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/3/1917 Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS