124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBar



Σαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
29.06.2017
Ορφέας | Main Feed

Βελούδινες μουσικές

Ευγενία Χαρώνη

LEONARD COHEN

Ο ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ  ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Γράφει η : Ευγενία Χαρώνη



Ο Leonard Norman Cohen(Λέοναρντ Νόρμαν Κοέν) γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 21 Σεπτεμβρίου του 1934.
Πολύπλευρο ταλέντο, εκτός από μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης είναι ποιητής και συγγραφέας.
Πάμε, λοιπόν, να ξετυλίξουμε το κουβάρι της πολύπλευρης και πολυτάλαντης προσωπικότητας του.
Οι γονείς του ήταν ευκατάστατοι, ο πατέρας του ήταν έμπορος υφασμάτων και η μητέρα του, κόρη του συγγραφέα Rabbi Solomon Klonitsky-Kline.
Ο θάνατος του πατέρα του, στα τρυφερά εννιά του χρόνια, τον συγκλονίζει.
Στο δημοτικό σχολείο αρχίζει να τον συνεπαίρνει η μουσική και η ποίηση του Federico Garcia Lorca. Έφηβος πια, γίνεται μέλος του γκρουπ Buckskin Boys που έπαιζαν φόλκ και κάντρυ  μουσική.
Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, κερδίζει σε διαγωνισμό ποίησης. Στην συγγραφή και την ποίηση οι μεγάλες του επιρροές ήταν οι William Butler Yeats, Henry Miller, Irving Layton, Federico Garcia Lorca.
Το πρώτο του βιβλίο ποίησης εκδίδεται το 1956 και το αφιερώνει στον πατέρα του.
Το 1963 μετακομίζει στην δική μας Ύδρα και συνεχίζει να γράφει και εκδίδει την νουβέλα The favorite game το 1963, την συλλογή από ποιήματα Flowers for Hitler, και άλλη μια νουβέλα το 1966 το Beautiful Losers (το οποίο αργότερα έγινε μεγάλη επιτυχία).
Απογοητευμένος από την συγγραφική του οικονομική αποτυχία, το 1967 μετακομίζει στην Αμερική για να κυνηγήσει το όνειρό του ως μουσικός. Γνωρίζοντας τον Andy Warhol και τον περίγυρο του, μαγεύεται από τις ερμηνείες της μούσας του Warhol, της περίφημης Nico. Επηρέασε πολύ το μουσικό του στυλ σίγουρα, κάτι που δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό.
Το τραγούδι του Suzanne έγινε χιτ, ερμηνευμένο από την γνωστή τραγουδίστρια της φόλκ Judy Collins. Έτσι λοιπόν ήρθε η ώρα να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο με την Columbia Records.
Το πρώτο του άλμπουμ το 1967 είχε τον τίτλο Songs of Leonard Cohen, κάνει σχετική επιτυχία και παραμένει στα τσάρτς της Αμερικής και της Αγγλίας για ένα χρόνο.
Ξεκινάει ένας μουσικός οίστρος, που θα του αποφέρει μεγάλες επιτυχίες, με τις σπαρακτικές του ερμηνείες και την βαριά χαρακτηριστική του φωνή. Ποιός άραγε δεν έχει ακούσει και λατρέψει το Dance me to the end of love(που δυστυχώς αναφέρεται στα μαύρα χρόνια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, όπου οι γερμανοί έκαιγαν αιχμάλωτους στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, χρησιμοποιώντας άλλους αιχμάλωτους να παίζουν μουσική ενώ τους έκαιγαν!), και τα First we take Manhattan, I' m your man, Hallelujah, Tower of song, Suzanne κλπ. Οι στίχοι του πολιτικοί, ερωτικοί, θρησκευτικοί, καταθλιπτικοί. Με το τελευταίο ήταν κάτι που ο Leonard πάλευε με όλη του τη ζωή, ακόμα και στις μέρες μας.
Αυτό που σίγουρα παραμένει σήμερα, εκτός από υπέροχος μουσικός, είναι και έντονα πολιτικοποιημένος. Το 1992 ο δίσκος του The future έχει το πιο έντονο πολιτικό στοιχείο απο όλους του τους δίσκους.
Δυο χρόνια αργότερα αποφασίζει να γίνει Βουδιστής και χειροτονήθηκε μοναχός. Αλλά το 1999 το εγκαταλείπει ξανά για την μουσική.
Το 2005 διαρρέει ότι η μάνατζερ του προσπάθησε να κλέψει τα χρήματα του Leonard. Κατάφερε και του πήρε μεγάλο αριθμό χρημάτων.
Η ερωτική ζωή του καλλιτέχνη απαρτίζεται απο μακροχρόνιες θυελλώδεις σχέσεις. Στην Ύδρα, όπου πέρναγε την πιο όμορφη περίοδο της ζωής του, έμενε με την Marianne C. Stang, Jenen Ihlen, μια σχέση που κράτησε τη δεκαετία του 1960 και το περίφημο τραγούδι του Marianne ήταν γραμμένο για αυτήν.
Το 1970 ξεκινά μια σημαντική σχέση με την Suzanne Elrod. Μαζί αποκτούν δυο παιδιά τον Adam το 1972, και την Lorca (απο τον αγαπημένο του Federico Garcia Lorca) το1974. O Adam ακολούθησε τα μουσικά βήματα του πατέρα του, ενώ η κόρη του ακολούθησε τον πατέρα της ως φωτογράφος στις περιοδείες του.
Δεν παντρεύτηκε την Suzanne δηλώνοντας ότι φοβόταν τον γάμο.
Την δεκαετία του '80 γνωρίζει την φωτογράφο Dominique Issermann και το 1990 συνδέεται ερωτικά με την γνωστή ηθοποιό Rebeca De Mornay. Η ηθοποιός το 1992 κάνει την παραγωγή στο άλμπουμ του, που ο ίδιος με τη σειρά του αφιερώνει σε αυτήν, The future. Γνωστή επίσης και η σχέση του με την Anjani Thomas, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και πιανίστρια αλλά και συνεργάτιδα του.

 

 
  
 


Αρκετοί μουσικοί έχουν κάνει αναφορές στα τραγούδια τους σε αυτόν όπως οι Black στο τραγούδι τους Now I Am Here, οι Mercury Rev στο A Drop in Time, οι Elo στο Illusions in G Major, οι Skyhooks στο Ego Is Not A Dirty Word. Τέλος, ο Curt Cobain των Nirvana τον αναφέρει στο περίφημο τραγούδι τους Pennyroyal Tea.
Ο Leonard αναφέρθηκε στην αυτοκτονία του νεαρού μουσικού, λέγοντας "Μακάρι να του είχα μιλήσει και να είχα κάνει κάτι για αυτόν".
Η αγάπη του για την Ελλάδα μεγάλη. Στο τραγούδι του Alexandra Leaving εμπνέεται απο το ποίημα του ποιητή μας Κ. Καβάφη "Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον".
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για την συγγραφή του και τη μουσική του. Το 2010 τιμήθηκε με Γκράμι για την συνολική προσφορά του στη μουσική.
Το 2006 γυρίστηκε ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ, το Leonard Cohen : I’ m Your Man, στο οποίο ερμηνεύουν τραγούδια μουσικοί και φίλοι του όπως ο Bono, ο Jarvis Cocker των Pulp, ο Nick Cave, και ο Rufus Wainwright (ανοιχτά δηλωμένος γκέι μουσικός, ο οποίος έγινε ο βιολογικός πατέρας του παιδιού της Lorca, της κόρης του Leonard Cohen).
Ενεργός ακόμη και σήμερα περιοδεύει και τραγουδάει, ενώ τα τραγούδια του ακούγεται ότι είναι τα πιο διασκευασμένα μετά των Beatles!
Μια ιδιόρρυθμη φωνή που ακούγεται τόσο σοφή στα αυτιά σου, ένας  ειλικρινής και μελαγχολικά υπέροχος καλλιτέχνης. Ένας απο τους τελευταίους αυθεντικούς τροβαδούρους.
Ο Leonard σε κάνει να ταξιδεύεις στα μοναχικά καφέ της φαντασίας σου, ακούγοντας τις μελαγχολικές μελωδίες του και βλέποντας το κύμα της θάλασσας μέσα απο το θολό τζάμι των ονείρων σου.

Δισκογραφία
Songs of Leonard Cohen (1967)
Songs from a Room (1969)
Songs of Love and Hate (1971)
Live Songs (1973)
New Skin for the Old Ceremony (1974)
Death of a Ladies' Man (1977)
Recent Songs (1979)
Various Positions (1984)
I' m Your Man (1988)
The Future (1992)
Cohen Live: Leonard Cohen in Concert (1994)
Field Commander Cohen: Tour of 1979 (2001)
Ten New Songs (2001)
Dear Heather (2004)
Old Ideas (2012)
The Best of Leonard Cohen (1975) (επίσης γνωστό ως Greatest Hits)
More Best of Leonard Cohen (1997)
The Essential Leonard Cohen (2002), διπλό CD


Βιβλιογραφία
Let Us Compare Mythologies (ποίηση) 1956
The Spice-Box of Earth (ποίηση) 1961
The Favourite Game (μυθιστόρημα) 1963
Flowers for Hitler (ποίηση) 1964
Beautiful Losers (μυθιστόρημα) 1966
Parasites of Heaven (ποίηση) 1966
Selected Poems 1956–1968 (ποίηση) 1968
The Energy of Slaves (ποίηση) 1972
Death of a Lady's Man (ποιήματα και πεζά) 1978
Book of Mercy (πεζά ποιήματα/ψαλμοί) 1984
Stranger Music (επιλογή ποιημάτων και τραγουδιών) 1993


Το βιβλίο "Το Αγαπημένο Παιχνίδι" κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μελάνι.

Το βιβλίο "Η Μουσική Του Ξένου" κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις IANOS.

*Το βιβλίο "Το Βιβλίο Του Πόθου" κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις IANOS.


 
"Αφιερωμένο εξαιρετικά στον δημοσιογραφικό μέντορα μου και φίλο Τάσο Καραντή".


Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν σαν στήλες δύο - δύο μες στα γραφεία.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

30/6/1957 Γεννήθηκε η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS