101 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Βελούδινες μουσικές

Ευγενία Χαρώνη

Μαγειρική.. Μια λέξη μαγική.. Αλλά....
Καλά κύριε chef... μην φωνάζεις έτσι... Ποιός είσαι; Ο Gordon Ramsey;


Όταν ήμουν μικρή έβλεπα τη μητέρα μου, τις γιαγιάδες μου, αλλά και τον μπαμπά μου να μαγειρεύουν και εγώ τους χάζευα. Μου άρεσε να ανακατεύω την πικάντικη σάλτσα της γιαγιάς μου και χανόμουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα της. Να μυρίζω τα υπέροχα γεμιστά της μαμάς και να γεύομαι την περίφημη αντρική μακαρονάδα του μπαμπά μου, έτσι όπως μόνο οι άντρες ξέρουν να την φτιάχνουν.
Μεγαλώνοντας ξεκίνησα τα πρώτα μου πειράματα, με πρώτα μου «θύματα» την οικογένειά μου και αργότερα τους φίλους μου. Πειραματιζόμουν με τα παραδοσιακά φαγητά και πραγματικά κατάλαβα ότι είχα την μαγειρική μέσα μου. Έλεγα ότι κάποια στιγμή της ζωής μου θα το κάνω και επάγγελμα. Βέβαια σε μια άλλη χώρα όλα θα ήταν πιο αξιοκρατικά, γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα… πως  ό,τι δηλώσεις είσαι.
Είναι απίστευτο ότι δεκάδες τραγούδια έχουν γραφτεί για την μαγειρική, το φαγητό, τις αγαπημένες γεύσεις… Άλλωστε, πάντα μου άρεσε να ακούω μουσική μαγειρεύοντας. Η μια τέχνη συμπληρώνει την άλλη αν το καλοσκεφτούμε.
Αλλά πίσω στις εμπειρίες μου από την μαγειρική όσον αφορά τα επαγγελματικά, θεωρώ ότι πλέον είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά επαγγέλματα, όπου συνήθως τα άτομα του ισχυρού φύλου προσπαθούν να ανέβουν απότομα τα σκαλιά της επιτυχίας. Όχι.... η μαγειρική δεν είναι για μένα κάτι το μαζικό και εμπορεύσιμο. Είναι η τέχνη του να σκλαβώνεις τον ουρανίσκο του άλλου με την αξία σου.
Συνεχίζοντας με τη μουσική, τραγούδια έχουν γραφτεί για το πόσο κάποιοι αγαπούν το σπαγγέτι, για την σούπα ημέρας, την πίτσα, τα γλυκά και τα παγωτά… Όλοι αγαπούν το καλό φαγητό και τα νόστιμα γλυκά. Όλοι έχουν το αγαπημένο τους στέκι είτε αυτό είναι εστιατόριο είτε fast food.
Πάμε τώρα στους chef, αλλά και στους φιλόδοξους μελλοντικούς chef. Υπάρχουν πολλά είδη… Ο εναλλακτικός που τα έχει βρει με τον εαυτό του, ο εγωιστής που θέλει να επιβληθεί, ο αυστηρός, αλλά αντικειμενικός κ.λ.π.
Οι μελλοντικοί chef χωρίζονται στους όχι και τόσο διακριτικούς χαρακτήρες που συνήθως βασίζονται στο να πατήσουν επί πτωμάτων για να ανέβουν, αλλά και ευτυχώς στους εργατικούς και τίμιους μάγειρες. Θα μου πείτε και που δεν γίνονται αυτά; Όμως, όχι, δεν το δέχομαι προσωπικά για αυτήν την τέχνη που πρέπει να υπερισχύει το μεράκι, αντί των πολλών χρημάτων και της υπέρμετρης φιλοδοξίας.
Η μουσική, λοιπό,ν όταν μαγειρεύεις σου δίνει έμπνευση και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές νοσταλγικές, καθώς οι μυρωδιές αιχμαλωτίζουν τον χώρο σου. Σκεφτείτε κάποιες ταινίες που ο ήρωας φτιάχνει σπαγγέτι ακούγοντας όπερα…
Πηγαίνοντας στο κεφάλαιο γυναίκα, καλό θα ήταν να υπήρχε μια αλληλεγγύη μεταξύ μας, σε αυτό το πλέον ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Μια γυναίκα συνήθως έχει να αντιμετωπίσει και τα δύο φύλα… αλλά δεν βαριέσαι.. Αυτό είναι και το γοητευτικό, ότι πρέπει να κατακτήσεις αυτό που αγαπάς μέσα απο περιπέτειες.
Θα ήθελα για το τέλος να πω ότι πρέπει το φαγητό να επιστρέψει πιο παραδοσιακό και λιγότερο γκουρμέ..
Ας απολαύσουμε κάποια εξώφυλλα δίσκων με τραγούδια αφιερωμένα στην μαγειρική.
Και καλά μουσικομαγειρέματα!

  
  
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS