71 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Ευγενία Χαρώνη

Χίπις - Το καλοκαίρι της αγάπης

Βελούδινες μουσικές

Ευγενία Χαρώνη

Όταν η αγάπη για την ζωή, την ειρήνη και όλα τα πλάσματα της γης ενώθηκε με την μουσική και την ελευθερία της ανθρώπινης φύσης, γεννήθηκε το κίνημα των χίπις.
Ένα κίνημα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του '60 από την Αμερική, και ακόμη και σήμερα παραμένει επίκαιρο μέσα από τη μουσική, τις ταινίες, αλλά και τη μόδα που αποτελείται από μποέμ στοιχεία.
Προερχόμενη από την  αγγλική λέξη hipster, δηλαδή αυτός που αγνοεί την κουλτούρα που ήδη υπάρχει και υιοθετεί πιο ελεύθερες απόψεις, αλλά και από τον συνδυασμό δύο αγγλικών επίσης λέξεων hip και hep που περιγράφει κάποιον που είναι ενημερωμένος και καλά πληροφορημένος.
Το 1967 ξεκίνησε το καλοκαίρι της αγάπης και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι νέοι έφτιαχναν μικρές κοινωνίες που αποτελούνταν απο νομάδες που ταξίδευαν και ζούσαν σε φορτηγάκια, ακούγοντας ψυχεδελική μουσική, έκαναν σεξουαλική επανάσταση, ζούσαν αρμονικά με τη φύση και τα ζώα, διαφωνούσαν με κάθε μορφή πολέμου και το σήμα κατατεθέν τους ήταν «ειρήνη και αγάπη».
Μέσα σε όλες αυτές τις υπέροχες εκφράσεις ελευθερίας που είχαν δημιουργήσει, το μελανό σημείο ήταν τα ναρκωτικά που δοκίμαζαν για να εξερευνήσουν καινούρια πράγματα και εμπειρίες στη ζωή τους. Αυτό ουσιαστικά κατάστρεψε το εναλλακτικό κίνημα και πολλοί "χάθηκαν", η πέθαναν από αυτά. Πολλές έρευνες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι η CIA προσπαθώντας να διαλύσει το «επικίνδυνο» για τη νεολαία κίνημα, χρησιμοποιώντας  δικούς τους πράκτορες ως χίπις, προωθώντας όλο και πιο πολύ  παραισθησιογόνα ναρκωτικά όπως LSD και μανιτάρια.
Στην Ευρώπη το κίνημα εξαπλώθηκε ραγδαία με την Αγγλία να διοργανώνει συναυλίες στο περίφημο μυστικιστικό Stonehenge.
Όλοι επηρεάστηκαν από το κίνημα, με τους Beatles να ταξιδεύουν στην Ινδία και να μένουν με τον διάσημο γκουρού Μαχαρίσι δοκιμάζοντας μαριχουάνα, τους Rolling Stones να ταξιδεύουν επίσης δοκιμάζοντας ασύστολα σεξουαλικές εμπειρίες και τόνους ναρκωτικών.
Πίσω στην Αμερική, τον Αύγουστο του ΄69 διοργανώθηκε το διασημότερο μουσικό φεστιβάλ στον κόσμο το περίφημο Woodstock διάρκειας 4 ημερών σε μία φάρμα. Στην συναυλία υπολόγιζαν σε έναν αριθμό περίπου 60.000 θεατών, αλλά τελικά περίπου 500.000 άτομα το απόλαυσαν, αφήνοντας πολλούς θεατές απέξω λόγω μεγάλης προσέλευσης ανθρώπων. Με μόνο ένα θάνατο από υπερβολική δόση ναρκωτικών και δύο γεννήσεις παιδιών, το φεστιβάλ κατόρθωσε να μείνει στο μυαλό όλων ως ένα ειρηνικό μουσικό υπερθέαμα με αγάπη και ειρήνη, κοντά στη φύση μαζί με άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους που όμως μοιράστηκαν αυτή την αξέχαστη εμπειρία.
Με ισχυρά μουσικά ονόματα όπως η Janis Joplin με μια εκπληκτική εμφάνιση, ο Jimi Hendrix, ο Richie Havens, όπως επίσης ο Carlos Santana και οι Who, Jefferson Airplane, Grateful Dead, Country Joe and the Fish, κ.α, η συναυλία αυτή χαράχτηκε στην μνήμη όλων αφήνοντας μια τεράστια μουσική κληρονομιά που ακόμη και σήμερα σχολιάζεται έντονα από μουσικούς και κριτικούς.
Βέβαια ονόματα όπως ο Bob Dylan, οι Rolling Stones, Beatles αλλά και οι Doors (με τον Jim Morrison να απεχθάνεται ουσιαστικά το κίνημα), έλαμψαν δια της απουσίας τους απο το φεστιβάλ ο καθένας για τους δικούς του προσωπικούς του λόγους.
Με την λήξη του φεστιβάλ δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα στην ιστορία της Αμερικής.
Τα παιδιά των λουλουδιών με τα πολύχρωμα ρούχα, τα στρογγυλά χρωματιστά γυαλιά, τα παντελόνια καμπάνα, τα ινδικά καφτάνια, τις κορδέλες στο μέτωπο και το σήμα της ειρήνης  ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους, σιγά-σιγά μεγάλωσαν άλλαξαν και συμβιβάστηκαν με το κατεστημένο. Κάποιοι από αυτούς όμως συνέχισαν να ζουν νομαδική ζωή και να είναι ασυμβίβαστοι μέχρι και σήμερα. Πάρα πολλοί όμως από αυτούς πέθαναν από τις ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ, ανάμεσά τους και πολλοί καλλιτέχνες σαν την Janis Joplin και τον Jimi Hendrix. Χαρακτηριστική ατάκα από τον Pete Townsent των Who, καυστική αλλά τόσο αληθινή, μας προσγειώνει στην πραγματικότητα της εποχής των παιδιών των λουλουδιών:
Όλοι αυτοί οι χίπις χόρευαν πιστεύοντας ότι, ο κόσμος πρόκειται να αλλάξει, κάποια ημέρα. Ως κυνικός Άγγλος που ήμουν, περιφερόμουν ανάμεσά τους, θέλοντας να φτύσω τους περισσότερους από αυτούς, κάνοντάς τους να συνειδητοποιήσουν ότι, τίποτε δεν άλλαξε και τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό που πίστευαν ότι, ήταν μια εναλλακτική κοινωνία στην ουσία ήταν ένα χωράφι με τρία μέτρα λάσπη, στολισμένο με LSD. Αν αυτός ήταν ο κόσμος που ήθελαν να ζήσουν, τότε γ.... τους"
Ευτυχώς όμως πάντα υπάρχει κάτι όμορφο μέσα από την υπερβολή. Στο μυαλό μας έχουμε τους χίπις σαν μια εικόνα πολύχρωμη και ανέμελη, άνθρωποι που έφτασαν στα άκρα και ρούφηξαν το μεδούλι της ζωής, ερωτεύθηκαν, χόρεψαν, γνώρισαν διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και του μυαλού τους. Ξέφυγαν έστω και λίγο από το κατεστημένο, ενώ άλλοι απλά δεν τολμούν ούτε αυτό το λίγο. Όπως οι ήρωες της απόλυτης ταινίας των παιδιών των λουλουδιών, του Easy Rider που τόλμησαν ένα ταξίδι της ζωής και του μυαλού λίγο πριν καταστραφούν από το ίδιο τους το είδος... δηλαδή το ανθρώπινο.

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS