87 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Βελούδινες μουσικές

Ευγενία Χαρώνη

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ

'Οταν η κοινωνία αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ο κόσμος ακολουθεί τον νόμο της ζούγκλας και ο καθένας φωλιάζει στην ομάδα που πιστεύει πως θα είναι πιο ασφαλής. Κάποιοι πιο δειλοί και ανασφαλείς καταδιώκονται από συναισθήματα κατάθλιψης και οργής, και έτσι με τη σειρά τους οι αντιπαραθέσεις και η βία αφήνουν τα σημάδια τους στον καθημερινό τρόπο ζωής τους.
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην χώρα μας,ανέδειξαν σε υψηλή θέση, φιλοναζιστικό κόμμα...
Σημάδια των καιρών λοιπόν,αλλά στη συνέχεια θα δούμε πως η μουσική ενώνει τα πλήθη..
Πίσω λοιπόν στα τέλη του 1970, άνθισε ένα νέο κίνημα σε  Αγγλία και Αμερική.Το πάνκ (punk) ένα μουσικό είδος που ακούγεται και σήμερα, με κορυφαίους τους Clash και Sex Pistols απο την Αγγλία και τους Ramones, New York Dolls, Patti Smith απο Αμερική.
Οι μουσικοί είχαν συνήθως δύσκολα παιδικά βιώματα που τα αποτύπωναν στα τραγούδια τους μαζί με οργισμένους στίχους για την κοινωνία, για τους ψεύτικους πολιτικούς και τις θολές τους υποσχέσεις, κ.α.
Αρκετές μπάντες έβαζαν στοιχεία ska και reggae και είχαν μαύρους μουσικούς όπως οι Specials,αλλά και οι οι Madness με έντονο το μπλάκ-χιούμορ.
Μαζί όμως με αυτά τα συγκροτήματα που απλώς περιέγραφαν την πραγματικότητα γλυκόπικρα, αναπτύχθηκαν και τα φιλοναζιστικά κινήματα με μουσικούς που λάτρευαν την σβάστικα, και λάτρευαν να μισούν: άτομα διαφορετικής θρησκείας και χρώματος, ομοφυλόφιλους, γυναίκες, κομμουνιστές και γενικά οτιδήποτε δεν ήταν "λευκό". Οι Skrewdriver ήταν απο τους πρωτεργάτες του neo-nazi punk.

 

 
 

 


 

 

 'Ηταν άτομα συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και το κοινό τους αποτελούνταν από άτομα που ο θυμός τους για την χαοτική κατάσταση και ανεργία,ξέσπαγε σε ρατσιστική μανία.
Η σκληρή ρουτίνα της καθημερινότητας με έντονη την οικονομική ανέχεια δημιούργησαν διάφορα γκέτο λευκής υπεροχής.Διοργανώθηκαν κάποια ρατσιστικά φεστιβάλ με μπάντες όπως; Dentists,The Ventz,White boss,κ.α. Ευτυχώς τα κινήματα αυτά με τον καιρό καταλάγιασαν,και στον αντιποδά τους ευτυχώς δημιουργήθηκαν κινήματα όπως το Anti-nazi league(Rock against Racism), που διοργάνωναν συναυλίες και φεστιβάλ με συγκροτήματα όπως Clash, Buzzcocks, Generation X, Ruts, κ.α.
Συγκροτήματα απο την Αμερική όπως οι Dead Kennedys έδωσαν έντονο το αντιρατσιστικό τους στίγμα.
Για εμένα οι Clash που ηγήθηκαν της συγκεκριμένης συναυλίας ήταν απο τα πιο παθιασμένα και αληθινά συγκροτήματα,με καυστικούς πολιτικοκοινωνικούς στίχους. Αλλά θα επανέλθω σε αυτούς με ένα άλλο αφιέρωμα,αφού θεωρούνται η 30η καλύτερη μπάντα στις 100 όλων των εποχών, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone. Θα κλείσω λοιπόν με μια ατάκα του Joe Strummer τραγουδιστή των Clash,που σίγουρα αντιπροσωπεύει όλους εμάς που ελπίζουμε πάντα για ένα καλύτερο κόσμο..
"Πιστέυω οτι ο κόσμος ξέρει οτι είμαστε ενάντια στον φασισμό,τη βία και τον ρατσισμό.Είμαστε ενάντια στην άγνοια"....

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν ψήλωσαν τα σπίτια, χώρισαν κι οι άνθρωποι. Ξεχάσαμε τις ζωές μας. Φλυαρούσαμε μόνο για τις ζωές των άλλων. Πότε σε ρώτησαν «πως νιώθεις;». Μόνο ο γιατρός μου έκανε αυτήν την ερώτηση.
Χάρις Αλεξίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS