94 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Ανδρέας Λάμπρου

Σικέ

Άποψη

Ανδρέας Λάμπρου

Ψεύτικα χαμόγελα, ψεύτικες συγκινήσεις, ψεύτικα ευχαριστώ, ψεύτικα σ’ αγαπώ, ψεύτικες αλήθειες, ψεύτικα ψέματα! Ζούμε στην εποχή του στημένου και του απόλυτου ψέματος. Ό,τι δηλώσεις είσαι. Έχεις δεν έχεις ταλέντο, αυτό που μετράει σήμερα είναι να κερδίσεις τις εντυπώσεις και να πουλήσεις μούρη.
Αν το καταφέρεις αυτό και βρεις τρόπο να γνωρίσουν τη μούρη σου και να γίνεις μαϊντανός σε όλα τα περιοδικά και τα μεσημεριανά, τότε μπίνγκο! Είσαι ο καλύτερος του χωριού, είσαι πετυχημένος, είσαι επαγγελματίας, είσαι σταρ, έστω και για 2 λεπτά! Είσαι κάτι και ας μην είσαι τίποτα. Έχουμε γεμίσει με «τίποτα» που παράγουν  «φούσκες», γιατί αυτό βολεύει τους «μεγάλους» για να μας κρατούν στο χέρι!
Να είμαστε τυφλοί, κουφοί, μουγγοί, όλοι στρατιωτάκια και πιόνια στα χέρια τους, για να μας ορίζουν τις μοίρες μας και την ίδια μας τη ζωή. Ανθρώπους χωρίς κανένα επίπεδο και μόρφωση, άβουλους και άμοιρους, να ζητιανεύουμε τα αυτονόητα και να πληρώνουμε μέχρι και το οξυγόνο που αναπνέουμε, λέγοντας και από πάνω και ευχαριστώ. Μας θέλουν χαζούς για να μας  έχουν του χεριού τους. και όσοι έχουν παιδεία και αξία, με κατάθλιψη απομονωμένοι και κλεισμένοι στο καβούκι τους, να μην μπαίνουν καν στον κόπο μιας χαμένης από πριν μάχης.
Πίστευε και μη ερεύνα, γιατί όσο πιο πολλά ξέρεις, τόσο πιο επικίνδυνος γίνεσαι και τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες για να ξυπνήσει μέσα σου το θηρίο.
Τώρα λοιπόν πάρε τα χάπια σου και πες ότι ζεις, ότι αναπνέεις, ότι γελάς, ότι κλαις, ότι υπάρχεις και δες τα όλα αλλιώς και άσε τους γνωστούς «τίποτα» να μπαίνουν πάλι μπροστά σου και να σου «κλείνουν» τη θέα!
Όπως παντού έτσι και στη δισκογραφία, λόγω της οικονομικής κρίσης τα πάντα έχουν πέσει! Παλιά τα βινύλια πουλούσαν 150.000 - 200.000 αντίτυπα και με αυτά τα νούμερα θεωρούσαν ότι μια παραγωγή έχει πάει καλά και έχει κάνει επιτυχία, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή που αν κάποιος πουλήσει 2.000 αντίτυπα, θα πρέπει να πετάξει τη σκούφια του. Και επειδή σήμερα το να γίνει ένα cd χρυσό και πολύ περισσότερο πλατινένιο, θεωρείται «επιστημονική φαντασία» για να κάνουν οι εταιρίες απονομές –μαϊμού και να χαρεί το γνωστό παρεάκι, κλείνουν κάποια συμφωνία με μία εφημερίδα ή ένα περιοδικό και βγαίνουν από εκεί…
Η πλάκα και το αστείο του πράγματος είναι ότι, κάνουν απονομές χωρίς το cd να έχει βγάλει απολύτως καμία επιτυχία, πράγμα που αντίστοιχα στο παρελθόν για να γίνει απονομή χρυσού ή πλατινένιου δίσκου σε μια δουλειά, θα έπρεπε η συγκεκριμένη δουλειά να έχει ήδη στο εμπόριο 4 μεγάλες επιτυχίες, που να τις ξέρει ο κόσμος απέξω και ανακατωτά. Σήμερα όμως με τα ανέμπνευστα τραγουδάκια που επιλέγουν και βάζουν στις δισκογραφικές δουλειές, είναι απολύτως λογικό-παράλογο όλο αυτό το πανηγυράκι να γίνεται περισσότερο για διαφημιστικούς λόγους, μήπως και αυτό ξεγελάσει τον κόσμο και πάει μετά να  πάρει το cd. Τσάμπα κόπος, όμως, γιατί ο κόσμος τώρα πια δεν τρώει κουτόχορτο, βασικά δεν τρώει τίποτα, εφόσον δεν υπάρχουν λεφτά για τίποτα! Ακόμα και ο πιο χαζός άνθρωπος πάνω στον πλανήτη γη, ξέρει πολύ καλά πως κινείται το γρανάζι. Επίσης έχει μαζέψει τόσα σουβέρ σπίτι του, που βλέποντας ότι ένα έντυπο του δίνει ακόμα ένα δωρεάν, το πιθανότερο είναι να αποφύγει να πάρει το συγκεκριμένο έντυπο κυρίως για λόγους χώρου ή να το πάρει χωρίς την προσφορά όσο δελεαστική και αν είναι, γιατί στην σημερινή εποχή ότι είναι δελεαστικό, είναι άλλο τόσο και προκλητικό και απωθητικό! Το πολύ το κύριε ελέησον το βαριετέ κι ο παπάς και όσο πιο πολύ διαφημίζον κάτι, τόσο πιο πολύ νευριάζουνε τον κόσμο και τον κάνουνε να το μισεί…  σε όλα χρειάζεται μία ισορροπία για να λειτουργήσουν σωστά τα πράγματα και δίστιχος το μέτρο έχει χαθεί από καιρό…
Αλλά ξέρετε, όλοι αυτοί θέλουν και το συνεχίζουν αυτό το παιχνιδάκι για να αισθάνονται ότι υπάρχουν και ότι  κάτι κάνουν, ασχέτως αν όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι τους θεωρούν ήδη πεθαμένους και μάλιστα τους έχουν κάνει και «το χρόνο», για να μην πω ότι τους αγνοούν εντελώς σα να μην υπάρχουν, πράγμα πολύ χειρότερο. Και όπως έχω πει επανειλημμένες φορές, αλλά ακόμα δεν έχει εισακουστεί ο λόγος μου, η βλακεία θα πρέπει να ποινικοποιείται, μόνο τότε έχουμε πιθανότητες να σωθούμε ως  λαός!
Μετά τους φταίει η πειρατεία από το ίντερνετ και τους πλανόδιους, το ότι μας έχουν ζαλίσει να διαφημίζουν το απόλυτο «τίποτα» από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μας ταΐζουν, να μας μπουκώνουν και να μας μπουχτίζουν με το ζόρι, συνέχεια με τις μπούρδες τους, τι θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση να πούμε εμείς;
Ε, λοιπόν τους ενημερώνουμε ότι έχουμε ξεράσει, έχουμε κάνει εμετό όλα αυτά τα ληγμένα που μας δίνουν τόσο καιρό και τρώμε και δε θα ξαναδοκιμάσουμε από την ανέμπνευστη και άγευστη κουζίνα τους.
Κλείνοντας λοιπόν σήμερα στο e-orfeas δύο μήνες και έχοντας υπογράψει 8 κείμενα, νοιώθω πιο ελεύθερος από ποτέ, γι’ αυτό θα ήθελα για ψυχοθεραπεία και λύτρωση να φωνάξουμε όλοι μαζί με ένα στόμα και μια φωνή τα παρακάτω… Λοιπόν είστε έτοιμοι; Πάμε…
Τέλος στους επιχειρηματίες - νταβατζήδες που ξοδεύουν εκατομμύρια για να  διαφημίζουν τις αηδίες ως χρυσάφι για προσωπικό τους συμφέρον, παρόλο που είναι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάντια του κράτους και θα έπρεπε ο καθένας από αυτούς το λιγότερο να βρίσκεται πίσω από τα σίδερα της φυλακής, ισόβια! Τέλος στους ανέμπευστους ανθρώπους που ο μόνος λόγος που τους ξέρουμε είναι επειδή έχουνε γίνει μαϊντανοί παντού και το μόνο πράγμα που ξέρουνε είναι να γλύφουνε τους πάντες «κυριολεκτικά»!  Τέλος στις ψεύτικες καριέρες, που κρατάνε όσο και το τηλεοπτικό τους σποτάκι, νομίζοντας ότι θα μας κάνουνε πλύση εγκεφάλου, γελαστήκανε! Τέλος στο «τέλος» που μας έχουνε επιβάλει ως η μόνη λύση και ο μόνος δρόμος στο αδιέξοδο που οι ίδιοι μας έχουνε φτάσει! Και για να τελειώνουμε με 3 λέξεις… Τέλος στο σικέ!

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/11/1861 Γεννήθηκε ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου
18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας