118 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο τύπου εκδήλωσης

05.04.2012, Ιανός | Ομήρου Οδύσσεια

Μουσικές εκδηλώσεις

Ορφέας

Τάσος  Αποστολίδης, Γιώργος Ακοκαλίδης
"Ομήρου Οδύσσεια" σε graphic novel , από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
ΣΤΑΔΙΟΥ 24 ΑΘΗΝΑ
Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, 20:30
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν τη συναρπαστική μεταφορά σε graphic novel του έπους του Ομήρου "Ομήρου Οδύσσεια" σε έξι βιβλία, από τους κορυφαίους δημιουργούς Τάσο Αποστολίδη (προσαρμογή   κείμενα) Γιώργο Ακοκαλίδη (εικόνες), της πολυβραβευμένης κλασικής σειράς "Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς".
Είσοδος Ελεύθερη

Θα μιλήσουν: η καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Μένη Κανατσούλη, ο σκιτσογράφος ΣΤΑΘΗΣ και ο δημοσιογράφος Άρης Μαλανδράκης. Τέσσερα τραγούδια από την ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Κώστα Καρτελιά, θα αποδώσουν οι: Γεωργία Δασκαλάκη φωνή, Αντώνης Βεκρής πιάνο και Άννα Λάκκη ακορντεόν. Κυκλοφόρησαν τα έξι συνολικά βιβλία της σειράς, με τίτλους: Αναζητώντας τον πατέρα, Στο νησί των Φαιάκων, Από τους Κίκονες στην Κίρκη, Επιστροφή στην Ιθάκη, Η αναγνώριση, Η εκδίκηση του Οδυσσέα. Είναι πρώτη φορά που το διάσημο έπος του Ομήρου παρουσιάζεται ως εικονογραφήγημα συνεχειών, χωρίς το κάθε βιβλίο να χάνει την αυτοτέλειά του, αφού σε κάθε βιβλίο ολοκληρώνεται ένας συγκεκριμένος αριθμός ραψωδιών.
Το εικονογραφήγημα   graphic novel ή comics   είναι το καταλληλότερο αφηγηματικό μέσο που έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει τον πραγματικό κόσμο παράλληλα με τον φανταστικό. Να διηγηθεί γεγονότα με κάποια ιστορική υπόσταση, ταυτόχρονα με άλλα των θρύλων. Η Οδύσσεια κινείται ανάμεσα σ’αυτούς τους δύο κόσμους: τον πραγματικό κόσμο της εποχής του Ομήρου (8ος π.Χ. αιώνας) και τον φανταστικό κόσμο της εποχής του έπους (πριν από το 12ο π.Χ. αιώνα). Οι ραψωδίες αποδίδονται πιστά, ο λόγος είναι απλός, καθημερινός για να είναι απόλυτα κατανοητός, στους αναγνώστες που απευθύνεται. Κρατάει, ωστόσο, έναν αφηγηματικό ρυθμό σε ανάμνηση του μέτρου του πρωτότυπου. Ο Ακοκαλίδης για την εικονιστική απόδοση, στηρίχτηκε στα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα της Μηκυναϊκής περιόδου, σε βιβλιογραφία, αλλά κυρίως στις λεπτομερειακές περιγραφές του ίδιου του Ομήρου και μας αποκάλυψε ως πραγματικό έναν ολόκληρο μυθικό κόσμο. Η καινοτομία που επινόησε με τα καμπυλόγραμμα γκάτερ (gutter= οι λευκές λωρίδες που χωρίζουν τις εικόνες) έδωσε μια ιδιόμορφη ταχύτητα στη δράση και ιδιαίτερη κίνηση στους ήρωες.
Η εικονογραφηγηματική μορφή της Οδύσσειας, με στόχους ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς, χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και πέρα από την αυτοτέλειά της, μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα ώστε ο νεαρός αναγνώστης να αναζητήσει αργότερα το πρωτότυπο ή μια λογοτεχνική μετάφραση για να απολαύσει και τις δικές τους αρετές.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS