81 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

«ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ»

Νυχτερινή εκπομπή

Τάσος Π. Καραντής

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος – Μανώλης Μητσιάς
 
«ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ»
 
Κείμενο – επιλογή τραγουδιών: Τάσος Π. Καραντής

Μπήκαμε στον Φλεβάρη, τον τελευταίο – ημερολογιακά – μήνα του χειμώνα και νομίζω, πως ήρθε η στιγμή, σ’ αυτές τις κυριακάτικες «νυχτερινές εκπομπές», να απολαύσουμε τον «Χειμωνιάτικο ήλιο». Και κυριολεκτικά, φυσικά, αλλά, εγώ, εδώ, μιλώ, για το ομώνυμο έργο των Χατζιδάκι – Γκάτσου, με τον Μητσιά.
 
Οι μελωδίες του είναι χαρακτηριστικές χατζιδακικές, λυρικές, ευαίσθητες κι ατμοσφαιρικές, δίνοντας μας μια ωραία εικόνα του ελληνικού τοπίου, μέσα από το πρίσμα του συνθέτη πάντα. Το ίδιο ισχύει και για τους ποιητικούς στίχους του Γκάτσου, δεν διαφοροποιούνται από το γνώριμο ύφος του, αλλά μαγεύουν και χαϊδεύουν. Ο Μητσιάς είναι λιτός κι απέριττος, αφημένος, προφανώς, στην καθοδήγηση του Χατζιδάκι.
Ο «Χειμωνιάτικος ήλιος» μπορεί να μην είναι ούτε το σπουδαιότερο, ούτε το δημοφιλέστερο(εξάλλου δεν είχε και καμιά εμπορική επιτυχία) έργο του Χατζιδάκι, ή του διδύμου Χατζιδάκις - Γκάτσος, με τον Μητσιά, αλλά έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά, που, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στη λαϊκότητα και την απλότητά του. Αυτές οι ιδιότητες είναι, νομίζω, που το κάνουν προσφιλές και σ’ ένα ευρύτερο ακροατήριο, πέρα από το στενά “χατζιδακικό”, στο οποίο, κι εγώ ομολογώ, πως δεν ανήκω.
Ο «Χειμωνιάτικος ήλιος» είχε μια περιπέτεια, λόγω της καλλιτεχνικής ιδιορρυθμίας του Χατζιδάκι και κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις. Θα τα διαβάσετε, όλα αυτά, στην αναλυτική παρουσίαση του δίσκου(στο παρακάτω λινκ) και, βέβαια, θα ακούσετε, τις δυο εκδοχές, αυτής της δισκογραφικής δουλειάς.   
Τα πάντα, αναλυτικά, για το δίσκο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Μ. Χατζιδάκις, Ν. Γκάτσος, Μ. Μητσιάς: Χειμωνιάτικος ήλιος | MINOS-EMI, 1986
Καλή ακρόαση!
 
 «Ασυλλόγιστα χρόνια»
 

* * * * *
«Πώς να κρατήσω το φως που βασιλεύει»


* * * * *


«Κορίτσι της νύχτας»


* * * * *


«Χρόνε νυχτοπούλι παγερό»


* * * * *
 
 
«Γκρεμίσανε τα πράγματα»


* * * * *
 
 
«Έτσι πάει ο κόσμος»
 

«Χειμωνιάτικος ήλιος»
 

«Τα παιδιά της καταιγίδας»
 

«Έπεσε η κυβέρνηση»


* * * * *
 «Έγκλημα και τιμωρία»


* * * * *
 


«Λάουρα»
 

«Στον ποταμό τον Πάμισο»
 

«Κυρά του κόσμου»

 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS