122 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
25.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Δημήτρης Βαγενάς

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«Μαρία Δημητριάδη «Ειν’ αρρώστια τα τραγούδια» (Μέρος 2ο)»
 
«Οι συνεργασίες μου είχαν πάντα και κάποιον άλλο λόγο, εκτός από τον καλλιτεχνικό. Υπήρχε ταύτιση, έστω σε κάποιο βαθμό, ιδεολογική, αισθητική. Και, χωρίς να υπερηφανεύομαι, δηλώνω ότι δεν έχω κάνει ποτέ ούτε μισή υποχώρηση στη δουλειά μου. Ούτε μισή! Και αυτό το πληρώνω. Υπήρξαν φορές που δεν είχα να καπνίσω τσιγάρο. Αλλά υποχώρηση δεν έχω κάνει. Ούτε μία "καλημέρα" δεν έχω πει σε κάποιον που δε θέλω να του την πω...».
Η παραπάνω εξομολόγηση ανήκει στη Μαρία Δημητριάδη και δεν αποτελεί μία κρίση επιδειξιμανίας και ναρκισσισμού, αφού ανταποκρίνεται πέρα για πέρα στην πραγματικότητα. Στο πρώτο αφιέρωμα στην αξέχαστη ερμηνεύτρια, ακούσαμε κυρίως πολιτικά τραγούδια της περιόδου 1968-1978, τα οποία την καθιέρωσαν με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από πολλούς «πολιτική τραγουδίστρια». Απόψε, θ’ ακούσουμε τραγούδια απ’ το 1980 μέχρι το 2001, τη χρονιά δηλαδή που κυκλοφόρησε και ο τελευταίος της δίσκος, στα οποία αναδεικνύεται η λυρική και η αισθαντική πλευρά της φωνής της. Άλλωστε, όπως είχε πει κι η ίδια, «Δεν τραγουδούσα πολιτικά τραγούδια, αλλά καλά τραγούδια. Μιλάω για ωραία ερωτικά τραγούδια, όπως αυτά που έχω πει και φέρουν την υπογραφή του Μάνου Χατζιδάκι, του Στέφανου Κορκολή, του Γιώργου Σταυριανού και πολλών άλλων συνθετών».
 
«Ήσουνα φεγγάρι»
Μουσική: Γιώργος Σταυριανός
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Δίσκος «Έρημη πόλη» (1982)


«Μυρίζει ο κόσμος γιασεμί»
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης
Δίσκος «Για την Ελένη» (1985)
 

«Ειν’ αρρώστια τα τραγούδια»
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Δίσκος «Δελτίο καιρού» (1980)«Βγάλε με απόψε βόλτα»
Μουσική & Φωνητικά: Στέφανος Κορκολής
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος
Δίσκος «Το μαγικό κλειδί» (1987)«Για την Ελένη»
Μουσική & Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις
Δίσκος «Για την Ελένη» (1985)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *«Ο καημός της φυσαρμόνικας»
Μουσική & Στίχοι: Γιώργος Σταυριανός
Δίσκος «Έρημη πόλη» (1982)


«Κόσμε άσωτε»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου
Δίσκος «Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα» (1991)«Ποτέ ποτέ μαζί (Νύχτα μαγικιά)»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
Δίσκος «Δελτίο καιρού» (1980)«Για το αδύνατο ικανοί»
Μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Στίχοι: Άλκης Αλκαίος
Δίσκος «Αύριο» (1996)«Εφτά ζωές»
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος
Δίσκος «Δον Κιχώτες» (2001)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *

 
«Δεν ήταν όνειρο»
Μουσική & Στίχοι: Γιώργος Σταυριανός
Δίσκος «Οι φόβοι του μεσημεριού» (1986)


«Κάρμεν»
Μουσική: Μιχάλης Τρανουδάκης
Στίχοι: Γιώργος Χρονάς
Δίσκος: Μυθολογία του Σαββάτου (1985)


«Ο Τσε στη Νέα Υόρκη (Δον Κιχώτες)»
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στίχοι: Παρασκευάς Καρασούλος
Δίσκος «Δον Κιχώτες» (2001)
 
* * * * *

 

Υ.Γ.

Το 1979 κάλεσαν τη Μαρία Δημητριάδη να τραγουδήσει στο φεστιβάλ πολιτικού τραγουδιού στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας. Χάρη στη μεγάλη επιτυχία των συναυλιών, η ερμηνεύτρια και το συγκρότημά της κλήθηκαν να ηχογραφήσουν μερικά τραγούδια, για να κυκλοφορήσουν σε δίσκο στη Βουλγαρία. Ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην Ελλάδα, ωστόσο ο συνεργάτης της αξέχαστης ερμηνεύτριας Κώστας Γεωργίου, που έπαιζε ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, «ανέβασε» στο youtube το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Στη συγκέντρωση της Ε.Φ.Ε.Ε.» όπως ηχογραφήθηκε για τις ανάγκες του δίσκου:

«Στη συγκέντρωση της Ε.Φ.Ε.Ε.»
Μουσική & Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι.
Οδυσσέας Ελύτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής
26/8/1943 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Δάκης (Βρασίδας Χαραλαμπίδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS