282 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.07.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Καλή Βανδώρου

Νυχτερινή εκπομπή - Η λέξη «ελπίδα»

Νυχτερινή εκπομπή

Καλή Βανδώρου

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«Ελπίδα»
 
Λίγο πριν το επίσημο τέλος του φετινού καλοκαιριού, είναι πολλοί εκείνοι που έχουν στο μυαλό τους από τη μία τις καλοκαιρινές διακοπές που έλαβαν τέλος και από την άλλη, διάφορες σκέψεις που αφορούν το φθινόπωρο και τον χειμώνα που ακολουθούν. Κάποιοι θεωρούν πως θα ζήσουν ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις από αυτές που ζουν τώρα. κάποιοι άλλοι, όμως, ζουν με μια ελπίδα. Με μια ελπίδα για τα καλύτερα που έρχονται και που θα συμβούν, ώστε να υπάρξει ψυχική ανάταση. Σε όλους αυτούς, λοιπόν, είναι αφιερωμένη η σημερινή νυχτερινή εκπομπή, μέσα από έξι τραγούδια που περιέχουν στους στίχους τους τη μαγική λέξη «ελπίδα».
Στο κάτω – κάτω, όπως είπε και ο Σοφοκλής «Τους πιο πολλούς ανθρώπους τους τρέφει η ελπίδα…».

 
 
 
«Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»
Μουσική: Μενέλαος Θεοφανίδης
Στίχοι: Δημήτρης Ευαγγελίδης
Ερμηνεία: Στέλλα Γκρέκα
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
«Η μικρή ελπίδα»
Μουσική: Δημήτρης Αποστολάκης
Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης
Ερμηνεία: Χαΐνηδες
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Φως, ελπίδα, ουρανός»
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι:Λάκης Λαζόπουλος
Ερμηνεία: Δημήτρης Μητροπάνος
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
«Λαθραία ελπίδα»
Μουσική: Δημήτρης Μητσοτάκης
Στίχοι:Δημήτρης Μητσοτάκης
Ερμηνεία: Δημήτρης Μητσοτάκης & οι Ευδαίμονες
 
* * * * *
«Κρυφή ελπίδα»
Μουσική: Μέθυσος
Στίχοι: Μέθυσος
Ερμηνεία: Stavento
 
* * * * * 
«Για που τραβάς ελπίδα»
Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
Ερμηνεία: Άλκηστις Πρωτοψάλτη
 
* * * * *  
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.