123 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
26.06.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Νυχτερινή Εκπομπή | ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ

Νυχτερινή εκπομπή

Τάσος Π. Καραντής

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ»
 
 Κείμενο – επιλογή τραγουδιών : Τάσος Π. Καραντής
Ζούμε στην εποχή των μέιλ, του f/b, των σμς, κλπ. Η κλασική, η χειρόγραφη αλληλογραφία, το γράμμα, που σου έφερνε ο ταχυδρόμος, τείνει να εξαφανιστεί. Κι όμως μ’ αυτό το χειροποίητο μέσο – όπου έβλεπες και το αποτύπωμα του άλλου, το γραφικό του χαρακτήρα – έχουν γίνει οι μεγαλύτερες εξομολογήσεις(ερωτικές κι όχι μόνο) κι αποκαλύψεις, γιατί σε απελευθερώνει, ενώ, ταυτόχρονα, δεν σε αφήνει, να χάνεις τον ειρμό, όπως, πολύ πιο εύκολα, μπορεί να συμβεί στον προφορικό λόγο.
Πρόσφατα, προσπάθησα, να δείξω, πως, από μια κλασική αλληλογραφία, μπορεί να ξεπηδήσει ένα δυνατό ερωτικό ποίημα(βλ. «Ερωτική επιστολή», ενώ, αντίθετα, πως το sms(βλ. «Έρωτας με sms», π.χ., κωδικοποιεί και συμπυκνώνει, ώστε να λειτουργεί σαν ένα mp3 (συμπυκνωμένος ήχος) συναισθημάτων!
Ευτυχώς, «το γράμμα», έχει περάσει, ως θέμα, με πολλά ανάλογα κομμάτια, στο ελληνικό τραγούδι και τη δισκογραφία. Κι έτσι, μέσα, από την τέχνη, του λαϊκού στίχου, όπου σου δίνει, άμεσα και συμπαγή τα συναισθήματα, σε συνδυασμό με τη μελωδία και την ερμηνεία, παίρνουμε αρκετά δείγματα συγκλονιστικών «τραγουδιστικών γραμμάτων».
Η επιλογή των τραγουδιών, γι’ αυτήν την νυχτερινή εκπομπή, ακολουθεί τη «συνταγή»: «λίγα και καλά». Οι φωνές είναι από τις κορυφαίες του τραγουδιού μας(Νταλάρας, Πάριος, Αλεξίου, Γαλάνη). Σαφώς και κυριαρχεί το «ερωτικό γράμμα», όπως κι ο έρωτας, γενικότερα, στο τραγούδι, μας. Συγκινητική κι εκφραστικότατη η Αλεξίου, τρυφερή κι αισθαντική η Γαλάνη, απόλυτα ερωτικά κυρίαρχος ο Πάριος(σε διαλύει στα τραγούδια αυτά), ενώ, στην «παραγγελιά», ο Νταλάρας, ερμηνεύει μοναδικά, στα συμφραζόμενα της δικής μας εποχής, το «λαϊκό γράμμα» των Ζαμπέτα – Μητσάκη («μα που το βρήκες αυτό γραμμένο
εσύ να παίζεις με δυο καρδιές»).
 
ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ – «Το γράμμα»
Μουσική – στίχοι : Θωμάς Μπακαλάκος
δίσκος : «Οι προστάτες»/1980


ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ – «Το γράμμα»
Μουσική : Θάνος Μικρούτσικος
στίχοι : Μπάμπης Τσικληρόπουλος
δίσκος : «Η αγάπη είναι ζάλη»/1986


ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ – «Τα γαλάζια σου γράμματα»

Μουσική : Γιώργος Χατζηνάσιος
στίχοι : Γιώργος Κανελλόπουλος, δίσκος : «Λεύκωμα»/1976


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ – «Ένα γράμμα»
Μουσική : Αντώνης Βαρδής
στίχοι : Σαράντης Αλιβιζάτος, δίσκος : «Ένα γράμμα»/1981


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ – «Έλεγα»
Μουσική : Σπύρος Παπαβασιλείου
στίχοι : Μάνος Κουφιανάκης
δίσκος : «Ένα γράμμα»/1981

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ – «Τόσα γράμματα»
Μουσική – στίχοι – ερμηνεία : Γιάννης Πάριος
δίσκος : «Τόσα γράμματα»/1998

Η παραγγελιά μου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ – «Το γράμμα(Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα)»
Μουσική : Γιώργος Ζαμπέτας
στίχοι : Γιώργος Μητσάκης
δίσκος : «Τα τραγούδια μου»/1983
 

 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κατάγομαι από μια οικογένεια που έζησε την τουρκική εισβολή και έχασε τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αρκετά φτωχό – ασχέτως αν στην πορεία οι γονείς μου ορθοπόδησαν και προχώρησαν. Όσο κι αν μεγαλώσεις, τα βιώματά σου δεν σε εγκαταλείπουν. Δεν έχω χάσει λοιπόν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Βιώνω απόλυτα αυτό που συμβαίνει γύρω μας
Μιχάλης Χατζηγιάννης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS