197 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
26.06.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Τάσος Π. Καραντής

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«Ο Γιώργος Νταλάρας με Latin διάθεση - Β»
 
Κείμενο – επιλογή τραγουδιών : Τάσος Π. Καραντής

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει γράψει, ότι ο Νταλάρας είναι ο πιο δραματικός ερμηνευτής που έχει βγάλει η Ελλάδα. Το ασπάζομαι, ως προς τον πυρήνα της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του μεγάλου ερμηνευτή. Όμως, ο Νταλάρας, μουσικά, φωνητικά, ερμηνευτικά και ρεπερτοριακά(δισκογραφικά & live) είναι, όπως τον χαρακτηρίζω εγώ, «ο δεκαθλητής του ελληνικού τραγουδιού». Βέβαια, όλη αυτήν την τεράστια γκάμα του και πολυπραγμοσύνη του, την διέπει μια κατασταλαγμένη συνειδητότητα, που, είναι λογικό, στην «εποχή της κυριάρχησης του φραμπαλά και της υπερβολικής ελαφρότητας», να εκλαμβάνεται, από μεγάλη μερίδα του κοινού, από βαριά ως δραματική(με άλλη έννοια σαφώς, απ’ αυτήν που εννοεί ο Λευτέρης Παπαδόπουλος).
Επειδή τυγχάνει, να γνωρίζω – με ατέλειωτες ώρες συζητήσεων, και παρακολουθήσεων της μουσικής δουλειάς του στο στούντιο, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων -  πέρα από τον Νταλάρα(τη δημόσια εικόνα του δηλαδή), και τον Γιώργο, οφείλω να δώσω δυο – τρία στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο : είναι βαθύτατα λαϊκός(με λαϊκή σοφία και ήθος) και κοινωνικοπολιτικά μορφωμένος και ευαισθητοποιημένος. Και, βέβαια, με άποψη! Δεν είναι ανεμοδούρι. Όπως το λέει κι ο ίδιος : «είμαι άνθρωπος με γωνίες κι όχι στρογγυλός», δηλαδή, δεν λέει ναι σε όλα, δεν προσπαθεί να είναι αρεστός σε όλους κι επιλέγει, δεν καταπίνει. Δεν του λείπει το χιούμορ, κάθε άλλο! Αλλά είναι αυτοσαρκαστικό, καυστικό και πολύ οξυδερκές! Σ’ έχει σκανάρει με μια ματιά, και ξέρει ποιοι είναι γλείφτες, και ποιοι οι ντόμπροι και ανιδιοτελείς. Τέλος, σαφώς, κι είναι, εσωτερικά – υπαρξιακά, βαθιά μοναχικός, όπως είναι  όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, αλλά κι οι άνθρωποι που το βασανίζουν το μυαλό τους και δεν εφησυχάζουν ποτέ. Θυμάμαι, μια φορά, στο στούντιο, μας έλεγε ιστορίες για τον Μπιθικώτση, με μια λεπτή, όμως, αίσθηση χιούμορ, κι όταν, κάποιοι, από τον περίγυρο, το χοντρύνανε, αποχώρησε, διακριτικά, παραδίπλα και σκάλιζε, σκυφτός και αμίλητος, μοναχικά τις χορδές της κιθάρας του, βγάζοντας κάποιες μελαγχολικές μελωδίες, αφήνοντας μας, να χαζογελάμε …
Αντίθετα, όταν το χιούμορ είναι καθαρό και πηγαίο, γελάει ακριβώς όπως ένα μικρό  παιδί …
Νομίζω, ότι, τέτοιες στιγμές, που το κοινό στις συναυλίες του, ή ένα τραγούδι, του δίνουν μια τέτοια πάσα, τότε βγάζει αυτό το παιδικό γέλιο και την «καλοκαιρινή διάθεση», που περνάει και σε ορισμένες ερμηνείες του ή σε κάποια τραγούδια του, από τον τετραψήφιο αριθμό τραγουδιών της δισκογραφίας του!
Αυτά, λοιπόν, που έγραφα, παραπάνω, για την «καλοκαιρινή διάθεση» του Νταλάρα, ισχύουν και για την «λάτιν διάθεσή» του, που θα ακούσουμε σ’ αυτήν, και την επόμενη, «νυχτερινή εκπομπή». Το βασικό υλικό(αυτό – το περισσότερο σχεδόν – που υπάρχει στο YouTube), προέρχεται από, τον περίφημο δίσκο του «Latin»(1987), για το οποίον έχω κάνει ολόκληρο αφιέρωμα στον «ΟΡΦΕΑ» :  http://www.e-orfeas.gr/singing/tributes/1592-article.html
Ακολουθεί, ως bonus, κι, η  μετά τα «Latin», σχετικού ρεπερτορίου δισκογραφία του Νταλάρα.
Ας ολοκληρώσουμε λοιπόν – τη «λάτιν διάθεση» του Γιώργου Νταλάρα – με τα ελληνόφωνα. 

«Σε μαγικά νησιά »
Μουσική: Τάκης Μωράκης
στίχοι : Κώστας Κοφινιώτης
Σόλο κιθάρα : Al Di Meola
δίσκος : «Latin»/1987

«Ποτέ μην κλαις »
Μουσική: Τάκης Μωράκης
στίχοι : Κώστας Κοφινιώτης
  δίσκος: «Latin»/1987


«Τι σου ‘κανα και μ’ εγκατέλειψες»
Μουσική: Γιώργος Ζαμπέτας
στίχοι : Κώστας Μάνεσης
Σόλο κιθάρα : Al Di Meola 
δίσκος: «Latin»/1987


«Δεν θέλω πια να ξαναρθείς»
Μουσική - στίχοι: Μανώλης Χιώτης
ερμηνεία : Γιώργος Νταλάρας – Γλυκερία (στο λικν που ακολουθεί : Νταλάρας - Μαρινέλλα)
δίσκος: «Latin»/1987


«Μανουέλα»
Μουσική : Γιώργος Μουζάκης
στίχοι: Κώστας Πρετεντέρης
δίσκος: «Latin»/1987

«Μάμπο Μπραζιλέιρο»
Μουσική: Γιώργος Μουζάκης & Γιώργος Οικονομίδης
στίχοι : Κώστας Πρετεντέρης
ερμηνεία : Άλκηστις Πρωτοψάλτη – Γιώργος Νταλάρας (στο λικν που ακολουθεί : Γιώργος Νταλάρας - Μαριάννα)
δίσκος: «Latin»/1987

«Περασμένες μου αγάπες»
Μουσική – στίχοι : Μανώλης Χιώτης
Σόλο κιθάρα : Al Di Meola 
δίσκος: «Latin»/1987


«Χαρά μου»
Μουσική : Τάκης Μωράκης
στίχοι : Κώστας Πρετεντέρης
δίσκος: «Latin»/1987

«Πάντα μικρή μου»
Μουσική : Alfredo Jil
στίχοι: Ανδρέας Ζαφειρίου
δίσκος: «Latin»/1987

«Χρόνια σε περίμενα»
Μουσική : Γιώργος Μουζάκης
στίχοι : Αλέκος Σακελλάριος
δίσκος: «Latin»/1987


«Γέλα αγάπα και τραγούδα»
Μουσική – στίχοι : Φώτης Πολυμέρης
δίσκος: «Latin»/1987
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


BONUS

1) 1989 «Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς». Σ’ αυτό το δίσκο, με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, οι δυο μεγαλύτερες, πολυτραγουδισμένες, επιτυχίες του («Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς» & «Το ’πες») ήταν τραγούδια λάτιν ηχοχρώματος. Μάλιστα, αυτά τα δυο τραγούδια ο Νταλάρας τα κυκλοφόρησε και στο εξωτερικό, τραγουδώντας τα στην ισπανική γλώσσα! Αλλά κι εδώ στην Ελλάδα, ο δίσκος έφτασε στον πολύ υψηλό νούμερο των 180.000 πωλήσεων!
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


 

2) 1991 «Γιώργος Νταλάρας – Βασίλης Παπακωνσταντίνου : Ζωντανή ηχογράφηση στο “Αττικόν”» (160.000 πωλήσεις). Ο Νταλάρας ηχογραφεί ζωντανά(σε δική του διασκευή) το Τσιγγάνικο της Ισπανίας «LIL(Μόνο λόγια)», σε ελληνικούς στίχους του Κώστα Τριπολίτη.
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *

3) 1993 «Βασίλης Παϊτέρης : Πυρκαγιά με πυρκαγιά». Συμμετοχή στο δίσκο με το κομμάτι «Roma»,(μουσική : Βασίλης Παϊτέρης, στίχοι : Γιάννης Σπυρόπουλος) όπου το ερμηνεύουν μαζί με τον Παϊτέρη, ο πρώτος στη γλώσσα των Ρομ κι ο Νταλάρας στα ελληνικά. Ο Β. Παϊτέρης γράφει στο ένθετο του δίσκου : «Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιώργο Νταλάρα που ενέδωσε στις πιέσεις μας και αφέθηκε να εκφράσει μετά τόλμης και πάθους την ποιητική άποψη του Γιάννη Σπυρόπουλου για τα ROMA». Όποιος ακούσει το κομμάτι, ιδιαίτερα στο φινάλε του, θα καταλάβει τη εννοεί ο Παϊτέρης όταν γράφει “μετά τόλμης και πάθους”, για την ερμηνεία του Νταλάρα. Όπως πληροφορούμαστε, επίσης, το κομμάτι ενορχηστρώθηκε από τον Γιώργο Ανδρέου πάνω σε μια ιδέα του Γιώργου Νταλάρα.
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


4) 2004 «Ανεμόπτερο». Συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα στο δίσκο του Στέφανου Κορκολή, όπου, μαζί με την Πορτογαλίδα Dulce Pontes τραγουδούν, τη σύνθεσή του «Havana», στα ισπανικά και στα ελληνικά σε στίχους της Ρεβέκκας Ρούσση.

[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


5) 2008 «Το Φίλτρο». Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει μια νέα λάτιν εκδοχή(ρούμπα φλαμένγκο) του τραγουδιού «Η αιτία είσαι εσύ» (μουσική : Νικόλας Κουμπιός, στίχοι : Λευτέρης Παπαδόπουλος), το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει, με μια διαφορετική, ηλεκτρική ενορχήστρωση, στο δίσκο «Με το ’να πόδι στ’ άστρα και τα δυο στην κόλαση»(2007).
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *

6) 2009 «Το ποτήρι». Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει, αυτό το, λάτιν ύφους, κομμάτι στο δίσκο «Γ’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι».

«Το ποτήρι»
μουσική : Ανδρέας Κατσιγιάννης
στίχοι : Ηλίας Κατσούλης
δίσκος : «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι»/2009

Καλοκαιρινή παραγγελιά

«Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου»
μουσική : Μίκης Θεοδωράκης
στίχοι : Νίκος Γκάτσος
ερμηνεία : Ελένη Δήμου – Γιώργος Νταλάρας
δίσκος «Ζωντανές ηχογραφήσεις»/1987
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS