73 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Τάσος Π. Καραντής

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«Ο Γιώργος Νταλάρας με καλοκαιρινή διάθεση»
 
Κείμενο – επιλογή τραγουδιών : Τάσος Π. Καραντής

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έχει γράψει, ότι ο Νταλάρας είναι ο πιο δραματικός ερμηνευτής που έχει βγάλει η Ελλάδα. Το ασπάζομαι, ως προς τον πυρήνα της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του μεγάλου ερμηνευτή. Όμως, ο Νταλάρας, μουσικά, φωνητικά, ερμηνευτικά και ρεπερτοριακά(δισκογραφικά & live) είναι, όπως τον χαρακτηρίζω εγώ, «ο δεκαθλητής του ελληνικού τραγουδιού». Βέβαια, όλη αυτήν την τεράστια γκάμα του και πολυπραγμοσύνη του, την διέπει μια κατασταλαγμένη συνειδητότητα, που, είναι λογικό, στην «εποχή της κυριάρχησης του φραμπαλά και της υπερβολικής ελαφρότητας», να εκλαμβάνεται, από μεγάλη μερίδα του κοινού, από βαριά ως δραματική(με άλλη έννοια, σαφώς, απ’ αυτήν που εννοεί ο Λευτέρης Παπαδόπουλος).
Επειδή τυγχάνει, να γνωρίζω – με ατέλειωτες ώρες συζητήσεων, και παρακολουθήσεων της μουσικής δουλειάς του στο στούντιο, κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων -  πέρα από τον Νταλάρα(τη δημόσια εικόνα του δηλαδή), και τον Γιώργο, οφείλω να δώσω δυο – τρία στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο : είναι βαθύτατος λαϊκός(με λαϊκή σοφία και ήθος) και κοινωνικοπολιτικά μορφωμένος και ευαισθητοποιημένος. Και, βέβαια, με άποψη! Δεν είναι ανεμοδούρι. Όπως το λέει κι ο ίδιος : «είμαι άνθρωπος με γωνίες κι όχι στρογγυλός», δηλαδή, δεν λέει ναι σε όλα, δεν προσπαθεί να είναι αρεστός σε όλους, κι επιλέγει, δεν καταπίνει. Δεν του λείπει το χιούμορ, κάθε άλλο! Αλλά είναι αυτοσαρκαστικό, καυστικό και πολύ οξυδερκές! Σ’ έχει σκανάρει με μια ματιά, και ξέρει ποιοι είναι γλείφτες, και ποιοι οι ντόμπροι και ανιδιοτελείς. Τέλος, σαφώς, κι είναι, εσωτερικά – υπαρξιακά, βαθιά μοναχικός, όπως είναι  όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες, αλλά κι οι άνθρωποι που το βασανίζουν το μυαλό τους και δεν εφησυχάζουν ποτέ. Θυμάμαι, μια φορά, στο στούντιο, μας έλεγε ιστορίες για τον Μπιθικώτση, με μια λεπτή, όμως, αίσθηση χιούμορ, κι όταν, κάποιοι, από τον περίγυρο, το χοντρύνανε, αποχώρησε, διακριτικά, παραδίπλα και σκάλιζε, σκυφτός και αμίλητος, μοναχικά τις χορδές της κιθάρας του, βγάζοντας κάποιες μελαγχολικές μελωδίες, αφήνοντας μας, να χαζογελάμε …
Αντίθετα, όταν το χιούμορ είναι καθαρό και πηγαίο, γελάει ακριβώς όπως ένα μικρό  παιδί …
Νομίζω, ότι, τέτοιες στιγμές, που το κοινό στις συναυλίες του, ή ένα τραγούδι, του δίνουν μια τέτοια πάσα, τότε βγάζει αυτό το παιδικό γέλιο και την «καλοκαιρινή διάθεση», που περνάει και σε ορισμένες ερμηνείες του ή σε κάποια τραγούδια του, από τον τετραψήφιο αριθμό των τραγουδιών της δισκογραφίας του!
Αυτόν, λοιπόν, τον Νταλάρα, με την καλοκαιρινή διάθεση, επέλεξα να ακούσουμε, απόψε, αυτήν την πρώτη βραδιά, του Ιουλίου, και, βέβαια, θα ακολουθήσει -  αν και νύξεις υπάρχουν κι εδώ - τις δυο επόμενες Κυριακές, η «λάτιν διάθεσή» του!     

«Σε μαγικά νησιά»
μουσική : Τάκης Μωράκης
στίχοι : Κώστας Κοφινιώτης
πρώτη εκτέλεση : Τρίο Κιτάρα
ερμηνεία : Γιώργος Νταλάρας, δίσκος : «Latin»/1987

«Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς»
μουσική : Χρήστος Νικολόπουλος
στίχοι : Λευτέρης Παπαδόπουλος
δίσκος : «Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς»/1989

«Το’ πες»
μουσική : Χρήστος Νικολόπουλος
στίχοι : Λευτέρης Παπαδόπουλος
δίσκος : «Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς»/1989

«Luna Rossa»
μουσική : A. Viscione
στίχοι : Χρήστος Παγώνης
δίσκος : «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό ΙΙ»/1998

«Amor - Amor»
μουσική – στίχοι : Amaud Taieb
δίσκος : «Από καρδιάς – Ζωντανή ηχογράφηση στο Ζυγό»/ 2002

«Granada»
μουσική – στίχοι : Agustin Lara
ερμηνεία : Γιώργος Νταλάρας – Μάριος Φραγκούλης
δίσκος : «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό ΙΙ»/1998

«Hasta Siempre»
μουσική – στίχοι :Carlos Puebla
διασκευή – ερμηνεία Γιώργος Νταλάρας
κιθάρες : Al Di Meola, δίσκος : «Η άσφαλτος που τρέχει»/2001

«Η αιτία είσαι εσύ»
μουσική : Νικόλας Κουμπιός
στίχοι : Λευτέρης Παπαδόπουλος, δίσκος : «Το φίλτρο»/2008

«Το ποτήρι»
μουσική : Ανδρέας Κατσιγιάννης
στίχοι : Ηλίας Κατσούλης
δίσκος : «Γι’ αυτό υπάρχουνε οι φίλοι»/2009

«Τρελός για σένα/ Mad about you»
μουσική – στίχοι : Sting
ελληνικοί στίχοι : Λίνα Νικολακοπούλου
ερμηνεία : Γιώργος Νταλάρας – Sting
δίσκος : «Η άσφαλτος που τρέχει»/2001

«Θα ‘ρθω να σε βρω»
μουσική – στίχοι : Τάκης Μπουρμάς
δίσκος : «Η άσφαλτος που τρέχει»/2001

«Όλα μιλούν για σένα»
μουσική : Μιχάλης Χατζηγιάννης
στίχοι : Νίκος Μωραΐτης
δίσκος : «Με το ’να πόδι στ’ άστρα»/2007

«Θα περιμένω εδώ»
μουσική : Μιχάλης Χατζηγιάννης
στίχοι : Νίκος Μωραΐτης
δίσκος : «Με το ’να πόδι στ’ άστρα»/2007

«Θέλω να γυρίσω»
μουσική – στίχοι : Λάκης Παπαδόπουλος
δίσκος : «Στα τραγούδια που σου γράφω»/2004

BONUS
George Dalaras - Mi Milas (Spanish Version & Lyrics & info)

George Dalaras - To Pes (Spanish Version & Lyrics & info)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


Καλοκαιρινή παραγγελιά
«Θα περιμένω εδώ»(club mix)
μουσική : Μιχάλης Χατζηγιάννης
στίχοι : Νίκος Μωραΐτης
δίσκος : «Με το ’να πόδι στ’ άστρα»/2007
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
+2 #1 ΒΟΥΛΑ ΠΛΟΥΜΠΗ 03-07-2012 17:43
Δεν μπορώ παρά να σας ευδαριστησω κύριε Καραντή γτ μέσω των λόγων σας μαθαίνουμε πληροφορίες για τον αγαπημένο μας καλλιτέχνη και είναι τόσο ωραίος ο λόγος σας...που μαγεύει όποιον διαβάσει τα κείμενά σας!μου δινει την εντύπωση η περιγραφή σας ότι είμαι εκεί μαζί σας στο στούντιο....με μεταφέρει εκεί και τον βλέπω να "σκανάρει" τους ανθρώπους! αυτη ακριβώς την εντύπωση είχα κι εγώ για το Γιώργο....χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη! και πάλι σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας! θα το παρακολουθώ με ενδιαφέρον!
Παράθεση
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο Έρωτας είναι ο θάνατος.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.