102 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
27.06.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Τάσος Π. Καραντής

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
«Γιώργος Μαζωνάκης: Παιδί της νύχτας»
 
Ο Γιώργος Μαζωνάκης, είναι πασίγνωστος σε όλους. Και σ’ αυτούς που τον πάνε, κι είναι πάρα πολλοί, και σ’ αυτούς που παθαίνουν αλλεργία στο άκουσμά του. Ναι, δυστυχώς, εδώ και δυο δεκαετίες νοσεί από … φανατισμό το τραγούδι μας! Ο Μαζωνάκης είναι ξεκάθαρος, παιδί της Κοκκινιάς και της νύχτας, ένας σύγχρονος λαϊκός τραγουδιστής και διασκεδαστής, που, μέσα από την εκκεντρικότητά του, και την, κάθε φορά,  πρωτοτυπία του, προσφέρει θέαμα κι εκτόνωση. Δεν του λείπουν, βέβαια, τραγούδια, που θα μείνουν, στο είδος τους, και σαφώς, έχει μια ισχυρή ταυτότητα και προσωπικότητα, γι’ αυτό κι ανήκει στους πρωταγωνιστές του χώρου του, εδώ, και, σχεδόν, 20 χρόνια.
Μια επιλογή τραγουδιών του ακολουθεί, αυτών που αρέσουν σε μένα. Κι επειδή μερικοί «κουλτουριάρηδες», είναι τόσο … «έξυπνοι», που, νομίζουν, πως όταν κάνεις μια αναφορά ή ένα αφιέρωμα σε κάποιον, τον ακούς από το πρωί μέχρι το βράδυ, τους διευκρινίζω, πως όχι! Δεν ακούω από το πρωί μέχρι το βράδυ Μαζωνάκη! Αυτοί ακούν ολημερίς – ολονυχτίς, μόνο, τα μουσικά κολλήματά τους. Εγώ είμαι μουσικά απελευθερωμένος κι ακούω τα πάντα, ανάλογα με τις στιγμές και τις φάσεις μου. Αυτό και θεωρώ φυσιολογικό και στου ίδιου μήκους κύματος ακροατές, προσωπικά, απευθύνομαι.
 
 
Η φιλοσοφία μου
Μουσική: Τάκης Μπουγάς
Στίχοι: Νίκος Γρίτσης
Δίσκος: «Κοίτα με»/2001)
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 
 
Μου λείπεις
Μουσική: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Αντώνης Παππάς
Δίσκος : «Μου λείπεις»/1996
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


 Φεύγω για μένα
Μουσική: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Πάνος Φαλάρας
Δίσκος: «Μου λείπεις»/1996
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 

Σάββατο
(μουσική - στίχοι: Φοίβος
Δίσκος: «Μου λείπεις»/2004
 
* * * * *


 Αλλάξανε τα πλάνα μου
Μουσική: Τάκης Μπουγάς
Στίχοι: Γιώργος Παυριανός
Δίσκος: «Αλλάξανε τα πλάνα μου»/1999
[τυχαίο link από το YouTube]
 
 * * * * *
 

Θέλω να γυρίσω
Μουσική: Μιχάλης Παπαθανασίου & Τάκης Μπουγάς
Στίχοι: Νίκος Βουρλιώτης
Δίσκος: «Αλλάξανε τα πλάνα μου»/1999
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *


Παιδί της νύχτας
Μουσική: Τάκης Μπουγάς
Στίχοι: Πάνος Φαλάρας
Δίσκος: «Παιδί της νύχτας»/1997
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 

Cucci φόρεμα
Μουσική, στίχοι: Φοίβος
Δίσκος: «Σάββατο»/2004
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 

Η καρδιά μου
Μουσική, στίχοι: Ο.Π.Α.
Δίσκος: «Τα ίσια ανάποδα»/2010
[τυχαίο link από το YouTube]
 
* * * * *
 

Η παραγγελιά μου
Ξημερώνει πάλι
Μουσική, στίχοι: Σταμάτης Κραουνάκης
Δίσκος: «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου»/2002
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άσκησα την όραση για μακριά κι έχασα τα κοντινά μου.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.