110 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Νυχτερινή εκπομπή

Δώρα Παπαδοπούλου

Θεωρώ ότι οι καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές – όσες αφορούν το τραγούδι – είναι αυτές που, είτε συνδυάζουν τα τραγούδια και τα σχετικά αφιερώματα, με ιστορικές πληροφορίες και στοιχεία περί αυτών, είτε τα συνδέουν με προσωπικές καθημερινές ιστορίες, είτε, μερικές φορές, παίζονται τα τραγούδια – χωρίς πολλά λόγια – αφήνοντας αυτόν το ρόλο, στους τίτλους και στη σειρά των επιλογών, γιατί το τραγούδι είναι η πιο άμεση μορφή λαϊκής τέχνης, που συντροφεύει την καθημερινότητά μας ή συνδέεται άρρηκτα με την ίδια τη ζωή μας, σε διάφορες χρονικές στιγμές και συγκυρίες.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», μια ραδιοφωνική εκπομπή, που δεν θα ακούγεται, αλλά  θα διαβάζεται! Θα ακούγονται όμως τα τραγούδια, που θα την συνοδεύουν και θα συνδέονται μαζί της. Ο τίτλος της θα είναι «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΕΚΠΟΜΠΗ», διότι, αν και θα μπορείτε να την διαβάσετε και να  ακούσετε τα τραγούδια, οποτεδήποτε, εμείς, σας προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, νύχτα!
Η «ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ» θα περιλαμβάνει ιστορίες και περιστατικά, αληθινά ή φανταστικά, αποσπάσματα λογοτεχνικών και άλλων κειμένων, ποιήματα κ.ά., κι όλα αυτά, συνδεδεμένα με τα, ανάλογης, κάθε φορά, θεματολογίας τραγούδια, που μπορεί να είναι σκόρπια, ή να αποτελούν αφιέρωμα σ’ έναν δίσκο, σε μια πτυχή ενός συνθέτη, στιχουργού και τραγουδιστή. Ακόμα, «μικρά αφιερώματα» σε φωνές, παλιές και νέες, όπου εκεί τα «λόγια είναι περιττά…». Κάθε Κυριακή στον ΟΡΦΕΑ. Καλή ακρόαση! Ή, μάλλον, καλή ανάγνωση κι ακρόαση!
 
 
Στην ανατολή του 2012
 
Γεια σας. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου. Μία μόνο ώρα μένει πριν φύγει μια χρονιά για να έλθει στη θέση της μία άλλη. Μια χρονιά που φεύγει, σχεδόν πάντα αναθεματισμένη από τους πολλούς που της βάζουν μηδέν στον έλεγχο.  Και μία νέα χρονιά που πάντα κουβαλά στο χοντροφτιαγμένο σάκο της ευχές, προσδοκίες, αναζητήσεις, προσμονές, όνειρα και ελπίδες. Κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς φέρνουμε στο νου όλα εκείνα που ζόρισαν και πόνεσαν για μια ντουζίνα μήνες, ξορκίζοντάς τα με όλα εκείνα τα  καλά που βλέπουμε να έρχονται από μακριά. Αυτή η άτιμη έμφυτη ανθρώπινη αισιοδοξία κρατάει δυστυχώς μόνο μια βραδιά. Κι αυτή τη φετινή χρονιά έτσι θα την υποδεχτούμε, όλοι μαζί και με το δικό του τρόπο ο καθένας, αναμένοντας το δωδεκάμηνό της, που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει τις ελπίδες μας.

Εμείς οι Έλληνες έχουμε, κατά πως φαίνεται, δρόμο μπροστά μας. Ανηφορικό, ξεχαρβαλωμένο και γεμάτο λακούβες, σαν κι αυτούς που εμείς οι ίδιοι έχουμε αφήσει στην τύχη τους και «κοσμούν» τις πόλεις που ζούμε. Είναι σκοτεινός, κι ας μη μας έχουν κόψει ακόμη το ρεύμα τα χαράτσια του υπουργείου οικονομικών. Είναι που μας έχει πνίξει και ο χειμώνας, έστω κι αν δεν έχει ρίξει φέτος μια στάλα χιόνι, γιατί είναι στις καρδιές. Το χειρότερο όμως δεν είναι η ανηφοριά. Τόσες και τόσες έχει ανέβει ο καθένας στη ζωή του. Ούτε το σκοτάδι. Ούτε το κρύο. Το χειρότερο είναι πως ο καθένας τραβά αυτό το δρόμο μοναχός. Είναι που δε γυρίζει το κεφάλι να κοιτάξει παρά δίπλα για να δει να καθρεπτίζεται το δικό του πρόσωπό του, στο πρόσωπο του άλλου. Είναι που δε σηκώνει το χέρι να αγγίξει κάποιο από τα χιλιάδες χέρια που, ακίνητα κι αυτά και μουδιασμένα κρέμονται γύρω του. Είναι που δε μιλά, από φόβο μην ακούσει μόνο την ηχώ της φωνής του, ενώ ξέρει πως χιλιάδες φωνές, σιωπηλές κι αυτές, διαπερνούν την ίδια στιγμή τα αυτιά του.  Εϊναι που κουβαλά πάντα σπίρτα για δει τις σκέψεις των άλλων. Κι αυτό το συρματόπλεγμα που φορά για να είναι πάντα στη μόδα, είναι πιο χοντρό κι από αυτό των φυλακών. Κι είναι τα σύνορα γύρω του σαν κι αυτά τα σύνορα της γης που ζωγραφίζει στο χαρτί με μαρκαδόρο που δεν ξεβάφει. Αυτή η μοναξιά δε μας αξίζει.

Λέει ο λαός μας: μία εικόνα, χίλιες λέξεις. Εγώ θα πρόσθετα: ένα τραγούδι, πολλές χιλιάδες λέξεις. Ένα τραγούδι μπορεί να πει τόσα, μα τόσα πολλά! Δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες τραγούδια μπορεί να βρει κανείς να εκφράσουν ευχές, προσδοκίες, αναζητήσεις, προσμονές, όνειρα και ελπίδες. Όλα αυτά που κουβαλά ο νέος χρόνος στο χοντροφτιαγμένο σάκο του. Ατέλειωτα τραγούδια γεμάτα ελπίδες και όνειρα που να φτιάξουν μια πρωτοχρονιάτικη νυχτερινή εκπομπή που να σέβεται τον εαυτό της. Από την άλλη, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, λέει ο λαός μας. Λες και δεν έχουμε αρκετή, τι να την κάνουμε κι άλλη; Γι΄αυτό κι εγώ διάλεξα να κλείσω τη φετινή χρονιά με μία νυχτερινή εκπομπή που να έχει ένα και μόνο τραγούδι. Ας μην την πούμε καν εκπομπή, να μην παραβιάσουμε τους κανόνες δεοντολογίας. Ας την πούμε ένα νυχτερινό πρωτοχρονιάτικο σποτάκι. Με ένα τραγούδι που αγαπώ πολύ κι ελπίζω να ζεστάνει τις καρδιές μας. Και με μία μόνο ευχή για τον καθένα μας, για το χρόνο που έρχεται και για όλους τους επόμενους: Κοίτα πέρα από τη σκιά σου. Καλό ξημέρωμα.

 
 
Φωτιά στα σύνορα της γης
Μουσική, στίχοι: Νίκος Ιγνατιάδης
Ερμηνεία: Γιάννης Πάριος
 
 
Σβήσε το φως του δρόμου / που δεν αφήνει το φεγγάρι να φανεί
κλείσε την κάμαρά μας / σ' αυτό τον πόλεμο κανείς να μη μας δει

Φωτιά στα σύνορα της γης / θ' ανάψουμε εμείς / με σπίρτο την καρδιά μας,
φωτιά να σβήσει τη φωτιά
/ που άνθρωποι τρελοί / ανάβουν στα όνειρά μας.

Κλείσε, τον κόσμο κλείσε / μέσα στα μάτια σου που τα 'χω ουρανό
κλείσε, την πόρτα κλείσε  / έξω απ' το σπίτι μας απέραντο κενό
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.